Last news in Fakti

7 Август, 2019 08:47 1 972 14

1000 лв. за убита свиня – майка

  • прасе-
  • чума-
  • мая манолова

Омбудсманът определени исканията им за адекватни обезщетения като "справедливи"

1000 лв. за убита свиня – майка - 1

Държавата да обезщети собствениците на прасета. За това настоя омбудсманът Мая Манолова. Тя присъства на протестен митинг в Първомай, в който се включиха хора от близките населени места и от Чирпанско.

Манолова ще настоява държавата да обезщети стопаните, които унищожават доброволно прасетата в така нар. "заден двор" по пазарни цени.

Протестиращите заявиха, че настояват за удължаване на срока за унищожение на отглежданите от тях животни. Някои се обявиха и за отмяна на забраната на епизоотичната комисия, защото няма регистрирани болни животни. Всички обаче поискаха справедливи обезщетения. Според протестираща жена адекватната сума за свиня - майка е поне 1000 лв.

"Какво обезщетение, ние не искаме обезщетение. Искаме да излезе едно болно прасе в Първомай. Да докажат, че наистина има чума и ние ще си ги изтрепем сами. Това ни е искането, това са здрави прасета, те не се трепат. Ние гледаме животните, защото искаме да ядем чиста храна. Нямаме интерес да вкарваме чума в домовете си и фризерите. Ние не гледаме прасета, за да продаваме и да печелим пари", декларираха протестиращите.

Омбудсманът определени исканията им за адекватни обезщетения като "справедливи" и подчерта, че институциите не са си свършили работата относно заразата с африканска чума по свинете:

"Всеки случай на всяко унищожено животно трябва да има справедливо обезщетение по пазарни цени, на килограм тегло. Ако става дума за майка с прасенца, да се вземе предвид животното. Не трябва да има стопанин, чието животно е унищожено и той не е обезщетен справедливо, честно и на пазарни цени", каза още Манолова.

Директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Камен Янков, който също присъства на протеста, обясни, че мерките в 20-километровата санитарна зона са задължителни. Той съобщи че от експертите са били проверени 11 населени места в Пловдивско, в които само 9 прасета не са били унищожени. На собствениците е даден срок да направят това в следващите 24 часа и те са заявили, че ще се съобразят.

В момента има 30 огнища на заболяването в 10 района на страната. Продължава лабораторния контрол и се правят финални дезинфекции. Последните животни от засегнатите свинекомплекси се умъртвяват. 27 са огнища на заразата при дивите свине.

Първи случай на африканска чума в Югозападна България бе регистриран в база за интензивно стопанисване към Държавно ловно стопанство "Искър", Самоковско, което означава, че вече почти няма незасегнати области в страната, след като такъв случай още миналата седмица прескочи в Южна България.

Земеделският министър Десислава Танева призна за пропуски в мерките за справяне с чумата, а още на 25 юли еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните.

Свиневъди заявиха, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    24 8 Отговор
    ГЕРБажии убийци на свини майки! :(

    Коментиран от #2, #7

  • 2 КНДРBG

    22 8 Отговор

    До коментар #1 от "El boko":

    Първо бяха Овцете Козите Пчелите Свините скоро и Хората в BG!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Животинска ферма

    17 6 Отговор
    Свине ни уплавляват в тази държава. Един главен нерез начело, свине майки край него ... и всякакви други прасета хванати по гори и кръстовища
  • 5 Гаргамел

    6 8 Отговор
    снимката си ходи идеално със заглавието
  • 6 Съсипаха

    13 3 Отговор
    Българското производство. Вместо да се произвежда и купува българска стока както месни продукти така, и плодове и зеленчуци. Ние ще стимулира ме чуждото производство на съседни държави.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 чичо

    3 4 Отговор
    Г-жо Манолова,то хубаво да дадем,ама вие от БСП оставихте държавната хазна на минус.Пък с чужда пита да трупаш дивиденти,всеки може.Аз пък искам да им се даде по 10000лв.,но от ония дето вие от БСП ги събрахте за повече от 50год. управление.Големи родолюбци излязохте,ти,Нинова,че и Румен Радев и той барабар Петко с мъжете,ама сте „защитници" на чужд гръб.Направете нещо за тази държава,пък тогава с пълни шепи раздавайте.И още нещо г-жо Манолова, днес защитаваш хората не от друго,а от онова,което вие като шев на парламента/благодарение само на една ЛЪЖА/ и БСП не направихте,въпреки,че имахте всички възможности!Вие, само опразнихте хазната.На тези години,вече трябва да сте разбрали,че с чужда пита помен не се прави.
  • 11 Сега българинът като се юрне

    5 0 Отговор
    Да убива свине майки и ще стане милионер...
  • 12 А за свиня мащеха

    3 0 Отговор
    Колко дават?
  • 13 незнайко

    1 1 Отговор
    ЧУМАТА НЕ Е АФРИКАНСКА, ЧУМАТА Е ЕВРОПЕЙСКА !!! Цели увищожаването ни като нация !!! Заводите ни бяха спрени, селското стопанство ръзрушено,изкупиха енергетиката и ни спряха строителството на АЕЦ БЕЛЕНЕ, банките не са наши !!! КАКВО ВСЪЩНОСТ ИМАМЕ ??? Даже и земята вече се продава на ТУРЦИТЕ !!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове