24 Август, 2019 17:13 6 618 28

Искат затваряне на делфинариума във Варна

  • делфинариум-
  • варна-
  • затваряне-
  • делфин

Междувременно ръководството на делфинариума излезе с позиция

Искат затваряне на делфинариума във Варна - 1

Варненци излязоха на протест пред Делфинариума във Варна с искане той да бъде затворен. Причината за това е скорошният смъртен случай на бебе делфинче, станал пред посетители по време на представление, както и тези през минали години, съобщава "Булфото".

Междувременно ръководството на делфинариума излезе с позиция. Ето какво се казва в нея:

През последните седмици в публичното пространство беше казано много за Делфинариум Варна. Редица неверни твърдения със сензационен характер спечелиха вниманието на медиите. Делфинариум Варна е институция, която съществува от 35 години, не на база сензация, а качествена грижа и експертиза. Като такава, сме длъжни да хвърлим светлина върху неверните обвинения, които бяха отправени към нас. Време е непроверените твърдения да отстъпят пред фактите.

1. Никога новородените делфинчета в Делфинариума, както и техните майки, не са участвали в представления. В първите месеци на развитието си, бебето не се отделя от майка си и тя не позволява на никого да се доближи до него. Световно известен факт. За осигуряване на допълнително спокойствие на новороденото и неговата майка, те бяха изолирани в отделен басейн, а Делфинариумът бе затворен в първите дни след раждането.

2. Варненският делфинариум функционира съгласно действащото българско законодателство. Всички питомци в него са родени при нас или са дошли от други делфинариуми, като 2 от тях обитават Делфинариума от самото му откриване преди 35 години. За обитателите се полагат компетентни грижи, от единствените в България тесни специалисти по водни бозайници – биолог и ветеринарен лекар. Рибата, с която храним нашите питомци, се доставя от специализиран доставчик от Холандия, който
снабдява и други делфинариуми в Европа, и бива подложена на биологични анализи и контрол.

3. Делфинариумите нямат единствено атракционна функция. Доказано е, че те въздействат благоприятно на хора с различни заболявания. По тази причина Делфинариум Варна е допускал и допуска безвъзмездно деца и възрастни, на които контактът с делфините може да повлияе лечебно. Това е и една от причините делфинариумите да не са явление единствено в България. В Европа делфинариумите са над 40 – в Испания – 10, в Германия – 2, в Италия – 3, в Португалия – 2, в Румъния – 1, в Украйна – 5, в Холандия – 3, и много други. Само на територията на САЩ делфинариумите са над 30.

4. Делфини, обитаващи делфинариуми, не могат да бъдат пуснати в дива среда, защото няма да се приспособят към нея. Какво означава това? Че ако пуснем един питомен делфин в дива среда, той не би оцелял. Делфините в Делфинариум Варна, както и във всички други делфинариуми по света, са родени и отгледани в питомна среда. В условията на отглеждане в делфинариуми, делфините живеят много по-дълго, отколкото в дива среда. Това е резултат от постоянните професионални грижи, които се полагат за тях – благоприятна среда, оптимално и здравословно хранене и ежедневно медицинско наблюдение. В допълнение – само за първите 7 месеца от 2019 г., по бреговете на българското Черноморие са изхвърлени над 40 мъртви малки и големи делфини, в
следствие на заплитане в рибарски мрежи и замърсявания.

Поради факта, че темата за делфините изисква тясно специализирани познания, молим и разчитаме медиите да проверяват твърденията на хора, които не са специалисти в областта, и поради това, твърдят неверни факти. На разположение сме да окажем
необходимото съдействие с информация.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Па па та

    24 30 Отговор
    Зоопаркове, делфинариуми!
    Това са затвори за животни.
    Какво означава да държиш делфин в басеин през целия му живот?! Това е като осъден на доживотен затвор, затворен в килия.

    Коментиран от #7, #12

  • 2 .....

    11 9 Отговор
    Да ви затворят на 4-ти километър, да ви затворят . Мармоти всякви.
  • 3 Johansson

    6 5 Отговор
    Сега да са открили и девненски чума.
  • 4 Johansson

    11 4 Отговор
    Да не са открили делфинска чума?
  • 5 Любопитен

    16 14 Отговор
    Как ли би се чувствал"човек", в затворено пространство, оставен на грижите , полагани от компетентни животни?
  • 6 незнайко

    24 1 Отговор
    ( В дoпълнeниe – caмo зa първитe 7 мeceцa oт 2019 г., пo брeгoвeтe нa бългaрcкoтo Чeрнoмoриe ca изхвърлeни нaд 40 мъртви мaлки и гoлeми дeлфини, вcлeдcтвиe нa зaплитaнe в рибaрcки мрeжи и зaмърcявaния.) КАЗАНО ТОЧНО И ЯСНО !!!

    Коментиран от #16

  • 7 Boxer 3.0

    16 6 Отговор

    До коментар #1 от "Па па та":

    А, в моретата по-добре ли живеят?

    Коментиран от #20

  • 8 Дон Кихот

    20 5 Отговор
    „Свободата, Санчо, е едно от най ценните блага, с които Бог дарява хората. С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето. За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека. " Бих допълнил Сервантес , че Свободата е точно толкова важна и за всяко живо същество !
  • 9 Boxer 3.0

    23 4 Отговор
    Май, на някои екоактивистчета им се вижда апетитно мястото на делфинариума? "Да го затворим и да вдигнем хотел или затворен комплекс! 3000€м2 и 200€месец за поддръжка? " На някой май му се строи нещо?
  • 10 Akov

    18 5 Отговор
    Платени тъ-ци протестиращи. Варна е трън в очите на много селски завистници. По български гледаме да съсипем и премахнем всичко хубаво, за да може нашата кочина да е най-добрата. Защо не попитате родителите с деца преминали през терапия с делфини дали мислят така. Искат да правят всичко на юг, но понеже няма клиенти и започва атака да затворят конкуренциата. Всички еко протести са платени.
  • 11 Данов

    19 4 Отговор
    Най-жалкото е, че някакъв т-ак от измислена медия Будна Варна крещи да го затворят и после ще пише по жалката си медия, че във Варна нищо хубаво няма. Прост народ.
  • 12 Емил

    7 9 Отговор

    До коментар #1 от "Па па та":

    Глупости! Това са училища за животни! Сигурно си бягал от час по атропогенезис! Зелените талибани ви пълнят главите с простотии - без страдание няма развитие (но не с насилие!)!

    Коментиран от #14, #21, #23

  • 13 Един ....

    12 12 Отговор
    Делфинариумите , зоопарковете , както и ловът на животни за кеф , е срам за човешката цивилизация ! ! !

    Коментиран от #22

  • 14 Реалист

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Емил":

    Явно , че ти е било трудно в училището за хора!
  • 15 Принца на Ада

    13 4 Отговор
    На някой протест с много природозащитници да яви някой атентатор самоубиец и да се вздреви и да избие тези наркомани получават помощи от тъпи организации да стачкуват. Там може да стане някой Аква парк с атракциони и хотелски комплекс и някой хамериканец или хевропеец е решил да го унищожи и после да предлага ексурзия до делфинариума в Турция, Сърбия , Унгария, а може и в Русия. Не разбрахме ли, че всичко което е добро трябва да остане независимо кой го е построил и направил. Това ми намирисва като природозащитниците по Пирин , Иракли и др места. Протестират срещу лифта, а когато се краде дървесина си затварят очите.Същото е и на Иракли и др. места по морето. Протестират срещу къмпингуващите,а като почнаха да строят хотели в защитените местности ги няма защо.Това е по целия свят природозащитниците са наркомани и психично болни на които мястото е в клиники не на свобода.
  • 16 Знайко

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "незнайко":

    Ако те похлупят с един голям стъклен похлупак и ти налепят разни системи за пречистване на кръвта и ти вливат качествена хранителна субстанция във вените съм сигурен ,че ще изкараш най-малко до 100 години ! Би ли се навил ?!

    Коментиран от #18

  • 17 Драйвър

    15 3 Отговор
    Поредните КЛОУНИ които искат да ги дават по телевизията!Тези делфини НЕ МОГАТ да живеят на свобода защото нямат умения за оцелявана,а в Черно море има СВРЪХ популация от делфини,така ,че не виждам с какво застрашава видът отглеждането на няколко двойки в плен!Те са за обучение и запознанство на децата и подрастващите с видът,КЪДЕ ИНАЧЕ ЩЕ ВИДЯТ ЖИВ ДЕЛФИН,как да покажеш на децата животно което живее в постоянно движение по средата на морето в естествената му среда ако не се намира в делфинариум?!А и делфините НЕ СА РИБИ!Не могат просто да се отглеждат в аквариум,трябва да се занимават и тренират за да им се осмисля ежедневието!Типично по Български-ОБИЧАМЕ ЖИВОТНИТЕ ПОВЕЧЕ ОТ ХОРАТА!Пенсионери гладуват,направете кампания за подпомагане на БЕДНИТЕ ХОРА!Стига сте мислили за ЧУМАВИТЕ СВИНЕ,КОЗИ,ДЕЛФИНИТЕ И ДРУГИ ПРОСТОТИИ!
  • 18 Гербераст

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Знайко":

    Аз бих се навил , само ако знам ,че Великия Вожд и Строител на съвременна България е на власт.
  • 19 Popovo prase

    6 3 Отговор
    Докога хората ще избиват безразборно попови прасета и други подобни симпатични животинки ?!
  • 20 Димов

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Boxer 3.0":

    Да! На свобода.
  • 21 Димов

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "Емил":

    Училища за животни?!?! Ясно чия глава е пълна с глупости.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 за какво му е

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Емил":

    на животното училище? На тебе трябват ли ти подкови и седло?
  • 24 Българско нещо

    0 0 Отговор
    Делфинариума във Варна е единствения в целият Балканси полуостров .
    Ако ше има друг, значи ше е заради варненският !
    Добре че България има и излаз на черно море, че ако нямаше, туризмът щеше да е "друг".
  • 25 gose

    0 0 Отговор
    шепа партийни синковци и щерки на хранилка покрай клетите създания, жалки "човечета"
  • 26 Веган

    2 0 Отговор
    Ама за какво им е на София зоопарк Да пуснат животните на свобода Също и всички циркове да закрият
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ясъм

    1 0 Отговор
    всичко това да не е свързано с новите строежи,които ще се вихрят на съседната поляна на делфинариума? -изграждане на водни атракции на същата собственичка и други тем подобни простотии....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове