Last news in Fakti

9 Май, 2012 12:42 1 101 0

Заедно 500-те милиона европейци имат по-добър шанс в световната икономика

  • плевнелиев-
  • кристалина-
  • дискусия-
  • су-
  • ден на европа

Европейският проект не е изчерпан

Заедно 500-те милиона европейци имат по-добър шанс в световната икономика - 1
Снимки: БГНЕС

Икономическият растеж не може да бъде купен с дългове, а трябва да бъде изработен, подчерта днес президентът Росен Плевнелиев в изказване пред студенти в Софийския университет. Заедно с европейския комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, държавният глава откри публична дискусия на тема „Изчерпан ли е европейският проект”, която се провежда по повод 9 май - Денят на Европа.

Според държавния глава, ограничаването на държавните разходи трябва да бъде съпроводено с мерки за икономически растеж и за намаляване на безработицата, повишаване на производителността на труда и на конкурентоспособността. Президентът посочи, че

няма лесни решения в условията на криза,

но всяка една реформа за подобряване на бизнес средата, в подкрепа на малкия и средния бизнес и всяко действие за намаляване на младежката безработица със сигурност ще доведат до успех.

„Решението не е Европа на две или три скорости, а Европа на солидарността и отговорността”,

категоричен беше Росен Плевнелиев.

Кризата може да бъде преодоляна единствено с решителност и кураж, допълни президентът. Въпросът е как да превърнем Европа във водеща политическа, икономическа, научна и технологична глобална сила. Единствено единни в своето многообразие държавите от ЕС могат да бъдат фактор на световната сцена, редом с най-големите световни играчи, подчерта още президентът пред студентите.

„Европа без граници е сърцето на европейската идея и съм убеден, че България, че страната ни е способна да защитава външната граница на Европейския съюз съгласно европейските стандарти”, каза още президентът Росен Плевнелиев.

Пред медиите държавният глава коментира, че страната ни трябва да проведе още много реформи като отговорен член на Европейския съюз. „Трябва да доведем докрай усещането на гражданите и на българското общество за справедливост и за работеща правораздавателна система”, изтъкна президентът.

България трябва да подобри средата за правене на бизнес и да увеличи инвестициите в иновации и знание, но може да даде и урок на другите държави в ЕС по финансова стабилност и нисък държавен дълг, допълни пред медиите Росен Плевнелиев.

Напоследък е модерно да се критикува Европа и да се поставя под съмнение бъдещето на еврото и на ЕС.

Изчерпан ли е европейският проект – категорично не.

Това бе основната теза на еврокомисар Кристалина Георгиева, по време на в дискусията в СУ.

Нямам съмнение, че 500-те милиона европейци имат много по-добър шанс да гарантират своето място в световната икономика заедно, а не поотделно, защити еврокомисарят за пореден път идеята за по-силна интеграция с европейските страни. Колко от вас предпочитат през 2030 година България да бъде единак в света, обърна се Кристалина Георгиева към аудиторията и към президента Плевнелиев, който й показа недвусмислено отговора. Трябва да погледнем на бъдещето си и с определена доза самокритика, подчерта Георгиева.

На фона на последното изследване на Евробарометър, което показва, че повече хора биха помогнали на други пострадали при бедствия в сравнение с 2010 година, еврокомисарят е убеден, че кризата събужда по-доброто у нас. Нашето правителство води България като отговорен член на ЕС и по статистически данни имаме висок процент граждани, които са "за" оставането ни в ЕС.

Най-големият проблем според Кристалина Георгиева е, че

Европа все още изостава по конкурентоспособност

и не правим достатъчно, за да наваксаме. Ако не се фокусираме върху това, няма как да си осигурим по-добро бъдеще, категорична бе Георгиева.

Хубавата новина на лошата криза е, че тя прави от невъзможното възможно, заяви българският еврокомисар. Какво можем да направим заедно?, подчерта еврокомисаря – да направим интелигентния си потенциал по-полезен, да изобретяваме, но и да внедряваме. Според Георгиева имаме огромни перспективи и чрез иновации, либерализация на трудовия пазар и зеления растеж могат да се осигурят между 25-26 милиона нови работни места в Европа. Вярвам в Европа, България и в бъдещето на нашите деца, заключи Георгиева словото си.

Трябва да довършим реформата в образованието

и да го направим приоритет на всички българи, препоръча еврокомисарят. Нашата нация се свива, имаме демографски проблем, да довършим реформата и в здравеопазването, да се концентрираме и в създаването на нови работни места, каза Георгиева. Според нея обезателно трябва да създадем условия и за малкия и средния бизнес, за да може България да си стъпи на краката, защото там са 99% от работните места в частния сектор.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА