Last news in Fakti

4 Юни, 2019 14:52 2 711 20

Омбудсманът: Готвят най-високата в историята цена на парното

  • мая манолова-
  • омбудсман-
  • парно-
  • ток-
  • кевр-
  • топлоенергия

Мая Манолова не одобрява процедурата, избрана от КЕВР

Омбудсманът: Готвят най-високата в историята цена на парното - 1

„Не одобрявам процедурата, която е избрала Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. Според мен би било нормално представители на енергийните дружества да представят своите аргументи в присъствието на граждански организации, на институциите, да има диалог. Това ще се случи реално след свършен факт, тъй като обектите на тези доклади – електро-разпределителните дружества и топлофикациите, вече ще са изразили своите позиции, без да са чули възраженията, предложенията и тревогите на гражданите и на гражданските организации.“

Това каза омбудсманът Мая Манолова минути след заседанието на КЕВР за утвърждаване на цените на тока и парното.

Прогнозите са за увеличение на тези услуги от 1 юли т.г.

На заседанието днес стана ясно, че в петък, 7 юни 2019 г., предстои обществено обсъждане, на което всички граждански организации и институциите ще могат да вземат отношение по докладите на КЕВР. Според граждански експерти обаче, то ще е безсмислено, защото няма да е ясно, дали докладите на КЕВР ще претърпят промени, след като енергийните дружества предоставят своите становища.

Според Манолова, абсолютно сбъркана е и процедурата, тъй като КЕВР първо обсъжда цената на парното, на топлата вода и на тока, а едва след това ще се заеме с цената на природния газ.

„Може би, защото предложението на „Булгаргаз“ е за намаляване на цената на природния газ. Вярно, с 10 ст., но това е намаление, докато за топлоенергията, която се влияе много от цената на това гориво, реално се предлага увеличение, което стига до 17%“, посочи общественият защитник.

Омбудсманът: Готвят най-високата в историята цена на парното

По думите ѝ така се запазва порочната тенденция, когато се повишава цената на природния газ, да се повишава и цената на парното, а когато цената на природния газ пада, цената на парното се вдига.

„Отбелязва се намаляване на произвежданото количество топлинна енергия, увеличаване на технологичните загуби, неизпълнение на ремонтните програми, нарастване на дела на разходите в себестойността на произведените количества топлинна енергия. Но по тези тревожни данни реално не се чу никакъв коментар. Заявени са искания за повишаване на работните заплати в топлофикациите. Като омбудсман подкрепям повишаването на работните заплати, но те би следвало да бъдат обвързани с конкретни икономически резултати, а финансовото състояние на топлофикациите става все по-тревожно“, каза Манолова и даде пример с „Топлофикация София“, където натрупаната загуба достига близо 600 млн. лв.

В същото време единствените мерки предприети от КЕВР срещу затъването на топлофикациите е вдигането на цената на парното, която за 3 години в София - от юли 2016 г., се е повишила с повече от 50%.

„Цената, която в момента се предлага за парното, е исторически най-високата. Аз твърдя, че това увеличение няма да заздрави финансовото състояние на дружествата, защото хората са в невъзможност да плащат тези цени. Те първо не могат да ги плащат, защото са много високи и второ, защото са много нечестни, защото нямат доверие в начина, по който се определят сметките, включително и в начина, по който се вдигат цените“, аргументира позицията си омбудсманът.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прост народ

    31 4 Отговор
    Пак да гласувате за боко
  • 2 El chochone

    1 21 Отговор
    Висока но справедлива.!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бай

    16 1 Отговор
    ура да живее демокрацията и нашите европейски ценности и партньори
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ивайло

    12 0 Отговор
    А на порното...??? :)))

    Коментиран от #17

  • 7 Защо не се нарича Народен Контрол ?

    7 1 Отговор
    Облъсканмен ? Факват се с пипълите ни ! Булшитват се с нас !
  • 8 Какво е Омбудсмен ? Защо чуждици ?

    14 0 Отговор
    Страх ви е да го споменете НАРОДЕН КОНТРОЛ ?! От туй що се страхувате , ще ви се случи !
  • 9 Сарматиан

    17 0 Отговор
    Стегнете се! Трябва да храним 420 партии и един милион цигани които се увеличават.
  • 10 сектант

    5 0 Отговор
    АЙДЕ НА ВИ ВЪГЛИЩА СЕГА
  • 11 1122

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Осман":

    Не си го пожелавай че както ви е подкарал като му върнат книжката един турчин няма да остане жив. Тепа на ред
  • 12 Защо снеха НАРОДНА от

    6 1 Отговор
    Названието на ДЪРЖАВАТА ? КАКВО ИМ ПРЕЧЕШЕ от Народна Република БЪЛГАРИЯ ! Защо в Уикипедия ни се НАБИВА - ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ за периода на робството когато ние сме от 13 сет ВЕКА на Балканите ? Ние сме тук преди тях ! Защо е всичко това , кой го иска, ръководи, контролира и финансира ? Това е не е случайно и СУ " Кл Охридски " покорно изпълнява това както и Правителството, Президента и Парламента ! ДЪЛБОКА ОРАН СЕ ОРЕ И ЧУЖДО СЕМЕ СЕ СЕЕ У НАС !
  • 13 Топлофикация, мафията и ЧСИ-тата са в съ

    4 0 Отговор
    за придобиване на жилища. Далаверата е колосална. Хиляди вече изгърмяха. Не е ясно, защо още баретите не са нахлули там.
  • 14 Kasapina

    1 3 Отговор
    Браво нали селаните станаха граждани сега като добри граждани ще плаштат и много дане мрънкат текае които иска дае граждани ще плашта повече много мие готино .

    Коментиран от #15

  • 15 .....

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Kasapina":

    А ти,”гражданино” защо остана неграмотен?
  • 16 Гост

    2 0 Отговор
    За тва нема да им плащаме, мършите му с мърши
  • 17 Ели

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ивайло":

    Г-жо омбудсман защо не разгледате въпроса със сградните инсталации където хората плащат за услуга, която не ползват? Нали часната собстверност е неприкосновена по Конституция? Ако е така защо тръбите на топлофикация минават през жилищата ни без наше съгласие и отгоре на всичко трябва и да им плащаме? Това не е ли правен абсурд?
  • 18 Гост

    3 0 Отговор
    Готвят най-високата в историята цена на парното - Ще получат най-големия протест в историята на България.
  • 19 боец

    2 0 Отговор
    Никой да не плаща и масово неподчинение.
    Това е изходът....
  • 20 Какво работят

    1 0 Отговор
    “ работещите” в Топлофикация, енергетика и техника , на района? За едино отлитане, на общият топломер, цял месец масали и лъскане, бюрото! И това за хиляди лева, месечно за разходи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове