Last news in Fakti

25 Юли, 2019 13:43 4 169 14

След хакерската атака срещу НАП: Може ли да осъмнете с продадени имоти?

  • нап-
  • хакерска атака-
  • лични данни

Възможно ли е някой да прехвърли фирма с дългове на мое име?

След хакерската атака срещу НАП: Може ли да осъмнете с продадени имоти? - 1

Може ли някой да тегли кредит на мое име? А да ми продаде имота? Това са сред най-големите терзания на хората, чиито данни изтекоха при хакерската атака на НАП, и към ден днешен са разпространени към всеки пожелал ги потребител в онлайн пространството. Десетки запитвания по тези и други рискови теми са зададени към Агенцията по приходите, съобщи trafficnews.bg.

НАП са ангажирали експерти в различни сфери, които да дадат изчерпателен и обоснован отговор на тези и други въпроси за пробива и неговите последствия.

Според първоначалните данни, изнесени до момента, едва 189 души са с пълен наръч изтекли лични данни - номера на валидна лична карта, датата на издаване, в комбинация с трите им имена, ЕГН и адрес. От Агенцията обясниха, че лично ще уведомят тези граждани възможно най-бързо, тъй като все още системата за справка, която се предвижда да работи онлайн, не е финализирана.

Ако трябва да се позовем на изнесената информация, няма голяма опасност да се злоупотреби с личните данни, защото забележете, за да стане това, деецът трябвало да извърши едно или повече престъпления. Това означава, че очевидно риск с имоти и финансови операции съществува, но от НАП посочват, че нотариуси и банкови служители трябва да бдят за самоличността на заявителите на сделки. Ето какви са опасностите и какво може да направите, за да ги предотвратите.

Възможно ли е някой да получи кредит или лизинг от мое име?

Банковите и финансови институции, които отпускат кредити или лизинги, са длъжни по закон да се уверят, че сключват договора с лицето, чиито лични данни са посочени в документа за самоличност. Отпускането на кредит/лизинг на някого другиго изисква извършването на едно или повече престъпления, освен злоупотребата с чужди лични данни.

Банките и финансовите институции, отпускащи кредити (вкл. бързи кредити) и лизинги, са информирани от НАП за неоторизирания достъп до данни, като им е препоръчано да работят с повишено внимание при идентифицирането на клиенти.

От Асоциация на банките в България заявиха, че и към момента има достатъчно надеждни механизми за установяване самоличността на лицата, кандидатстващи за банков кредит.

От Българска асоциация за лизинг потвърждават, че техните членове извършват задължително, както идентификация по документи, така и лична идентификация на всеки свой клиент, така че сключване или промени по договор за лизинг не могат да се случат без личното присъствие или надлежната електронна идентификация с валиден електронен сертификат.

От Асоциация за отговорно небанково кредитиране (АОНК), в която членуват компании в сектора за т.нар. „бързи кредити“, уверяват, че и към момента членовете на асоциацията прилагат значителен брой надеждни мерки за проверка на самоличността на новите кредитоискатели и текущите кредитополучатели, поради което до злоупотреби с чужди лични данни не би могло да се стигне.

Дори предварителното одобрение за кредит/лизинг да става онлайн, задължително е да се сключи писмен договор, подписан на хартия или електронно от страните. Финансовата институция трябва да се увери, че лицето, чиито данни от документа за самоличност са вписани в договора, е същото, което го сключва.

Няма риск за неоторизиран достъп до електронното банкиране, защото такива данни никога не са се съхранявали в НАП.

Възможно ли е някой да продаде мой имот или кола без да разбера?

Продажбите на имоти и автомобили в България стават задължително в нотариална форма и с нотариална заверка на подписите. Процедурата изисква участие на нотариус, който има достъп в реално време до база данни на документите за самоличност в страната, включително снимките на притежателите им.

Нотариусът може и трябва да се увери, че купувачът и продавачът, които са се явили при него, са същите хора от базата данни от първичните регистри в Република България, т.е извършва се проверка за идентичност на страните. Също така, нотариусите имат достъп до компютърна база данни с пълномощни, издадени да послужат пред банките и пред Агенцията по вписванията, както и достъп до базата данни за моторни превозни средства и техните собственици.

Дори някой да е узнал Вашите лични данни, за да продаде имот или автомобил, то трябва да извърши едно или повече престъпления.

Освен това, за продажбата на имоти и автомобили задължително се представят нотариален акт или регистрационен талон, чиято актуалност се проверява в реално време, и без тях сделка не може да се осъществи.

НАП е информирала Нотариалната камара в България за разпространението на чувствителна информация, като нотариусите ще изповядват сделки с повишено внимание.

Според Нотариалната камара, има достатъчно гаранции, че опити за незаконно прехвърляне на имот или превозно средство ще бъдат парирани от нотариусите в страната.

Как да действате?

За Ваше спокойствие, бихте могли да активирате SMS известяване за сделки с Ваши имоти – услуга, предоставяна от Агенция по вписванията. Агенцията по вписванията предлага SMS известявания и за движенията по фирмени партиди.

Има ли риск при сделки, сключени с пълномощно, заради неправомерно разпространените данни?

При сделките с пълномощно една или повече от страните не участва лично. Сделките с имоти и коли задължително се сключват с нотариално заверено пълномощно, т.е. пълномощното е подписано и подпечатано от нотариус и описано в неговите нотариални книги, след като се е уверил лично, че действително упълномощителят е този, чиито данни са вписани в документа. Всички останали нотариуси имат достъп до компютърна база данни на издадените пълномощни и могат да проверят дали всеки документ е истински.

Възможно ли е някой да прехвърли фирма с дългове на мое име?

Подобен опит ще е съпроводен с извършването на едно или повече престъпления. Сделките с цели предприятия или с дялове на търговски дружества изискват нотариална заверка и писмен договор. В случая с продажба на цяло предприятие се изисква и удостоверение от НАП. Нотариалната камара в България е информирана от НАП за изтичането на чувствителни данни и сделките в следващите месеци ще се извършват с повишено внимание, като нотариусите имат достъп до всички пълномощни, издадени да послужат пред Агенцията по вписванията.

Има ли риск да станат публично известни мои заболявания или данни за медицинското ми досие и лечение?

Не. Информацията на НАП, която е неправомерно разпространена, се отнася до здравно-осигурителния статус на гражданите, т.е за това, дали са плащани здравно-осигурителни вноски. Данните от медицинското Ви досие не са събирани от НАП и не са били разкрити, тази информация е защитена.

Изтекла ли е информация за електронния ми подпис и може ли някой да злоупотреби с него?

Не. Електронният подпис на физическо или юридическо лице се използва с парола и отделно изисква достъп до физически носител (най-често e записан на USB устройство). Не съществува риск за вашия електронен подпис, заради неправомерно разкритите данни на НАП.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йосарян

    17 2 Отговор
    Лелеее! Сега цецку няма да може да спи. А как ще закусва. Притеснен съм.
  • 2 Густавсон

    23 1 Отговор
    Може да осъмнете по бели гащи и без хакерската атака на нап.Колко народ запалиха мародерите нотариуси.
  • 3 миризлив пор

    22 0 Отговор
    И без теч се крадът и прехвърлят фирми и се теглят кредити на чуждо име от фирми за бързи кредити. Да обявяват какво е изтекло, поне хората да могат да се защитят как си знаят. За тези с изтеклите лични карти направо нов комплект документи за 34 часа и обявяване на старите за невалидни от момента на теча.
  • 4 Личните документи

    23 1 Отговор
    на лица обект на хакерската атака трябва да се подновяват за сметка на НАП

    Коментиран от #8

  • 5 КЛЮКАР

    14 0 Отговор
    Абе тия майтап си правят. В целия ЕС ,бръмчат сърби,албанци,италианци и мн.други само на такива работи. Има данните, прави менте л.к. прави ти адр.регистрация, договор,тегли заем с твоите данни 15-20 000Е,иди доказвай,че не си ти.
  • 6 Дедо Йоцо

    11 0 Отговор
    А бе вчера разбрах че трябва да внимаваме с микровълновите печки а за друго не знам ...
  • 7 Добре де, да предположим, че

    8 5 Отговор
    някой ми купи имота незаконно. Нали си знам адреса? На следващия ден на новият "собственик" ще му забода кирка в черепа. Така, че аз не се опасявам от нищо.
  • 8 УЖАС

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Личните документи":

    Точно това щях да напиша. Не стига, че ни изправиха на нокти, та ако някой трябва да си смени документите, пак да вади пари от джоба и то не малко, защото без лична карта не може ( мен при проверка ме глобиха, защото бях без л.к. за един хляб до кварталния магазин, дето е на 200метра). По закон л.к. собикновена поръчка се издава в вамките на 1 месец, а за бързи и експресни, таксите са по–високи.
  • 9 Кой ще понесе

    10 1 Отговор
    отговорността за този невероятен срив, който както се вижда от статията носи сериозни рискове? Защо до сега компетентните органи - АЗЛД и др. не са упражнили контрол и не са информирали обществото, че ИТ сигурността е на посредствено равнище, носи рискове и сега трябва да се преработва? Кой ще плати и с чии пари?
    Какви мерки ще се вземат към контрола на банките, нотариусите и пр. Никой не казва.
  • 10 ндндн

    3 5 Отговор
    Да бе ще ти продаде дедовия... Нали има копия на нотариалните актове при нотариусите.... Най-много могат да дръпнат бърз кредит с фалшива лична карта... онея ако немат достъп да видят как изглежда истинската няма как да я направят :) - смешници нищо не могат да направят с тея лични данни! не се коркайте!
  • 11 Антонн

    4 0 Отговор
    Има решение,евтино ефикасно и бързо.
    При нотариусите камери,записват сделката 1-CD за архива. И по едно копие за всяка страна.
    Забрана да се изповядват сделки с пълномощно за имоти,автомобили фирми и прочие.
    Щом не можеш да присъстваш ще купуваш/продаваш като можеш лично да се явиш.
  • 12 В Китай

    3 0 Отговор
    вече има банки без хора.Сигурно гехнически е възможен и нотариат без нотариуси? По-лесно е, като се има предвид каква им е работата ...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Димов

    0 0 Отговор
    за да стане това, деецът трябвало да извърши едно или повече престъпления............. А който е взел данните, не го е направил с престъпна цел. Той, просто така, с добри намерения. Що за малоумно изказване?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове