Last news in Fakti

5 Юни, 2019 11:41 8 425 40

Нещо ни пързалят американците за самолетите

  • ф-16-
  • f-16-
  • сащ-
  • изтребители

Разликата все пак е съществена, тъй като "спестените" 73 млн. долара от пресслужбата са близо 128 млн. лв. по-ниска цена

Нещо ни пързалят американците за самолетите - 1

Съмнително висока е сумата, която искат от нас американците за 8 нови самолета Ф-16, блок 70. Това става ясно, след като се сравнят сделките за покупка на същия тип нови изтребители от други държави като Бахрейн и Словакия. Разликите са очебийни, но не са в наша полза, коментира в. „Труд“.

Американският Държавен департамент одобри финансовата рамка за придобиване на 8 многоцелеви изтребителя Ф-16, блок 70 от България. В 16.15 ч. вашингтонско време на 3 юни (23.15 ч. българско) на сайта на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ бе публикувано съобщение, в което се посочва, че Департаментът на САЩ е дал разрешение България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя Ф-16, блок 70 на стойност 1,673 млрд. долара.

По ориентировъчен курс на долара от днес сумата в родна валута е 2,927 млрд. лв. Късно през нощта в понеделник пресцентърът на МО потвърди новината, но отбеляза крайната сума като 1,6 млрд. долара. Разликата все пак е съществена тъй като "спестените" 73 млн. долара от пресслужбата са близо 128 млн. лв. по-ниска цена.

Първоначално парламентът разреши цената за 8 нови многоцелеви изтребителя да не надхвърля 1,8 млрд. лв. с ДДС. По-късно депутатите приеха допълнително решение международният договор за придобиване на нов тип боен самолет да се отклони от посочената цена. "За" това отклонение гласуваха 130 депутати, а 84 бяха против.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    82 5 Отговор
    Мхм, по пързалката сме... ;)
  • 2 Трън

    150 7 Отговор
    Това ще най-големия грабеж в новата ни история. И това само за да се задоволи прищявката на някои хора Тръмп да ги потупа по рамото. С тази сума можем да купим 20 Грипена.

    Коментиран от #13, #15

  • 3 ИСТИНА ЗЛА

    141 7 Отговор
    То да са самолетите само ! С Българите се злоупотребява жестоко !!!
    Станали сме за подигравка на целия свят !!!

    Коментиран от #4

  • 4 Лошо много лошо

    118 4 Отговор

    До коментар #3 от "ИСТИНА ЗЛА":

    Не случихме на достойни управници ! На власт се настаниха мошеници и предателски кучета ! Особено последните 10 години !

    Коментиран от #19

  • 5 смях

    13 116 Отговор
    А колко е ниска сума за тези самолети? Нали искаме добро въоръжение, а не руските кошници с нова боя?

    Коментиран от #11, #34

  • 6 Townboy

    96 6 Отговор
    За САЩ сме само една малка овца от стадото.

    Коментиран от #7

  • 7 Лошо много лошо

    78 5 Отговор

    До коментар #6 от "Townboy":

    Даже не овца !!! Акото на овцата сме !!!

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Лошо много лошо

    30 2 Отговор

    До коментар #7 от "Лошо много лошо":

    Барабонки им казват бабите !
  • 10 Гюру

    86 5 Отговор
    И 10 и 20 самолета да купим срещу турските 360 самолета нищо не можем да направим. На нас ни трябва свръх модерна защита ПВО комплекси С400 и т.н. Ракети ,а не самолети ще решат нашата отбрана.Дайте тези пари за модерни ракетни комплекси,да са в наличност,а не както беше със Сърбия ,като ги бомбеше нато -те тогава решиха да ги набавят от Русия.А също използвайте българските комп.специалисти в производството на ДРОНОВЕ,бъдещите самолети след 5-10г. ще бъдат БЕЗПИЛОТНИ(затова сега в Сирия се водят изпитания на основно на такива модели, а Ф16 и Грипени ще се превърнат в скрап докато ги изплатим.-ДРОНОВЕ,ПВО и модерна стена с ток по границата-можем и сами да си направим и да не затрием оръжейната промишленост.
  • 11 Госあ

    8 38 Отговор

    До коментар #5 от "смях":

    Айде не ни разсмивай. Темата е сериозна,все пак става въпрос за доста пари, армията ни и лоялността ни към общността в която членуваме -ЕС
  • 12 888

    60 7 Отговор

    До коментар #8 от "ъррррррфг":

    Само предателите и фесовете се радват че България е в нато.
  • 13 В грешка си

    37 4 Отговор

    До коментар #2 от "Трън":

    Това е част то грабежа, но най-голямия е когато започнаха да се закриват и продават предприятията ни оценени през 90 години на над 100 милиарда долара!
    Просто част то парите ще са закомисионна на тоя дето е уредил сделката то наша страна!
  • 14 без аналог

    5 30 Отговор
    нормално е цената на брой самолет да е по-висока от тази за Словакия и Бахрейн , поради това че закупуваме по-малко самолети . Все пак след 1-2 седмици ще се появят цифрите за конкретната оферта към България , това публикувано от конгреса е одобрение за абсолютно максималният пакет и цена за Ф-16 , и ако тогава цената се различава кардинално от тази за Словакия следва МО да възобнови преговорите с вторият класиран участник - Швеция . Между другото , не си правете илюзии , цената за 10 Грипен Ц/Д + въоръжения от САЩ и по ограничен пакет също ще се доближи до около 2 милиарда лв. без ДДС

    Коментиран от #21, #27

  • 15 Няма

    34 2 Отговор

    До коментар #2 от "Трън":

    Тръмп няма да ги потупа по рамото. Никой не потупа политиците, когато дадоха безплатни бази, нито когато им дадохме златните мини, без да пепелим, нито когато им продадоха за стотинки Тец Марица и сега заради нея плащане висок ток, нито със самолетите някой ще ги потупа.

    Коментиран от #20

  • 16 Коментар📝

    20 4 Отговор
    Е,АИДЕ СЕГА БАЦЕ от EU ПРИБРА 63 000 000 000 ОТ ЕВРОСУБСИДИЙ И РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНИ ПЪК 1.8 МИЛЯРДА ШЕ ДАДЕ.ВАЖНОТО Е КАДЕ СА 63 МИЛЯРДА ВЗЕТИТЕ ОТ EU.
  • 17 Българин

    21 3 Отговор
    Невъзможно, нашите приятели с евроатлантическите Ни ценности да ни пързалят, ЪбсурТ
  • 18 слава

    5 42 Отговор
    Пак руските подлоги нададоха вой, че както видяхме тянхата най-нова разработка МиГ-35 дори на чертожната дъска показва доста слаби характеристики. По-добре няколко модерни изтребителя от колкото цялата ни съветска авиация, на която поддръжката е в пъти по-скъпа. Слава на България и поклон пред смелостта на българския войник.
  • 19 още по лошо

    14 5 Отговор

    До коментар #4 от "Лошо много лошо":

    не случихме на народ. Управниците са представителна извадка на народа.
  • 20 Трън

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "Няма":

    Не мисля така. А и Цвъки също.
  • 21 Пламен

    31 2 Отговор

    До коментар #14 от "без аналог":

    Къде смяташ да воюваш, че претендираш за разширен/ограничен пакет? Не смяташ ли, че САЩ с тази златна сделка си осигуряват при нужда 8 хвърчила от техните на първа линия(с-у Сърбия, Русия), таран. Оттам се почва - писта, обучение на пилоти, въоръжение, техници и поддръжка. Златна жилка. И това за един парад годишно. Да не говорим, че "ще хвърлим" 1-2 в драките за приучаване на летците. Защо не избрахме чешкият Л-159 - идеален за нашата авиация, модерна еърполисинг машина? Щото сме от Банкя, тежкари, кухари, пожарникари, асфалтаджии, Папата ни гали по тиквата, и най-важното - "усвоявам" до последно, след мен и потоп. И защо всички коментиращи са изтръпнали на тема: Турция ще ни завладява?...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бамби

    27 3 Отговор
    Бедна държава като нашата няма нужда от тези самолети " допълнителни разходи по преустройване на летища, поддръжка и други.Имаме нужда от ПВО - някой дава ли си сметка колко е ефективна тази система и защо Русия с многократно по-нисък бюджет от САЩ за превъоръжаване развива ракетните си комплекси?Те пазят небето от вражески самолети..Просто разчистват, с много по-голяма ефективност са.А ние с кого ще се бием с тези 8 самолета?

    Коментиран от #30

  • 24 А,де ...

    15 1 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    И то, с отвръщение. Ама, нали си плащаме/скъпо и пре-скъпо/ за 'удоволствието'... Боцкат ни.
  • 25 Грух

    14 2 Отговор
    Яжте скапаните боклуци ф-16 сега !
    И на "добра" цена !

    Коментиран от #40

  • 26 Ввв

    9 4 Отговор
    Сделката е неизгодна да,но спрете и вие да плюете,че не ни трябват самолети,засрамете се!!!С балони ли ще патрулираме бе,кауни?Никой не е казал,че можем да се опълчим на Турция,нормално те имат десетки Ф16,че поръчват и Ф35,на България й трябват 30 самолета перфектно подготвени,но не Ф16
  • 27 Бачо Киро

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "без аналог":

    Глупости... Нормално е да има някаква разлика заради бройките, но да иде Ф16 на 200 милиона долара е абсолютна простотия....
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Dedal

    8 1 Отговор
    То за тия пари ще си вземем цяла ескадрила MIG35 и ли Грипен поне. И няма да се налага да променяме всички летища в България. Щото тоя F може да излети само от едно на територията на страната.
  • 30 Румяна Костова

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Бамби":

    Точно така, с няколко самолетчета, F-16 или каквито и да било други нищо не правим. Който и да ни нападне, (не дай Боже) той ще има в пъти по-силна авиация.Единствено Северна Македония можем да уплашим с F-16,ако албанците тръгнат да правят своята Велика Албания.
  • 31 Един

    5 1 Отговор
    Ами тя цената се вдига заради комисионните : а там е една верига ... от София... до Вашингтон , а пък като се намесят и банките ... . Всеки като "отлющи" по 5% и после "бре к'во стана?" !
  • 32 антрашпиц

    9 2 Отговор
    Както и досега съм го казвал,ще го кажа отново!!Американски самолети ще се купят,и то независимо на колко висока цена.Тоест,особенно след изборите,цената няма значение.Поне за управляващите.Вече няма и кой да възроптае.Това е.
  • 33 Танев

    8 2 Отговор
    В фащ по официални данни за 20 гд са паднали по техн. Причини 520 самолета а в Русия само ,30 миг 29 а сега преценете виий народе ама нас кой пита нима на изборите 5 милиона негласували и само 1 от цигани и купени гласове но на кой му пука
  • 34 Бивш пилот ...

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "смях":

    Руските кошници и 5та рака след 66 години ще са по добри и боеспособни ... Камо ли чисто нови ...

    Коментиран от #35

  • 35 Ставрю

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "Бивш пилот ...":

    Много точно колега, Цял свят ги плюе тее консерви F16 нашоте крадци управници ги хвалят ще гушнат по някое милионче ако слушкат. Те самолети са много по зле от МИГ 29.Чудя се какво ли става играта е сериозна.
  • 36 ужас

    5 2 Отговор
    3 милиарда лв. за 8 самолета? Не мога да повярвам.
  • 37 ivan

    6 1 Отговор
    Толкова скъпи са от благодарност , че сме им предоставили да ползват 4 бази в България за ,които трябва да плащат по 330 милиона долара за база годишно.

    https://bultimes.com/italiya-izkarva-329-mln-ot-us-baza-godishno-balgariya-0-lv-ot-4/
  • 38 гост

    4 1 Отговор
    Един руски МИГ 29 последна модификация струва 25 милиона долара. Един руски СУ 57 /пето поколение/- около 75 милиона. По японски данни падналия преди месец в морето американски Ф 35 /пето поколение/ им е струвал 90 милиона. По американски данни един Ф 35 сега струва 125 милиона. Ние купуваме все още непроизведения Ф 16 блок 70 модернизиран от 4 поколение. Подобен модернизиран Ф 16 бе предложен на Ивдия под името Ф 21. Сравнете тези официално обявени цени на самолетите и си задайте въпроса: Къде е илия на кирия?
  • 39 Пак ни надупиха

    7 0 Отговор
    3 бази на американците на наша територия без 1 лев наем! И накрая и скъпи самолети
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове