2 Юни, 2019 10:45 15 758 82

Ген. Чавдар Червенков: Ще купим Ф-16 по-скъпо от предвиденото

  • ф-16-
  • ген. чавдар червенков-
  • изтребител

Условията на Щатите са ясни още от 2012 година, когато се водеше дебатът за самолетите от Португалия

Ген. Чавдар Червенков: Ще купим Ф-16 по-скъпо от предвиденото - 1

България ще купи изтребителите от САЩ, но не на сумата, която си е приготвила в касичката, ще бръкне доста по-дълбоко в джоба си. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ ген. Чавдар Червенков, ръководител на Военното разузнаване в периода 1991-1993 година и министър на вътрешните работи в служебното правителство на Ренета Инджова.

Условията на Щатите са ясни още от 2012 година, когато се водеше дебатът за самолетите от Португалия, припомни ген. Червенков.

Според него още тогава експертите бяха наясно, че едно от условията на Щатите е плащане в брой на цялата сума и получаване на продукцията след три години.

Голяма е неяснотата около казуса с военната сделка, обясни той, като уточни, че не е ясно, каква е общата цена на изтребителите, които България ще закупи.

"Проблемът, който си създадохме е, че сами се вкарахме в драмите на сделката с изтребителите F-16. За другите две големи сделки – за корабите и бронираните машини – също предстоят подобни драми. Сами си създадохме това положение, защото му се даде изключително голяма гласност, натовари се с огромни очаквания, подхвърлиха се едни пари, милиарди, насам-натам, които ту се увеличаваха, ту намаляваха", коментира ген. Червенков.

"В резултат на това редовият български гражданин, който проявява интерес към това, къде отиват парите му, не е наясно, какво всъщност се случва. Сега играта е на „Женски пазар“ и на „Тука има, тука няма“, обясни ген. Чавдар Червенков.

Той каза още, че страната ни няма да се откаже от договорките за самолетите заради евентуални политически последствия.

"България трудно ще се пусне от хорото за сделката с изтребителите, сключването на подобни договори със САЩ е сложен и деликатен процес", добави той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Генерал Лебет

    76 14 Отговор
    На куково лято ще се купи Ф16 фейслифтовия Трабант
  • 2 Руските свине

    46 145 Отговор
    Са активирани всички руски подлоги за атака срещу F-16.

    Коментиран от #3, #44, #59, #79, #80

  • 3 Бесен Язовец

    88 25 Отговор

    До коментар #2 от "Руските свине":

    Само на Плюшкин може да му се хареса Ф16!!
  • 4 От 2012

    65 0 Отговор
    До сега, колко години са минали????????
  • 5 жоро

    32 121 Отговор
    Дядо генерале гледай си военната пенция от илядо лева и си копай пипера на село.Никой не ти слуша глупостите.
  • 6 275

    93 9 Отговор
    "сключването на подобни договори със САЩ е сложен и деликатен процес"... да се установи на кой и колко ще е КОМИСИОННАТА!
  • 7 Генерале

    66 9 Отговор
    Пари имаш ли да купуваш? Не се оправдавай, процедурите по закупуване били дългосрочни!? Като те бавят ти ще купиш от другаде! Само в САЩ ли има самолети, само ф-16 ли са! Бързо да се осефериш и да действаш!!! Търси пазари! Ясно???
  • 8 НИКОГА ВЕЧЕ !

    29 96 Отговор
    Няма нищо по-лошо и долно от социалистическо-комунистическите възпитаници ! ! !

    Коментиран от #10, #56

  • 9 Иисус Христос

    47 7 Отговор
    Ще ги купят гербаджиите с крадените си пари от офшорките! Не да ми се дъркят с Цветанов по телевизиите уж няна проблем а 5 ден не спират да си ги подхвърлят!
  • 10 Бесен Язовец

    24 8 Отговор

    До коментар #8 от "НИКОГА ВЕЧЕ !":

    Плюшкин колко шекела си сложил под дюшека за да дърдориш?

    Коментиран от #63

  • 11 До ден днешен

    55 3 Отговор
    Не мога да разбера защо в България все още участват в разпределението на парите от данъците ми хора, които не плащат данъци, а живеят и паразитират. Тези хота не теябва да имат право да гласуват. Не може да живееш на чужд гръб и ти да казваш кое и как. Визирам ромляните!

    Коментиран от #14

  • 12 Кин

    23 55 Отговор
    Тоя червен миндил откъде излезе. И децата, и зетьовете им на тия са вся един дол дренки...комуноидни пачаври, те друго не могат.

    Коментиран от #60

  • 13 НАТО ВЕЦ

    48 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: сключването на подобни договори със САЩ е сложен и деликатен процес - Единственото "деликатно" е, как Боко да плати с нашите пари таксата си "спокойствие" на господарите, без паплачта в територията да не "възстане". Що си мислите, че му клатиха лодката от "Свободна Европа" по изборно време?! Както казва народа: "Бий самара, да се сеща магарето".

    Коментиран от #30

  • 14 Хасан

    39 4 Отговор

    До коментар #11 от "До ден днешен":

    Ами най добре са ромите ...не плащат данъци ,не искат и нищо...даже Ф16
  • 15 Васил

    41 0 Отговор
    Щях да се учудя ако е по евтино у нас едно е сигурно дупките по пътищата и високите цени.
  • 16 Онзий

    41 6 Отговор
    Пределно ясно от самото начало,най скапаните самолети за смека на това доста съпо
  • 17 поредните далавери

    61 3 Отговор
    За тези самолети, още преди 2 години, Цветанов заяви, че ще купим именно тях. Беше се върнал от поредното си "приятелско" посещение в американските служби. Проблемът е, че американците ни ги продават по-скъпо, от цената на която са продали Ф-35 на Япония, например. А и на други страни. Може да сравните и договорената цена за същите Ф-16 с Катар. Това не е приемливо за обществото ни и навява съмнения за някакви корупционни практики...
  • 18 ДС фриц полковник

    35 57 Отговор
    Само като му види човек какво му е името и е ясно вече. Генерале, колега, ние сме в НАТО, а не сме бивша руска република и няма как да купиме руски самолети, колкото и да ти се иска. Явно си излязъл от място, където не е имало телевизия и интернет, и то е било за не по-малко от 20 години, за да не знаеш, че България е член на НАТО и ЕС и е от приятелите на САЩ и е задължена да купи самолети от натовска страна. Комунизма си отиде, вече десетки избори българският народ, доказва че е прозападно настроен, а с него и такива като тебе. Самолети ще купуваме откъдето ни харесва на нас данъкоплатците. Ти си гледай генералската пенсия от 1500 лв да не ти падне на 300.

    Коментиран от #19, #51, #64

  • 19 Монгола

    53 13 Отговор

    До коментар #18 от "ДС фриц полковник":

    И Швеция е в НАТО, обаче не сме и краварска колония за да си купуваме непременно и Ф16 на 50 години.

    Коментиран от #23, #55

  • 20 Гост

    46 3 Отговор
    Защо бе господа крадльовци,кой прибра комисионната за безплатните бази на фаш и сега да се доналапате с още долари под масата за тази остаряла техника с уж нова радарна систем.
  • 21 Тръмпчо

    30 4 Отговор
    Ай сте се "пуснали от хорото", ще ви ударя здраво с дървото.
  • 22 гадмръсна

    9 34 Отговор
    И това от дедушка генералчик защо, за да се вдигне пак врява, която според него била вредна . Истински радатстъпник, небългарин.
  • 23 ДС фриц полковник

    32 45 Отговор

    До коментар #19 от "Монгола":

    Когато Швеция започне да води войни всяка година и да доказва грипените в бойни действия, като F16, ЩЕ ТЕ КАЧИМЕ ТЕБЕ ПЪРВИ ДА ГО ИЗПРОБВАШ, НО ЗАСЕГА НЯМА ДА СЕ ПОЛУЧИ, ГАРАНТИРАНО:)Самолетът за ВВС ще бъде F16 и забравете за червените генерали, за не се появят черни полковници, като в гръцката история, че тогва войната в Украйна ше ви се стори, като спускане по детски пързалки, като в детски градини, в сравнение с това какво ще стане тук.

    Коментиран от #25, #26, #28

  • 24 Иво

    19 1 Отговор
    Идиоти
  • 25 Монгола

    38 6 Отговор

    До коментар #23 от "ДС фриц полковник":

    Ааа това ли критерия да водиш война с държави на нивото на Амазонските племена! Що не се пробваха на С. Корея и Иран с Ф16?
  • 26 МИШОК

    42 6 Отговор

    До коментар #23 от "ДС фриц полковник":

    На кой ще се пробваме с тея Ф16? На Су35 ли?

    Коментиран от #27

  • 27 ДС фриц полковник

    23 37 Отговор

    До коментар #26 от "МИШОК":

    На сръбските миг 29 отворко, колкото да ги задържиме 2 часа до идването на НАТО, за да не направят на майка ти сръбското ти братче и да гледаш как се прави, ама като ти гледам акъла, по-добре е да имаш по-умен от тебе брат:):)

    Коментиран от #29, #40, #52, #54, #61, #65

  • 28 Генерал Лебет

    17 10 Отговор

    До коментар #23 от "ДС фриц полковник":

    Тури си още 100+ Ф 16 няма да кацне в България никога

    Коментиран от #67

  • 29 Монгола

    45 4 Отговор

    До коментар #27 от "ДС фриц полковник":

    Член - 6 на НАТО влиза в сила до 90 дни нещо се обърка за 2та часа с,, Вършавския договор"колкото дойдоха в Кипър натовците толкова ще дойдат и тук!

    Коментиран от #70

  • 30 Hhhhhhh

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "НАТО ВЕЦ":

    Точен коментар.
  • 31 Кольо

    24 4 Отговор
    Ясно е, агентът шкембе Каракачанов гони голямата комисионна и дано му приседне!
  • 32 Не трябва да купуваме от САЩ

    23 4 Отговор
    Както сега ни овъртолиха в условията на покупката благодарение на разни соросоиди и марионетни министри, така ще бъде и утре с поддръжката - вниаги ще трябва да слушкаме и да плащаме супер скъпо.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Обединен атакист

    21 8 Отговор
    Вие се молете, освен F16 да не решиме да купим и по 5 броя F18, F22, F35, че тогава задължително ще работите не по 6, а по 12 часа и саламът в кауфланд, който беше 6 лв миналата година и стана 35 сега, ще го купувате по 120 лв, а хляба ще го купувате по 4 лв.Така че молете ни се да са само F16:):)

    Коментиран от #57

  • 35 Чвк вагнер

    9 36 Отговор
    Другарю генерал, отрепко комунистическа, що не ходиш да се обесиш в Мацква, на сифилистика пред мавзолея, таман да не харчиш народни пари за не заслужена пенсия където взимаш. От съветите няма да си купим самальоти ПАНИМАЕШ.....
  • 36 Циганин

    25 1 Отговор
    Абе то беше ясно че няма да минем метър с тия изтребители, по-лошото тепърва ще дойде след доставката на изтребителите. Кой ще ги обслужва, на каква цена ще са доставките на части, какво ще правим когато някой от тях кацне с висока скорост е такива неща. Плащането ще е веднъж за тях и още хиляда пъти след това.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Отново празни приказки на някой си

    8 16 Отговор
    Така е Качеството струва скъпо но пък затова си заслужава в сравнение с евтино и неефективно с двойно по къс експлотационен живот и двойно по скъпа подръжка
  • 39 тимур

    27 5 Отговор
    Герберастите се стремят да вкарат България в батака с покупката на самолети и втечнен газ от Краваристан. Но те не са единствените изменници на народа . Преди тях едни подобни дупедавци продадоха тецовете, сключиха неизгодни за България сделки в 12 без 5, т.е. точно когато напускаха кокала/властта. Просто България в последните години винаги е страдала от липсата на добри дипломати и национално заинтересовани политици. Управляват ни все гуменки, джапанки, отрепки, калинки, суджуци и вся остальная сволоч ! Даже и мутри.
  • 40 Истината

    27 4 Отговор

    До коментар #27 от "ДС фриц полковник":

    Ако имаше поне 2 грама мозък, щеше да знаеш, че за нас заплаха не са сърбите, а мюслитата на юг. Ердоган обясняваше колко мило му е мило Кърджали, а не Вучич.

    Коментиран от #41, #49

  • 41 Ердоган

    14 0 Отговор

    До коментар #40 от "Истината":

    Да си гледа работата и да не се бърка в национални дела! Видимо се усеща негово присъствие, а Борисов позволява това?! Не мога да разбера, къде ни е гордостта бе пичове и пички???
  • 42 Обединен атакист

    11 22 Отговор
    Стига сте си предлагали руските боклуци! Не разбрахте ли, че ние българите поумняхме и руски коли и руски самолети не купуваме от 30 години. Ставате смешни, когато видите руски коли по улиците в българските градове, тогава има вариант да купиме и руски самолети, но тъй като никога няма да видите, няма да видите и руски самолети.... ще ги виждате само на парада в Москва:):)

    Коментиран от #43

  • 43 Джудже

    16 2 Отговор

    До коментар #42 от "Обединен атакист":

    Разбира се, но същото важи и за американските самолети, тях ще ги платим бая скъпо, но няма да ги видим.

    Коментиран от #46

  • 44 Голям прос

    22 2 Отговор

    До коментар #2 от "Руските свине":

    А шведския какво не му харесваш? Защото не е произведен в САЩ ли? Я ги сравни и после говори
  • 45 Порно

    25 0 Отговор
    Явно ще платим прескъпо, само за удоволствието да покажем Ф 16 на гергьовския парад. Но така е , когато американците знаят мръсните тайни на някои българи.
  • 46 Обединен атакист

    7 6 Отговор

    До коментар #43 от "Джудже":

    Е ти как искаш да ги видиш от Карлуково?? Там пиле не минава, ти самолети F16 ИСКАШ ДА ВИДИШ?? НЕ СТАВА ТАЯ ТАКА КАКТО СИ Я МИСЛИТЕ ВИЕ:):)

    Коментиран от #53

  • 47 Нострадамус

    12 0 Отговор
    Искаш.да кажеш.че.ще.го ядете по.голям от предвиденото
  • 48 Не само ще платим повече

    13 1 Отговор
    Ами и нищо няма да получим. С наведена политика толкоз. Че кой го евава на Ганчо и за варосана афъзка...
  • 49 И какво ще направиш

    17 4 Отговор

    До коментар #40 от "Истината":

    С 8 ефки срещу тези от юг? Те само от тях имат над 250 плюс най-добрите пилоти?
  • 50 Само да припомня..........

    21 2 Отговор
    Има Юрофайтери и Миражи..........а защо не и Грипен. Даже шведите вместо 8 ще ни дадат 10.

    Коментиран от #71

  • 51 Фрайнц

    29 1 Отговор

    До коментар #18 от "ДС фриц полковник":

    Полковник, така не можеш да говориш на генерал...Къде човекът е казал, че иска руски...Мери си приказките и злобата, че докарва болести!
  • 52 Тотал

    20 1 Отговор

    До коментар #27 от "ДС фриц полковник":

    Толкова заблуден и наивен коментар не бях чел отдавна. Чак ми става жал за такива объркани и нещастни хорица.
  • 53 Джудже

    9 1 Отговор

    До коментар #46 от "Обединен атакист":

    Да! Но ти сигурно редовно ги виждаш в Карлуково, но не само F-16, а и Су, МиГ и Грипен. Там ли стана такъв авиоспециалист? :-)
  • 54 На тебе брат ти сигурно е по-умен

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "ДС фриц полковник":

    В някоя землянка в Сибир ли е правен?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Да да

    11 1 Отговор

    До коментар #34 от "Обединен атакист":

    И как точно ще стане простотията която си написал? Месото в ЕС е с почти еднакви цени. Как в България ще стане 60 евро за килограм, а в Румъния ще е 6 евро? Колко ли е сложно да се внася, след като и сега внасяме повечето месо?
  • 58 Оле ле

    10 1 Отговор
    Лъжи, измами , мъгла и затъмнение ! Не казват истината - колко струват и други важни финансови подробности и договорки и уговорки ...
  • 59 Руснак

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "Руските свине":

    Ти и другите соросойди свине ще ги плащате тия консерви кутии на ФАЩ, всички русофил ще дръпнем на страни а вие си ебете майката тъпа и плащате дорде сте живи..... Мама ви да еба глупава

    Коментиран от #62

  • 60 zeza

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "Кин":

    abe yйо, другаря Борисов че и Цветанов от кое БКП бяха, а ?????
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Сексопатолог

    2 9 Отговор

    До коментар #59 от "Руснак":

    Обикновено руснаците и слугите им правите тези неща със собствените си майки. Така е било и така ще бъде!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Диспечер

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "ДС фриц полковник":

    Полковник, ти си толкова полковник, колкото аз съм генерал. Момче, не се прави на такъв какъвто не си и никога няма да бъдеш.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Смърт незабавна за америка.

    5 3 Отговор
    Изтреблението им скоро ще започне от няколко близки до тях държави.Много я направиха.Всичко що е американец ще умре от собствения си въздух.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Хитлер

    2 3 Отговор
    Су35-60 милиона долара🤔единична цена с пълно снаряжение.. Ф16-20 милиона🤔, е къде Киро, къде керия. Ф16-С-25 милиона. 🤔, давайте уферти, тогаз ще видим кой да закупим.

    Коментиран от #74

  • 69 karakondgul

    9 2 Отговор
    Убеден съм, че ще ги купим осемте F-16.
    Убеден съм, че ще ни струват прескъпо.
    Убеден съм, че не ни трябват.
    Убеден съм, че сделката е като да си купиш с всичките си пари нов мерцедес, но после да нямаш средства да го поддържаш.
    Убеден съм, че и занапред ще си бъдем най- бедната държава в ЕС!
    Ние имаме талант, да сме винаги губещата страна при подобни сделки!
    Румъния, допреди десетина години, беше само една идея пред нас, а днес е видимо по- напред!
    Лошо Седларов, лошо!
  • 70 Груз 200

    5 4 Отговор

    До коментар #29 от "Монгола":

    Кипър не е бил в НАТО при гръцкия шовинистичен преврат и турската окупация бре неграмотник...
  • 71 Вбз

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "Само да припомня..........":

    Тук както върви ако цената е висока за нас няма да са 8 ,а само 6.
  • 72 селянин 1

    7 2 Отговор
    Я съм за МиГ-29,ше ги,,модернизираме,,по натовски..нов софтуер,навигация,дисплей..а и са с два двг,кацат на грунд,не стоят в хангар,палът на студ..а оня ден чета че некакъв Ф-16,паднал у некакъв склад..що му угаснал единствениьо двг..
  • 73 Уйо

    3 5 Отговор
    Като ви гледам всичките цървули сте летяли на изтребители и много разбирате от тях. Гледайте си футбола и не се занимавайте с неща, от които хал хабер си нямате.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 България ЕС НАТО

    1 6 Отговор
    Айде няма нужда Всичко руско е менте Купуваме Екстра качество и не подлежи на коментар от зложелатели
  • 76 България ЕС НАТО

    1 3 Отговор
    Всичко Сделано на скрап
  • 77 Язе

    4 0 Отговор

    До коментар #74 от "Симо":

    Грешиш-всеки Ф16 ще ни струва близо......300млн.или сделката ще ни излезне около 2,5млрд.Пак ще си пишем тук след сделката.
  • 78 Въпрос т ли съм

    0 0 Отговор
    Не може ли Арсенал да избара нещо по лиценз на СССР
  • 79 Голям прос

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Руските свине":

    Ф-16 са голяма тъпня. По-добре да си купим С-400
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 незнайко

    0 0 Отговор
    Прочетох само заглавието . ОВЦЕТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОСТРИГАНИ !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове