Last news in Fakti

3 Юли, 2012 16:03 916 1

Остава досегашният режим за строежи в горите /Обновена/

  • режим за строежи-
  • гори-
  • мирослав найденов-
  • ски писти-
  • еколози
Остава досегашният режим за строежи в горите /Обновена/ - 1
Снимка БГНЕС

Остава досегашният режим за строеж в горите с промяна на предназначението. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, след като на обществена дискусия в Народното събрание  отново не беше постигнат консенсус по най-спорния чл. 54 от промените в Закона за горите.

Спорните текстове предвиждаха да не се променя предназначението на горски територии и земеделски земи за строеж на ски писти и линейни съоръжения, а горите да останат собственост на държавата. Останалите текстове от закона, по които беше постигнат консенсус ще се гледат в четвъртък в Комисията по земеделие и гори в Парламента.
 Мирослав Найденов обясни, че при сегашното законодателство, таксите за промяна на предназначението са между 10 и 35 хил. лв. на декар. Така за реализирането на един проект инвеститорът би трябвало да заплати  средно 50-100 млн. лв.
„Да бъдат спокойни еколозите – няма да се намери кой да плати тази цена”, коментира министър Найденов.

Обещание на управляващите: Законът за горите ще бъде гласуван отново, но без поправката "Витоша ски"

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" участва в общественото обсъждане на промените в Закона за горите в парламента тази сутрин.

До края на миналата седмица течеше срокът, в който всички заинтересовани страни можеха да изпратят становищата си по промените в Закона за горите, които да бъдат разгледани на днешното обществено обсъждане. Интересното е, че освен от "Витоша ски" нямаше никакви други становища на инвеститори или на общини, които искат да развиват ски туризъм. Въпреки това техните представители дойдоха в залата и изказваха мнения.

Председателят на парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева обяви, че в новите промени в Закона за горите ще влязат само тези текстове, по които има постигнато съгласие и че те ще бъдат гласувани до края на месеца. Това означава, че няма да влезе т.нар. поправка "Витоша ски", която цели да няма отпадане на промяната на предназначението на горите за застрояване и позволява "гора на хартия, сеч на практика", коментират еколозите.

Управляващите обещаха по време на общественото обсъждане, че в преходните и заключителни разпоредби на готвения за нови промени Закон за горите ще бъдат включени текстовете на природозащитниците, които решават проблема с подмяната на старите лифтове и влекове в Природен парк Витоша - изясняване на собствеността и липсващото право на строеж на "Витоша ски" АД върху съоръженията на Витоша.

Скандално представителите на "Витоша ски" АД заявиха на общественото обсъждане, че при това положение няма да пуснат съоръженията и следващия ски сезон, въпреки че от изпълнителната и законодателната власт още веднъж повториха, че дори и сега пускането е напълно законово и възможно, допълват природозащитниците.

Очевидно топката е Столична община, която трябва да преразгледа договора за приватизация на повечето лифтове и влекове в Природен парк Витоша, включително дали като не пуска лифтовете, фирмата не нарушава изискването да се запази предметът на дейност на приватизираната компания.

Цеко Минев, председател на Българската федерация по ски, също присъства на обсъждането, без да направи изказване по време на официалната част. След приключване на дискусията той, подобно на сив кардинал, разговаря с председателите на парламентарните комисии по земеделие и гори и по право Десислава Танева и Искра Фидосова, очевидно по теми, които не е имало как да влязат в официалния протокол, смятат природозащитниците.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Магарока

    0 0 Отговор
    Пак лъжи и мошениклъци.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове