Last news in Fakti

30 Декември, 2019 13:14 1 127 8

БСП иска от Фандъкова за 6 месеца създаване на общинско предприятие по чистота в София

  • софия-
  • чистота-
  • предприятие-
  • калоян паргов

Групата на социалистите в СОС не подкрепя докладите за вдигане на данъците и за план сметката за чистотата, заяви лидерът на БСП – София Калоян Паргов

БСП иска от Фандъкова за 6 месеца създаване на общинско предприятие по чистота в София - 1
Снимка: БГНЕС

Съветниците от групата на "БСП за България" искат от кмета Йорданка Фандъкова в следващите 6 месеца да подготви създаването на общинско предприятие по чистота в София. Това стана ясно от брифинг на социалистите, минути преди началото на днешната, последна за годината, сесия на Столичния общински съвет. Още днес те ще внесат доклад, чрез който възлагат на кмета да започне подготовка за създаването на общинско предприятие по чистота.

"Наложителни са редица анализи, които трябва да бъдат направени, преди да бъде създадено такова предприятие – финансови, технологични и правни", обясни лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов.

Той добави, че съветниците от БСП няма да подкрепят нито доклада за повишаването на данъците за автомобилите и върху възмездното придобиване на имущество, нито този за план сметката за чистотата. "Нито е редно, нито има някакви логични аргументи и основания за повишаване на тези данъци, коментира Калоян Паргов. - А още по-малко повишаването на тези данъци ще разреши проблема със замърсения въздух в града. По-скоро вниманието на всички трябва да бъде насочено към план сметката за чистотата. Тя не отговаря на очакванията на софиянци за по-качествени услуги. Редно е кметът да използва правомощията си и да промени модела на събиране и разходване на средствата от такса смет с цел да бъдат постигнати по-високи резултати в спряването с мръсни въздух в града. Точно в тази връзка ние от години предлагаме създаването на общинско дружество по чистота. Такова, каквито има в редица големи градове в Европа – Виена, Мюнхен, Атина, Белград... Дори Националното сдружение на общините в анализ, публикуван на сайта му, препоръчва създаването на подобни общински предприятия. Аргументите в подкрепа на подобно предложение са съвсем практични – подобно предприятие няма да формира печалба, по-ефективно ще бъдат разходвани средствата и контролът от страна на кмета ще е пряк".

Според Калоян Паргов, решението за вдигане на данъците е с единствената цел да бъде запълнен дефицитът в бюджета на СО. "През 2017-та на пожар СОС прие 100 мерки за чистотата на въздуха в София. Това се случи, след като ние, от БСП, повдигнахме темата и беше установено, че при похарчени 600 милиона лева от 2011-та, в града въздухът е 5 пъти по-мръсен, припомни лидерът на БСП – София. - Днес ни предлагат да гласуваме 101-ата мярка – повишаването на данъците. Тази фискална сурвачка ще се отрази сериозно върху най-уязвимата част от гражданите на София. Чух, че кметът Фандъкова от вчера вече се отрича от дизеловите автобуси за градския транспорт. Това идва 5 години, след като с пари от оперативна програма "Околна среда" бяха закупени 120 дизелови автобуса – абсолютен нон сенс!? Радвам се, че най-накрая, под натиска на мръсния въздух в София, промениха възгледите си! Истината е, че през 2020 година най-важна от всичко ще бъде хигиената на града. Миенето на улиците - това ще бъде най-бързото решение за справяне със замърсения въздух".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истината

    4 4 Отговор
    ТъПаргов ти ще си първия чистач назначен в Мойта фирма.Първо започваме да чистиме червените боклуци и червените Бабички.Ти като генетично детерминирам смотаняк заслужаваш и всеки ден да те налагат по празната кратуна
  • 2 Другия с коня

    5 3 Отговор
    Във всеки град имаше общинска фирма по Чистотата.И кво се случи с активната роля на Червените им Директори....Направиха РМД,после спряха дейност,уволниха персонала,продадоха машините,дадоха под наем гаражите и административната сграда и почивната станция и......сега си косят моравата в новата къща....Големи Капиталисти....Червени при това.....Сега пак Общинска Чистота искат....Засрамете се поне веднъж.....

    Коментиран от #8

  • 3 шофиьор на самальот

    2 0 Отговор
    Общинско предприятие по чистотата. Въ София. Ръйш? Че нали има едни тумби от циганки със зелени,пластмасови метли? Редовно минават край блока ми и вдигат шум до небесата. Какво още ще създава Фънди?
  • 4 Боярышник

    4 3 Отговор
    Прости комунисти,като спечелите местните избори,тогава ще мучите...ха ха хак да ви е!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 3456

    1 1 Отговор
    БСП, а и всички партии е добре да вземат пример как сътруничиха и какво постигнаха политиците в Севлиево за тези 30 години. Вървете там на обмяна на опит. За тези, които на знаят, политиците в този малък град се договориха в началото на прехода заедно да работят за града и заедно да го ръководят. Градът в прехода до сега е имал само два проблема: недостиг на работна ръка и когато такава се набави се получи недостиг на жилища. Вървете и вижте колко сте жалки, живковски недоносчета.
  • 7 Пенчо

    0 1 Отговор
    Най после се сетиха, че трябва да се мият улиците. По-кален и мръсен град няма от София. Кметицата след като се пише за столичанка /не софиянка - такава никога не може да бъде/ да пита как е бил въздуха, когато всеки ден са миели улиците. На село ходят в кал и явно такива са и вижданията за чистота.
  • 8 Пембен

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Другия с коня":

    Червен ти е маймунсският гъ .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове