Last news in Fakti

16 Май, 2012 16:03 12 799 5

Очакват потоп по р. Марица

  • приливна вълна-
  • река марица

Министерството на околната среда и водите изпрати предупреждение до  Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към Министерство на вътрешните работи и областните управители за очаквана висока вълна в периода 19 - 20 май 2012 г. в долното течение на река Марица от Пловдив до Свиленград.
Според  информация от НИМХ, постъпила в Оперативното звено на МОСВ на 16 май 2012 г., след относително дълъг период на валежи и прогнозирани валежи до края на седмицата се очаква нивото на река Марица да се повиши при гр.Харманли около и под максималните нива /560 см/, достигнати през февруари т.г. Прогнозното повишение при град Първомай и Свиленград е под критичното. За Свиленград вълната се прогнозира да достигне максимум към 12:00 ч. на 20 май. Засега няма прогнози за очаквани разливи.
За река Тунджа засега не се прогнозират критични нива, но се очаква покачване при град Ямбол и по-малко при другите населени места.
Прогнозираният общ денонощен приток към язовирите от каскада Арда за 18 май е 50 милиона кубични метра.
Чрез Министерство на външните работи МОСВ изпрати предупреждение за очакваната висока вълна в долното течение на река Марица и до компетентните органи в Република Турция и Република Гърция, като потвърди готовността си при евентуална промяна в състоянието на водите, свързана с опасност от вредното им въздействие, да предостави своевременно допълнителна информация.

От МВР съобщиха, че по разпореждане на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов е създадена координация между органите на изпълнителната и местната власти за действие при наводнения. Със заповед на главния секретар на МВР гл. комисар Калин Георгиев се предприемат превантивни действия в тази част на страната. Въвежда се непрекъснато наблюдение на критичните места в и около населените места по долното течение на река Марица. Особено внимание ще бъде обърнато на състоянието на изградените диги и възможността за надграждането им. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пазача

    2 2 Отговор
    Явно изпускат язовири и сега - спасявайте се
  • 2 Ахмака

    2 0 Отговор
    Как точно го очакват.В някое заведение с водка и мезе?
  • 3 бързо бързо

    2 0 Отговор
    Бягайте спасявайте се това е краят
  • 4 Обикновен българин

    1 0 Отговор
    Диги-миги, наблюдение-бдение - Копане му е майката! От години едно речно корито не е прочистено както трябва... и все няма виновни, за това, че се давят хора!
  • 5 пловдивчанка

    0 0 Отговор
    Какво стана с почистването на р.Марица ?!!!