Last news in Fakti

22 Декември, 2019 13:07 3 301 18

Фандъкова спира концесията на Софийска вода

  • йордана-
  • йорданка фандъкова-
  • концесия-
  • софийска вода

София пуска екоавтобуси до метрото и вдига заплати

Фандъкова спира концесията на Софийска вода - 1
Снимка: БГНЕС

Бюджетът на София представлява отражение на управленската програма на ГЕРБ, а тя е по-усилена работа в кварталите, повече средства за по-чист въздух и административната реформа и дигитализацията.

Това заяви пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя направи и разчети. Специални инвестиции ще бъдат вложени в градския транспорт - за метро, довеждащ транспорт и нови екоавтобуси.

"С пускането на новата линия на метрото София има намерение да се пуснат малки електрически автобуси в кварталите, довеждащи до метрото, които да не замърсяват въздуха. И това е една от мерките за по-чист въздух", обясни Фандъкова.

Тя съобщи и кои заплати в общинската сфера ще бъдат увеличени.

"Освен инвестициите, ще се увеличат заплатите на определени професии, за които има отговорност общината. Ще има увеличение на заплатите на медицинските сестри в детските ясли и училищните кабинети. Залагат се и средства за увеличение на заплатите на шофьорите в градския транспорт", каза столичният кмет.

Фандъкова коментира и увеличаването на данъците за по-стари и замърсяващи автомобили, като обясни къде ще се насочат средствата от това увеличение.

"Около 18 млн. лв. ще се пренасочат в транспорта и парковете. 10 млн.лв. ще се предоставят на районните кметове за ремонт на улици и паркове", каза кметът.

"Справедливо е, който замърсява повече, да плаща повече. Това е малка стъпка, няма да изчистим въздуха на София, но е знак, че посоката е такава", категорична бе Фандъкова.

Кметът коментира, че са спекулации, че София може да остане без вода и технически няма как да помогне за безводието в Перник.

И в тази връзка по темата за концесията на Столична община със "Софийска вода" - тя изтича 2025 г. и няма да бъде подновена. Следващата година започват дискусии с експерти по какъв начин ще се подготви управлението на този важен сектор.

"Категорично е моето становище по този въпрос", каза Фандъкова.

Столичният кмет се спря и на темата със скандалния небостъргач "Златен век" в кв. "Лозенец". "Тази сграда няма място там, вече законово как ще се реши, не мога да коментирам", коментира тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    50 7 Отговор
    Еййй не се налъга тая дърта кранта. Това умишлено, сега ще видите сметките за вода как рязко ще скочат...
  • 2 Дидо икебаната

    5 15 Отговор
    Кур за бг хаха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха
  • 3 Щерев

    2 30 Отговор
    Браво Дане, ти си нашта гордос!
  • 4 шундурко

    21 5 Отговор
    ТАШАК ЛИ СИ ПРАВИТЕ - КОЯ Е ТАА,ЧЕ ЩЕ ПУСКА И СПИРА КОНЦЕСИИ ,ИМА СИ ХОРА ЗА ТОВА ,ТАЗИ САМО ВЕЕ БАЙРЯКА И ВИКА УРА

    Коментиран от #7

  • 5 asd

    22 2 Отговор
    реплика +0 -0
    2019-12-22 12:50:00
    asd (нерегистриран)

    "Столичният автотранспорт спря обществената поръчка за довеждащите електробуси на стойност 33 120 000 лева с ДДС. Решението е взето на 16 декември."

    Сега с нова "обществена поръчка" ще се мъчат да захлебят герберастите!
  • 6 Стига!

    18 1 Отговор
    Никой не контролира как се събира боклука в София! Отврат е - мръсотия и отворени кофи оставят!
  • 7 Све

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "шундурко":

    Така е бездушната слуга на мутрите и чувства, че скоро ще е пътник за затвора заедно със останалите.... Но не е накрадла сама толкова колкото С. Софиянски ЗА ДА СЕ ОТКУПИ
  • 8 ха ха ха

    9 0 Отговор
    ще я спре я... представяте ли си какво ще стане, ако и там водата изчезне? :)))
  • 9 гост

    11 0 Отговор
    Толкова много приказки ,нямащи общо със заглавието.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Другия с коня

    2 4 Отговор
    Всички ревете срещу Политиците,които ни управляват,а в същото време искате по-големи пенсии и заплати,което е в компетенцията на Икономистите....Не мога да разбера,защо не си изберете Икономисти за Управляващи...Те ще успеят да установят укритите от данъци приходи и ще повишат парите с които разполага Бюджета....Освен ако не го откраднат без да разберете,щото сте Некомпетентни...Ха наздраве и мезете блажно,за да мислите трезво....
  • 12 гарантирано от ГЕРБ

    10 0 Отговор
    Хем некадърна, хем корумпирана.
  • 13 цербер

    0 5 Отговор
    Кметът коментира,КМЕТИЦАТА,БЕ АЛООУ! КМЕТЪТ Е МЪЖ! Не виждам Фандъчката да е мъжественна.
  • 14 Факти

    8 1 Отговор
    Тая, Госпожата де, няма думата каквото и наредят това, за това гледа като теле по снимките.
    Сега са и казали да бърбори постоянно за въздуха и така и става пък другите проблеми ги забравихме.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ВНС

    6 1 Отговор
    Кметицата на сичкото сиган от столицата....
  • 17 факт

    2 1 Отговор
    ще спира ама друг път!
  • 18 ГОСТ 1

    2 1 Отговор
    Тъпата овца няма да е кмет през 2025г. и няма как да тя да поднови или да не поднови тази концесия.Важното е,концесията за Софийска вода и сега може да бъде променена или даже прекратена, но ги е страх защото целия общински съвет с много малки изключения е зависим и слугински настроен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове