Last news in Fakti

21 Юни, 2019 22:30 24 242 42

Весислава Танчева пред ФАКТИ: Прегръдката между Борисов и Пеевски не е от сега

  • весислава танчева-
  • борисов-
  • пеевски-
  • герб-
  • дпс-
  • субсидии-
  • финансиране на партиите-
  • финансиране на партиите-
  • коалиции

Откакто ГЕРБ управлява, обществените поръчки са все за фирми близки до ДПС и Пеевски

Весислава Танчева пред ФАКТИ: Прегръдката между Борисов и Пеевски не е от сега - 1

Официализира ли се прегръдката между Борисов и Пеевски със зачестилите напоследък срещи между парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС? Взимайки предвид честото ходене на Пеевски в парламента от началото на новата парламентарна сесия, близостта в позициите на двете партии определено прави впечатление. Поставени ли са от ГЕРБ отново пред избор с кого да бъдат партньори и какво би станало с българската политическа система, ако предложението на ДПС за отворено финансиране на партиите от бизнеса, казано с други думи прилагане ''американския модел'' в България, се приеме? По тези въпроси пред ФАКТИ говори политическият пиар експерт Весислава Танчева.

Относно сближаването в политически смисъл на ГЕРБ-ДПС, Пеевски-Борисов, Весислава Танчева каза следното: ''Мисля, че тази прегръдка си е доста добре официализирана през годините чрез бизнес сътрудничество. Едно абсолютно гласно, явно и видимо сътрудничество на ниво обществени поръчки. В крайна сметка през всичките години, откакто ГЕРБ е на власт, непрекъснато фирми на Делян Пеевски и свързани с ДПС обръчи от фирми, както те си ги наричат сами, печелеха и продължават да печелят апетитни обществени поръчки''.

''Ако си спомняте по изграждането на Южен поток, първото трасе от Паша дере през Северна България за Сърбия, през стотиците обществени поръчки свързани с Община Варна. Макар и ДПС да не е на власт, практически от времето на Орешарски насам, по никакъв начин техните икономически интереси и на фирмите свързани с тях не са пострадали. Напротив, ако се замислите, фалитът и унищожаването на КТБ отново е една негласна форма на съглашателство между ГЕРБ и ДПС. Събарянето на банката, фалитът ѝ, се случи след прословутото кафе, което Лютви Местан пи с Цветанов и Борисов в Кърджали. Тогава вече се говореше, че ДПС се оттегля от коалицията подкрепяща Орешарски, че това вече не ги устройва и са се пренасочили към някаква форма на съглашателство с ГЕРБ, макар и неофициално'', коментира Танчева за ФАКТИ.

''По онова време името на ДПС беше токсично и всеки, който се доближеше политически до тях, рискуваше да загуби не просто слава, а политическо доверие. Както виждате обаче, това, което те са се договаряли по онова време на кафета, в днешно време вече го виждаме реализирано. Обществените поръчки облагодетелстващи фирми на Делян Пеевски и ДПС продължават да се случват и то доста успешно. Излиза, че не е необходимо да бъдат в някаква официализирана коалиция, за да действат синхронно в парламента. Това определено не е първото тяхно синхронно действие в парламента. От друга страна доста внимават, това тяхно съглашателство да не бъде официализирано политически и наистина в това отношение за първи път сме свидетели на някаква полугласна политическа коалиция, която беше официализирана не от ГЕРБ, а от ДПС'', добави по тази тема политическият пиар Весислава Танчева.

Относно това дали ГЕРБ отново е на прага на избор що се касае до партньорите в парламента и дали това може да се окаже решаващо за съдбата на българското правителство, Танчева заяви: ''Спомням си първите политически фейлетони и карикатури, които оприличаваха ГЕРБ на булка, желана от много места. Те са на възраст сигурно от 5-6 години. До момента коалицията ''Обединени патриоти'', сякаш се справя достатъчно добре в ролята си. Не мисля, че има някакъв риск за съществуването на правителството, защото е очевидно, че хората, които са в малката коалиция, а именно Валери Симеонов, ако щете и Сидеров, относно Каракачанов няма никакво съмнение, са наясно, че това правителство е може би последният им шанс да бъдат на власт въобще в следващите 10 години, например'', отбеляза пиар експертът.

''Бидейки заедно в едно правителство, ''Обединени патриоти'' така успяха да се изпокарат помежду си и да си извадят ''мръсните'' ризи, че оттук нататък ще им е много трудно поотделно, а дори и заедно, да успеят да спечелят голямо доверие на парламентарни избори. Едно са евроизборите, където е очевидно, че ГЕРБ подпомогна много това внезапно натрупване на доверие към кандидатите от ВМРО, местните и парламентарни избори са съвсем друго нещо. Там всеки е срещу всеки'', добави тя.

''Малката коалиция е наясно, че в момента тръгнат ли на събаряне на правителството под каквато и да е форма, ще навредят по-скоро на себе си, отколкото на някой друг. Правителството не в риск според мен, хората съставляващи го нямат желание и интерес то да пада в момента, а освен това, и в парламента, и извън него, няма политическа сила, която да може да претендира за смяна на властта в момента'', заяви още Танчева.

''Рисковете за отделните играчи в малката коалиция са различни. Едно е за Волен Сидеров, чиито министри в правителството на практика са дадени под аренда на Делян Пеевски, съвсем друго е Валери Симеонов, който има само вицепремиера Марияна Николова, той няма други хора в правителството. Каракачанов е министър, може би в момента един от най-важните, защото от неговата работа или начинът, по който той се е поставил в момента, зависи сделката за F-16'', констатира Весислава Танчева.

''Не е тайна, че самата сделка за F-16 играе ролята на щит пред това правителство, защото дотогава когато сделката е на дневен ред, но не е окончателно сключена и пари по нея още не са платени, няма чак толкова външни сили заинтересовани от това да клатят правителството. По-скоро има външни сили заинтересовани да поддържат това правителството до момента, в който има сделка. Очевиден е интересът на САЩ за сключване на тази сделка, но има и други заинтересовани сили. Много точно е преценен моментът, в който се сменя първият дипломат на САЩ в София, както и самата личност на новия посланик на САЩ в България госпожа Херо Мустафа'', продължи анализа си експертът по политически пиар.

ФАКТИ попита Весислава Танчева: ''Какво би станало с политическата ни система, ако идеята на Движението за права и свободи да се премине към ''американски модел'' на финансиране на политическите партии, а именно те да се финансират от бизнеса, се приеме''?

''Така както ни беше представено, чисто пиарски, чисто като опорни точки, преминаване от така наречения ''германски модел'' на финансиране на партиите към ''американски модел'', са чисто и просто български глупости. Ние не случайно сме приели този начин на финансиране на политическия живот в държавата и не случайно сме настрани от американския или британския модел на финансиране на партиите. Избрали сме този, защото той е доказал, поне в Европа, относително по-голямо степен на независимост на политическите партии от икономическите и финансови субекти в държавата'', отговори на въпроса на ФАКТИ Танчева.

''Политическият живот в САЩ е базиран на няколко големи фона. На първо място, това е изключително подробно законодателство, което регламентира и регулира лобизма. Лобизмът в САЩ, за разлика от България, е легален. Той е не просто легален, той е официализиран, превърнат е в държавна политика и всички знаят кой сенатор за коя икономическа групировка или корпорация лобира'', продължи тя.

''Прилагане на американския модел в България, би било точно българска работа, защото ние нямаме законодателство, което да регламентира лобизма. Прилагане на този модел, щеше да е едно формално легализиране на лобизма, без той юридически да е законен'', уточни Весислава Танчева.

''Валери Симеонов по добра стара традиция издъни бащина дружина. Излезе сутринта и си каза, че всъщност той е бил човекът, който е успял да убеди ГЕРБ или по-скоро хората от Комисията, да не вкарват доклада и да отложат гласуването. Ясно е защо Симеонов е направил това нещо. В крайна сметка малките коалиционни партньори на това правителство, са партиите, които биха били най-много ощетени от липсата на субсидия. Те щяха да се окажат в позиция да се молят на някой от ГЕРБ да ги издържа. Нямаше да им е за първи път, но щяха да бъдат в позиция да го направят'', коментира още политическата пиарка.

''Да не забравяме, че всъщност ДПС е против този модел. Внимателно трябва да се слуша какво каза Йордан Цонев вчера, а именно, че те гласуват това решение по принуда и с отвращение. Противниците на това решение са повече от тези, които са за него, като в крайна сметка мисля, че по един или друг начин, това решение ще бъде избегнато'', завърши експертният си анализ за ФАКТИ Весислава Танчева.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 41 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БойкоВИС2

    64 18 Отговор
    Ами да,ние с братлето раздаваме порциите в Кенефистан
  • 2 За Бойко СИКи

    41 16 Отговор
    С тоз си вкарахме големите хуйове, ама пак не ни заболя!
  • 3 ГЕРГОВ

    27 61 Отговор
    КУРНЕЛИО ЕДВАМ ТЕ ПОЗНАХ

    Коментиран от #23, #39

  • 4 ДЖЕРОНИМО

    69 13 Отговор
    Хахаха А 2009 ГОДИНА ВИ СПЕЧЕЛИ С ОБЕЩАНИЕТО ДА ИЗКАРА ДПС ИЗВЪН ИГРАТА ХАХАХАХА
  • 5 Rise Of Evil

    69 15 Отговор
    ДПС НИКОГА НЕ БИЛО ПО СИЛНО КОЛКОТО Е СЕГА.
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    26 117 Отговор
    Цялата чужда резидентура e активизирана максимално да плюе по ген. Б. Борисов. Това показва, че Борисов работи за България.

    Коментиран от #9, #30

  • 7 Майна

    25 10 Отговор
    Абе вие не разбиратели коя е най - стабилната политическа сила бе, ДПС. Всички са едно.
  • 8 Бай мъдЮ

    44 12 Отговор
    ТИКВАТА И СВИ**Т@ ТРЮФЕЛДЖИЙКА = НА МАФИЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #34

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Батман Боко

    51 7 Отговор
    След смъртоносната прегръдка,чакаме отровната целувка и да се свършва.
    Нов модел,ново клатене на държавата,ееее,няма ли свършване това друсане бе,братя българи?НАРОДЕ????
  • 11 ЕМИГРАНТ

    65 9 Отговор
    НЕНОРМАЛНА ДЪРЖАВА КЪДЕТО РАЗНИ БОКОВЦИ И ДЕКЯНЧОВЦИ УПРАВЛЯВАТ КАТО НЯКАКВИ МОНАРСИ С РАЗНИНИ ВЕСНИЧЕТА И САЙТЧЕТА!!! И 7 000 000 души седят като в някакъв транс....

    Коментиран от #29

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Анти БСП

    16 37 Отговор
    Червени тролове се радват на платена публикация 😂😂😂
  • 16 Рудозем

    20 18 Отговор

    До коментар #12 от "Комуниста":

    Смееш се ама ти се плаче бе червен примат!

    Коментиран от #20

  • 17 Румен Радев

    15 33 Отговор
    Гласувайте за мен шерпи мои.Аз съм БСП.
  • 18 Рошко

    17 29 Отговор
    Червени памперси не измрехте ли бе
  • 19 Jon

    10 1 Отговор
    Tia istinata e edna vsi4ki partii sa edno koryptsia ta dalaverite tva e dokat toia zaspalnarod ne stane vse hte si e taka mafia genotsit na naroda 500 leva zaplata tva e
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Лютви Местан

    28 16 Отговор
    БСП когато назначаваше Делян Пеевски за Шеф на ДАНС и когато Сергей ме целуваше насред Орлов мост пред 50 000 възторжени симпатизанти на БСП и ДПС беше харашо. Сега Делян бил се "прегърнал" с Бойко и "ета нехарашо".....
  • 22 Яяяяяяяяя

    54 10 Отговор
    Никога няма да се върнат изгонените от България , ако мутрите са на власт и няма елементарни сигурност и справедливост. Народът подивя и оскотя. Върлуват долни животински страсти и отношения
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Курна Импексова

    11 26 Отговор

    До коментар #23 от "Дриснята метев":

    Яя, един типичен представител на българската социалистическа партия, по-точно - поклонник на Курнелия. По вулгаризма, простащината и простотията им ще ги познаете.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хаджи хаджи Българин

    31 11 Отговор
    A я, съм прост сеянин! Ама да попитам! Защо, когато имаше вестник " Работническо дело" нямаше такива аномалии! Сам си отговарям! Тогава нямаше толкова политически кърви! Иначе статията е прекрасна! Казва истини, нооооо! Американският модел! " Да Правим пари, от всичко, което се продава в територията България! Това е Територия, но не и Република! Американски- английски колониален модел! Колониален модел, под формата на Демон-кратизацията! Да ви напомня! В едно семейство, ако мужа винаги се мисли за прав- е катастрофа! Така е и в политиката! Семейните ще ме разберат! Не обратните!
  • 27 Хаджи хаджи Българин

    21 5 Отговор

    До коментар #25 от "Хелиос":

    Брат, това е стара сентенция за живота! Делата и медиите са двата Давидови клона! Проблема е много назад в историята! Има 3 основни партии в историята на човечеството! Християнство- партия! Будизъм- партия! Ислям- партия! Но има и една всесилна партия, която обединява человеците! Партия на парата!
  • 28 Хаджи хаджи Българин

    13 2 Отговор
    От там тръгват проблемите! Парата, не мирише, всеки се крие зад нея! Монета или хартия, няма да ви изхрани! Сполай господи!
  • 29 Хаджи хаджи Българин

    13 4 Отговор

    До коментар #11 от "ЕМИГРАНТ":

    За жалост, е така! Планетата на маймуните- Холивуд! Но между тях има и мислещи!
  • 30 Козяк

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ехххх, щом като така мислиш?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Един

    7 0 Отговор
    БКП(БСП) не бяха ли управлявали с ДПС?????
  • 33 Гост

    10 3 Отговор

    До коментар #12 от "Комуниста":

    Защо се мъчиш да кажеш нещо когато въобще не си в час, само обръщенито ти "съборихте" показва неграмотноста ти за събитията по това време, правилнито е самосъборихме се видните комунисти и станахме видни капиталисти.
  • 34 факт

    8 14 Отговор

    До коментар #8 от "Бай мъдЮ":

    И ДА ПЛЮЙТЕ И ДА ХРАЧИТЕ ,МНОГО СТЕ МАЛКИ,ТОЙ ЩЕ Е НАРОДА ВИЖДА КОЙ РАБОТИ ЗА НЕГО И ГО ОБИЧА,ДА ВИ НЯМА ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ ОСТАВЕТЕ ЧОВЕКА ДА СИ ГЛЕДА РАБОТАТА
  • 35 Алооо

    6 10 Отговор
    тази от кьде се измьди та си показва червения задник,Бойко с когото си иска с този ще се прегръща стига народа да е добре , а на паразитите и тьртийте да престанат да се оплакват и мрьнкат
  • 36 Ad_olf

    8 3 Отговор
    В този сайт нещастниците, как само трият неудобните на властта коментари,
    коментари ,еничари подкупни ,роби безволеви , безправни и лицемерни

    Коментиран от #38

  • 37 мюмюн

    3 2 Отговор
    Българина е най-заспалата шматка.Те го клатят а на него му е все тая.РОБИИИИИ събутете се !
  • 38 момо

    3 2 Отговор

    До коментар #36 от "Ad_olf":

    Ами страх ги от тиквата журналята ,не ти ли понамирсва...
  • 39 никой

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГЕРГОВ":

    и аз те познах,пак си избягал от психото!
  • 40 Бубу

    3 2 Отговор
    Тази писачка толкова гнусно лъже като всеки червен макак. Прочетох само първото и изречение и нататък се отказах защото разбрах че това са поредните червени манипулации. Та казва тази че всички обществени поръчки ги печелили фирмите приближени на герб, затова ли киро контрабандата от иб на бсп държи продажбите ма горивата на сумати общини, болници, та и чак на НСъбрание, затова ли има ВЕЦ ове и като се напраеи една елементарна справка се вижда кой държи производството на ел. Енергия от т н алтернативни източници, веита, вецове и прочие, все червени другари които добре папат и още по добре допринасят за непрекъснатото повишение на цената на тока. Такива предубедени чугунени картуни като тази аз изобщо неам нерви да ги чета
  • 41 Въйко

    0 2 Отговор
    Ще е хубаво, ако ДПС получат пълно мнозинство на следващите избори, не да са само задкулисни водители на куклите на конци... Така поне, ще разберат доста хора, кпй управлява територията с име България.
  • 42 Мордекай

    1 0 Отговор
    Поредните ташаци на рояци по поръчка на шумкари и ушанки. Поредния световно неизвестен разбирач се изказва тук в клюкарника. Рев , рев , рев на немойковци и тролчетата с лайномети на рамо , никога повече див комунизъм.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове