Last news in Fakti

17 Май, 2012 17:42 1 366 0

Цветанов настоя за анкетна комисия заради записа в Сливен

  • запис-
  • сливен-
  • цветанов-
  • станишев
Цветанов настоя за анкетна комисия заради записа в Сливен - 1
Снимка БГНЕС

Вътрешният министър Цветан Цветанов настоя за анкетна комисия в Народното събрание за записа в Сливен, изкаран на бял свят от „Преса”.  Статията е озаглавена „Как се купуват и продават кметски избори. В купуването на гласове на изборите в Сливен са замесени  висши политици от БСП, бивши министри от тройната коалиция и фигури от подземния свят. Замесен е и бившият кмет Йордан Лечков.
Според Цветанов така може да бъде проверено всяко едно от лицата в записа, свързан със спечелването на кметското място в Сливен.
Министърът на вътрешните работи заяви, че публикуваното в материала ще бъде проверено и няма да има абсолютно никаква защита към когото и да било.
„За всички е ясно каква е мощта на Алексей Петров. Ако тези пари ги бяха дали за инфраструктура, хората щяха да бъдат много по-доволни”, каза Цветанов и посочи, че ГЕРБ не е получила дарения за своята кампания, а е разчитала само на субсидията за партията.
Министърът заяви, че сега разбира - защо от червената партия са били толкова критични към Закона за отнемане на имущество от престъпна дейност – защото биха могли да попаднат под ударите му.
„Ще бъдем безкомпромисни, когато бъдат установени фактите и обстоятелствата и ще вземем правилното политическо решение”, каза Цветанов в отговор на въпрос за намесването на името на Йордан Лечков в записа.
От разговори с представители на БСП е станало ясно, че съществуването на този запис е било известно на цялата група на ПГ на БСП, съобщи главният редактор на „Преса” Тошо Тошев.
По думите на Тошев - червените депутати са се усмихвали и са се „закачали с Асен Гагаузов”, а самият Гагаузов е реагирал притеснено, но не е имало никаква реакция на записа. Според Тошев - било е само въпрос на време той да излезе наяве.Той информира още, че записът е изчезнал от интернет, но в "Преса" го пазят.

БНР съобщи, че лидерът на БСП в Сливен Мартин Славов обвини хора от централата на социалистите за подхвърления запис на разговора му с кандидата за кмет Галин Кънчев, уличаващ двамата в политическа корупция:
Цената на този запис да не излезе бе аз да се откажа от това да бъда председател на БСП, a вместо мен служебно да бъде избран с мръсни похвати, с извиване на ръце, да бъда изнудван, да бъде избран Николай Сираков. С този запис разполагат с него на "Позитано" отдавна, дори самият Николай Сираков на конференцията заяви, че записа му е даден от "Позитано" и той е поел ангажименти да го разпространява. Тези неща в съда ще ги изяснява. В БСП с това ръководство нещата не вървят на добре. Защо записът, който е правен преди година, се появява сега, преди конгреса. Освен срещу Янко Янков и Николай Сираков завеждам дело и срещу Галин Кънчев и Георги Попов като разпространители на неправомерно придобита информация. Най-страшното е, че в тази мръсна кампания участват и хора от БСП и това се случва не само в Сливен.
Няма как подобен разговор да се случи без знанието на лидера на БСП Сергей Станишев, смята вътрешният министър Цветан Цветанов.
Сергей Станишев призова Мартин Славов да се оттегли като делегат на 48 Конгрес. Сергей Станишев заявява, че ако Мартин Славов не се оттегли доброволно като делегат, той ще сезира Конгреса да прекрати правомощията на Славов като делегат.
Председателят на НС на БСП Сергей Станишев приканва още утре Общинският съвет на БСП да заеме позиция по случая.

Окръжна прокуратура - Сливен е образувала едно наказателно производство за четири престъпления срещу неизвестни извършители, по случая със съмненията за договорки за местните избори, съобщиха от прокуратурата.

1.     В периода май – юни 2011 г., в гр.Сливен е организирал предлагането и даването на имотна облага на другиго, с цел да го склони и упражни избирателното си право по време на изборния процес проведен на 23.10.2011 г. и 30.10.2011 г. за избор на местни органи на властта - престъпление по чл.167 ал.3 НК;

2.     В периода  2007 г. – 2009 г., в условията на продължавано престъпление, в гр.Сливен, в качеството на управляващ търговско дружество , избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери, като допуснал осъществяването на счетоводство в нарушение на изискванията на счетоводното законодателство и потвърдил неистина в подадени справки-декларации по ЗДДС – престъпление по чл.255 ал.1 т.2 вр. чл.26 ал.1 НК;

3.     Неизвестният извършител в качеството му на управител и представител на търговско дружество, през 2011 г.,  в гр.Сливен, след като спрял плащанията не е поискал от съда да открие производство по несъстоятелност – престъпление по чл.227б ал.2 вр. ал.1 НК;

4.     През 2011 г., на територията на РБългария, е извършил сделки с недвижимо имущество и прикривал произхода на имущество, за което е знаел или предполагал, че е придобито чрез престъпление по чл.255 НК – престъпление по чл.253 ал.1 НК.

 

 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА