Новини

Цацаров не вижда причина да закрият Български хелзински комитет

На 30 септември ВМРО подаде сигнал, че организацията извършва противоконституционна, противозаконна, неморална и открито антибългарска дейност

Публикувана: 8 Октомври, 2019 10:59
26 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 636
Цацаров не вижда причина да закрият Български хелзински комитет
Снимка: БГНЕС, архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Според главния прокурор Сотир Цацаров няма основания за искане до съда за прекратяването на дейността на Българския хелзинкски комитет (БХК), разглеждайки сигнала от 30 септември на ВМРО. Днес от пресцентъра на прокуратурата публикуваха и мотивите на това решение на главния прокурор:

В подадения сигнал на бланка на „ВМРО Българско национално движение“ от Александър Сиди, народен представител в Народното събрание на Република България и Ангел Джамбазки, български представител в Европейския парламент, внесен на 30.09.2019 г. от Ангел Василев Чакъров в Информационния център, в Съдебната палата, бул.„Витоша“ № 2, са направени искания за :

1/ започване на разследване на дейността на Сдружение „Български хелзинкски комитет“ поради съмнение за пряка и косвена намеса в работата на съдебната власт и нарушаване на принципа на независимост и безпристрастност на българските магистрати;

2/ иницииране на производство пред окръжния съд, за прекратяване на Сдружението, поради нарушаване на разпоредбите на чл.117 от Конституцията на Република България и Етичния кодекс за поведение на българските магистрати, във връзка с чл. 13, ал. 1, т. 3, б. „б“ ЗЮЛНЦ.

Твърди се, че „…Сдружение „Български хелзинкски комитет“ се намесва в независимата съдебна система на Република България, както пряко (чрез становища по дела, лобистки призиви до съда в полза на подсъдимите, осъществяване на процесуално представителство на подсъдими лица), така и косвено (чрез организирането на безплатни семинари и удостояване с награди).

Разпоредбата на чл. 13 ЗЮЛНЦ урежда лимитативно хипотезите при наличието на които регистрацията на юридическо лице с нестопанска цел се прекратява, дори и в случаите когато то осъществява общественополезна дейност. Принудителното прекратяване на правен субект е възможно най – тежката санкция и затова предвидените хипотези в чл. 13 ЗЮЛНЦ следва да се прилагат ограничително. И това е така, тъй като юридическите лица с нестопанска цел, определени да извършват общественополезна дейност са създадени, за да подпомагат развитието и утвърждаването на духовните ценности, гражданското общество, здравеопазването, науката, културата, да подпомагат социално слабите, инвалидите и лицата, нуждаещи се от помощ, да защитават човешките права, околната среда и други цели /чл. 38 ЗЮЛНЦ/.

Сдружение „Български хелзинкски комитет“ е възникнало с вписването му в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел при СГС, с решение по ф. д. 3168/1993 г., VІ- 21 с-в. В Устава на сдружението не е предвиден краен срок на осъществяване на дейността, а в чл. 4 е посочено, че целите и задачите, които сдружението си поставя са свързани с организирането на системни наблюдения върху ситуацията с човешките права в България и чужбина; изготвянето на доклади за ситуацията с правата на човека и разпространението им в страната и чужбина; изготвяне, превеждане и разпространение на материали, свързани с теорията и практиката на правата на човека; организиране на конференции, семинари, публични акции и други законни форми на гражданска дейност, свързани със защита на човешките права, включително и защита правата на отделни физически и юридически лица на територията на РБ и в чужбина.
В сигнала не се твърди осъществяваната от сдружението дейност да обуславя включването му в списъка по чл. 5 от Закона за мерките срещу финансирането на тероризма или да е насочена към подпомагане на тероризма – основания, при наличието на които единствено главният прокурор, съгласно разпоредбата на чл. 13, ал. 1 б. „в“ ЗЮЛНЦ, е активно легитимиран да сезира съда по регистрация с искане за прекратяване на дейността на сдружението.
Липсват твърдения и относно останалите две основания по чл. 13, ал.1, т.3, б. „а“ и б. „г“[1] при наличието на които всяко заинтересовано лице, в т. ч. подателите на сигнала, а и съответния прокурор, може да поиска от съда по регистрация прекратяването на ЮЛ с нестопанска цел. В тези случаи, в съответствие с функционалната си компетентност, съгласно чл.127 от Конституцията, Прокуратурата е оправомощена да предяви конститутивен иск за прекратяване на юридически лица /търговци или такива с нестопанска цел/.

Конституционното право на гражданите да се сдружават, прогласено в чл. 12 е ограничено единствено от забраната за извършване на политическа дейност, присъща за политическите партии и поставяне на политически цели /чл. 12, ал. 2 КРБ/, както и от осъществяване на дейност, насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата на свободите на гражданите, създаването на тайни или военизирани структури, или такива, които се стремят да постигнат целите си с насилие /чл. 44, ал. 2 КРБ/.

Твърденията в искането за прекратяване на дейността на Сдружение „Български хелзинкски комитет“ за оказан „пряк и косвен …натиск и влияние върху българските магистрати“ в нарушение на чл. 117, ал. 2 от Конституцията на Република България, с оглед осъществяваните дейности под формата на организирани безплатни обучителни семинари за магистрати и осигуряването на процесуална защита на определени лица, като част от легитимно заявените цели при регистрацията на сдружението, не сочат на забранена от Конституцията и законите дейност, която подлежи на проверка, с оглед и на вече предприетите действия по реда на чл. 424 НПК.

Подателите на сигнала като активно легитимирани да предявят иск пред СГС, на основание чл. 13, ал. 1 т. 3 б. „б“ от ЗЮЛНЦ, , могат да упражнят това си право, ако считат, че твърденията им обосновават постановяване на решение за прекратяване на дейността на Сдружение „Български хелзинкски комитет.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1 от 3 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Бети
1 Отговор
Всички до един сте за закриване!

Оценка:
-0 +40

111
2 Отговор
Дебел шопар.
Най-гнусната подлога в страната.

Как спиш гадино, не знам?

Оценка:
-0 +36

Жоро
3 Отговор
Няма смисъл и да проверяват от къде идват парите за БХК. По лесно на удобната прокуратура е да тормози дребните мишлета.

Оценка:
-0 +37

Боже пази България
4 Отговор
Опаааа......масони-евреи-евреи-масони.............

Оценка:
-1 +30

Фак на тия факти
5 Отговор
Заслабнал е нещо...

Оценка:
-0 +18

Рьоне Артоа
6 Отговор
Не само закриване. Съд за антибългарска дейност в полза на чужди държави.

Оценка:
-1 +32

ventura
7 Отговор
Не съм чул БХК да се е застъпвал за Българи, не от малцинствата. Затова да се преименуват в ЦХК.

Оценка:
-1 +28

Гостилничаря
8 Отговор
Няма как да стане това - хелзинкарите бранят безчинствата на електората, Баце да го закрие значи да работи против себе си.......

Оценка:
-1 +23

Тръмп
9 Отговор
БХК е регистрирана с Нестопанска Цел,но от Къде са му Парите с които да Влияе Стопански над Съдебната Система???:):):)Кой дава парите на БХК за да "обучава" съдии на частни семинари,което е вид Стопанска цел-легитимно купуване на Магистрати???:):):)Има ли Права по Закон,БХК да "обучава" Съдии и Прокурори???:):):)Да Закриваме Юридическите Факултети и БХК да ви "обучава" Безплатно и Без Стопанска цел!!!:):):)Щом БХК Освобождава Убийците,значи Дъното на Съдебната Система е достигната,Тя се Удави в БХК!!!:):):)

Коментиран от #20


Оценка:
-1 +27

Axaxa
10 Отговор
Всички са един дол дренки - от една и съща паничка се хрантутят

Оценка:
-0 +17

ИМПЕРИАЛИСТ
11 Отговор
Цитат: "Цацаров не вижда .......", явно гражданинът Цацаров трябва да се прегледа при офталмолог.

Оценка:
-0 +21

баба ви
12 Отговор
БХК е един от многобройните инструменти за унищожаване на България и българите. Кой от овластените по чужда воля очаквате да ги пипне? Всичко е театър.

Оценка:
-1 +23

Анти милиционер
13 Отговор
Не може да изгониш Новия световен ред.

Оценка:
-2 +6

SAAB
14 Отговор
Тоя и той.......как спря суджука и е изравнил размера на вратът и ханша...........като главанака ! :)

Оценка:
-1 +10

Анти милиционер
15 Отговор
Нашите организации са естествени съюзници в борбата срещу опитите за разделение в българското общество. Ще продължаваме и в бъдеще остро да осъждаме проявите на дискриминация срещу различните малцинства в страната, като заемаме активна гражданска позиция в защита на правата на човека, когато те биват нарушени от реч и престъпления от омраза,“ това споделиха след днешната си среща с председателя на Български хелзинкски комитет г-н Красимир Кънев, председателите на ОЕБ "Шалом" и Централен израилтянски духовен съвет / Central Israelite Religious Council доц. д-р Александър Оскар и г-жа София Коен.

Те подробно обсъдиха и проекта на Концепция за интеграция на ромския етнос, като бяха единодушни, че документ, съдържащ текстове с нацистки формулировки като ограничаване на раждаемостта, професионалното развитие, на жителството и внушения, че български граждани се придържат към неевропейски цивилизационен модел, не може по никакъв начин да допринесе за положителното разрешаване на проблемите на ромската интеграция.

 

Оценка:
-1 +3

Гоуст
16 Отговор
А само си представете колко положителен вот ще събере ако някон иницийра закриването на БХК и колко симпатии на стотици хиляди истински българи ще има

Оценка:
-0 +15

1234
17 Отговор
Започвам да си мисля че БХК е правила обучения и на прокуратурата освен на съда. Даже съм сигурен

Оценка:
-0 +11

Коментар📝
18 Отговор
Добре че БЪЛГАРИТЕ НЯМАТ АР-М1 В ГАРДЕРОБИТЕ СИ МЕ ТИЯ СВИНИ НЯМАШЕ ДА СИ ПРАВЯТ КАКВОТО ИСКАТ.

Коментиран от #19


Оценка:
-0 +5

Мандалото хлопна!!
19 Отговор

До коментар #18 от "Коментар📝":


И да имат пак тая!То вече след дърваря Симеочо -Ша ва оправя за 800дена,Българинът загуби вяра във всичко и позволи на лакейте му да яхнат България.Целта беше постигната и вече много,много трудно може да се направи нещо след тази тричатка -ДПС,БСП,ГРОБ и няколко сменящи се лакейски партийки......

Оценка:
-0 +3

Лошко
20 Отговор

До коментар #9 от "Тръмп":


Да знаеш колко мн.си прав.БХК е създаден да се грижи за електората (колкото и да безчинства).
Та ако закрият БХК кой че гласува за них а)кой?кой?
Освен 700_хиляди мъртви гласа а?
Особено като знаят че бугарите не гласуваме(е с малки изключения де)

Оценка:
-0 +6

Генчо
21 Отговор
А цацаров вижда ли причина да започне което диета. В мвр не може да се разхождат кадри с наднормено тегло. Това е болестно състояние. Този човек е болен. Дебел и глупав.

Оценка:
-0 +4

Щукар
22 Отговор
Как ще вижда Цацаров? Тая гуша дето я е отпрал му пречи да вижда. Кинтите дето му плащат трябва да се оползотворяват. За пържоли.

Оценка:
-0 +6

Димов
23 Отговор
Тоя няма си спре кранчето я. БХК съдят ежедневно и осигуряват тлъсти хонорари за тоя и за адвокатчетата край него.

Оценка:
-0 +5

анонимен
24 Отговор
Грух грух

Оценка:
-0 +4

Ушил се
25 Отговор
Много.. се е ушил Цацара, направо се зашил.

Оценка:
-0 +4

незнайко
26 Отговор
Това на снимката ЦАЦАРОВ ли е ??? Не се ли усеща какво ПРАСЕ е станал !!! Това ми било главен прокурор !!! ЕДНО ЗНАКОВО МАФИОТСКО ДЕЛО НЯМА ЗАВЪРШЕНО !!!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов по повод терористичното нападение в шведската столица Стокхолм
Войната е цивилизационна. С цвята, плюшени мечета, поход на безстрашните и т.н. няма да стане"

Още бисери