Last news in Fakti

3 Декември, 2019 11:21 1 102 7

Цацаров: Нужни са промени в КПКОНПИ

  • сотир цацаров-
  • кпконпи

Цацаров предвижда електронен регистър на интернет страницата на Комисията

Цацаров: Нужни са промени в КПКОНПИ - 1
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че без решителни действия за промяна на административната структура и начина на работа на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не могат да се очакват никакви положителни резултати в нейната работа.

По време на изслушването си в Народното събрание за нов председател на Антикорупционната комисия, Цацаров посочи, че за него е смущаващо нормативното закрепване на броя на администрацията. Администрацията е прекалено голяма и блокира всеки опит за каквито и да е реорганизации и оптимизации, подчерта той.

Цацаров предлага преценка на натовареността на отделните дирекции в Комисията и иска нов правилник на КПКОНПИ. Ако Цацаров бъде избран за нов шеф на Антикорупцията, той ще настоява за нов механизъм за проверка на почтеността на служителите, пише news.bg.

Каквато и оценка да бъде давана на КПКОНПИ, тя има своите постижения и виждането на главния прокурор е, че по отношение на всичко направеното до момента трябва да получи положителна оценка, включително и за всички положителна практики.

По темата за превенцията, Цацаров заяви, че трябва да се търсят нови направления в насоката за борбата с корупцията. За това той предвижда да създаде Консултативен съвет към КПКОНПИ, в който да бъдат привлечени утвърдени юристи и учени, които да бъдат използвани при изработка на законопроектите на изпълнителната власт.

Цацаров предвижда електронен регистър на интернет страницата на Комисията, който да проследява предложенията вътре в нея, както и последващото им изпълнение. Цацаров ще настоява за въвеждане на медиен мониторинг в Комисията, с който да се следят източниците от медиите, с който да се приравняват на сигналите за източник на корупция, риск, конфликт на интереси и други.

В концепцията си Цацаров предлага ясни и единни указания за попълването на декларациите. Според него трябва да се промени и самата форма на електронните декларации. Той предвижда нови методи за подаване на сигнали, както и за защита на подавателя на сигналите.

Цацаров не предвижда каквито и да било увеличения на щатните бройки в Комисията. За него е важно още създаването на териториални поделения. Задължително е доброто взаимодействие с прокуратурата и въвеждане на електронна обменна информация с държавното обвинение.

Той предлага още обновяване на интернет страницата на Комисията,да бъде допълнена с действащата информация, както и нов дизайн. Според Цацаров липсват текстовете на всички подзаконови актове. Той посочи, че е необходима по-активна медийна политика с всички медии.

Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че Антикорупционната комисията (КПКОНПИ) трябва да бъде събудена, но не защото тя е институция, която изначално е неефективна, а защото от един момент е останала без ръководство и е изпаднала в административна изолация.

"От това състояние трябва да бъде събудена, ще дам максимума и всичко от себе си, за да успея. При потенциала, който комисията има и при предлаганите мерки тя има възможности да работи ефективно", категорично заяви Цацаров по време на изслушването си в Народното събрание за нов шеф на КПКОНПИ.

КПКОНПИ не е търговска компания, за да се хвали с цифри и суми, а въвежда държавна политика за борба срещу корупцията, подчерта Цацаров. Той похвали работата на комисията, че действа изключително ефективно при отнемане на незаконно придобито имущество.

По думите му всеки, чието имущество е запорирано и е обвинен, няма да бъде позитивно настроен към комисията и сравни критиките към кандидатурата си с критиките към него като главен прокурор, като те автоматично се прехвърляли.

Припомняме, че Антикорупционната комисия остава без шеф, след като бившият ѝ ръководител Пламен Георгиев бе принуден да излезе в дълъг отпуск, а след това да подаде и оставка след скандала с незаконните постройки на терасата му и декларацията му за имота. Пламен Георгиев отрече да има вина и да е извършил някакви неправомерни действия.

Номинацията на главния прокурор Сотир Цацаров бе издигната от ГЕРБ и "Обединени патриоти", макар че първоначално от НФСБ обявиха, че тя не е съгласувана с тях. Макар и да признаха кандидатурата за силна, Корнелия Нинова заяви, че ще гласува "против".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОЙ?

    5 0 Отговор
    Нов бардак със стари к@рви не се прави, дорогие товарищи, всички сте за Валенсия...
  • 2 Горо

    2 0 Отговор
    Цацаров винаги е бил силен на теория, но на практика той прави само едно - да се снишава. Така че и под негово председателство тази бутафорна и прескъпа за данъкоплатците комисия едва ли ще заработи по-ефективно. Как си представяте Цацаров да отнеме прословутите апартаменти на Цветан Цветанов например? Да не говорим пък за Бойко Борисов...
  • 3 бисмарк

    2 0 Отговор
    смешен и жалък си - каца с ........................
  • 4 12345

    4 0 Отговор
    Докога? Защо ги търпим?

    Коментиран от #6

  • 5 Еми нужни са разбира се

    1 0 Отговор
    първо името да се смени на ЦЦЦОМБИ
  • 6 бисмарк

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "12345":

    Защото сме принизени утайки, и защото доста пари се наливат в София с цел да се потуши недоволството - ето затова
  • 7 Балкан Боклук

    0 0 Отговор
    Свинкьо Цацарката иска да коли и беси като еди къде си по курейски ама ще има и лобут!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове