Last news in Fakti

1 Октомври, 2019 12:00 1 772 31

БХК: Управляващите се страхуват от своите граждани

  • бхк-
  • вмро-
  • закриване

В Европа няма нито една правозащитна организация, която е забранена

БХК: Управляващите се страхуват от своите граждани - 1

От Българския хелзинкски комитет реагираха на призива от ВМРО организацията да бъде закрита. Припомняме, че eврoдeпутaтът и зaмecтник-прeдceдaтeл нa пaртиятa Aнгeл Джaмбaзки и дeпутaтът Aлeкcaндър Cиди пуcнaхa cигнaл дo глaвния прoкурoр Coтир Цaцaрoв c иcкaнe дa рeгиcтрaциятa нa кoмитeтa дa бъдe прeкрaтeнa.

Отговорът на БХК:
Българският хелзинкски комитет за пореден път е използван от политиците на ВМРО-БНД, за да осигури достъпа им до мащабно и безплатно медийно отразяване в дните на сериозна предизборна битка.

За пореден път, вместо да предложат реални политики и решения на проблемите на българските граждани, г-н Ангел Джамбазки и г-н Александър Сиди вдигат медиен шум около себе си с правно необосновани, но пък атрактивни в актуалния публичен дебат действия.

Отказваме да бъдем част от предизборната кампания на ВМРО-БНД!

Обръщаме се към Вас, тъй като настоящият статут на ВМРО-БНД като партия от управляваща коалиция, превръща действията им в акт от висок обществен интерес, който не желаем да легитимираме с мълчание.

Подаденият от цитираните политици сигнал до българската прокуратура се основава на допускането, че в днешно време в България е незаконно гражданска организация да сътрудничи с представители на някоя от трите независими власти, да предоставя мнението и експертното си знание по въпроси от своята компетентност и да награждава представители на същите тези три независими власти, когато те са проявили висок професионализъм или гражданска активност в сферата си на компетентност. Подобно допускане от страна на участници в управлението на държавата не е атака само срещу Българския хелзинкски комитет. То е атака срещу работата на десетки неправителствени организации в цялата страна, които подпомагат органите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. То е атака и срещу възможността на активните граждани да участват в управлението на държавата посредством своите компетенции и представлявайки своите общности при формирането на различни политики.

Допускането, че е незаконно и дори противоконституционно неправителствена организация да обучава представители на една от трите независими власти може да бъде дело само на управленци, които се страхуват от своите граждани, и преди всичко — от свободата на тези граждани да се сдружават, да изразяват мнение и да изискват от своите институции да работят законосъобразно и в обществен интерес — това е допускане на идеята за тоталитарно управление, с ограничена или никаква възможност на гражданите да се противопоставят на порочни практики, да развиват правоприлагането и да подобряват работата на институциите.

Подчертаваме, че в момента в Европа няма нито една правозащитна организация, която е забранена. Въпреки репресивните мерки в редица фасадни демокрации в Европа, досега никоя европейска държава не си е позволила да забранява организации на граждани. Ето защо е куриозно в страна членка на Европейския съюз, партия, която е част от управляващата коалиция, да предприема подобни действия.

Любопитното е, че призивът на ВМРО съвпада с кампания, която води самата БХК. Подбудите обаче са съвсем различни. Тези на комитета може да разберете във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГоСт

    61 4 Отговор
    Тия ако не ги закрият,то поне да им сменят името,та да е правилно:
    "Антибългарски,цигански хелзински комитет" ще им отива доста повече.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 El pepi

    48 0 Отговор
    Ако има закони и те се спазват то няма нужда от такива платини БХК-та!
  • 4 Журналистите спят

    44 2 Отговор
    Как не могат да проследят дейността на това НПО и да покажат какво е направило и от както съществува. Как не могат да покажат спонсорите и парите, които правят оборот в сметките им? Имат забрана ли да разследват?
  • 5 Froid

    48 3 Отговор
    Дали Българския хелзинкски комитет (БХК) и лично Красимир Кънев щеше да Предложи Убиец за Мъж на годината , ако беше Убит Неговия СИН !? Много е лесно на гърба на другите да се правиш на "благородник" !
  • 6 БХК

    26 6 Отговор
    Джок Полфрийман е нааледствен убиец. Доказано е че убийците носят в себе си специфичен ген, отговарящ за отключващото се насилие. А Австралия е населена от престъпници от Англия, които са заточвани след присъди или са бягали от закона. Самото му име Полфрийман показва че прадядо му Пол е станал свободен слвд катобе отишълбв Австралия. Свободен от затвора.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хммммм

    29 3 Отговор
    БХК , ВИЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ ОТ БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ !
  • 9 Дай ми свобода ама да се спазват правила

    29 1 Отговор
    Аз не ги възприемам като правозащитна организация, а като център за доларизация,чрез циганизация.Те не им защитават “”правата “”за да им подобрят живота а за да печелят.Включват се в случаи когато някой от подзащитните им са нарушили грубо правата на други граждани искащи нормален живот по правила.А те към кой комитет да се обърнат или просто отиват в чужбина.Отдавна няма нужда от такъв комитет.Имат нужда само за тях да правят пари.Затова нямат широка подкрепа защото се вижда от всички.Дори и хората от комитета се разграничиха от Кънев
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 белене за соросите

    32 3 Отговор
    не само да ги забранят, а и в затвора да ги пратят за антинародна диверсантска дейност тия нагли боклуци, не знам как още на някой не му е паднало пердето и не ги е зачешал наред тия мърши.
  • 12 Йосарян

    26 5 Отговор
    За престъпления срещу Майка БЪЛГАРИЯ. НАКАЗАНИЕТО Е САМО ЕДНО. СМЪРТ СМЪРТ И ПАК СМЪРТ.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Васил Левски

    26 3 Отговор
    То името им на тези ги издава, че не работят за интереса на нас Българите.
    И аз гласувам да се забрани. Пропагандират джендъризъм, имиграция на Африканци, спонсорират глобалистични програми, които ще ни заличат като Славянобългарска държава. В България имиграция само на бели хора ако искаме България да я има.
  • 15 ФейкПатриотите си намериха казус

    9 5 Отговор
    Също и за Македония… Цяло време правеха антибългарски стъпки… НО СЕГА СЕ СЕТИХА ДА ИМИТИРАТ ДЕЙНОСТ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ. Влязоха в парламента с антиГЕРБ кампания, но днес на 100% подкрепят мутрите

    Коментиран от #24

  • 16 onq s konq

    5 4 Отговор
    А нали с Джамбазки избрахме и Слабаков. Той подкрепя ли ВМРО и тези смехотворни пиари. Дано спечелят още няколко места за съветници.
  • 17 бля бля

    18 0 Отговор
    И тогава остават ли независими бе олигофрени????

    Закриване и изритване от страната, не само на БХК, ами и отворено общество и всичките ви производни!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ввв

    9 1 Отговор
    Закривай,точка,аман от помия!!!
  • 20 Умно село

    12 0 Отговор
    Когато държавата ЛИПСВА идват като осарник хиляди НП организации да "съветват" и да изземват функциите на държавата и управлението.
    Така , че защо са ни НПО?
    Те бутат и правителства някъде. Но у нас са се сраснали като сиамски близнаци с управлението. И всички са доволни, че хранилката не свършва и паничката им винаги е пълна.
    Дано някой ден се удавите във собствената ви паничка измекяр -помагачи.
    На 14 изчистихте ли България? Променихте ли я?
    Боклук от Кулата до Варна и от Видин до М. Търново.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ПЕНКО

    7 3 Отговор
    ХЕЛЗИНКИ Е ВЪВ ФИНЛАНДИЯ !!! ФИНЛАНДЦИТЕ НЯМАТ И КЛЕТКА ОБЩО С БЪЛГАРИЯ !!! НИЕ ГИ УВАЖАВАМЕ И ЩЕ ГИ "УВАЖИМ" С ЦЕЛ ВЪЗПРОИЗВОДСТВОТО ИМ !!!!!!!!!!!!!!!
  • 23 Вие от БХК

    5 0 Отговор
    Сте боклуци и абсолютни женски полови органи ,но в случея с Полфриймън сте прави и ви поздравявам за това.
  • 24 ФейкПатриотЕтЕ

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "ФейкПатриотите си намериха казус":

    Обичат България най много когато си теглят парета от банкомата.Обичат България най много когато получават пари за да работят против интересите на държавата и народът и от различни заинтересовани страни.Фейк патриотете са много истински патриоти
    когато обаче имат полза от това когато нямат си мишкуват тихо .Мечтата им не е като на Левски да работят за чиста и свята република.Мечтата им е да имат пари за скъпи проститутки да ядът в скъпи ресторанти да карат скъпи коли да шмъркат кокаин много кокаин да харчат народна пара много народна пара и това никога да не свърши.тва че българския национален интерес няма кой да го защити за пореден път ма кво ги вълнува бе.Те са войни на популизма.

    Коментиран от #25

  • 25 Много е лесно

    2 3 Отговор

    До коментар #24 от "ФейкПатриотЕтЕ":

    Аз съм против закриването на БХК и не че попринцип ги уважавам изобщо даже.Но най лесно е да се хванем на най популярното мнение и айде да закриваме.И като закриете какво ще оправите държавата ли.Няма.Друг ще е виновен тогава и всичко ще си бъде същото защото няма мисъл в овчите глави които чакат пастир да ги поведе а желаещи да са пастири бол ма на къде ги водят.Към вълците.
  • 26 1122

    4 1 Отговор
    У нас няма място за предателски формирования,които вредят на държавата ни!БХК е организация финансирана от външни сили,които защитават елементи вредящи на държавата ни,като разбойници,изнасилвачи,крадци и мошеници,затова трябва да бъде забранена колкото се може по скоро!

    Коментиран от #29

  • 27 Анонимен МАК

    3 0 Отговор
    Точно така!!! Вън и забрана на тази престъпна антибългарска организация!!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 А има ли място

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "1122":

    За Полфриймън който група наркоманизирани и пияни ултраси на южна дивизия налетяли му с бой по думите му 10 минути бит и замерян с павета се защити преди те да го убият и уби при самозащита единия които се оказа синче на билшо ДС и тогавашен депутат от БСП гн ХристоМонов.И понеже е така съдът приложи цялата си строгост потъпквайки законите на правото дори.Българин ако беше на мястото на Полфриймън щеше ли да е различно.Не! Съдии които си свършиха работата като отсъдиха правилно според доказателствата и пуснаха Полфриймън всеки който си позволи да каже истината И някво подобно на папуанско племе от ниско интелигентни и лесно манипулируеми булгаристанци крещи псува заплашва ми извинявам се ма ме е срам че съм българин благодарение на тях всичките заслужават си 100 години да ги управляват тия.
  • 30 По примерът на Аз съм Париж

    1 0 Отговор
    #АзсъмПолфриймън . Свършено ли е с демокрацията?!
  • 31 Morgoth

    1 1 Отговор
    Не че ВМРО са цвете за мирисане, но на тези хич и искам да им чета словоблудството! Трябва да им въведат данък за чужди субсидии като в Унгария, защото прокарват чужди интереси.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове