Last news in Fakti

6 Октомври, 2019 18:00 5 092 37

Проф. Герджиков: Съдът може да откаже да регистрира партията на Слави

  • огнян герджиков-
  • слави трифонов-
  • няма такава държава

Герджиков отбеляза, че законът не позволява партия да уронва доброто име и престиж на държавността

Проф. Герджиков: Съдът може да откаже да регистрира партията на Слави - 1
Снимка: БГНЕС

Има основания съдът да не регистрира учредената вчера партия на шоумена Слави Трифонов "Няма такава държава".

Такова мнение изрази юристът и бивш служебен премиер и бивш председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков днес пред БНР.

Герджиков отбеляза, че законът не позволява партия да уронва доброто име и престиж на държавността. А нарушение на това изискване се съдържа още в името на самата партия "Няма такава държава".

"Няма такава държава" е нещо, което трудно може да бъде защитено, все пак ние сме демократична, правова държава с всичките му кусури, с много недостатъци, наистина с проблеми. Но за да е в заглавие на партия, която иска да е в управлението на страната, че "няма такава държава", ми се струва силно смущаващо. И мисля, че едва ли ще получи регистрация", смята юристът.

Той не изключи и изборът на наименование да е целенасочено действие, провокация, защото "няма лоша реклама" и едно евентуално спиране от съда би могло да консолидира подкрепа.

„В основната си част Наказателно-процесуалният кодекс е една ламарина с много дупки, с непрекъснати промени, с непрекъснати поправки на поправките, с непрекъснат натиск да се правят нови и нови промени съобразно конкретна ситуация в конкретен казус.“

Това каза пред БНР проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание и служебен премиер през 2017 година.

„Ако на всеки конкретен случай реагираме по някакъв начин, то това не е законодателство. Това е нещо, което е различно от устойчивостта, която се изисква за всяка нормална правова държава“, добави той предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

Според проф. Герджиков непрекъснатите промени в законите не са само в областта на наказателното право:

„Това е нещо, което е в състояние да ме вбеси. Не знам защо у нас се смята, че Народното събрание трябва да действа като корпус за бързо реагиране. Закони не се правят така. Народната воля не трябва да се слуша безпрекословно по всички въпроси“.

По думите на проф. Герджиков професионализмът у нас не е на почит и е в криза:

„В много направления се действа аматьорски и това взема връх, дори в законодателството. Сега всичко е спонтанно. Трябва да има стабилност, предвидимост. Затова и инвеститорите бягат от България, защото тук по средата на играта правилата се сменят“.

Проф. Огнян Герджиков заяви, че е съвсем оправдано да се направи опит да се изработи нов Наказателен кодекс:

„Стана ясно, че НК е от 1968 година. В общата му част почти няма какво да се пипа. Но там, където са отделните видове престъпления, там е изключителен хаос, пълен с вътрешни противоречия и с кръпки. Но това е дългосрочна задача, която трябва да бъде изпълнена от сериозна група от професионалисти, да се направят публични обсъждания. Големите закони на демократичните държави се правят много години, а не за броени дни и месеци“.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голем смях

    66 19 Отговор
    Щом ДПС може,защо да не може това нещо?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Жоро

    41 55 Отговор
    Дългия чалгар се подиграва със Родината.Разбира се че с това име на тази партийка не трябва да се узаконява.

    Коментиран от #17

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 що що що

    65 15 Отговор
    Е то като не ви изнася как няма да уронва престижа!!Политиците с вашите лъжи кражби и напразни надежди малко я уронохте чак е заприличала на уронен кочан царевица!!! Няма такава държава-защо не тълкувате името като защото държавата ни е красива с богата история итнт.! Тълкувате лошия смисъл ЗАЩОТО СТЕ ГУЗНИ!!

    Коментиран от #8

  • 6 Libre comme air

    48 13 Отговор
    Никак не е обидно наименованието на партията на Слави... ако някой ми каже че сме демократична и правова държава да има много здраве от арменския поп...щом сме нормална държава защо десетки хиляди българи избягаха на запад... ние сме една менте държава където мвр съд и прокуратура са най голямата мафия... че в народното събрание юристите са малко не е проблем на народа.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 СссереМ

    30 25 Отговор

    До коментар #5 от "що що що":

    Представям си дългия премиер,и на среща с президента на САЩ или Русия или други представители,придворните съобщават на медиите-ето гостува ни лидерът на НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА от България......цял свят ще ни се смее и то с .ъза си .

    Коментиран от #15, #25

  • 9 ПЕНКО

    16 9 Отговор
    " ПРОФЕСОР" № 7142 -Е ПРАВ ,НО АКО НАЗВАНИЕТО Е СВЪРЗАНО С ДЪРЖАВАТА НИ -БЪЛГАРИЯ !!! НО ТО НЕ Е СВЪРЗАНО !!! НЯМА И ВЪЛШЕБНИК ОТ ОЗ !!!!!!!!
  • 10 Коментар📝

    20 7 Отговор
    Абе КАТО ВЗЕМА ГОЛЕМАТА СОПА ПИСНА МИ ОТ ОВЦЕ.ПИСНА МИ ОТ ВЪЛЦИ ПИСНА МИ ОТ ТИКВИ ПИСНА МИ ОТ АКУЛИ ПИСНА МИ ОТ МИШКИ
  • 11 илили

    20 8 Отговор
    Държавата си я ИМА............разбира се, че я има и се нарича РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.....Разбира се ,че и Слави го има.........но в случая професора си е прав и това Е... и със основание и правилно прави изложение за партията на Слави..........Ако я*НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА*..... за КАКВО да гласувам и за КОГО.........не знам.....има нещо -смешно и не съгласувано........или за държавата или за Слави....-ако сменят името-може и да гласувам.......няма смисъл да се сравняват със имената на предишните имена на други партии
  • 12 Държавността

    15 11 Отговор
    "Законът не позволява партия да уронва доброто име и престиж на държавността" и сегапартии като ГЕРБ, ДПС, Атака, ВМРО и БСП, които крадат на всяка крачка не уронват ли доброто име и престиж на държавността? Нима Пеевски не назначава главния прокурор, Борисов подарява ТЕЦ Варна на Доган. И купува дупки от Гергов за 40 милиона. Лъже медицинските сестри. Ако имахме конституционен съд, досега да ги беше закрил. Та професоре вози се на луксозното возило, което не можеш да си позволиш с професорската заплата и си трай. Ако съдът не ги регистрира само ще им даде повече възможност в бъдеще, т.к. името може да се промени, целите не.
  • 13 Комуниста Герджиков

    17 14 Отговор
    Комуниста Герджиков се е закъхарил за демокрацията.От 30 г измислени политици обругават целия българси народ и сами себе си наричт "елит" та един Слави ли е проблема на държавата?
  • 14 Behemoth

    11 4 Отговор
    Явно тоя е наясно коя е държавата?Щото името не споменава точно коя...
  • 15 селянин 1

    15 6 Отговор

    До коментар #8 от "СссереМ":

    За истината ли ще ни се смеят..ама оно е верно че нема такава държава,първи по смъртност,инфаркти,инсулти в Е.С.последни по доходи,свобода на словото..а па за корупция,немам думи..е па нема такава държава,северозападо е последната дупка на кавало,по всичко..всеко правителство гледа,,другата Б-я,,да е по добре.
  • 16 Пунки Мунки пита

    14 2 Отговор
    Мойта партия ще се казва!

    Кауза за Управление на Републиката

    Съдът дали ще я регистрира?
  • 17 ГАЛЕВ

    17 3 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро":

    РОДИНАТА СЕ ПОДИГРАВА С НАС ХОРАТА ЖИВЕЕЩИ В НЕЯ,КАТО НИ УБИВА,НЕОБРАЗОВА И НИ ОБРИЧА НА ГЛАД И МИЗЕРИЯ.ПОДИГРАВА СЕ СЪС ЗДРАВЕТО НИ И НИ ЛЪЖЕ ВСЕКИ ДЕН.КАКВА РОДИНА Е ТОВА?ЖАЛКО Е,ЧЕ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ КОИТО ТРЯБВА ДА СА В ЗАТВОРА ИЛИ В ЛАГЕРИТЕ НА ЛОШИТЕ КОМУНИСТИ БЕЛЕНЕ И СКРАВЕНА ,НИ УПРАВЛЯВАТ И СЕ ГАВРЯТ С НАС.ТОВА НЕ Е РОДИНА ЗА 90 ПРОЦЕНТА ОТ БЪЛГАРИТЕ ,ТЯЕ РОДИНА САМО ЗА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И УБИИЦИТЕ

    Коментиран от #24

  • 18 бял

    10 7 Отговор
    Каква драма за чалга избирателя!
  • 19 Йорданов

    11 6 Отговор
    "Народната воля не трябва да се слуша безпрекословно по всички въпроси" -Герджиков

    Бивш председател на Народно събрание не знае кой му е суверена.
  • 20 Fate

    6 5 Отговор
    Няма такава "хубава " държава . Кое му е лошото ?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Nik

    12 14 Отговор
    Чета от любопитство просташките коментари на 10-20 постоянни лъжци и профани в сайта,които се опитват изключително нескопосно и нагло, да манипулират хората!Необразовани безкултурници,които не могат да пишат,ще "ми дават акъл" кое е правилно,кое-не!Хора,които не уважават,"плюят" институциите и техните представители,нямат право да ми говорят "от името на народа"!Това са безродници,нихилисти,които отричат всичко хубаво,което се случва в държавата!Първоразрядни простаци!Хора,които харесват един чалгар,който се подиграва на институциите и е станал тотално смешен и жалък за нормалните хора!Хора,с първосигнална система,които като светне лампичката в шоуто ръкопляскат!Това се олигофрените на проф.Христов!Можете да ги видите навсякъде и да ги познаете по коментарите!Единственото хубаво нещо е,че от тях нищо не зависи,както и от чалгаря Трифонов и от просташката му новосъздадена партия-"Няма такава държава"!За сега.
  • 23 NikNay

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Факти от фактите на Сорос":

    Ей милиционер гладен, сега с тоя ник ли спасиш тук? Ходи си в блиц и дир да си спасиш на воля - никой не те е вързал тук. . . .
  • 24 Жоро

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "ГАЛЕВ":

    Ти предателю от коя родина си
  • 25 Враца Баце

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "СссереМ":

    Е твоя #ъз няма да се смее, защото ще бъде натъпкан.

    Коментиран от #30, #32

  • 26 Опитен

    9 1 Отговор
    Народната воля не трябва да се слуша при всеки случай? Нарушена конструкция се вижда още от това изречение. Народната воля е воля на суверена и трябва да се слуша във всеки случай , изкуфял дъртак. И вижте това изречение - нарушение се виждало още в заглавието на партията , сякаш се вижда на още десет места? Защо , къде другаде се вижда нарушение? Колко манипулативно е построено изречението . Не съм сигурен дали ще подкрепя Слави или други , но съм убеден, че тази дърта скумрия се опитва да манипулира .

    Коментиран от #34, #36

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Real

    7 1 Отговор
    В интерес на истината наистина няма такава държава !!! Това не е държава това е мутраджийско свърталище,всички нормални и умни хора които можеха се спасиха и избягаха кой където можа !
  • 32 неутрален

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Враца Баце":

    А твоя #ъз понеже е свободен сигурно ще #ърди.
  • 33 ПЕТКО

    3 1 Отговор
    Професорът как прозря,че името на партията се отнася за България???Може би е сигурен,че няма такава друга държава/???
  • 34 Бай Шиле

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Опитен":

    Герджиков не е "дърта скумрия" а един от най добрите юристи на България.В случая той не взема страна,а сигнализира за някаква вероятност поради формални юридически причини.А може и да излезе прав,че е умишлено за да не ги регистрират т.е. Слави го е страх,че ще се провали и търси план Б.Лично аз считам,че трябва да го допуснат до политиката.
  • 35 Бранко

    3 0 Отговор
    Какви мислете ще влязат в този политически проект, същите онези, които обиколиха безброй партии - политически боклуци. Слави и той малоумник!
  • 36 А3456шщ

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Опитен":

    Да, народната воля не се слуша във всички случаи, защото има закони, конституция и правила. Идеята, че народът решава всичко, много заблуждаваща, защото народът не знае всичко. Единственото, което може да направи народът, е да избира хора, които да решават вместо него. И евентуално да има достатъчно опит и познания, за да избира подходящите хора (което обикновено не се случва). Като гледаме събитията след 10-и досега, едва ли е точно това нашият български случай и едва ли изведнъж сега ще се промени. Както досега, така и нататъка. Непрекъснато идват нови поколения, за които събитията почват от днес, като се поопарят спират да се интересуват и идват новите наивници, плюс пенсионерите, които няма какво да правят. И тъй като съвременните българи по принцип са лошовъзпитани, пълни с неуважение към чуждия труд и опит, с ниска политическа и обществена култура, винаги ще са подвластни на популизъм и политпаразитизъм.
  • 37 проучване

    0 0 Отговор
    Тоя професор го видяхме колко се справи с народното събрание. Достатъчно сте го давали. Какво казват масите ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове