Last news in Fakti

9 Ноември, 2019 11:12 2 385 22

Замразяване на доходите няма да има, докато няма криза

  • доходите-
  • емил караниколов

Преди два дни ЕК увеличи прогнозата за растежа на българската икономика на 3.6%

Замразяване на доходите няма да има, докато няма криза - 1

Замразяване на доходите няма да има, докато няма криза. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред БНТ. Забавянето на световната икономика се дължи на задържането на ръста при глобалните играчи и Брекзит, но засега прогнозата за България е за поддържане на сравнително добър ръст. Министърът коментира и буксуването на Закона за горивата, който вече една година не може да влезе за обсъждане. По думите му проблемът е в самия сектор, който не успява да се обедини около конкретни идеи.

Нашата икономика наистина има ръст, балансиран, последните години го запазваме. Но по отношение на доходите все още имаме много да изпреварваме, каза Емил Караниколов.

Преди два дни ЕК увеличи прогнозата за растежа на българската икономика на 3.6%, но поставя фокуса за следващата година, че нашият ръст ще е около 3%. Караниколов обаче обърна внимание, че и за тази година прогнозата е била по-ниска – 3.1%, но вече към края на годината е 3.6%.

Ако не дойде финансова криза, няма да имаме проблем, защото за по-следващите години се дава прогноза над 3%, каза още той.

„Замръзване на доходите, докато няма криза и има ръст на икономиката, няма да има. Защото в момента безработицата ни е под 5% – т. е. реално няма безработица. Друг е въпросът дали хората получават това, което искат“, заяви Караниколов.

Радостната новина, е че последните три години доходите в България растат и това е средно между 8 и 12 процента. Но на нас ни трябва повече, каза още той.

„Дали ще се стигне до криза, никой не може да предвиди. Въпреки всичко показателите за България в момента не посочват това. Въпреки че в края на третото тримесечие се забавя износа, в сравнение с предишни месеци“, заяви министърът.

Караниколов обаче уточни, че само за първите първите 7-8 месеца за тази година имаме над 17 млрд. евро износ, което показва, че българските стоки и услуги стават все по-качествени и конкурентни като цени.

Имаме сектори, които се развиват изключително добре – металургия, IT сектор. Наблюдава се и тенденция, не само че много българи се връщат у нас, но и чужденци идват да работят в България.

Министърът коментира и буксуването на Закона за горивата, който вече една година не може да влезе за обсъждане. По думите му проблемът е в самия сектор, който не успява да се обедини около конкретни идеи.

„Самият сектор не искат да седнат на една маса и да вземат решение за техния закон, за техния бизнес как да се регламентират нещата. След първия закон едните казаха – ние не бяхме включени в участие, ние ги извикахме, водихме дебати качихме за обществено обсъждане и дойдоха нови 150 предложения. Вчера ги обобщихме и в понеделник законът тръгва към МС“, каза още Караниколов.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El pepi

    30 7 Отговор
    Преди да дойдат ГЕРБ на власт, преди 10 години външният дълг беше под 10 милиарда... КОЙ усвои и присвои тези милиарди? КОЙ ЩЕ ги връща с лихвите? Кажи ми кажи бедни народе КОЙ те в таз робска люлка люлее???
  • 2 Сега

    24 5 Отговор
    дългът ни надхвърля 70 милиарда! Честито!

    Коментиран от #14

  • 3 Све

    19 4 Отговор
    Мутрите на ДПС и ГЕРБ/НДСВ грабят вече 20г
  • 4 А ГЕРБ ще правят финансова криза,

    16 2 Отговор
    за да замразят доходите. Или се оправдават, за предстоящата финансова криза в която ще ни вкарат и ще замразят доходите, нали Макрон и ЕС не подкрепят ГЕРБ вече. ББ отива в САЩ, да се моли и измислят със САЩ, как да задържи властта, която му се изплъзва. ГЕРБ ЗАГУБИХА кметските избори и ФАЛШИФИЦИРАХА РЕЗУЛТАТИТЕ. Това се разбира от статията, идва финансова криза, оправдания за замръзване на доходите.
  • 5 Инфо

    15 1 Отговор
    И в новия прогнозен бюджет замразихте социалните плащания– като БМД, според който се изчисляват други плащания. Детските си остават на същото ниво, а се раздрахте, че има демографска криза. Безработицата е в пъти повече, но стъкмистиката не я отчита реално, защото братята рюми се изнесоха със все семейства по държавите от Ей Сей, та да смучат от техните социални системи– къде законно, къде не.
  • 6 Умно село

    16 1 Отговор
    То ние от кризата не сме излезнали.
    Когато говорят от ЕК , все едно мишки тропат по тавана.
    Тези хора са в голямо междучасие и хвъркат из облаците.
  • 7 За населението доходи няма откак сте вла

    9 1 Отговор
    Простаци
  • 8 О.Ч.З

    15 0 Отговор
    Криза криза но ние сме си във криза вече 30г близо повече няма на къде да ни удря и какво произвеждаме за 17милярда износ като не се сещам

    Коментиран от #10

  • 9 О.Ч.З

    7 0 Отговор
    Всичко расте при нас вървим на пред но май са само данаците и цените а заплатите кога .След края на кризата може би
  • 10 ПроЗперитет

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "О.Ч.З":

    Тикви? Международни рекордьори сме! :(
  • 11 Баш Гост

    8 0 Отговор
    Доходите отдавна са замръзнали, а световната криза вече започна откъм Китай и Тайван. Ясно е, че управляващите хабер си нямат какво става като цяло, а си живеят в един свой собствен свят.
  • 12 Безработните са под 5% !?

    8 0 Отговор
    Щастливи верующите ! Безработни са ония които са се записали като безработни а тези които не са дизраели до такава НАДЕЖДА ? НЕ СЕ ВОДЯТ ТАКИВА ! Обнадеждаващи прогнози ? Прираста на икономиката в САЩ е 4% а у нас много близко 3.6 . И с безработицата сме добре. ЗАПЛАТИ и ПЕНСИИ се повишават НО ЗАЩО ЦЕНИТЕ ВСЕ НАГОРЕ И ДАЛЕЧ ОТ НАЗИ БЯГАТ ?
  • 13 Иде ми да се ритна отзад !

    5 0 Отговор
    Този авер , министър ли е или пъдар ?
  • 14 Blackthorn

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сега":

    Спокойно човече! не след дълго всички валути ще се сринат и така никой на никого нищо няма да дължи. Това е планирано и предстои да се осъществи. ВЕ, ще има и странични ефекти, но все някак ще оцелеем, само хляб и вода да има!
  • 15 фкйфг

    5 0 Отговор
    Преди няколко дена имаше статия, че 2020г. ще повишат МРЗ с 50лв, 2021г. ще я повишат с 40лв, а 2022г, ще я ЗАМРАЗЯТ. Така че отсега е планирано замразяване на доходите.
  • 16 кйфкн

    4 0 Отговор
    И без криза МРЗ в Бг е най- ниската в целия ЕС.
    И без криза доходите ни са най- ниските в целия ЕС.

    Коментиран от #19

  • 17 Да да

    5 1 Отговор
    КОГА ЩЕ АКТУАЛИЗИРАТЕ ПЕНСИЙТЕ, ГАДОВЕ?
  • 18 За - Актуализирането ли питаш ?

    4 1 Отговор
    Такова НЯМА ! Защото едновременно и цените се актуализират както моркова на пръчката пред магарето - аха , аха да го стигне и току виж петлите му на бунището ръждясали. Всичко Жиг - Так ! Извади , го - "По - навътре !"
  • 19 Да да

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "кйфкн":

    НАЙ-БЕДНИ СМЕ ЗАЩОТО СМЕ НАЙ-ПРОСТИ. ТОЧКА. ПРОКУРОРЪТ ПО ДЕЛОТО КТБ СТАВА ГЛ. ПРОКУРОР. 3 МИЛИЯРДА ОТКРАДНАТИ ОТ КТБ 16 МИЛИЯРДА ОТКРАДНАТИ ОТ ДАНЪЦИТЕ И САМО 100 ЧОВЕКА НА ПРОТЕСТИ.ОТ 5.5 МИЛ. ХОРА В БГ САМО 100-200 ЧОВЕКА НА ПРОТЕСТ ПРОТИВ МАФИЯТА. ПРОСТИ СМЕ ЗАТОВА СМЕ БЕДНИ.
  • 20 Behemoth

    0 1 Отговор
    Гледах го ....сладък е !
  • 21 Малеееее

    0 1 Отговор
    Ей малък педе..ст не спрях те да лъжете НАРОДА ЩЕ СЕ НАВДИГНЕ СКОРО
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове