Last news in Fakti

19 Май, 2012 17:17 1 272 8

На Доган му мирише на предсрочни избори /Обновена/

  • доган-
  • джебел-
  • предсрочни избори
На Доган му мирише на предсрочни избори /Обновена/ - 1
Снимка Дарик

Предсрочни парламентарни избори предвеща лидерът на ДПС Ахмед Доган на площада в Джебел, където беше честван празникът на родопския град и 23 години от майските събития през 1989 г. по време на т.нар. Възродителен процес, съобщи Дарик радио.

"Мирише на дъжд, но мирише и на избори, при това не само на редовните след една година. Мирише много силно на предсрочен парламентарен вот", каза пред хилядите, събрали се на площада опозиционният лидер, сам пожелал да влезе в ролята на политически синоптик. Мотивира се с обвинението, че ГЕРБ управлявали без визия, хаотично, силово, изхарчили резерва, натрупан от тройната коалиция.

"Следващите избори ще бъдат много трудни, може би най-скъпите в нашата демократична история, защото този, който е свикнал да управлява по този начин, няма да прехвърли късмета на другия да управлява. Ще се бори с всички възможни средства, използвайки структурите на властта, само и само да продължи да управлява", каза Доган и допълни, че ако има предсрочен вот, то ще бъде от страх от страна на управляващите в момента да не се случва с тях това, което те причиняват сега на другите.

По време на митинга, в който освен народни представители от ДПС и кметове на общини, участваха и много техни колеги от Република Турция, както и самият посланик на южната ни съседка Исмаил Арамаз, Доган дефинира и новата роля на ДПС в обществено-политическия живот на България. "Ако досега сме правили политика, като се състезаваме с другите партии с общи приказки, сега вече имаме конкретна визия с един основен критерий: как да оправим положението на нашия конкретен избирател. Ако този въпрос ние не успеем да го решим, се поставя под въпрос и смисълът от съществуването на ДПС", каза лидерът.

По думите му, ако преди 23 години основна задача на движението е била да защити членовете си чрез гарантирането на основните права и свободи на човека, чрез запазването на етнокултурна идентичност на турското малцинство, сега проблемът за поминъка, за растежа и за заетостта бил проблем номер едно. В този смисъл Доган призова кметовете си да не се ограничават само в реализирането на инфраструктурни проекти, а да направят всичко възможно за създаване на условия за инвестиции по регионите.

Лидерът на ДПС отчете, че възможностите за контакти с Турция се използват малко. "Целият политически елит на страната изпитва страх от Турция, изпитва опасения от турското и мюсюлманското малцинство в страната, възприемайки подсъзнателно тази реалност като Пета колона, като санитарна зона и като рисков фактор за сигурността на страната. Новият поглед, който ние трябва да наложим в страната е, че Турция е огромна страна с огромен икономически потенциал", каза Доган. Според него този факт можел да се превърне в реален мост за културни взаимоотношения, за демократични ценности и за генериране на взаимна сигурност от гледна точка на взаимен растеж.

Според "Нов живот" лидерите на ДПС не допуснаха народния представител от ПП ГЕРБ Цвета Караянчева до трибуната на празника на Джебел, на която бе строен целият политически елит на партията, начело с Ахмед Доган, и не уважиха желанието й да отправи приветствие към местните хора. Нито Караянчева, нито общинското ръководство на ГЕРБ бяха удостоени с покани за традиционните чествания на 19 май, когато жителите на Джебел почитат годишнината от протестите срещу смяната на имената и репресиите на комунистическия режим, се казва в съобщение на ГЕРБ, разпространено до медиите.

„Присъствам тук като гражданин и народен представител от Кърджали, за да уважа хората и не ми е нужна специална покана. Не съм имала намерение да държа политическа реч. Това, което исках, е да ги поздравя за куража и свободомислието, защото тези обикновени хора изнесоха на гърба си тежестта на прехода и благодарение на тяхната воля и стоицизъм се състоя демокрацията в България. И те не заслужават да бъдат плашени с нов възродителен процес и с посегателство върху поминъка и религиозните им свободи. За жалост, колегите от ДПС, не ми позволиха да го направя. Това е проява на лошо възпитание и демонстрация на политически комплекси. А може би е страх от промяна на статуквото и израз на паника от разрастващото се влияние на ГЕРБ в смесените региони?! Свидетели бяхме на едно разюздано партийно говорене. Жалко е, че един селищен празник бе грубо политизиран”, коментира Караянчева.

Тази година за път тази година друга политическа партия, извън ДПС, покани гости от Турция за традиционните чествания в Джебел. Общинското ръководство на ГЕРБ и Караянчева доведоха автобус изселници от Бурса като знак, че празникът не трябва да е партийно оцветен и да се приема като запазена марка на ДПС. Всички те бяха на площада и се включиха в отбелязването на майските събития, се казва в съобщението.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АК47 (калашников)

    2 0 Отговор
    Мири6е му на него... г..ъ....ъ..
  • 2 jjjj

    3 0 Отговор
    на мене пък ми мирише на мърша от него,да не е от затвора ...
  • 3 ssss

    2 0 Отговор
    Абе , отивай си в турция бе
  • 4 SS-Standartenführer Херман Pister

    1 0 Отговор
    Aми да дойде при мен.тук ухае на сапун ,чисто и приятно.
  • 5 гост

    0 0 Отговор
    На снимката все фесове
  • 6 неутрален

    2 0 Отговор
    Някой около него се е изпуснал и затова му е замирисало.. :D
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    turchin e nagal zashtoto BSP mu biaha dali da upravliava rodinata ni.nagal e i tozi i stanishev.