Last news in Fakti

9 Май, 2012 08:21 1 474 0

Празнуваме Деня на Европа

  • ден на европа-
  • 9 май-
  • празненства-
  • ес

Представителството на Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент в България организират празнична програма по повод днешния 9 май – Деня на Европа. Това съобщиха от представителството на ЕК.

Програмата ще започне с публична дискусия на тема "Пет години България в Европейския съюз. Да предадем идеите на Европа в университета. Изчерпан ли е европейският проект?", която ще бъде открита от комисар Кристалина Георгиева заедно с президента на Република България Росен Плевнелиев в 10 часа в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски".

От 11 часа в криптата на храм-паметник "Св. Александър Невски" ще се проведе публична дискусия "5 години в ЕС — през красивите умове на България", предшествана от програмна реч на Николай Младенов, министър на външните работи на Република България.

"Одата на Радостта" из Девета симфония от Лудвиг ван Бетовен в изпълнение на 30 училищни и общински оркестъра ще звучи в София пред Народния театър "Иван Вазов" и в още 25 града из страната точно в 12 часа. В 28 града в цялата страна, точно в 12.00 ч. училищни и общински оркестри ще изпълнят европейския химн "Одата на радостта" из Деветата симфония на Лудвиг ван Бетовен. Инициативата се организира от списание "Мениджър" и Информационното бюро на Европейския парламент в България.

От 13 до 16 часа всеки желаещ ще може да направи едно забавно пътуване из София с автобус "Европа" – в него ви очакват безплатни консултации от експерти в европейските информационни мрежи, информационни материали за Европейския съюз, викторини за ЕС, награди и много изненади.

От 19:30 часа в зала 1 на НДК е откриването на "Дни на европейското кино", по време на които при свободен вход ще бъдат показани 21 филма от общо 18 държави. Церемонията ще започне с концерт на Елица Тодорова и прожекция на българския филм "Подслон". С екипа, създал филма, носител на голямата награда на 15-ия международен София Филм Фест, ще може да се срещнете и да дискутирате "Как правим кино в Европа" от 15:30 часа в НДК, студио 5 (вход А3). Дните на европейското кино ще продължат до 19 май в кино Люмиер.

Денят на Европа ще бъде отбелязан и с фото изложба "5 години членство на България в ЕС", която може да видите пред Народния театър "Иван Вазов" от 7 до 13 май и фотоизложба "Европейският парламент: Брюксел — Страсбург — България" от 7 до 18 май в Столична библиотека. Вестник на европейски теми, подготвен от студенти, спечелили конкурс на Информационното бюро на ЕП в България, ще бъде разпространяван безплатно на всички публични събития и във всички български университети, както и от партньори на ЕП и ЕК.

От 19.00 ч., в зала "България" ще се проведе Тържествен концерт. Организатори са Столична община, Общински културен институт Дом на културата "Красно село" и Софийската филхармония. Концертът гостува на Европейския музикален фестивал. Под диригентството на Пламен Джуров камерният ансамбъл "Софийски солисти" ще изпълни произведения на европейски композитори. В концерта ще участват още камерен хор "Васил Арнаудов" с диригент Теодора Павлович, Йордан Димитров - цигулка, Петър Димитров - тромпет, Кристина Георгиева - цигулка, Ирина Харалампиева - сопран, Велин Илиев – чембало.

9 май е обявен за Ден на Европа, защото преди преди 62 години на този ден е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз.

Тогава в Париж, на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа стъпка към европейска федерация". Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия - сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ. Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение.

Затова на срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като "Ден на Европа". От тогава до днес 9-ти май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. Това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута /еврото/.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА