Last news in Fakti

30 Октомври, 2019 18:35 1 588 35

Горанов: Средна заплата между 1400 и 1500 лв. през 2021 г. е възможна

  • владислав горанов-
  • бюджет-
  • заплата

Догодина се очаква да бъдат отделени повече средства за образование – 610,1 млн. лева повече от бюджета за 2019 г.

Горанов: Средна заплата между 1400 и 1500 лв. през 2021 г. е възможна - 1
Снимка: БГНЕС

Анонсираното достигане на средна заплата през 2021 г. между 1400 и 1500 лева е постижимо и възможно, според прогноза на Министерството на финансите, базирана на последни предварителни неофициални данни на националната статистика.

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Състоянието на пазара на труда предполага подобно съотношение на инвестициите в труд и капитал, допълни Горанов.

По думите му в този бюджет има достатъчно буфери, той е изпълним и до голяма степен намира баланса между основните сектори, които финансира държавата. Съвършен бюджет няма, този изпълнява приоритетите на сегашното правителство, заяви финансовият министър.

Смятам, че липсата на изненади в бюджета е добрата новина, чухме и такава критика, каза още Горанов.

Прогнозируемостта в политиките, която наложихме в началото на управленския мандат, изисква и предполага големите мерки, които сме начертали да бъдат последователно изпълнявани, посочи министърът и изтъкна, че се запазва данъчната тежест.

"Последователно се стремим да "притискаме" бизнеса към увеличение на доходите, както по линия на минималните доходи, така и по линия на разходите, които ние заплащаме за труд в бюджетната сфера", каза финансовият министър. Той посочи още, че се увеличава възнаграждението на преподавателския персонал.

Държавният дълг намалява. Оптимисти сме, че всички цели, които сме си заложили в началото на този управленски мандат, с последния цял бюджет, който ще се изпълнява в него, ще бъдат доближени, заяви финансовият министър.

Инвестициите в основен капитал ще се повишават, въпреки очакваното възстановяване на износа по-високото вътрешно търсене ще се отрази в повишение на вноса и увеличение на отрицателния принос на нетния износ до около 1, 5 на сто от БВП, каза министърът.

В прогнозния период се очаква леко забавяне на инфлацията около 2,1 на сто годишно в сравнение с 2,5 на сто за 2019 г., поради очакваните намаляващи равнища в международните цени на петрола. Вътрешните фактори за инфлацията се запазват и те произтичат основно от платежоспособното търсене на домакинствата, което е благоприятствано от нарастването на доходите и исторически ниската безработица, каза финансовият министърът и допълни, че принос има и растежът на кредитите.

Горанов информира, че в рамките на прогнозния период коефициентът на безработицата се очаква да се запази с тенденция за намаление, която ще се реализира с по-бавни темпове от сегашните и се очаква безработицата да достигне до около 4 процента през 2022 г. спрямо очакваните нива за тази година от 4,4 на сто.

Заетостта се очаква леко да отслабне през 2020 г. и постепенно да премине към допълнително отслабване през следващите две години в съответствие с очакванията най-вече на предлагането на труд в края на прогнозния период поради естествени демографски причини, каза министърът.

Нестабилната геополитическа обстановка, нарасналият брой протекционистични мерки и по-силно от очакваното забавяне на икономическата активност в ЕС са основните рискове пред икономиката на страната, според финансовия министър. Според него те могат да повлияят негативно както върху износа, така и върху очакваното възстановяване на частните инвестиции.

В номинално изражение след ревизията на националната статистика прогнозният БВП за следващата година се очаква да достигне 126,7 млрд. лева, през 2021 г. – 134,9 млрд. лева, и 2022 г. – 143,3 млрд. лева. Министърът каза, че се очаква по-благоприятно развитие на фиска до края на 2019 г.

Той изтъкна, че догодина се очаква да бъдат отделени повече средства за образование – 610,1 млн. лева повече от бюджета за 2019 г., здравеопазването расте с близо половин милиард лева, пенсиите ще изискват още 590 млн. лева в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Социалните помощи и обезщетенията нарастват консолидирано с близо 200 млн. лева.

Програмите, дейностите и службите по социално осигуряване, подпомагане и заетост имат ръст от 116 млн. лева.

За отбраната има минимален спад от 47,4 млн. лева спрямо програмата за 2019 г., като в сметката е изключен проектът, свързан с модернизацията на въоръжените сили, защото се наложи той да бъде реализиран като еднократно плащане в рамките на тази година и разходите, които са били разчетени по съответните години за този проект са били премахнати от бюджета, което по думите на министъра е нормално.

Очаква се положително бюджетно салдо по методологията на Евростат в размер на 0,05 процента от БВП, за 2021 г. – излишък от половин процент, за 2022 г. – 0,1 процент от БВП.

По отношение на приходите спрямо БВП – те трайно са около 36-37 на сто от БВП. С въвеждането на тол таксата през пролетта на следващата година очакванията са за около 450 млн.лева за следващата година, каза министърът.

Разходите, свързани с хората с увреждания, са близо 560 млн. лева, за подпомагане на уязвимите социални групи са предвидени над 170 млн. лева. По отношение на бюджета на НЗОК разходите нарастват с 394,2 млн. лева.

НСТС разглежда проекта на Закон за държавния бюджет за 2020 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2020-2022 година, както и проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г., внесен от управителя на НОИ, както и проект на Закон за бюджета на НЗОК за 2020 г., внесен от управителя на Здравната каса.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Fakt

    29 1 Отговор
    А гражданите на страната са се насочили към терминал 2. Как може при тези големи заплати.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Onq s konq

    17 0 Отговор
    Абе стига сте ги вдигале тия заплати бе ей! Ше се разчуе по свето, и ше се напуни с орки и тука. Ше стане кат у немско.

    Коментиран от #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Osman

    12 2 Отговор
    При средна заплата в момента 800-850 лв тази цел и трудно да се постигне.

    Коментиран от #22

  • 6 Кой68

    9 1 Отговор
    С пенсийте как ще да е???????
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ХРАМА НА ОБРЕЧЕНИТЕ

    2 3 Отговор
    500+ 80 г. ..
    подмяната на генетика империи срива.
    историята го е доказала.
  • 9 Възможна възможност

    8 1 Отговор
    Възможно и ти да последваш Дянков, а иначе средностатистически свинско със зеле. А ко възстановите свиневъдството, до 2021 всеможе да се изкара по някоя мръвка от българско прасе, но ще е за вас. За не изчезналите през Т2 или къмОрландовци(цитатББ) остава зелето,кето също не е родно производство.
  • 10 гост

    2 1 Отговор
    Анадол се затри от лакомия.
  • 11 Възможна

    11 1 Отговор
    От 10 години все едно и също! Всичко за което обещават и убеждават че е "възможно", се оказва винаги недостижимо и НЕВЪЗМОЖНО!
  • 12 .....

    9 1 Отговор
    Защо ни занимавате какво казал тоя за 2021?! Сега сме 2019 пред балотаж за избори и 2021 стана “много” доходоносна и то само за администрацията. Има по-сериозни новини, които не отразявате.
  • 13 Днеска...

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Onq s konq":

    За пръв път видях на живо нинджа. Много чужденци има в Пловдив, много английска реч чух, ама видях само ч'рни ора да го говорят...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 гост

    2 6 Отговор
    ще се върна в бг като забият турското знаме.
    бг съдисти!
    и арабите ги превъзхождат отдавна..
  • 16 безпартиен

    10 1 Отговор
    И кои ще са тези дето ще заработят и с данъците си да изкарат заплащането на 2.5 млн.пенсионери,1.2 млн.цигани без образование и трудови навици,1 млн.малолетни и непълнолетни,800 хил.чакащи повишени заплати от държавния или общински бюджети???Много са на хранилката,ама от къде ще дойде храната???Ще печатаме пари?Ще взимаме заеми?И с какво България е конкурентна на световните пазари?С един износ на зърно и производство на ишлеме заради ниската цена на труда.Вдигне ли се заплащането по административен път,ще има масови фалити на такива фирми и повишаване на безработицата.Къде ще работят тези хора?Ами решението и за тях ще е е терминал 1 и 2.Огледайте се и във всяка община или държавно учреждение има по 3-4 човека в стая!Тях ще ги задоволи това повишаване на заплатите,но пак така ще се мотаят и ще работят.

    Коментиран от #23

  • 17 Рабад

    8 1 Отговор
    Може може ама през летото на 2021 и ако е кукуво!
  • 18 Гришата Мънджукич

    10 1 Отговор
    Какви ги дрънка този смешник, който още
    от сега си прави " кривата сметка ," че и след 2 години
    герберастката шайка . . . ще е отново на власт !?
  • 19 позор за вас

    2 1 Отговор
    Уж ''Факти'' , а фактите относно отношението ни към тия мошеници и айдуци се заличават. Свеждайте главици , българският дух го няма отдавна вече , остана нагаждачеството и подлизурството.
  • 20 тате вече ми купи колело

    4 1 Отговор
    Средно статистически мошеник , не особено кадърен дори в мошеничествата , виж в грабежа - оправен.
  • 21 география

    11 0 Отговор
    Г-н Горанов прави ли разлика между гр.София и държавата България.
  • 22 тони

    1 8 Отговор

    До коментар #5 от "Osman":

    в момента средната е 1200

    Коментиран от #24

  • 23 Койчо

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "безпартиен":

    Евала за точния коментар. 6+
  • 24 Гошко

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "тони":

    Това е само за София. Мой човек.
  • 25 ТОЧКАТА

    11 0 Отговор
    Вчера се шашнах от споделеното от един магазинер....,,,Нямат пари хората ,в тефтера съм записал бая вересии за...ХЛЯБ!!!!!,,,>>>>Това е реалността!!!Пък и нали знаете , че ...,,тази шия/горановата/ не става от туршия и вересия,,...
  • 26 средната заплата

    11 0 Отговор
    може и да е 2000, но вие давате само 500
  • 27 Яверт

    3 0 Отговор
    Явно се притесних за балотажа: заваля ха обещания. Между другото световната икономика е в застой. Очаква се криза. Ако това се случи заплатата може да стане толкова но за какво ще стига да се пазарува с нея е друг въпрос.
  • 28 Горан Вл.

    10 0 Отговор
    Абе сопол,аз получавам минималната иТи
    сопол със сопола искаш да ми кажеш че
    След една година заплатата ми ще е някъде
    1,000лв.Вашата мама и бандити гадни.
    Ако събереш моята 500и твоята 3,500 може
    и да стигне и 2,000лв.
  • 29 Angel

    5 0 Отговор
    Този индивид за България ли говори,или за някаква неизвестна паралелна система говори?За един ПрЕател питам.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гутьо минимална 2000лв. ВЕДНАГА

    0 0 Отговор
    И с задна дата 10г. назад. При тези цени на стоките.
  • 32 Срам

    8 0 Отговор
    През лошия СОЦИАЛИЗЪМ, заплатите варираха от 500лв. до 1000лв., а цените на стоките бяха от 10 до 20 пъти по-ниски. Стандарта на живот бе по-висок от Европейския, но не го знаехме, защото Българите не излизаха в чужбина тогава. Това е истината. Сега излизаме, виждаме, ама пак не разбрахме, къде бяхме, къде сме, и идея си нямаме къде ще сме. Важното е, че можем да се Гърчеем, Германеем и Турчеем, но не да Българеем. Корупцията беше 0; престъпленията, убийствата и изнасилвания минимум. За какви смешни заплати пишеш бе бай Гуру през 2021г. Смешници.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Driving pleasure

    1 0 Отговор
    Мдам.. няколко глупака в софия с 5 цифрени заплати - раята в провинцията я фане 6-700 чисти с късмет, я не! И тето ти средна заплата илядо и петстин лева.
    А за новия дъълг от 2.2 милиарда горанката тая престъпна мижитурка мълчи...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове