Last news in Fakti

29 Май, 2012 09:26 1 210 0

Земетресението активизира свлачища

  • земетресение-
  • свлачища
Земетресението активизира свлачища - 1
Снимка: БГНЕС

Напълно естествено е след тези продължителни валежи и след земетресението в района на Перник да има повече свлачища, отколкото в други райони на страната. Това заяви в предаването на БНР "Преди всички" доц. Николай Добрев, ръководител на секция "Геоложки опасности и рискове в Геологическия институт на БАН. Той обясни, че водата е един от основните фактори за възникване на свлачища, а съчетанието със земни трусове усложнява картината.

Според съществуващия регистър свлачищата у нас са около 1500. В Перник има клон на Геозащита. В близките дни ще се направи оценка в района кои свлачища са съществуващи и кои са нововъзникнали като резултат от земетресението.

Усилията трябва да се насочат към местата, където съществува риск за хората. Това са склонове, които са застроени или върху които има пътни съоръжения. Ще направим оглед да видим какво е състоянието, но такова изследване изисква ресурси и време. За укрепване на съществуващите свлачища в страната са необходими стотици милиони левове, добави доц. Николай Добрев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА