Last news in Fakti

21 Май, 2012 08:24 9 038 10

Отговорите на матурата по български език и литература

  • матура-
  • матури-
  • зрелостен изпит

Седмокласници и зрелостници се явяват на зрелостни изпити по български език и литература

Отговорите на матурата по български език и литература - 1
Беше изтеглен и изпитния вариант за националното външно оценяване в края на 7-ми клас - Снимка: БГНЕС

Приключи държавният зрелостен изпит по български език и литература. На изпита се явяват 65 000 дванайсетокласници. За първи път матурата се провежда в един и същи ден с Националното външно оценяване по същия предмет, което ще държат 58 хиляди седмокласници. Верните отговори вижте по-долу.

"От здравия разум до поетическото безумие" в романа "Под игото" на Иван Вазов е темата, по която писаха зрелостниците. Тази година, за да не изтече информация конкретната тема беше съобщена в 12 часа.

Продължителността на държавния зрелостен изпит (ДЗИ) е 4 часа.


Зрелостниците решават от 40 въпроса, което може да им донесе максимум 70 точки. Въпросите са разбъркани от компютър и комбинирани рано тази сутрин, като има около 12 милиона комбинации на варианта на теста, казват от просветното министерство. 41 задача носи максимално 30 точки и е писане на текст по художествена творба. Тя бе изтеглена измежду 30 теми. Зрелостниците трябва да пишат с черна химикалка. Резултатите от матурата ще станат ясни до 16 юни.


Изпитът на седмокласниците започна в 10 часа. Той е разделен на два модула. Този за Националното външно оценяване съдържа 25 точки, носи максимално 65 точки и е с продължителност 1 час. Вторият модул е преразказ върху неизучаван текст. Носи най- много 35 точки и продължава час и половина. Седмокласниците трябва да пишат със синя химикалка. Изпитните материали и паролата за отварянето им ще бъдат изпратени до училищата по електронен път.

Взети са всички мерки за нормалното протичане на матурите, увери министърът на образованието Сергей Игнатов. Ако има нарушения, в зависимост от нарушението ще има и санкции. 

 

 

Open publication - Free publishing - More answers

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 0 Отговор
    Да им е честито - "Под игото" си е доста обширен материал ...
    Който не го е чел не заслужава да мине изпита
  • 2 антон митов

    2 0 Отговор
    Да беше мор, да беше чума, а то матура по литература!
  • 3 емо

    0 0 Отговор
    авторът не вярвам да може да я вземе, да си поправи малко грешките в статията :)
  • 4 Хабитуриент

    0 0 Отговор
    Нека да отбележа, че матурата не беше върху целия роман, а само върху десета глава :)
  • 5 бесен

    0 0 Отговор
    бре , бре " поетическо безумие " що е това ?
  • 6 Рада

    0 0 Отговор
    Да Ви призная романът " Под игото " е чудесен, но темата " Здрав разум...... поетическо безумие "??? Нов Иван Вазов ли ..или......
  • 7 стар

    0 0 Отговор
    Браво ! Линията е правилна - по-малко кандидати за университетите. М-во на образованието при "пълна прозрачност" я изпълнява.....Темата говори,говори...
    Иван Вазов да, но темата ще изпоти и по-възрастни от зрелостниците.
  • 8 Светнат

    1 0 Отговор
    Харна си е темата. През деветнайсти век писателите често са се чувствали неразбрани и подробно са обяснявали какво искат да кажат. Така е правил и Вазов в своя първи роман и има цяла глава размисли на тази тема. Ако някой не е чел романа, не е виновен авторът.
  • 9 Михаела

    0 0 Отговор
    А отговоритена седмокласниците кога ще излязат?
  • 10 Калина Петрова

    0 0 Отговор
    До 5 минути ще имате и отговорите за седми клас в отделен материал