Last news in Fakti

1 Октомври, 2019 20:11 1 438 16

Отново липсват лекарства за онкоболни

  • лекарства-
  • онкоболни

Сигналите са предадени на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), като до момента не е получен нито един отговор

Отново липсват лекарства за онкоболни - 1

82 сигнала за липса на лекарства са подадени на платформата за липсващи лекарства, която бе създадена на 9 септември 2019 г.

70 са сигналите за липса на лекарства за домашно лечение по Приложение 1 от Позитивния лекарствен списък, съобщиха от Пациентски организации "Заедно с теб".

Получени са 3 сигнала за липса на лекарства за онкологични заболявания Калгевакс - за лечение на рак на пикочния мехур и Mitomicin C Kyowa - лекарство за химиотерапия, уточняват от пациентската организация.

Платформата е създадена по инициатива на Сдружение за развитие на българското здравеопазване. Отчетът на Сдружение за развитие на българското здравеопазване за получените сигнали за липса на лекарства е на сайта www.moeto-lekarstvo.com.

Сигналите са предадени на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), като до момента не е получен нито един отговор.

В момента ИАЛ няма възможност да спира износа поради липсата на информационна система, която съгласно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ) трябваше да започне да функционира от 12 февруари 2019 г.

Внесено е искане по Закона за достъп до обществена информация в ИАЛ и Министерството на здравеопазването. От пациентските организации очакват отговор за тези медикаменти дали има продажби от търговците на едро, за закупени лекарства от притежателите на разрешение за употреба, информация за други търговци, които са изнесли лекарствата, пишат от пациентската организация.

Прогнозната стойност на всички заявени лекарствени продукти е в размер на 1 670 883 110 лв.

Получени са 6 сигнала за лекарства, регистрирани в България, които не са включени в Позитивния лекарствен списък (ПЛС) - Imuran- 3 сигнала, Pamaton, Panangin, Fucithalmic.

Получени са 3 сигнала за липса на нерегистрирани лекарства - Natulan, Hydrocortisone и Sustanon.

От пациентската организация разкриват, че са внесли сигнали за липсващите лекарства в Министерството на здравеопазването, но от там няма отговор. И двете лекарства за онкологично болни липсват от август и пациентите са в невъзможност да си ги набавят от съседните страни.

Цялата информация за липсващи лекарства е внесена в администрацията на Европейската комисия, препратена е на премиера Бойко Борисов, на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, на Министерството на здравеопазването и на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

Припомняме, че първите дела срещу здравното министерство за липса на лекарства за онкоболни бяха през 2003-2004 г.

Един от първите пациенти, осмелили се да се изправят срещу системата и да потърсят правата беше Теодора Захариева, припомня news.bg.

Тя стана "Човек на годината" за 2009 г. и получи наградата си на 10 декември, когато целият свят отбеляза приемането на хартата за човешки права на ООН. Захариева учреди Център за защита на правата в здравеопазването и до края на живота си се бореше за правата на пациентите.

В един от докладите на Сметната палата се казва, че в периода 2003-2005 г. МЗ не е осигурявало животоспасяващи лекарства не само за пациентите с онкологични заболявания, но и за такива с други тежки страдания. В доклада се отбелязваше и за недобре провеждащи се търгове за лекарства от страна на министерството.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    12 1 Отговор
    Е Да АМА БОЙКО ИМА 9ти ДАН TOP NEWS В БНТ БТВ НОВА.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    1 1 Отговор
    Какво да очакваме от белокосия пенсионер с румените бузки. Независим...
  • 4 7239

    5 0 Отговор
    А вие сериозно ли си мислите че това са лекарства ?
  • 5 Име

    2 0 Отговор
    Да им дадат от фалшивите. Те и без това фалшивите не са само за износ, мисля че някакви доктори в Благоевград ги хванах че дават фалшиви онко лекарства.

    Коментиран от #11

  • 6 Рошко

    3 0 Отговор
    Що не вземат направо да разстрелват тежко болните, бойковщина ама ако е за политическия елит има
  • 7 До правителството

    3 0 Отговор
    Тези лекарства да почнат да трябват на децата ви скоро .....
  • 8 данко хайрсъзина

    6 0 Отговор
    Пари за лекарства за болните няма ,но за осем стари модели аероплани има.
  • 9 Не думайте

    5 0 Отговор
    Здравно осигуряване ли бе да го опишеш иначе отдръжките ти текът.Плюя на неадекватното здравно усигуряване на източването на клинични пътеки и на лекарите като оня с пейсмейкърите а той не е единствен.
  • 10 Дано станат клиенти

    3 0 Отговор
    Тия които мислят неадекватните закони с цел облагодетелстване
  • 11 Как ще изнесът нещо фълшиво бе

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Име":

    Нали в другите държави ще ги разкрият и осъдят а фълшивото е за употреба от народа или ниско качественото

    Коментиран от #13

  • 12 МИХАЙЛОВ

    2 0 Отговор
    ...ФИРМА НА МАРЕШКИ
    ВНАСЯ ТЕЗИ ЛЕКАРСТВА ОТ САЩ
    СПЕЦИАЛНО ЗА ОНКОБОЛНИТЕ
    В БЪЛГАРИЯ... ПО СПЕЦИАЛНИ МЕЖДУДЪРЖАВНИ ПРОГРАМИ И ДОГОВОРИ.... НООООО....
    ...НО ДРУГА ФИРМА ПАК НА
    СЪЩИЯ ТОЯ МАРЕШКИ...
    ...ИЗНАСЯ ТЕЗИ ЛЕКАРСТВА
    И ГИ ПРОДАВА В ГЕРМАНИЯ
    НА ДВОЙНО
    И ТРОЙНО ПО - ВИСОКА ЦЕНА...
    ....РАЗСЛЕДВАЩАТА ЖУРНАЛИСТКА
    ВАЛЯ АХЧИЕВА ПОДРОБНО
    УБЕДИТЕЛНО С ФАКТИ
    И ДОКУМЕНТИ ДОКАЗА
    ТОВА ГНУСНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
    НА МАРЕШКИ...
    ...АХЧИЕВА БЕШЕ РЕПРЕСИРАНА
    ОТ МАФИОТСКАТА ХУНТА - ГЕРБ...
    ...ПРЕДАВАНИЯТА И БЯХА СПРЕНИ,
    БЕШЕ ЗАПЛАШВАНА
    И ДОРИ МАРЕШКИ ЗАПОЧНА
    ДА Я СЪДИ... НОООООО
    ...НО СЪДА ОПРАВДА АХЧИЕВА
    И Я ОБЯВИ ЗА НЕВИННА
    И ПОТВЪРДИ РАЗКРИТИЯТА И...
  • 13 Име

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Как ще изнесът нещо фълшиво бе":

    Че те ги разкриха, бе. Преди няколко месеца нашите главанаци се пробваха да изнасят далщиви онко лекарства за Холандия и ги хванаха.
  • 14 Главанак

    0 0 Отговор
    Нема страшно щом Баце е зад нас.

    Коментиран от #16

  • 15 Липсва държава

    1 0 Отговор
    Липсват достойни хора щото ги изгониха на запад
  • 16 Казва се няма страшно

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Главанак":

    Щом Лгбт са зад нас
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове