7 Юни, 2019 08:06 7 588 35

Каракачанов: Няма да режем 20 заплати на военните при пенсиониране

  • ф-16-
  • заплати-
  • f-16

Комисията по отбраната се притесни, че ако цената за сделката за новите изтребители е по-висока ще има много ощетени

Каракачанов: Няма да режем 20 заплати на военните при пенсиониране - 1

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отхвърли като "неверни спекулации" информацията, че ще се намаляват 20-те заплати при пенсиониране на военнослужещите. Той подчерта, че дори се предвижда разширяване на социалния пакет, както и увеличаване на заплатите в Българската армия през следващата година.

"Ние предвиждаме не намаляване на 20-те заплати, а разширяване на социалния пакет. Никой дори не е обсъждал такъв въпрос за намаляване на тези 20 заплати. Това си бяха, може би, някакви предизборни спекулации, както редица много други неща". Това каза пред депутатите от комисията по отбрана Красимир Каракачанов.

Комисията по отбраната се притесни, че ако цената за сделката за новите изтребители е по-висока, може да се постави под въпрос финансирането на проектите за флота и Сухопътните войски. Одобрената от конгреса сума от близо 3 милиарда лева е само таван и далеч не е задължително да се достига, обясни отново американският посланик.

За ВМС той е около милиард, а за Сухопътни войски – около 1,2 млрд. лева. Одобрените за самолетите средства са 1,8 млрд. лева, но парламентът разреши към тях да се добавят още, припомня БНР. Официално министерството не е съобщавало колко „отгоре“ сме готови да платим, но министърът на отбраната допусна сума от около 2 милиарда лева. Той каза, че ако има увеличаване на сумата, това няма да е за сметка на намаляване на броя на осемте изтребителя, нито на поисканите способности. Министърът отново даде примера със Словакия, за която Американският конгрес гласувал 2.8 млн. долара, а договор е бил подписан за 1,8 млн. долара. Винаги има шанс да няма сделка, каза Каракачанов.

Цената обаче притесни депутатите от комисията по отбрана и председателя ѝ Константин Попов от ГЕРБ: "Ако трябва да започнат плащания и за трите проекта едновременно, е възможно да се получи натоварване на бюджета, което може и да е над това, което сме предвидили".

В същото време американският посланик Ерик Рубин повтори, че цената за самолетите Ф-16, за които се водят преговори между България и САЩ, ще бъде значително по-ниска от тавана:

"Румъния е много доволна от закупените изтребители. А може би планират да закупят още самолети Ф-16. Фактор за това решение е, че всички български съседи, които са в НАТО летят с Ф-16. Ако България избере да направи тази сделка, страната ви става част от тази група. А НАТО ще има сектор в региона, в който всички самолети ще са Ф-16. За българското предложение е важно е да се знае, че включва всичко необходимо – от въоръжение до обучение и инфраструктура".

Американската страна още не е изпратила документите по решението си за сделката за самолетите. Дати за очаквано подписване на договор няма. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов информира комисията по отбрана, че предстои изпращане на предложенията за оферти за новите бронирани машини на Сухопътните войски. Офертите на 4-те фирми за корабите са били отворени. Прави се анализ на дадените предложения от трите фирми, каза Каракачанов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лудетина

    38 10 Отговор
    Стига сте ги глезили тия безполезни хрантутници

    Коментиран от #7

  • 2 Аноним

    37 11 Отговор
    Военните търтей изсмукаха парите на хората

    Коментиран от #6

  • 3 Стига бе

    30 8 Отговор
    И за какви заслуги?
  • 4 Защо

    39 19 Отговор
    Може ли г-н министъра да обясни ЗАЩО се дават тия 20 заплати на военните и полицаите при пенсиониране??? До кога БГ данъкоплатеца ще бъде мачкан и унижаван по този начин???

    Коментиран от #16, #34

  • 5 до военния министър

    36 3 Отговор
    Турция купува100 самолета Ф-35 за 9 милиарда долара, означава по 90 милиона за самолет! А на нас американците ни искат за Ф-16 по 200 милиона за самолет! Направете сметка колко от тези пари отиват за нечии комисионни!

    Коментиран от #8

  • 6 Дидо

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Аноним":

    Да са само те - с мед да ги мажем!
  • 7 goni

    13 19 Отговор

    До коментар #1 от "Лудетина":

    Който не храни своя армия, храни чужда. Положението в армията е плачевно! Или, я модернизираме, или я закриваме! Трети път няма! Изберете сами.

    Коментиран от #13

  • 8 Hhhhhhh

    24 0 Отговор

    До коментар #5 от "до военния министър":

    Всичко идва от молитвените закуски. Доста скъпи за народа закуски. Тази цена е безумие. Ако някой я приеме значи няма мозък под каската
  • 9 Кака Мара

    33 12 Отговор
    Милиционери и военни получават огромни суми при пенсиониране, а след това продължават да работят на сладки местенца и да получават и пенсии. Посочете ми държава от Европа, където тези благини са законно регламентирани.

    Коментиран от #17

  • 10 123

    23 1 Отговор
    Леле тоя него бях виждал доста време ама той е станал двоен толкова много ли се лапа в това правителство сега ще трябва да му правят тоалетна чиния по поръчка
  • 11 Дядото

    21 4 Отговор
    ...ама я се бръкни и им ги дай от твоя джоб бе, СВИНЧО... що им даваш от нашите?!!??! Най много по 6 брутни и да бягат. . ПРЕРАБОТИЛИ СЕ И ТЕ ЧЕ И ТИ като военен министър!!! Ляляше едно време по БТВ в "Сблъсък"... и гледай тъпичкия българин как ти повярва о те УГОИ!!!! С Бареков, Бисеров и Доган сте за разстрел!!!
  • 12 Бай Пешо

    17 0 Отговор
    България в момента има нужда от развиване на икономиката и тогава да се купува всякакво оборудване за армия, медицина ,образование и т.н.С трици маймуни не се хващат!!!
    Но политиците имат една голяма грешка- те не искат да откраднат МНОГО - А ВСИЧКО!!!!
    В Китай най голямото престъпление е ДА НЕ СИ ПЛАТИШ ДАНЪЦИТЕ!!
    Тука при нас всички си укриват доходите - Но най много Крият дупетатите -пари от еврофондовете и при тях няма наказани .Всичко при тях е един голям ЦИРК. Посегнал на пари от еврофондовете- ЗАТВОР!!!Само тогава ще се оправиме!
  • 13 Бачо

    27 0 Отговор

    До коментар #7 от "goni":

    Ква армия бре, ела да ги видиш в това прословуто военно училище в долна митропилия какви са тюфлеци по 130 кила, едвам се качват по колите, и по интересното е как всеки си пътува сам в колата до работа а 90% идват от града, дремат по цял ден, лапат в столовата и айде то станало време да си ходим, барнахме надника

    Коментиран от #15

  • 14 Един

    25 5 Отговор
    Няма такава държава- военни и полицаи се пенсионират на 55 г. И не плащат осигуровки , вземат максималните пенсии и остават на работа като чиновници със заплати по 2 Хил. Лв. Или се скатават в някой друга държавна структура или охранителна фирма! Това е абсурдно! За това всички хора в активна възраст емигрираха.
  • 15 goni

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "Бачо":

    Не че нещо, ама ти пилот ли си?!:) По всяка вероятност си от поддържащият персонал и тежиш около 130 кг.!:) Разбира се с твоя размер не можеш да се побереш в кабината, камо ли да пилотираш!:) Да не говорим за претоварванията!:) Дебели пилоти няма даже в пенсия!:) Не са склонни към надебеляване!:)

    Коментиран от #18

  • 16 filo

    13 10 Отговор

    До коментар #4 от "Защо":

    Тези 20 заплати се дават заради ограничените граждански права на военните полицаите, изразяващи се в различни рестрикции през годините (например забрана за допълнителна работа). Това не е само в България, а на много други места по света също го има.

    Коментиран от #22

  • 17 filo

    11 17 Отговор

    До коментар #9 от "Кака Мара":

    Навсякъде го има. Като завиждаш стани военен или полицай и ти ще получиш.
  • 18 Бачо

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "goni":

    Само да те светна че там пилотите се броят на пръстите на ръцете, и нямам нощо общо с държавната кочина там, и нещо не ти схващам личните нападки

    Коментиран от #19

  • 19 goni

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Бачо":

    Изобщо не те нападам! Ама, да пишеш че пилотите са по 130 кг. е меко казано ....! Що се отнася до останалите, e там е друг въпрос! Сигурно има много трески за дялане, както в цяла България, ама да плюеш по летците!

    Коментиран от #25

  • 20 Иванов

    5 0 Отговор
    Тук някой питат защо аджеба на Реджо по 90 милиона за нов самолет, а на нас по 200 милиона за прахосмукачка от 70 години на миналия век? Защото в нашата цена е включено и пожизненото управление на Тиквата, а тава са бая допълнителни разходи за Козяк, като заглушаването гласовете на народа, че изборите са купени и ПОДПРАВЕНИ С ГЛАСОВЕТЕ НА МЪРТВИТЕ и обявяването им за напълно редовни и законни от Държавния им департамент!
  • 21 Иванов

    0 0 Отговор
    Тук някои питат защо аджеба на Реджо по 90 милиона за нов самолет, а на нас по 200 милиона за прахосмукачка от 70 години на миналия век? Защото в нашата цена е включено и пожизненото управление на Тиквата, а тава са бая допълнителни разходи за Козяк, като заглушаването гласовете на народа, че изборите са купени и ПОДПРАВЕНИ С ГЛАСОВЕТЕ НА МЪРТВИТЕ и обявяването им за напълно редовни и законни от Държавния им департамент!
  • 22 Данъкоплатец

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "filo":

    Ок, пенсионираш се и аут- а не макс. Пенсия и 2к заплата като чиновник! Никъде го няма това в нормалните страни!
  • 23 гост

    9 5 Отговор
    пенсионират се рано, вземат добри заплати, имат привилегии, работата им е гарантирана и като за капак при пенсиониране 20 заплати
    в такава бедна държава като нашата едни от най безполезните индивиди източват системата ни
  • 24 Тъпанари

    10 3 Отговор
    С това изказване седемте процента подкрепа се сринаха на нула.
    Във всички нормални страни пенсионирането със 6 шест заплати, а не 20 се дава в края на кариерата и служи за стимол за работа през цялата служба на полицаи и военни. Тука им дават пенсиите по средата на службата след това уж "работят" още 10-15 г., плащат им и пенсии и заплати, а после се чудят защо нищо не върви.
  • 25 Бачо

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "goni":

    Написал съм военно училище, защото там в момента пилоти не се обучават, пилоти може да се обучават в търново ама или не четеш или не мислиш незнам кое е

    Коментиран от #29

  • 26 Тъп

    12 1 Отговор
    Нашто армия половината в майчинство,другата в болнични.Много вожд малко индианец.А се готвим да водим война с Мецана.Мотивация клони към нула.При първото пукване на пушка ке се разбягат кат пилци след предателите политици.С толково оголен г*ъз не сме били никога в най-новата си история.
  • 27 7777

    7 1 Отговор
    Каракачанов реформирай си министерството ! Защо са ти два института по отбрана, като не е необходим нито един, агенции и какви ли не измислени структури пълни с чиновници с по 3000 лв заплати. След реформата парите за превъоръжаване сами ще дойдат. Защо трябва да ощетявате всички граждани заради собствените си грешки. Дайте на действащите на терен добри заплати, поставете високи изисквания и ги контролирайте. Това очакват хората от тебе, а не да прохосваш бюджета. Това всеки го може.
  • 28 джи пи

    5 0 Отговор
    Дьржава без армия Армия без орьжие но затова пьк сьс свита паркетни генерали За министерството да не говорим
  • 29 goni

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Бачо":

    Извинявай! Първоначално те взех за някой от обслужващият персонал, ама явно съм сгрешил! Ти понятие си нямаш за какво става въпрос! До тук по военни въпроси!:)

    Коментиран от #30

  • 30 Бачо

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "goni":

    Зле си баце по добре пази тишина

    Коментиран от #33

  • 31 Ееееее

    3 1 Отговор
    Ш О П А Р
  • 32 Is 200

    4 2 Отговор
    Нямаме 7млн. За какво ни е толкова армия и администрация МВР структура депутатите са много че и бонуси при пенсиониране а по нова година пак бонуси иначе реват.Скапана държава.
  • 33 goni

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Бачо":

    За тишината си прав! Ама, за всичко останало не!:)
  • 34 Ха ха

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Защо":

    Има места за работа, ако искаш ела и вземи и ти 20 заплати.
  • 35 НАСКО

    0 1 Отговор
    УЖ ЗА МИР СЕ БОРИМ, А ВСЕ ЗА ВОЙНА СЕ ГОТВЯТ. АЛЧНИ ВОЕННОЛЮБЦИ, АМЕРИКАНСКИ СЛУГИ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове