Last news in Fakti

28 Септември, 2019 15:36 2 094 35

Родителски протест блокира центъра на София

  • протест-
  • родители

Според протестиращите частни НПО-та изземват държавни функции

Родителски протест блокира центъра на София - 1
Снимка: БТВ

Родители излязоха на протест в центъра на София срещу няколко закона, които по думите им застрашават българското семейство и които влизат в сила от 1 януари 2020 г.

Полицията затвори бул. "Цар Освободител" в района на Министерски съвет, съобщи БТВ.

Повече от 160 000 родители казват „не” на "антисемейните закони, които следват принципите на норвежката служба Берневернет, отговорна за отнемането на стотици норвежки и чуждестранни деца от техните родители".

Според родителите частни НПО-та изземват държавни функции.

„Могат да ни наложат задължителни социални услуги, извършвани от частни лица “доставчици на социални услуги”, дори и чуждестранно финансирани. Тези частни лица ще избират и контролират приемните семейства, ще дават становища за пред съда дали сме годни за родители, ще ни дават задължителни предписания, ще се намесват при родителски спорове, ще получават лична информация от лекари и институции и др. За дейността си тези доставчици ще получават пари от бюджета, от такси от гражданите и от чуждестранните си спонсори”, твърдят протестиращите.

Те твърдят още, че всяко дете може да бъде счетено за „дете в риск”, поради неясно дефинирани критерии.

Протестиращите настояват да се спазва Конституцията. Родителите не желаят да се въвеждат права на децата, каквито не са предвидени в Конституцията, както и „доставчици на социални услуги“, а не семейството да следят за тяхното спазване.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rado

    61 3 Отговор
    Живях в Норвегия 10 години.
    Мога само да кажа на всички-ТОВА СА
    АБСОЛЮТНИ ПЕДОФИЛИ!!!!
    Смърт на педофилите!!
    Смърт на БГ ПОЛИТИЦИТЕ!
  • 2 Браво

    50 2 Отговор
    Лоша новина за норвежките педофили!
  • 3 цицирувка

    47 2 Отговор
    Евронорми и либерастни "човешки права". Нали това искахте с влизането на Бългерията в ЕС? Сега не се реве!Евротолерастията си прави път. Ще ви засипват с боклуци-и материални,и псевдоморални.
  • 4 Тато из Правец

    47 2 Отговор
    Кой не скача е червен !!! За това ли скачахте ,бе балъци ?!
  • 5 Шойл

    48 3 Отговор
    Герберастята трябва да си ходи в най кратки срокове, те ни докараха с техното слагачество за пари тези беди! Борисоф да си вземе истанбуската конвенция и всички НПО съветници на изпроводяк от Министерски съвет!
  • 6 Професора

    47 3 Отговор
    В Норвегия вдимат бели деца под разни предлози и ги дават за осиновяване на разни обратни бездетни двойки и тройки. Забраняват в Швеция и Норвегия да наричаш датетоди мо иче или момче до 10 годиша възраст! Разпитват малки деца за какво си говорят родителите във вкъщи и ако решат могат да ти вземат детето ако нещо не им харесва!ще започбат и раьни програми за отнемане на деца от България и да ги давст за осиновяване на Запад! Решили са да оправят демогравския си срив с бели деца от Източна Европа!!!

    Коментиран от #13, #14

  • 7 Церн

    41 1 Отговор
    Да се направи референдум за и против НПО в България! И да ги ометем наведнъж всички слуги на чужди разузнаваня на веднъж. Посегнсха на козите, прасетата... стигнаха и до децата вече!!!
  • 8 ето ги българите

    29 0 Отговор
    А в Швеция се молят сържавата да спре изнасилванията от орките :)))

    Глобалистите тука никога няма да успеят да прокарат мизерната си политика!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мдааа

    5 11 Отговор
    Както винаги е било. Стадото си реве ли реве. И КАКТО ОБИКНОВЕННО НИЩО НЯМА ДА НАПРАВИ.
    500 години турците са взимали всички Български деца и стадото НИЩО НЕ Е НАПРАВИЛО, ТА СЕГА ЛИ НЕЩО ЩЕ НАПРАВИ. Като се има на предвид, че това тук не е народ а мърша. И с това ще свърша.
  • 11 Хаджи хаджи Българин

    22 2 Отговор
    Подкрепям стачкуващите с двете си ръце! Богатите страни от Западна Европа след 10.10.1989 първо ни разбиха индустрията, каквато и да беше тя! Второ - отнеха ни специалистите останали без работа! Трето сегашните образовани специалисти нямат друга алтернатива в България! Но сега посегнаха и на децата ни! Това е тотален Геноцид над България! " СТАНИ, СТАНИ ЮНАК БАЛКАНСКИ И ТЪРТЕИТЕ И ПРОДАЖНИЦИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ ТИ ИЗМЕТИ"

    Коментиран от #12

  • 12 Мдааа

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Хаджи хаджи Българин":

    Каква България бе човек. Няма я вече България. Има Територията България, така я пишат ОФИЦИАЛНО в документите на Сащ и НАТО. Почети малко.

    Коментиран от #15, #17, #19, #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Евала

    2 10 Отговор

    До коментар #6 от "Професора":

    Много са бели българските деца, не думай

    Коментиран от #16

  • 15 ей мухльо

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Мдааа":

    и тука ли дойде да се опитваш да манипулираш?

    Не ти стига образованието за това... изчезни, че вонята ти става нетърпима! България е имало, има и ще има!
  • 16 бели са да

    11 0 Отговор

    До коментар #14 от "Евала":

    Българските деца са бели, черните не са български, те и затова наводниха ЕС, а друго беше планирано :D
  • 17 Хаджи хаджи Българин

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "Мдааа":

    България остава в душата на всеки истински Българин, който я обича като Родина! Независимо , в която и част на света да се намира той! Ако излязат 10х повече хора да протестират, и то не само в София! Нещата ще придобият истински смисъл!

    Коментиран от #21

  • 18 Bubbles

    1 15 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ще дават становища за пред съда дали сме годни за родители...
    _________________________________________________________

    От това има огромна нужда, днешния български(а и не само български) родител не става за нищо в над 95% от случаите защото или е пиян, или е друсан или безотговорен или некадърен или няколко от изброените в едно, а това е пагубно за децата.

    Коментиран от #23

  • 19 Хаджи хаджи Българин

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мдааа":

    Ами попитай Роско, Паси, АтлаНтите с многото ценности? Явно четеш хрониките и докладите на НПО-тата!
  • 20 Bubbles

    1 10 Отговор

    До коментар #12 от "Мдааа":

    Нема смисъл да обясняваш, тука са безнадеждни, те всичко знаят, те са супер...
    ...абе Ганьо си е Ганьо.
  • 21 Bubbles

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "Хаджи хаджи Българин":

    България остава в душата - Факт, ама остава СТРАНАТА България, а ДЪРЖАВАТА България е Клозет за което вина си имаме всички и живеещите извън и живеещите там. Очевидн ое че не сме народ както е казал поета, все месии чакаме, все чакаме някой да дойде да ни управи, и чакаме и чакаме и чакаме, ония си ни управят...
    За нищо не ставаме, това е.

    Коментиран от #25, #29

  • 22 Джентълменът русофил

    14 0 Отговор
    В Англия вземат деца постояно. Тук за всичко могат да ти вземат детето. Само да му повишиш тон на обществено място и веднага две, три дебели лелки англичанки почват зорко да те наблюдават, готови веднага да вдигнат телефона и да пуснат сигнала. А само се за мислете през Соца самите учители как ни шамареха.... и станахме хора. Сега учителката на детето казва, нищо не мога да сторя. Горската жена, правят я дива и щастлива, псуват я третокласници, а тя нищо.
  • 23 Хаджи хаджи Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Bubbles":

    Трябва такива родители, които изброява, те да се отнемат от децата! Аз за 50 г съм виждал и чувал, за около десетина такива случаи с отнемане на деца от родителите им! Значи , че това не се случва масово! А има достатъчно близки и роднини на децата, които да вземат инициативата в свои ръце! В този проектозакон става въпрос за съвсем друго! В България си има достатъчно институции, които да регулират нещата! Тук идва реч, за външна намеса! А против свръх популацията на ромският етнос, защо Западът не предлага закони! ????
  • 24 Гледач

    6 0 Отговор
    Е Ако това го приеме Българоубиеца няма каде да се скрие от народната любов .Това ще му е началото на края
  • 25 Хаджи хаджи Българин

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "Bubbles":

    Аз поне правя нещо за Родината си, дори и да не живея в нея! Подържам две работни места целогодишно! На минималната заплата, но за по 2-3 часа на ден работа !
  • 26 Малее

    0 12 Отговор
    Боже, Боже, колко мъка има по този свят. Не знам как живеете с толкова ужасна тъпота е главите си, не ви е лесно.... Важно, че сега намирате един враг, има кого да храните и нещата си идват по местата... На вас не трябва да ви взимат децата, трябва да ви скопяват, за да не се множите....
  • 27 Джентълменът русофил

    7 3 Отговор
    Това е система мили хора, нищо не можем да сторим. Ще протестирате днес, утре, а вдругиден НПО-та пак, ще надделеят. Това са евроатлантическите ценности. Сами си наденахме хомота, сега мърдане няма. Знаете ли какво е система?
    "Система се нарича множество от обекти и връзки между тях, които се разглеждат като едно цяло" . Правилата зачеват постоянно нови и нови правила. Две правила автоматично създават условия за още четири нови и веднага се намира един мишок-чиновник-подлезурко, който да усети тази ниша и да предложи новите правила. Системата на капитализма работи единствено в услуга на самата система, докато системата на социализма действително работи в услуга на обществото, защото през социализма хората контролират системата, а не обратното.
  • 28 О.Ч.З

    3 1 Отговор
    От това правителство само се чудят как да взимат парите на хората със всякакви данаци и закони този закон за детето е просто още един начин за получаване на пари от обикновеният гражданин ако изка да си отгледа детето сам трябва да си плаща за това направо си ни върнаха по времето на турското робство тогава децата са взимани и са ставали едничари сега като ги взимат какви ще стават и ако децата са рискови при родителите си как няма да са под чуждите грижи където хората гледат само бройката и парите
  • 29 Мдааа

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Bubbles":

    Така е. НАШАТА РОДИНА ВИНАГИ най е патила от продажни "мои" сънародници. Последните БЪЛГАРИ са били по времето на Иван и Асен. ВСИЧКО СЛЕД ТОВА Е продажност, пошлост, АЛЧНОСТ, и двуличие. И сега има ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ, но те са единици от масата. Всичко останало са ТАРИКАТИ. По сегашните "модерни" стандарти всички които са се били и ЗАГИНАЛИ за нашата свобода са балъци, както казват младите днес. Има една проведена СВЕТОВНА статистика в която имаше само един въпрос - ЩЕ СЕ БИЕТЕЛИ ЗА СВОЯТА РОДИНА.
    Ние бяхме на 186 място, пред нас беше Сомалия с 9 %.
    Само пишете И ПИШЕТЕ тука, КАШКАВАЛ СТЕ ВИЕ, НЕ МЪЖЕ.

    Коментиран от #35

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Nik

    0 6 Отговор
    Познати олигофрени-подстрекатели,се "ужасили",че държавата щяла да отнема децата от родителите,при най-малките проблеми в семействата!ТОВА Е ГРУБА ЛЪЖА!Никой не чете законите и не се интересува каква е истината!Важното е да се "плюе"правителството непрекъснато с "повод" и без "повод"!Ако по-горе пишещите неграмотници бяха прочели закона за защита на детето,щяха да разберат,че "отнемането на дете"от родители е много сложна процедура,която се задейства при постоянен психически тормоз и побой и на деца в семействата от родителите!Единствено и само съдът може да се произнесе за всеки отделен случей,дали дете трябва да остане под грижите на социалните служби или на родителите!Факт!

    Коментиран от #33, #34

  • 33 Не на Сратегии

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Nik":

    Виждам, че си доста запознат!
    Може ли да ми отговориш на следните въпроси?
    Предварително благодаря!
  • 34 Не на Сратегии

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Nik":

    1.Какво значи намесата на социалните в случай на липса на родителска грижа и родителска небрежност – тези понятия нямат точна дефиниция и може да се спекулира с тях напр. могат да включват дори петна по дрехите! Защо тези термини не са определени в документа?
    2. Какъв е риска от ратифицирането на Третия факултативен протикол на ООН според който всеки (съсед, учител или непознат) може да подаде жалба срещу родителите за насилие върху дете!
    3. Защо не е дадено определение за телесно наказание? Какво включва то?
    4. Разтърсването, викането на дете, ако говориш на висок тон и му се скараш основателна причина ли е да ти отнемат детето според стратегията?
    4. Какво значи психически тормоз върху детето – само е споменато, но не е определено!
    5. Какво значи най-добрия интерес на детето? Какви ще са последиците от детецентриския подход при който децата са отделени от семейството и са превърнати в центъра на света? Родителите имат ли някакви права върху децата си или само задължението да обслужват и издържат децата си? Как ще се коментира пирамидата, на която най-високо са децата, а под тях като обслужващ персонал са родителите и под тях социалните работници?
  • 35 Bubbles

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Мдааа":

    Като гледам и ти пишеш...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове