Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

“Прозрачност без граници“ е против субсидия от 1 лв. за партиите

Нарушена е законодателната процедура

Публикувана: 10 Юни, 2019 15:09
17 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1009
“Прозрачност без граници“ е против субсидия от 1 лв. за партиите
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Като организация, ангажирана с проблемите, свързани с противодействие на корупцията, в това число и с наблюдение на изборния процес, Асоциация „Прозрачност без граници” изразява своето категорично неодобрение на противоречивия, хаотичен и реактивен подход за промяна в законодателството относно финансирането на политическите партии.

Това се посочва в позиция на Асоциация „Прозрачност без граници“.

В рамките на един и същи ден Народното събрание разглежда два паралелни законопроекта, които Министерският съвет предлага без да е постигнал кохезия относно размера и начина на определяне на държавната субсидия за партиите:

· единият е свързан с уточняване какво означава „получени действителни гласове от партиите“ (въпрос, по който в световната практика никога не е възниквала дискусия, но се появи поради интерпретация на закона, заложена в методика на Министерство на финансите);

· другият е свързан с фиксиране размера на държавната субсидия на 1 лев за получен глас на последните парламентарни избори (което, съчетано с липсата на безплатен достъп до обществените медии по време на предизборна кампания и с ограничената практика за дарения, включително и забрана за официално финансиране от юридически лица, ще постави партиите в невъзможност да поддържат минимално ниво на дейност на партийните структури).

Нарушена е законодателната процедура: мотивите и в двата законопроекта са бланкетни; липсва оценката на въздействието във втория законопроект; не е консултирано общественото мнение. В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за изменение на Закона за политическите партии липсва изменителна правна норма, която препраща към Закона за държавния бюджет.

Въз основа на дългогодишния си опит и експертиза в тази област Асоциация „Прозрачност без граници” оценява, че проблеми в законодателството относно финансирането на политическите партии има, но те не са предмет на разглежданите законопроекти и за тях не се търсят адекватни решения. Така например, съществени проблеми в тази област продължават да бъдат:

· липсата на ясен и предвидим критерий за определяне размера на субсидията (сегашният чл. 27 от Закона за политическите партии препраща към друг закон, който се променя ежегодно по инициатива на изпълнителната власт и с решение на парламента в края на всяка календарна година, и не е систематична част от основния закон, регламентиращ дейността на политическите партии; фактът, че един ден след разглеждането на първия законопроект Министерският съвет е внесъл предложение за промени в Закона за държавния бюджет за 2019 г. е още едно потвърждение за този проблем);

· твърде високият размер на държавната субсидия, който (а) създава огромна диспропорция между партиите, които получават държавна субсидия и останалите партии, (б) бюрократизира партийните структури и (в) обезсърчава партиите да търсят легална финансова подкрепа от своите симпатизанти чрез малки и редовни дарения, които всъщност биха дали стабилна база на партийните структури;

· липсата на обвързаност между размера на държавната субсидия и реалната практическа подкрепа на партиите от техните членове и дарители (в тази връзка винаги е отбелязвана добрата практика за финансиране на партиите в Германия, но тя никога не е била подлагана на обсъждане в българския парламент);

· липсата на правомощия на Сметната палата да извършва проверка за съответствие между реално получените и реално изразходваните пари в предизборните кампании (в тази насока бяха извършени редица промени, но и досега контролът на Сметната палата остава преди всичко контрол по документи);

· изразходването на държавната субсидия за несвойствени партийни дейности, като например за благотворителност.

· ролята на медиите при отразяване на предизборните кампании на партиите и особено въпросът за безплатното отразяване в обществените медии, които се издържат от парите на всички данъкоплатци и имат задължението да предоставят трибуна на различни гледни точки в обществото и да информират пълноценно гражданите.

Въпросите за финансирането на политическите партии и на предизборните кампании са сериозни, засягат базисни структури в демократичното общество и се отразяват както на изборния процес, така и на начина, по който функционират политическите партии и основните институции в държавата. Именно затова към тях трябва да се подхожда с отговорност и с мисъл за последствията, които произтичат от едно или друго законодателно решение.

В тази връзка подчертаваме, че смисълът от държавното финансиране на политическите партии е в това да бъде оказвана подкрепа на партиите, така че да поддържат ефективни партийни структури, които работят в интерес на избирателите и не попадат в зависимост от икономически интереси на големи корпоративни дарители. Държавната субсидия се предоставя, за да защитава политическия плурализъм, да подкрепя политически субекти, които са получили значителна избирателна подкрепа и да служи като бариера срещу корупцията.

Двата разглеждани законопроекта трябва да бъдат синхронизирани в рамките на законодателната процедура.

Призоваваме политическите лидери и народните представители да проведат задълбочена дискусия, с участието на заинтересувани страни, представители на академичната общност и експерти по темата, за да намерят адекватно решение на редица проблеми, произтичащи от модела на партийно финансиране.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1 от 2 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Левче кефче
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Ключът не е в намаляването на субсидията за отделен глас, а в ограничаването на крайната сума, която може да вземе една партия, така ще се намалят разходите. А иначе е ясно, че на партиите с богати спонсори това би им било изгодно.

Оценка:
-4 +3

Бай Благой
(гост)

Неутрално
2 Отговор
България се напълни братче със всякакви НПО-та с неясно финансиране...сигурно има и някое НПО с пари от ислямистите ...
Всякакви самозванци им плащат да ни казват как да живеем.
Ни един не каза, как реално да подобрим жизнения си стандарт, как да се спре корупцията и т.н....

Оценка:
-0 +11

Garrincha
(гост)

Неутрално
3 Отговор
"Сите са патриоте - душа дават, но не свойта братя, а таз' на народа"
Христо Ботев ( за Далаверий, Покорний и Дебеларий )

Оценка:
-0 +7

Гост
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Тиа па кои са, та чак били против?! Противодействали на корупцията! За първи път чувам за тях. Тия, най-вероятно, са най-големите корумпета

Оценка:
-0 +10

И един лев им е много
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Аз пък съм сигурен че ако партиите трябва да плащат за всеки глас, ще се съгласят. Те така или иначе го правят, къде директно, къде индиректно купуват гласове. Така че и 1 лев им е много.

Оценка:
-0 +8

Аз пък
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Не разбирам защо трябва да се субсидират партиите. Това е все едно някой да ти влезе в къщи и да те обере и насили жената а ти да му сипеш една ракия.

Оценка:
-1 +8

3333
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Сега започват да въртят и сучат вадят всякакви доводи само и само да си запазят субсидиите. Хората ви казаха, че не искат да ви дават закъде се напъвате още.Един лев или до 200хил.лв. таван за всяка партия преминала прага. На всички малки партии да им се осигурява ефир да говорят.
В противен случай партийния живот се превръща в бизнес. Партиите мгат да станат и 1000 на брой.

Оценка:
-1 +8

Гост
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Тия като са толкова прозрачни, защо досега партиите като вземаха по13лв. за глас не направиха нищо. Защо сме на 111 място по свобода на словото и печата. Да вземат да се скриват някъде.

Оценка:
-0 +7

Мдаа
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Да им намалят субсидията! И без това няма партия, която да не е създадена от мафията! Дори няма смисъл от субсидия! В началото на демокрацията като нямаше субсидии пак си имаше партии и вършеха същото лато сегашните - грабежи! Така че е все тая

Оценка:
-1 +6

1 лев стига
(гост)

Неутрално
10 Отговор
Никаква прозрачност не се вижда и усеща от тези, само нахалството им е безгранично. Изпълзяват само когато им е изгодно. Мошеници.

Оценка:
-0 +7

Нищо не помага у Бълхария
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Няма никакво значение колко е субсидията, при всички случей ще са зависими от някой олигарх или няколко олигарха, и 100 лв на глас да им се дава пак ще лапат странично още пари, това е до манталитет , затва по цял свят богатите фамилий управляват и така Държавата дърпа, щото като си богат от малък и израстнал в богатство ти е друг манталитета и образованието и обкръжението и мирогледа и всичко, а тука на бай ти ганя от долно намагорнище му дадоха някой лев по време на прехода кога раздаваха куфарите с пари и всеки шофьор стана олигарх, ама той пак си е прост като гадулка нищо че има много пари:-)

Оценка:
-0 +4

да пробваме
(гост)

Неутрално
12 Отговор
не стига , че вземат членски внос, вземат подаръци под различна форма, вземат ефтино апартаменти, коли, екскурзии, вземат куверти аванта ами и субсидии. повечето от тях имат собственост, участват във всякакъв вид формации, фондации, пермутации , а за връзките с олигархите да не говорим. те си ги създадиха и си ги обслужват естствено срещу лобистки закони, наредби, практики. заради идеята - 1 лев , крайна цена !

Оценка:
-0 +5

7777
(гост)

Неутрално
13 Отговор
Щом много знаят, без никакви субсидии, и един лев им е много.

Оценка:
-0 +3

Патриот
(гост)

Неутрално
14 Отговор
Е аз съм против. Много им е.
Даже те трябва да плащат, ама не само когато купуват гласове.

Оценка:
-0 +2

Нема такава държава
(гост)

Неутрално
15 Отговор
Продължават да ни занимават с тези субсидии за глас. Разни знайни и незнайни пишат за тази събсидия. А нещата са много простички. С две думи КОРУПЦИЯ И ОГРАБВАНЕ.
Събсидия и от лев им е много , всяка партия да си плаща членски внос.
Щели да лобират за разни фирми, че те и сега го правят но и получават 13,2о за всеки глас. Това е подигравка с хората. Като искат да ги спонсорират фирми , това е КОРУПЦИЯ.
Като ни ограбват на глас по 13.2 това е КРАЖБА. И в двата случая има нарушение.
Другото простичко нещо е че управляващите и тези коит се занят за управляващи са толкова зле че не може да изкарат 5 лв пари без ИЗМАМА. Те затова и искат да влязат в политиката , щото там се краде и то много се краде, това е всеобща тайна. Та тези от “Прозрачност без граници“ са толкова "прозрачни" колкото всеки от нас е космонафт.

Оценка:
-0 +1

Предложението
(гост)

Неутрално
16 Отговор
Най правилно е да се дават на избирателите по 10лв. при гласуване. Досега са давани на партиите по 13 лв. така че икономческата страна е ясна. Има няколко ползи ако се завърти субсидията към гражданите. 1. Ще се вдигне изборната активност, което ще доведе до реално представителство на обществото в парламента. 2. Ще се обезсмисли купуването на гласове. Партиите ще заработят и ще се конкурират с идеи, а не с надпревера за купуване на гласове. Партийните централи ще спрат да си купуват апартаменти с частни асансьори и т.н......

Оценка:
-0 +1

Господин
(гост)

Неутрално
17 Отговор
Много е просто...една партия ако има 10 000 члена и всеки ако дава по 50 лв на месец това прави 500 000 по 12 месеца са 6 000 000 лв на година. Даже според мен не би трябвало да се плащат заплати на депутати, министри, съветници и всякаква друга СВОЛАЧ. Да им ги плащат партиите с парите от членския си внос. Всеки един спортен клуб в страната, който също като партиите е юр.лице с нестопанска цел се издържа по този начин, защо партиите да не го правят предвид огромната си членска маса

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Бойко Борисов
Това заяви премиерът Бойко Борисов, който във вторник бе на обиколка на ремонтирани пътни участъци в Северозападна България
Където съм минал днес, ето така се събират хора и само викат: “Пари дай, асфалт дай, за църква дай, за стадион дай“."

Още бисери