20 Декември, 2019 17:09 2 691 16

Антон Кутев: Държавата открадна 100 млн. лева от собствените си граждани

  • лихвоточки-
  • лихвоточките-
  • антон кутев-
  • бсп

ГЕРБ и Патриотите ограбиха избирателите си, смятат от опозицията

Въпросът за жилищно-спестовните влогове на гражданите (или така наречените лихвоточки) е една обществена драма, която продължава вече 30 години и очевидно днес тя ще приключва. За съжаление, според действащия закон, изплащането на дългогодишните жилищно-спестовни влогове на гражданите приключва с изтичането на 2019 г., а в бюджета за 2020 г. са предвидени 300 000 лева, с които фондът, който изплащаше задълженията, да бъде закрит и архивиран.

Това заяви депутатът Антон Кутев. Той прочете декларация на ПГ на "БСП за България".

Иначе казано, който е успял да получи парите си до този момент, е успял. Всички, на които държавата все още дължи пари, и които са си чакали тези пари повече от 30 години, всички тези хора вече нямат шанс да си получат парите. Става дума, по оценки на самия фонд, за около 100 милиона лева. Това са 100 милиона лева, които хиляди български граждани са внасяли преди десетки години за закупуване на жилище, но не са предвидили промените в държавата от 10.11.1989 г. и са се оказали кредитори на българската държава. По принцип погледнато, те стават кредитори на собствената си държава, която е създадена за да защитава техните интереси.

И с променлив успех, през всичките тези години, държавата намираше сили и финанси постепенно да изплаща задълженията си към своите граждани. Тридесет години до днес, голямата част от гражданите успяха по един или друг начин да получат вложените преди десетилетия средства, често пъти внасяни от самите тях, но и от техните родители. Въпреки това остават още няколко хиляди правоимащи, които оттук нататък нямат никакъв шанс. За тези хора, лихвоточките са единственият начин за закупуване на жилище, въпреки че средствата, които държавата им дължи са недостатъчно, но са безценна добавка, която им даваше надежда. Днес вече е ясно. Надежда за хората, които още не са си получили парите, няма. Тази сага приключи с познатия край. Държавата на практика открадна 100 млн. лева от собствените си граждани.

През последните седмици говорих с десетки граждани, които са засегнати и единственото което можех да им кажа е, че всичко вече приключи и те нищо повече не могат да направят. Държавата най-безскрупулно открадна 100 милиона от гражданите си.

Неизбежно ли беше това развитие? Можеше ли държавата да не бъде за тези хора мащеха? Разбира се, че можеше! И това зависеше през последните години от нас, депутатите. От депутатите в тази зала. И по-скоро от мнозинството от ГЕРБ и патриотите, което този път наистина надмина себе си. Скъпи български граждани, хладнокръвно, последователно и напълно безскрупулно ГЕРБ и патриотите просто ви взеха паричките. Ето така, в напълно осветената зала на парламента. На светло и топло. Точно под носа ви!

Нека ви напомня как стана това. Проект за промяна на този закон беше внесена още в рамките на миналия парламент от тогавашния депутат от десницата Вили Лилков. Той предлагаше няколко прости неща, които щяха да избегнат сегашната ситуация, но мнозинството от ГЕРБ тогава очевидно се е държало точно така, както го направи и сега. Просто не допуснаха закона да се гледа в зала докато не изтече действието на предишния парламент и съответно законът отпадна докато някой не го внесе отново в новия парламент. Това направихме няколко депутата от БСП и от Воля, които пренаписахме този закон и го осъвременихме спрямо новите изисквания и го внесохме. Преди вече две години. Законопроектът предвиждаше удължаване на сроковете както и за записване на правоимащите, така и за изплащане на сумите, но така също и задължаваше държавата да изплаща минимум по 30 милиона лева годишно, така че до няколко години да бъдат изплатени парите на всички.

И тук започва последната сага на този закон. С няколко ювелирни процедурни стъпки депутатите от ОП успяха напълно да блокират законопроекта, като заедно с депутатите от ГЕРБ го оглавиха с единствената идея той да не мине. И колеги, аз за тези години не успях да ви видя да сте толкова прецизни в парламентарните си действия колкото бяхте с този закон. Просто излъгахте няколко хиляди наистина бедни граждани и им задигнахте 100 милиона лева. Организирано и неумолимо. Напълно според закона! И напълно не в интерес на гражданите. Т.е. точно обратното на това, за което сте се клели в тази зала, а именно: „с всичките си действия да служа на интересите на народа". Заклехте се, ама направихте друго! И тук искам да подчертая личното участие на някои колеги. На тези патриоти, които внесоха законопроекта напълно преписан и недодялан, само и само да отнемат на БСП възможността за контрол и впоследствие да доведат до умишленото му неприемане. Колеги, които се наричате патриоти, вие можехте да бъдете полезни за гражданите, но избрахте друго. Излъгахте ги. Даже без угризения. Гражданите могат специално да се обърнат към комисията по финанси, начело с нейния председател. Две години, последователно и неумолимо председателката на Комисията по финанси не вкара в дневния ред на комисията този законопроект, поради което той не стигна в зала и респективно сроковете му изтекоха.

Скъпи граждани, Патриотите и ГЕРБ действаха организирано и себеотрицателно за да ви вземат парите. И успяха! Ние, от БСП, междувременно направихме всичко възможно, за да се приеме законопроектът. Написахме и заедно с колегите от Воля внесохме законопроекта. Събрахме над 5000 подписа по цялата територия на страната в подкрепа на законопроекта. Десетки пъти в рамките на парламентарния контрол и на председателски съвети в парламента поставяхме въпроса за законопроекта и защо не се разглежда. Опитахме се безуспешно да убедим другите колеги от комисията по финанси да ни добавят един подпис, за да внесем законопроекта принудително в комисията... И нищо!

Уважаеми колеги, фактът че на първо четене този законопроект мина преди две години с пълно мнозинство, означава, че в него има смисъл. А фактът че после така и не беше приет- означава, че някъде в тази зала има хора с гузна съвест. Или поне би трябвало да има, защото гражданите са ощетени от депутатите, които са се клели да ги защитават, а не да ги ощетяват.

Днес е последният ден на парламента за тази година. Тоест, скъпи български граждани, този въпрос е закрит и по него нищо не може да се направи. В края на краищата вие гласувате. Вие, гражданите, определяте докога ще продължи това.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Живея в чужбина

    8 20 Отговор
    Дреме ми за кочината бг
  • 2 Уди Кълвача

    20 3 Отговор
    Ама викаха СДС едно време и на мен ми е през моркова 30г по - късно! Да ходят от Иван Костов да си ги търсят.

    Коментиран от #10

  • 3 И така

    8 1 Отговор
    Само толкова ли?тия млн.да не би да са млрд. А?Че взети с вашето управление ситно са трлн.
  • 4 Няма

    19 1 Отговор
    Крадете всички, постоянно.Като си гласувахте по големи субсидии, не откраднахте ли бързи 20 - 30 милиона? Давате ли си сметка за всички косвени жертви от това 30годишно крадене? За неродените деца на България, заради кражбите и съсипаната икономика, за геноцида над народа.Някой ден ще трябва всичко това да се плати. Всеки си плаща цената накрая. Докога?
  • 5 На полза роду уж

    18 2 Отговор
    България е държава в която е краде масово ! Крият се зад държавната власт и крадат ли крадат фирмаджии, патриотари,комуняги !

    Коментиран от #16

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Румен

    16 4 Отговор
    Стига слагайте вината на комунистите бе педерасииии. Крадът ни олигофрени дебели кат Пеевски, Доган, Ганчев,Божков,Бойко, и още знайни и незнайни “ войни” от Българската мафия.

    Коментиран от #13

  • 8 Да бе

    12 2 Отговор
    Как така "държавата" откраднала? Държавата е някакво абстрактно понятие и не може да открадне нищо. По-правилно е държавните "калинки" и да се изброят имената им -- откраднаха от българите.
  • 9 Тоя Кутев е голям лъжец

    8 4 Отговор
    Държавата в лицето на борисоФ открадна МИЛИАРДИ от народа и продължава ежедневно да краде....
  • 10 Казуар

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Уди Кълвача":

    Парите на вложителите с лихвоточки бяха похарчени още по времето на Живковизма. Бяха използвани за строителството на панелни комплекси в големите градове, а вложителите получаваха минимален брой апартаменти. Например в София се строяха по 12-13000 апартамента годишно, а вложителите получаваха по 300, но не всяка година. А сумата събрана в инвестиционната банка беше огромна.
  • 11 месара

    7 4 Отговор
    кутев, другарю, та колко казваш че откраднахте вие от бкп преди да се прекръстите на бсп, а колко откраднахте като бсп ?
  • 12 Боярышник

    5 4 Отговор
    Кутев,ти си долен лъжец..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 3333

    3 2 Отговор
    Кутев престани с циркаджийските номера. Точно хората близки до партиите от статуквото си взеха парите от тези влогове и то с лихвите.
    Да не говорим че по-вечето хора които имаха такива влогове бяха близки до номенклатурата от соца. Кутев скрий се някъде. Неразбра ли че не сте и не можете да бъдете опозиция в тази държава.
  • 15 Софянец

    0 0 Отговор
    Аз съм обикновен човек и преди 12г. прехвърлих лихвоточките в компесаторки и след 5-6м. на борсата взех над 600 000лв.Още тогава много хора пиха една студена вода с крайния срок решавайки да имат лихво точки по 3ст. едната
  • 16 аман от партийци

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "На полза роду уж":

    А ГЕРБ, милите бивши комундета, от най-лошите, непочтените, много от тях още тогава наказван партийно, че и съдени и изключвани ит кариерния катапулт, защото, да, БКП беше катапулт за развитието на личността, те миличките - чисти като утринна роса, белички като снежинки, нищо лошо не правят, само понавик крадат, крадат, крадат...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове