Last news in Fakti

19 Октомври, 2019 21:33 5 855 26

Георги Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония

  • георги първанов-
  • македония

По думите му вицепремиерът Красимир Каракачанов трябва да приеме по-дипломатичен тон към съседите

Георги Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония - 1
Снимка: БГНЕС

Ако в Македония сега смятат себе си за различни, моля - не възразяваме! Но ако смятат да откраднат историята ни, с това няма да се примирим, защото тази история е основата на нашата идентичност. И това не могат да го разберат дори и някои наши учени - трябва да браним историята си, защото сме отстъпили прекалено много на Македония. Това заяви в "Офанзива с Любо Огнянов" Георги Първанов, президент на България и историк, по повод нерешените исторически проблеми между България и Северна Македония.

"Проучване в Скопие наскоро показа, че България е най-враждебната им страна, което показва, че нямаме ясна позиция, включително и като тактика. Ние, българите, трябва да сме в състояние да преговаряме и разговаряме с всяко избрано законно правителство в Скопие, но на базата на много по-ясна, изчистена позиция", каза Георги Първанов.

"Ние трябва да отидем с нова, още по-чиста позиция, първо", изтъкна той по повод отлагането за започването на преговори за присъединяване на С. Македония към ЕС. "Второ, да не се връзваме с исканията за промени, трябва да сме готови да говорим с всички, това е втори въпрос. Ние, ако не сме готови, ако изпълняваме чужда роля и чужда поръчка, както имам усещането сега, ако ще 60 години да имаме, положението ще е същото.

Трябва да разпишем много ясно, да дефинираме по-скоро понятието "обща история", всички забравиха, че имаше такова понятие в т. нар. договор. Към него трябва да има кратък анекс: че историята ни е обща, защото през Средновековието, Възраждането, до началото на 20-ти век, основното население е българско. Точка! Всичко друго е излишно, от това произхождат всички други дефиниции, които ще се дадат за Гоце, Даме Груев и т. н. Не може да вървим по домова книга за всеки - решението е в тези три изречения, които ви цитирах", убеден е Георги Първанов.

По думите му вицепремиерът Красимир Каракачанов трябва да приеме по-дипломатичен тон към съседите. "Първо за античните претенции на Македония - там работата приключи! Гърците си направиха един великолепен договор, в който решиха всички проблеми, вкл. и по-дребни, и оставиха някои незначителни такива. Що се отнася до г-н Каракачанов, усещането ми е, че се държи малко провокативно, както ранното ВМРО, а в този момент наистина трябва да има твърд, но и дипломатичен тон. Най-важното е да запазим усещането, че сме най-близките народи на Балканите. Не можем да им променим съзнанието, а как се чувстват - тяхна работа", изтъкна историкът.

Георги Първанов не смята за драма отлагането за започването на преговори за присъединяването на С. Македония към ЕС. "Франция, Дания и Холандия са страни с традиционно повишени изисквания, първо. Второ, самият Заев трябва да си признае, че беше подведен от някои европейски "лидери", вкл. и комисари - е, не се случи. Може би това време може да се използва от нас в позитивен план.

Няма драма с отлагането за присъединяването, но е неприятно. Според мен така Македония ще има повече време. А също и ние - да им представим спокойно и дипломатично, но и твърдо, нашите условия към тях", смята Георги Първанов.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Страхил

    25 10 Отговор
    Да ни върнат Луната! Празника на тиквите е скоро и Боко има имен ден, нека го зарадваме да видим какви бонбони ще даде или ще каже, че е ден на Народните будители.

    Коментиран от #5

  • 3 Хайл

    21 19 Отговор
    Гоше и ти беше президент-какво направи? НИЩО Поне каракачанката има топки да не се мазни на европейците

    Коментиран от #17

  • 4 КралиМарко

    33 12 Отговор
    Аген Гоце - милионерче, не се подигравай!Синчето милионерче, тате - тоже.Ма то агент на Дс да не е милионер - е нема такова животно!Ей, ето такива мазници са ни натресли библиотекарите от 6-то и 2-ро Управление на ДДс и от как смениха бай Тоше, само агенти ни клатят здраво.Затвор и конфискация на цялото имущество на роднини и познати на всички близки до властта в последните 30години!Така ще се започне на чисто с равен старт и пълна хазна!А, за тях може да се отвори и едно Белене с интернет и самостоятелни килии.Да беше нормална Държава , всички агенти на Дс щяха да са разорени и настанени до живот на топло.Да, ама тук е лабав народа - проЗт та дрънка!

    Коментиран от #9, #10

  • 5 Хайл

    6 7 Отговор

    До коментар #2 от "Страхил":

    И когато му честитат трябва да му викат "конграчулейшън"
  • 6 Господин за един ден - Пурко

    28 1 Отговор
    Защо само се сещате за решения на проблемите само преди избори! А през останалото време само да пълните гуши!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 кажи

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "КралиМарко":

    къде се намира вилата ти за да си паркирам колата наблизо.
    пс караш ли магната?
  • 11 👽Корабът Майка👽

    4 0 Отговор
    Не е открит разум и признаци на интелект
  • 12 Ставрю

    16 4 Отговор
    Гоче прав си дори се възхищавам от написаното и го подкрепям. Опитаи да те чуе бате Боко щото той е на път да продаде България за копеики защото така му налага запада.
  • 13 браво умници

    12 5 Отговор
    агент Гоце е комунистически измекяр, и слуга на ДС, чието време е минало, нямаме нужда от твоите съвети, и от оня изрод с голямото чело, дето е водещ в телевизията на Шиши, истината е, че просто трябва да се увеличи пропагандата в Македония, български телевизии, български вестници, и местни емисари, това е начина, да ги върнем обратно в лоното на българщината, а Гоце да го духа, и неговите ментори също … те са минало, нищо че още не го знаят
  • 14 БНСРП

    17 1 Отговор
    Никакви Компромиси с Тия Идиоти.Правят като Сърбите явно добре са им промили мозъците.То преди Балканската Война Руския посланик в Сърбия им натяквал, че са нация която няма нищо общо с нас . Руснаците и Англичаните са най големия ни враг. След това са Сърбите и Гърците.Трябва като гърците да не им подпишем докато не признаят че говорят на Български диалект. Това е все едно Американците да кажат,че говорят на американски а австралийци и новозеланци, че говорят на австралийски и новозелански.Да има Американски диалект на Английския както и Австралийски и Новозеласки диалект.Същото е в Бавария ако отидеш там няма да ги разбереш но те ще те разбират, говорят диалектен немски.
  • 15 Анонимен

    5 5 Отговор
    Агент Гоце, по добре си мълчи ,като комунист нямаш право, да за чепкваш тази тема!
  • 16 да,бе

    4 7 Отговор
    Излиза,че трябва македонците,цялата си идентичност да затрият в полза на българите!А после ще им обясняваме ,колко добри сме им приятели!Ами избор нямат, ще се съгласят и забравят,както направиха кога влезнахме да им територията ограбим!Само,че има едно НО!Но като влязат в Европата бързо ще се ориентират,и както цариградската четворка не ни бръсне за слива,няма и те!И с право!
  • 17 Казуар

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Хайл":

    Каракачанката като не се мазни на Европа и Македония не бъде приета, върши работа на Русия, която с охота ще се намести.
  • 18 Докога?

    3 3 Отговор
    Докога агентите на ДСто, детенцето на КГБ/ГРУ, ще ни оправят отношенията с Македония?Министър Мишелинчо дуе бузи, Милионера Гоце сее велики мисли!
    Станалото в Брюксел е ВТОРИ. НЬОЙ! ГРОНТОФИЛА МАКРОН-НА НАЙ-БЛИЗКИЯ КЛОН! ОТПОР НА БЕЗРОДНИТЕ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ-КОМУНИСТИ ,АГЕНТИ, ЕВРОДЖЕНДЪРИ, ПРИЯТЕЛИ И СЪПАРТИЙЦИ НА ВЛАДО КУЗОВ!
  • 19 Дикьоси

    7 0 Отговор
    А другарят Първанов яко се е навел на СССР!
  • 20 тука е прав

    10 0 Отговор
    В случая Първанов е прав нищо че неговите партийни вождове направиха с репресии и убийства от Българите Македонци
  • 21 Кой68 до -4-

    2 1 Отговор
    Не го защитавам?НО?!Президента не прави външната /вътрешна/политика на държавата,а с това е задължение на Мин.председателя и неговото правителство?Какъв то и ще да е Г.Първанов е историк/добър или лош/.Каракачанов забравихте ли какви ги дрънкаше преди сключване на сделката за F-16/70 и какво бръщолеви след това?Дебелия/голям/патриотар...И между другото Македония бе създадена като държава от коминтерна,а в зората на "демокрацията" бе призната от правителството на СДС/др.И.Костов и вън.мин.Ф.Димитров/.Има огромна разлика между агент и доносник????????
  • 22 Анонимен

    0 0 Отговор
    Тука има много тролове ,за това и има много предатели!
  • 23 cazzo di cane

    1 0 Отговор
    Просто трябва да прекъснат всякакви дипломатически връзки с Фиромия и напълно да ги игнорират. Да затвоят границата с тях и да не ги пускат в България.
  • 24 Шах

    0 0 Отговор
    Да се събудят тия,да признаят коя им е родината и да стане вече съединението факт .С един куршум 10 заека е лоното на българите,в ЕС,в НАТО, след година в шенген,в еврозоната...ама не та не та не по голямо доказателство че са чисто кръвни Българи????няма 😊
  • 25 Арим

    0 0 Отговор
    С българските родоотстъпници не трябва да се разговаря дори.Които се мислят за македонци не трябва да ни интересуват,каквато и да им е съдбата.Но те ще продължават да се натискат за български паспорти.
  • 26 анонимен

    1 0 Отговор
    Гоце, и ти доста поокрадна! Ама има Господ! Дано да те удари по най-милото!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове