Last news in Fakti

6 Юни, 2012 18:06 1 550 1

Чиновничка от отбраната на екскурзия платена от „Берета трейдинг“

  • взрив-
  • петолъчката
Чиновничка от отбраната на екскурзия платена от  „Берета трейдинг“ - 1
Снимка: БГНЕС

Служителка в Министерство на отбраната, отговаряща за контрола по изпълнението на договора за утилизация на боеприпаси с фирмата "Берета трейдинг", е приела облага от фирмата. Това става ясно от интервю пред БНР на Филип Златанов, председател на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси.

Служителката с инициали Х. Ш., в нарушение на законите, е била повлияна в поведението си като държавен експерт, тъй като е приела облага от фирмата "Берета трейдинг". Той обясни, че служителката, която е приела ваучер за туристическо пътуване до екзотична дестинация (Остров Бали) от въпросната фирма, е участвала при изготвянето на поръчката, сключването на договора и впоследствие при неговия контрол.

Нарушението е било установено по сигнал, който лесно е бил доказан.

Решението на комисията в момента се обжалва пред Административния съд в София, но ако то бъде потвърдено, служителката ще бъде уволнена, поясни Златанов. Той прогнозира, че обжалванията ще продължат между 9 месеца и 1 година.

"С постъпката на този експерт се компрометира цяло едно ведомство, а именно Министерството на отбраната, компрометират се обществените поръчки, които се сключват с такива фирми, още повече тяхната стойност е голяма", смята той.

За безпилотните самолети, които министерството взема от Софийския университет, за да обследва ситуацията след взривовете край „Петолъчката”, военният министър Аню Ангелов коментира: Току-що приехме концепция за придобиване на безпилотни летателни апарати. Те са нужни не за обследване на складовете, подчерта той.

В Ловнидол самолетът на Софийския университет е използван безплатно.

„Сега ще се договорим, тъй като има повреда, ще трябва да платим някаква сума, но тя не е от плашещ порядък”, увери Аню Ангелов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ангелов

    1 0 Отговор
    Защо им криете имената? Ако аз открадна кокошка, ще ми напишете и егн-то