Last news in Fakti

1 Октомври, 2019 21:00 1 837 11

Как да насърчим децата да четат повече

  • ментална аритметика-
  • четене

Нова методика на SmartyKids ще насърчава децата да четат

Как да насърчим децата да четат повече - 1

Нова, авторска методика в допълнение към менталната аритметика ще насърчава децата да се развиват – този път, те ще се учат на бързо четене с разбиране и същевременно да развият интерес към книгите от ранна възраст. Част от курса предвижда и обучение чрез мнемотехника – невероятно изкуство и техника за запаметяване, съвкупност от похвати за облекчено запомняне на максимален обем информация чрез създаване на изкуствени асоциации. С една дума - суперпамет. Цялата обучителна система е разработка на SmartyKids Bulgaria и се нарича SmartyЧетене, като има своята научна основа.

Четенето, също като смятането, се ръководи от различни дялове в мозъка. Детето не може да чете като възрастен човек. Затова е необходим по-различен подход – чрез трениране на мозъчния дял, като използваме определени техники и „мозъчни дразнители“, можем да развием и подобрим умението за скоростно четене с разбиране.

Много първокласници имат проблеми с четенето. Причините са различни и не винаги са очевидни както за родителите, така и за преподавателите. Бавното и неуверено усвояване на информацията води до общо понижаване на нивото на детето, на показателите за успеваемост и на интереса към обучението. Детето винаги предпочита това, което му се удава по-добре, и ако не му се помогне да заобича четенето сега, то ще го изостави бързо и задълго.

За да разберете SmartyЧетене, можете да си представите частите на пъзел - методът се състои от отделни дейности, които водят до постигане на общата цел: тренира важни функции, които помагат на децата в усвояването на целевия навик – четенето. Упражненията са подредени по специален начин, така че да се предотвратят умората и скуката. Задачите се сменят постоянно и детето не се занимава твърде дълго с едно и също упражнение – така се запазва динамиката и се тренира превключване на вниманието.

В менталната аритметика децата могат да бъдат между 4 и 12 години, но на SmartyЧетене могат да се запишат тези, които вече са навършили 7 години. Дали курсът е подходящ за малките, се определя чрез специална диагностика, която проследява индивидуално нивата на възприемане на текст при тях Първият урок от курса е напълно безплатен и не обвързва посетителите по никакъв начин. На него се прави презентация на методиката пред родителите и техните деца.

“Друга основна разлика е геймификацията. Отново я има в нашата система, но е наситена с много повече герои, които ще ни съпътстват в приключенията. Благодарение на геймификацията тип „Околосветско пътешествие“, децата ще научат полезна и любопитна информация за различни места по Земята. Така ще развият и общата си култура – ще се запознаят с бита и традициите на различни народи, ще научат много нови културни и географски забележителности и ще срещнат различни растения и животни от местата, които посещават”, разясняват от SmartyKids Bulgaria. Чрез тази система децата разширяват своя поглед и придобиват нови възприятия за света.

Как да насърчим децата да четат повече

Какво всъщност представлява първият курс на международния бранд - менталната аритметика?

Този метод стана изключително популярен в България през последните две години, но истината е, че за света той не е новост от години. Същността на подхода се крие в развиването на умение за изключително бързо смятане на ум, без реално да се извършват сложните аритметични операции. Това от своя страна допринася за хармоничното развитие на умствените и интелектуални способности на детето. В заниманията се работи със специално сметало Абакус, познато в древни страни от хилядолетия, и използвано в традиционното обучение в източните страни и до днес.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Очилище Оченици и мъченици

    10 1 Отговор
    Как ли ? С много бой и наказания !
  • 2 Киро

    7 3 Отговор
    Всички които са родени по време на демокрацията са изгубени поколения, за тях няма бъдеще.Можещите и умните избяга в Европа, в България останаха само пенсионери и прости хора, които създават прости деца.Аааа да и разни малцинства които се размножават като луди.Ако цялата система не се промени според мен няма да съществува държава България след 20 години.Ще ни има като етнос но ще сме пръснати по света.
  • 3 русенец

    9 1 Отговор
    Че защо да четат повече? За да научат, че ако си покажеш циците или направиш свирка на правилния ще просперираш? Не, по-добре децата да са идиоти, то без друго средното образование успява вече 50% от завършващите да ги превърне в идиоти, но е малко! Феодалите, пардон - бизнесмените, искат безмозъчни същества. Бе да четат " Винету"! Чел ли си "Винету", колкото и да си прост - просперираш!
  • 4 Този Свят отива на зле

    6 2 Отговор
    Абе, едно време нямахме такива смарт методики и други подобни простотии, но от онази система неграмотни нямаше даже и от привилегирования етнос. А сега някой прави пари, а децата полуидиотчета, но пък има Конвенции на кило.
  • 5 хахо

    3 0 Отговор
    Как да ги насърчим като особено пред избори един еднокнижник реже лентички?Детето гледало някъде,че същия Тоз прочел цяла книга една през целия си живот и вече 10 години управлява цяла държава.За кво иде реч въобще?
  • 6 това е

    1 0 Отговор
    само една моментна памет!Четене без писане за малките -не става!Това е дълга тема!Основно трабва да са в часа!....

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мисшещ

    0 0 Отговор
    Много просто - като НЕ ги караме да го правят.
  • 9 Като гледат децко порно

    0 0 Отговор
    И ше четат повече😂😂😂😂
  • 10 Методики на килограм

    0 0 Отговор
    Четящият човек е въпрос на възпитание. Хиляди методики не могат да запълнят липсата от възпитание. Особено сегашните, които се създават за да смучат пари. Традиционното образование е образовало качествено хората стотици години. Без сядане на д... и без хващане на книга(хартиен носител), образование не става.

    Коментиран от #11

  • 11 VVasilev

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Методики на килограм":

    Само ,че до преди 20 години е нямало други източници на информация за хората освен училището и книгите, докато сега не е така. Системата е остаряла и ти преподава неща които не са от практическа полза. Говоря конкретно от гимназия нагоре. Сега това ,че масово инструментите които биха ти помогнали да учиш се използват по други предназначения каот игри и забавления е друга тема. Само правилна насока трябва и най-вече самосъзнание.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове