Last news in Fakti

16 Юли, 2019 21:15 3 339 21

Експерт: Ужас! Всеки ден има теч на ЕГН-та

  • светлин наков-
  • хакери-
  • нап

Хакери точили от НАП данни на починали хора

Експерт: Ужас! Всеки ден има теч на ЕГН-та - 1

В понеделник стана ясно, че хакерска атака е станала причина за изтичането на данни от приходната агенция. Засегнати са близо 5 милиона граждани. Националната агенция по приходите и ДАНС започнаха проверка на случая.

Според програмиста и създател на "Софтуерен университет" Светлин Наков такива неща се случват всеки ден, но не всеки ден стигат до медиите.

"Нивото на сигурност в нашите държавни системи и организации не е високо. В случая става въпрос за служител, който работи или в НАП или в министерство на финансите. Той е дърпал частична информация от регистри. Тези данни са извадки. Не става въпрос за пълния регистър", разкри пред „Здравей, България“ Светлин Наков.

По думите му масово в държавните институции има пробив в сигурността.

"Изтеклите данни не са твърде ценни. Има информация за хора, които са подавали данъчна декларация", уточни още Светлин Наков.

В единия файл има 1,3 милиона ЕГН, но те са на починали хора, т.е. някой е гледал и е правил справка дали някой не е декларирал имот на починал човек.

Това са частични данни, примерно кой е подал данъчна декларация през 2010 г.

Според него явно той, който е пуснал данните, е искал да обърне внимание на това, че защитата на личните данни не е добра.

Иначе, ако е искал да злоупотреби, той би ги продал на черния пазар, смята Наков.

Според него има три варианта за това как са изтегли данните - ядосан служител ги е пуснал в публичното пространство, някой от IT отдела си е дал лаптопа за ремонт, хакер е сканирал много компютри.

"Датите на всички файлове са 10 ноември 1989 г. Вероятно е по-възрастен човек. Младите не помнят тази дата", поясни Наков.

Според него за щастие тук се става въпрос за митнически регистри.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    23 3 Отговор
    Още едно говедо разбирач!

    Коментиран от #21

  • 2 Ужас

    20 0 Отговор
    Войната вече не е физическа
  • 3 onq s konq

    9 5 Отговор
    Тия течове единствено един Общ водомер ше ги оправи
  • 4 БЕСЕН

    23 0 Отговор
    Егати заглавието! От вчера, когато се разбра за хакерската атака, то не бяха статии, то не бяха изказвания по всички медии от специалисти, политици и кой ли още не. Кажете с две думи, че сме изгорели като блажен вестник и виновните за случилото се да си понесат отговорностите. Много "служители" са за ритника!
  • 5 Колю

    17 2 Отговор
    Значи ЕС трябва да ни самозащити, защото тук киберсигуноста е пародия.
  • 6 345

    16 2 Отговор
    Тоя е толкова експерт колкото аз съм марсианец по скоро се опитва да замаже гафа ама го прави адски нескопосано
  • 7 антрашпиц

    15 1 Отговор
    Шенген лииии?Ала баба йоргу шенген..
  • 8 куку руку ку

    21 2 Отговор
    Кокво сте се "заужасявали"? ЕГН се иска за щяло и нещяло, от сульо и пульо. И клечки за зъби не можеш купи ако не си кажеш ЕГН. Засетили са ми се, че личните данни са незащитени. Пфу!
  • 9 Молитвена закуска

    8 0 Отговор
    СПОКО! СКОРО ЩЕ ДОЙДЕ "МЕСИЯТА" С НПО -ТО ПО НС ЩЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА.
    ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ НА 14 СЕПТЕМВРИ))) ОТ КАКВО?
    ОТ ВСЕКИ ЪГЪЛ НПО И ПОДПОМОГНАТИ ОТ ПОСОЛСТВОТО НА САЩ.
    ОЩЕ ИДИН ОТ МНОГОТО ЩЕ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ РОВИ В БАЗАТА ДАННИ.
    ИМАШ ИНФО - ЧУВСТВАШ СЕ СИЛЕН!
    ПОМНИТЕ ЛИ , ЧЕ ПРЕДИ ВРЕМЕ ДОНЕСОХА ДИСКОВЕ С БАНКОВИ ВЛОГОВЕ НА НАШИ ПЪРВЕНЮТА ЗАД ГРАНИЦА. ТАКА И НЕ СЕ ПОЯВИХА НА БЯЛ СВЯТ. ЗАЩО ЛИ?
    ТЕЛЕФОННИТЕ КОМПАНИИ, ЕЛ. ЦЕНТРАЛИТЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, ВОДАТА, РУДНИЦИТЕ - ТОВА НЕ Е ЛИ ЧАСТ ОТ НС НА ЕДНА ДЪРЖАВА, КОЯТО С ЛЕКА РЪКА СЕ РАЗПРОДАДЕ ЗА ДРЕБНИ СТОТИНКИ, ЗАЩОТО ДЪРЖАВАТА БИЛА ЛОЩ САЙБИЯ.
    НЯКОЙ ЛАПНА КОКАЛА ПРОДАВАЙКИ ДЪРЖАВАТА , НО ДАНО ДА МУ ЗАСЕДНЕ НЯКОЙ ДЕН!
    Па дано някога станем нормална държава с нормални политици мислещи не само за себе си и за роднините.
    Амин, дай Боже!
  • 10 Да,ама не

    10 0 Отговор
    Този Наков си няма на представа,до какви щети може да доведе кражбата на лични данни.Не знае даже,че повечето злоупотреби с тези данни се разрешават с дългогодишни съдебни процедури.Успокояващото е,че с нормалните хора,никой няма да се занимава.На пангара са няколко стотин човека от управляващите криминални среди.
  • 11 Хаджи хаджи Българин

    3 0 Отговор
    Течовете са през личната поща на ББ и терминал 2!
  • 12 ЕГН то

    5 0 Отговор
    е напълно компрометирана лична данна и трябва да се допълни с друг персонален код за извършване на важни операции. Тя обаче нарочно е компрометирана с цел подпомагане на престъпните действия на разни мафии в тази мафиотска държава. Защо иначе ще ти искат за щяло и нещяло трите имена и ЕГН, само дето да отида до обществена тоалетната все още не са ми ги искали.
  • 13 Фатар бабаи

    6 1 Отговор
    ТОЯ ЕКСПЕРТ ДА СИ ЗАПАЛИ ВСИЧКИ ДИПЛОМИ
  • 14 НАП са мърлячи

    6 0 Отговор
    Имах задължения към НАП за неподадени декларации. Обадих им се с молба да изчислят какви задължения имам и исках веднага да платя. Установиха ми задълженията и на следващия ден, след като преди това изрично им казах, че веднага ще платя, като ги помолих да не ми запорират сметките- наложили запор. А, можех да оставя сметките празни.
  • 15 Бачо Киро

    4 0 Отговор
    Ами като гледам, сега трябва една дебела глоба на НАП заради неспазване на GDPR, а не най-голямата да е 27000 евро в България, на частна фирма естествено. Но цялата глоба да бъде платена от всички тях, не от нас. По глоби Румъния държи 2ро място в централна и източна Европа със 130000 евро глоба на УниКредитБанк за 337000 ощетени. Полша води с 220000 глоба. За 5 милиона ощетени колко глоба трябва да отнесе задника на НАП според вас? И всички минават на минимална заплата докато си я изплатят.
  • 16 Гост

    4 0 Отговор
    Facebook плаща 5 милиарда глоба за изтичане на данни, а НАП колко ще плаща
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 НАП тече яката

    3 1 Отговор
    Търси се спешно водопроводчик!
  • 19 Миризлив пор

    1 0 Отговор
    Датата на файловете 10 ноември '89 е доста показателна. Някой точно на това е искал да се обърне внимание. Иначе по него време се замислете колко и какви компютри с каква памет е имало и за какво са се ползвали. Всичко това е било на хартия по него време а не че някой възрастен е крал данни.
  • 20 Димов

    1 0 Отговор
    Откакто има закон за защита на личните данни, вече няма защита на личните данни.
  • 21 Цецо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Behemoth":

    За разлика от теб, този човек не е говедо, а е един от най-добрите български програмисти, ако изобщо знаеш какво означава това!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове