Last news in Fakti

5 Юли, 2012 08:07 1 699 3

Йорданка Фандъкова: Пожарът не е случаен

  • йорданка фандъкова-
  • пожар-
  • бистрица
Йорданка Фандъкова: Пожарът не е случаен - 1
Снимка: БГНЕС

Имам непрекъсната връзка с кмета на Бистрица. По негово мнение тази нощ е била най-спокойната от началото на пожара, заяви пред „Преди всички“ по БНР кметът на София Йорданка Фандъкова.

Още 4 огнища остават незагасени, но се работи по тях, заяви премиерът Бойко Борисов, който е в района на пожара във Витоша.

Пълното погасяване на пожара ще продължи още 5-6 дни. Борисов каза, че трябва да се благодари на тези близо 500 души, които са участвали в погасяването на пожара. Той още един път каза, че самолетите от Израел не е можело да извършват това, което хеликоптерите са направили.

Пожарът е напълно овладян и няма разпространение, това още е съобщил на Фандъкова кметът на Бистрица. Искам да благодаря на абсолютно всички пожарникари и на главен комисар Николов, директор на пожарната, на горските и на всички доброволци, каза още кметът на София. Тя посочи, че от миналата година е създадено общинско звено от 33 доброволци. Надявам се това звено да се разраства. Този пожар им беше бойното кръщение, каза Фандъкова.

Ние непрекъснато набираме доброволци и те трябва да отговарят на критериите, които се изискват. Фандъкова каза, че едно 14-годишно момче е искало да стане доброволец, но, разбира се, му е било отказано.

Затова дали пожарът е подпален умишлено кметът на столицата каза, че не е специалист и че се очаква следствените органи и полицията да направят разследване. Но като наблюдател мисля, че този пожар няма как да стане случайно, защото за много кратък срок бе обхваната много голяма площ.

Аз не бих казала, че имаше забавяне в началото на пожара. Още в първия час, когато получих съобщението на кмета на Бистрица и бе реагирано веднага с организацията на хеликоптерите. Моята работа като кмет беше да осигурявам цялата възможна техника, водоноски, булдозери. Със сигурност има грешки, в критични ситуации винаги се допускат грешки, каза още Фандъкова.

От своя страна еврокомисарят за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева похвали огнеборците, съумели да ограничат пожара в местността Бистришко бранище, но предупреди, че България трябва да е готова и за по-сериозни бедствия.

"Огнеборците действат добре подготвени и професионално. Личи си добрата им подготовка при справянето със ситуацията", заяви Георгиева пред БНР.

Тя обаче не пропусна да предупреди, че България трябва да е готова за справянето и с по-сериозни бедствия. "С пожара над Бистрица всичко минава добра, но България трябва да е готова за справяне с всякакви подобни бедствия, в това число и по-големи. За целта е необходима сериозна подготовка".

Борбата с пожара в Бистришко бранище продължава вече пети ден.

Няма закон за доброволчеството и това е проблем, каза в „Преди всички“ по БНР Росица Букова от Фондация „Движение на българските майки“. Тя подчерта, че за несправянето с пожара край Бистрица и конфликта с доброволците има две причини - явното нежелание на някой да погаси пожара и невъзможността да се координират хората, които искат да помогнат. В хаоса гора бяха възможни и трагични инциденти, слава богу, че не стана нищо такова. Пожарът можеше да бъде овладян много скоро след началото. Трябваше да се вкарат хора отдолу. Много ми е странно защо не беше извикана помощ по въздух.

Това е болен мозък или поръчка. Там, където е пламнало, няма туристическа пътека. Пеша би стигнал само човек, който познава добре терена. Там се катерят по-опитни хора.

Това е биосферен резерват под закрилата на ЮНЕСКО, никой нищо не би могъл да спечели. Някой го е направил напук след всичко, което се случи през последните седмици.Но ако пожарът плъзне под Алеко някой, който иска да строи писти ще бъде достатъчно улеснен, коментира Росица Букова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    0 0 Отговор
    Пожарът не е случаен, но ти и цялата герберска сбирка сте напълно случайни, а тези двамата които ви дърпат конците са не случайно топ бандитите на БГ!
  • 2 чурулик пенчо

    0 0 Отговор
    съгласен съм с нея че някой за жълти стотинки може да го е сторил и е предизвикал този огнен ад като така улеснява бъдещо изграждане на ски писта.доста пари ще им спести на олигарсите!!много ми е интересно ако пожарът беше в някоя гора далеч от софето?как и с каква скорост щяха да го гасят?
  • 3 анти ром

    0 0 Отговор
    Сигурно онзи Цеко Минев е организирал палежа
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове