Last news in Fakti

17 Май, 2012 16:02 901 1

Армията е в готовност при потоп

  • българските въоръжени сили-
  • помощ-
  • наводнения-
  • р. марица-
  • приливна вълна-
  • червен-
  • жълт-
  • код
Армията е в готовност при потоп - 1
Снимка БГНЕС

„Българските въоръжени сили са в готовност да действат в помощ на населението като подпомагат действията на държавните и местните органи на изпълнителната власт за справяне с последиците от кризите”. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов  в обръщението си към участниците в Националната конференция „Превенция, управление и преодоляване на последствия от кризи”. Той посочи, че една от трите основни мисии на въоръжените ни сили е подпомагането на местните органи за управление при кризи. Министър Ангелов разясни, че за изпълнението на тази мисия в помощ на населението в състава на Българската армия са сформирани модулни групи, които имат определена готовност за действие при кризи. За да бъдат по-ефективни в помощта си се предвижда през 2013 г. да бъдат преоборудвани и да бъде усъвършенствана техниката, с която разполагат.  „Освен това ние можем да задействаме не само модулните групи, но и други елементи от въоръжените сили, ако това е необходимо”, допълни министър Ангелов.

Министерството на отбраната допринася и за превенция на кризите като обучава експерти от държавните и местните органи на изпълнителната власт, посочи още той.  Те се подготвят в Центъра за “Обучение при извънредни ситуации” на Военната академия „Г. С. Раковски”.  „Предвиждаме създаването на сертифициран от НАТО Център за обучение, подготовка и анализ за управление на кризи, в който да се обучават представители на всички ведомства”,  каза министър Ангелов.

По думите на министъра на отбраната, за да има превенция на кризите, трябва да има наблюдение, анализ, оценка на риска и прогнозиране на възможната криза, което да даде възможност да се предвидят силите и средствата, необходими за нейното преодоляване. Това изисква да бъде създаден един Закон за управление на кризи и постоянен кризисен щаб, посочи министър Ангелов и отбеляза, че трябва да се помисли както за обучението на гражданите, така и за създаването на т.нар. доброволчески корпус за действие при кризи.

Приветствия към участниците в Националната конференция „Превенция, управление и преодоляване на последствия от кризи” отправиха и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, европейският комисар  по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи  Кристалина Георгиева и министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии Ивайло Московски. Те благодариха на Министерството на отбраната и  Българската армия за оказваната помощ в трудни моменти, като този в село Бисер.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Росен

    0 0 Отговор
    Смешно е армия от 10000-15000 човека личен състав, няколко танка и самолета да има министър. То и самият министър е смешен с изказванията си. Най-добре е МО да стане Агенция по .......... не се знае по какво, защото с тази бройка от които 1/4 са по мисии не може да се говори за отбрана.