Last news in Fakti

27 Юни, 2012 09:02 5 828 34

Пътните правила са написани с много кръв и сълзи

  • 140-
  • магистрала
Пътните правила са написани с много кръв и сълзи - 1
Снимка: БГНЕС

 

Пътните правила са написани с много кръв и сълзи. С увеличението на скоростта по магистралите пускаме духа от бутилката, което е опасно. Това заяви по bTV председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.
 
Той добави, че решението да се движим по магистралите с до 140 км/ч не е от полза на никой. По думите му това ще спести около 15 минути при пътуване от София до Бургас, което за него е неоправдан риск.
Председателят на съюза на автомобилистите Георги Янакиев контрира, че решението за по-висока скорост най-вече се отнася за притежателите на нови коли, за които технически няма проблем да спрат бързо дори и при 140 км/ч.
 
От съюза са изготвили и 10 златни правила за шофиране. Ако всеки ги спазва, няма да има толкова много смъртни случаи по пътищата, добави Янакиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лимонад

    1 3 Отговор
    ейййй пак неразбрали. никой не те кара с жигулата да се качваш по магистралата, нито пък да караш с 140 по нея.
  • 2 хм

    4 0 Отговор
    Че мойта стара баракуда ги дига 140, ама като е стара забранено ли ми е да карам с толкова!
  • 3 никсън

    1 3 Отговор
    който е решил да кара с 200 , не можеш го спря !!! само хвърлят прах в очите на хората , виж направили сме ви път да карате и да си пеете със 140 !!!!!!!!
  • 4 1234

    0 4 Отговор
    Савсем скоро очаквам Асоциацята на умрели в птп да поиска намаляване на скороста до безопасните 15км.ч.......................
  • 5 Владимир

    5 1 Отговор
    Българинооо, проблема не е в това, че по магистралата ще се шофира със 140 км/ч проблема е, че с тази скорост се шофира в ГРАДОВЕТЕ ..............
  • 6 Димитър

    1 6 Отговор
    Мисля, че 140 е една напълно нормална скорост! Все пак наистина трябва да се помисли за хората с по-нови коли! Моята е 7 степенен автоматик и при 120 не може да се включи 7ма, което ми вдига разхода!
  • 7 Методи Методиев

    4 0 Отговор
    Определено нашето общество се нуждае от ново мислене. Ама НОВО! Тези двамата говорят врели некипели. Първо и сега масово караме с превишена скорост.И това се дължи на много фактори. Един от тях е фактора ограничение на скоростта.Когато даден участък е с ограничена скорост, тя е съобразена спътните условия, интензивността на движение по този участък, техническите характеристики на по-слабите автомобили, възможностите за управление на автомобила от новите водачи, намалените качества следствие на възрастта на по-старите водачи и още ред други субективни и обективни фактори. Именно от такава позиция е изходил и законодателя при направените промени в закона за движение по пътищата. Повишаване на максимално допустимата скорост беше обективно необходимост именно поради това, че повечето водачи на МВС не спазват ограниченията. Като последица от това масово неспазване на ограниченията се разми разликата между водачите, които карат бързо, но постоянно се съобразяват с пътната обстановка т.т. проявяват необходимата отговорност за живота и здравето на пътниците с него и другите участници в движението и ДРУГАТА ГРУПА ВОДАЧИ, КОИТО КАРАТ РИСКОВО, НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА, ИЗВЪРШВАТ РИСКОВИ ИЗПРЕВАРВАНИЯ, КАРАТ СЛЕД УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ ИЛИ ДРУГИ УПОЙВАЩИ ВЕЩЕСТВА - С ДВЕ ДУМИ "ПЪТНИ ХУЛИГАНИ". На тези вторите и 1 000 км/ч ДА ИМ СЕ РАЗРЕШИ или да се огранчи скоростта до 80 км/ч отново ще са основен фактор за ПТП и първостепенна заплаха за живота и здраве
  • 8 Човек

    4 2 Отговор
    КАКЪВ ТИ Е ПРОБЛЕМА ЩОМ СИ УСПЯЛ ДА СЕ СДОБИЕШ С ТАКАВА СКОРОСТНА КУТИЯ! ЩОМ ТЯ Е ТАКАВА,ЩЕ СИ ПЛАЩАШ И РАЗХОДИТЕ,А НЯМА ДА ХЛЕНЧИШ!ВИЕ СТЕ ЕДИНИЦИ С ТАКИВА СКОРОСТНИ КУТИИ! ДРУГИТЕ ДА МРЕМ,ТАКА ЛИ???

    Коментиран от #11

  • 9 дасда

    7 0 Отговор
    и аз съм на това мнение И подкрепям напълно Колегата Методи Методиев ... тука всеки си вземал БМВ 3-ка 316 318 или 320 аууу мнооо върви за 1500 2000 лв и си мислят че карат кои знае кви коли а те са такъв боклук че за нищо нестават точат ги слагат им джанти светлинки диодчета :)) а колата им ще се разпадне вместо да си направи предницата примерно и да си вземе гуми тои си взима М-кова Броня хаха смешно е ..... така че и това е проблем неизправните и стари коли които си мислим че мнооо вървят
  • 10 кик

    1 4 Отговор
    абе стига сте намирали косур на хубавото решение за 140 км до в4ера бленувахте как било в германия сега като дигнаха с 10 км ограни4ението пощурехте.....никои не ви кара да карате с 140 ако щете си карайте с 80 в десна лента, просто това ограни4ение зна4и 4е нема да ви глобяват ако карате до 140 а а ина4е аз карам колко душа ми иска и гледам къде нема камери, най-убаво е да караш така 4е другите да са като спрели хаха
  • 11 The Bear

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Човек":

    Точно така! Заради неколцина които дали по една торба крадени пари за ен-степенен автоматик, дай България да сменя законите, щото да икономисват от гориво и да не се бъркат с някоя стотинка повече - пак крадени пари.... Извинявам се ако някой се засегне от думата "крадени", но дори да си мисли че сам честно си ги е изработил, истината е по-друга и по-дълбока, в резултат на която наблюдаваме неетично разпределение на благата между хората... Та всеки имащ (вкл. и аз) е косвен крадец.... и като искам да имам примерно, аз се съобразявам с тези които нямат, защото поне това мога да направя, като не мога да оправя положението на всички....
  • 12 АБВ

    3 0 Отговор
    до колегата дасда: Здравей колега не съм съгласен с това, което си написал че всеки, който кара кола с марката BMW е хулигах и т.н. . Има такива, които са неконтролируеми, но има и оттговорни. Моля те не слагай всички под един знаменател. Има хора, които са си мераклии и просто искат колата им да изглежда добре и си поддържат колата .
  • 13 МММ

    3 2 Отговор
    Ами те заради неизправностите затегнаха контрола на ГТП.
    Ако всеки си гледа съвестно работата не виждам какъв е проблема за увеличението на скоростта с 10км.ч и то на определени (сметнати за безопасни) места. Още повече, че изброените факти от @7 - Методиев са истина но изчислена на базата на коли от преди повече от 30год. От тогава няма никакви промени като изключим вдигането на скороста по магистралите от 120 на 130.
    Е да ама ладата преди 30год. спираше от 100 до 0 за 78метра, а сега една Шкода Октавия спира за 36 метра.
    Просто в БГ. каквото и да реши да направи правителството на Б.Б. все се намират някакви субекти дето вдигат врява за щяло и нещяло.
  • 14 Pesimist

    3 0 Отговор
    Формално погледнато, вдигането на максимално допустимата скорост по магистралите е положителен факт. Имайки предвид обаче тъпите български кратуни (като КИК - номер 10), със сигурност ще нарасне броят на размазаните и изпотрепаните простаци по пътищата, а покрай тях - и на невинно загиналите от тяхната глупост и безумия!
  • 15 дидо

    0 6 Отговор
    Че кой кара сега със 140? Аз карам със 160-170 и повечето ме минават като спрял
  • 16 Коцето

    0 5 Отговор
    И без това никой не кара със 130. В дясната лента всички са със 100, в лявата - с 200.
  • 17 BMW

    0 4 Отговор
    Трябва да махнат ограничението изобщо, по новите участъци. Никой не ги спазва и без това тези лимити.
  • 18 йордан йордан

    3 0 Отговор
    И аз не ги спазвах ограниченията докато не ми пратиха 3 снимки и солените глоби Ща не ща вече ги спазвам!
  • 19 Котарака

    2 0 Отговор
    Това е една от най-високите максимални скорости в света.Единствено в Германия няма ограничения на скоростта(и в Афганистан).
  • 20 Владимир Василев

    2 0 Отговор
    Ще започнете да ги спазвате, като нашляпат камери навсякъде (мобилни и стационарни), като заработят механизмите за събираемост на глобите и прочее, ще ги заспазвате правилата и хоро ще играете.Защото все заради такива комплексари, където карат с 200 загиват невинни хора дори цели семейства. Карайте разумно хорааа и бъдете толерантни, това не е бойно поле или писта за Ф1 :)
  • 21 До Владимир Василев

    3 0 Отговор
    Владимир
    Василев това го кажи на куките.Кажи им и колани да слагат.Те са най - големите нарушители и престъпници на пътя.
  • 22 кик

    0 1 Отговор
    бравос
  • 23 235

    0 2 Отговор
    140 e висока скорост и за чисто нова кола . двигателиа се тормози а не пее. разхода 2л отгоре . но тази тиква пак иска да изпакне. видиала жабата че подковават кониа и тиа вдигнала крака.
  • 24 Методи Методиев

    1 0 Отговор
    Към 235
    Колега ти явно не си карал скоро нов автомобил!? Аз имам от 000000 километра Рено Меган. Като ново харчеше с около 5% под фабричните данни. Сега след 8 години и 140 000 километра имам намален разход от фабричните данни с около 15 %. но сега я карам много по-внимателно, защото моите години си казват думата. Като нова я скъсвах от юркане и то много над разрешените скороти по нашите пътища. Два литра отгоре ще ти даде стара бангия на 15 години, а не нова кола. Впрочем не се знае за теб, какво означава нова кола!
  • 25 235

    0 3 Отговор
    ами от магазина точно пак рено ми е 3тата защото съм бакшиш
  • 26 а-я

    2 0 Отговор
    Господин "бакшиш", в българската азбука има и буква "я" и "ъ".
  • 27 253

    0 2 Отговор
    а ти нема ли с какво да си играеш. че буквата ти пречи
  • 28 Иван Йовчев

    0 1 Отговор
    На Audi B4 1.9 TDI, 90 к.с. икономичната скорост за извънградско шофиране е 140-160 км/ч. Тогава дава най-нисък разход. Просто Ви давам информация. Просто спазвайте ограниченията и шофирайте разумно! ;) Никой не Ви задължава да карате с 140 км/ч.
  • 29 Иван Йовчев

    0 0 Отговор
    Тази скорост от 140 км/ч е максимално допустима. В закона пише, че минималната допустима скорост за магистрала е 50 км/ч. Вие сами си избирате с колко ще карате!
  • 30 Иво

    0 0 Отговор
    Иванееее,понеже съм добре запознат с продукцията на VAG мога да ти кажа,че това ауди на 5-та със ~150км/ч минаха 3000об./мин,,а максималният му въртящ момент е на ~1850об. и точно в тези обороти е мнооого по-икономична. Виж ако беше със най-дългата 6 ст. ск.кутия[като моята,с разликата че моята е над 150 коня,а такава при 90коня мотор оригинално няма) ] и на 6-та със 2000об. е на 130км./ч. Твоите "мечти" чак ме накраха да се зачудя ,моята ли не върви или твоята е е..х ти совалката
  • 31 кик

    1 0 Отговор
    то се е видело 4е все сте контра ами като е така сберете се излезте на протест с искане макс скорост н амагострала да бъде 70 км...и дано бъдете доволни от това
  • 32 140 rulez

    0 0 Отговор
    Идиота и с 10 км/ч да кара пак ще направи ПТП, дори и да е сам на пътя, а пътят да е с десет ленти...
  • 33 жоро бекъма

    0 0 Отговор
    Защо се събира данък според мощността на автомобила тогава като всички караме със 1 скорост???
  • 34 comment

    0 0 Отговор
    Не са виновни правилата, а онези, които не ги спазват. Максимално допустимата скорост е само допустима, не задължителна. Ако все преценява реалистично възможностите и и тези на каруцата, която кара, даже и никакви ограничения да няма, пак няма да има катастрофи. Аман от всезнайковци, които се държат на пътя като примати, а после правилника и КАТ им виновни. Като е калпав пътя просто карайте по-бавно и внимателно. Никой не Ви задължава да карате на мах.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове