Last news in Fakti

24 Май, 2012 16:34 8 304 3

Нов трус от 1,5 по Рихтер

  • нов трус-
  • рихтер-
  • земетресение
Нов трус от 1,5 по Рихтер - 1
Снимка БГНЕС

Нов трус е регистриран днес в 15.19 часа. По данни са Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН земетресението е било с епицентър на около 23 км югозападно от София, с магнитут 1,5  по скалата на Рихтер.
Няма данни за пострадали и нанесени материални щети.

Факти.бг припомня, че тази нощ точно в 01.00 часа беше регистрирано ново земетресение в Перник. Силата му е с магнитут 4.3 по Рихтер, според данни на Германският изследователски център за геоложки науки в Потсдам. По-късно от БАН съобщиха, че силата е 4-та степен  по Рихтер.  Дълбочината на земния трус е 10 км. Той е продължил значително по-кратко в сравнение с този от 22 май, който беше с магнитут 5.8 по Рихтер.

Предишното земетресение бе усетено в Благоевград, Самоков и Сандански.

На 24 май сутринта от полицията съобщиха, че до момента няма данни за загинали, нито пострадали хора. Няма нанесени сериозни материални щети. Екипи на местното управление за пожарна безопасност и защита на населението са в готовност да реагират в случай на необходимост и да окажат съдействие при сигнал от граждани. В Перник и региона патрулират дежурни екипи на "Охранителна полиция" - ОДМВР.

Общинският кризисен щаб в Перник продължава да функционира. Това каза кметът на Община Перник Росица Янакиева.

Днес ще продължи разчистването на отломки от тухли, бетон след земетресението на 22 май. Жителите на Перник са посрещнали по-спокойно труса от 1.00 часа тази нощ.

Сравнително малко хора са излезли навън като трябва да се има предвид, че заради почивните дни доста хора са напуснали града, каза Янакиева, която извършва оглед в някои села и кварталите на Перник, съобщи "За Перник".

"Трябва малко да се вземем в ръце, тъй като тези два дни наистина бяха шокови, но животът трябва да продължи", каза Янакиева.

Част от тържествата по случай 24 май в Перник са отменени заради земетресенията макар и затихващи след 22 май, които продължават, съобщиха от общината.

Заместник-кметът по образование и култура Илинка Никифорова проведе среща с екипа си на крак. Отлага се празничното шествие, което трябваше да премине от черквата „Св. Иван Рилски“ до площад „Кракра“. Отпадат и много предварително замислени изложби, концерти и други развлекателни мероприятия.
„Разбираемо е, че празникът няма да е в този вид, в който го бяхме планирали“, коментира кметът Росица Янакиева.
Ангажираните с подготовката на празника до късно снощи трябваше да направят корекции в сценария.
В Радомир също няма да има шествие и концерт. Кметът Пламен Алексиев ще връчи наградите на отличниците в училище и заслужилите дейци на образованието и културата. Ще изпратят абитуриентите и с това ще се изчерпат всички инициативи.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 урестия

    0 6 Отговор
    boli ma fara
  • 2 До 1

    1 0 Отговор
    Тъпанар!!! Как може да има такива хора като теб?
  • 3 ТъпиЖурналистчета

    0 0 Отговор
    "Няма нанесени сериозни материални щети." и за това настаняват хората в палатки... Щом около 75% от къщите в района са негодни за обитание какво ли трябва да се случи за да нарекат щетите сериозни? Да падне бункера на Бойко ли?