30 Декември, 2019 19:12 4 707 34

Андрей Райчев: ДПС може да свали ГЕРБ, но няма да го направи

  • андрей райчев-
  • бсп-
  • герб-
  • дпс-
  • десница

Очаквам ГЕРБ да си изкарат мандата, проблемът за изолацията на БСП продължава да стои, смята анализаторът

Андрей Райчев: ДПС може да свали ГЕРБ, но няма да го направи - 1
Снимка: БГНЕС

"Кризата в Перник е сериозно нещо. Застрашени са и други градове - чуваме за Ботевград, в Шумен също има проблеми". Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев във връзка с подготвяния от БСП вот на недоверие към правителството заради водната криза в Перник, "която става и национална", както я определи лидерката на левицата Корнелия Нинова. Според него, ако перничани бяха преизбрали кметицата от ГЕРБ, проблемът с водата щеше да бъде "запушен".

"За всяко правителство краят на януари е много тежък момент. Причината е настроението на хората - парите на 20-и януари ще свършат. Януари е дълъг месец и докато дойдат заплатите", обясни той в предаването "12+3" по програма "Хоризонт".

Социологът коментира политическата 2019-а година за партиите в България.

"На въпроса защо БСП загуби двата избора през годината, аз имам отговор. Той е, че БСП изостави оръжието си, наречено "консенсус" - това беше единственият начин да излезеш след 45 години диктатура. Това оръжие беше много силно, но справедливо, исторически погледнато", каза Райчев. По думите му Нинова е изоставила това оръжие, защото тя не е била член на БКП и не чувства вина за управлението до 89-а година. Според него този вид общуване не е дало добър резултат:

"Проблемът за изолацията на БСП продължава да стои. Тази партия трябва да осъзнае, че е една от партиите, колкото и силна да е. Те трябва фундаментално да преосмислят политическото си присъствие", категоричен беше той и уточни, че прекалената агресивност отблъсква.

Райчев подчерта, че БСП трябва да възстанови някои от своите класически, развити от времената на Лилов и Луканов, методи на присъствие - търсене на консенсус. "А с кого могат да се съюзят те? Единственият възможен съюзник е ГЕРБ, а цялата им политика на БСП е изградена на тежко антигерберство. Не знам как ще излязат от това положение", коментира социологът.

По думите му ГЕРБ политически са си постлали фундамент тази година за сравнително спокойно управление, т.е. би трябвало да очакваме да си изкарат мандата.

Според Райчев ДПС са в "точни" отношения с властта - "много уточнени и много спазват уточненото", поясни той и добави:

"За партия, като тях, ресурсът е много важен и не могат да си позволят нещо авантюрно, затова мисля, че те няма да са активни критици. ДПС многократно са подчертавали, че не виждат формула, по която ги канят да свалят властта. Те казват: "Ще свалим тази власт - и?" и тъй като не следва ясен отговор на това, те казват: "Ще ги държим тия".

ДПС могат да свалят това управление, но няма да го направят, категорично заяви Райчев.

Социологът заяви, че друг фактор, който се задава на политическия терен, е Слави Трифонов, но това ще се развие чак през 2021-ва година.

За десницата Райчев заяви, че не е ясно дали ще успее да прескочи бариерата за влизане в парламента. "Не обсъждаме дали ще вземат властта, а дали ще успеят да станат опозиция", обобщи той.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цвети Пеевска

    31 2 Отговор
    ДолУ Мафията!
  • 2 Така мисля

    41 8 Отговор
    ГЕРБ и ДПС са едно и също ! Едвали някой не го знае !

    Коментиран от #33

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ъъъ

    28 3 Отговор
    Е що да ги сваля, като работят за тях !?
  • 5 6543

    12 6 Отговор
    Ти..ти..ти си..сии..си..сигурен ли си? Или са..са..само та..та..ка си баеш?
  • 6 безпартиен

    20 3 Отговор
    Мафията си има държава.
  • 7 патриотъ

    19 1 Отговор
    Най-голямата сила е народът и той може всичките да ги изрита,ама още спи!Ха дано се събуди скоро,че иначе може да подминем спирката!

    Коментиран от #12

  • 8 Zyggy

    24 0 Отговор
    Милионерът Райчев пак съветва бедните българи...И за всичко има отговори и съвети... Само едно нещо никога не казва-Истината... за себе си, за тези около него, за това как някои станаха богати, а 75% бедни...В обществото има само една класа, която мисли за пари повече от богатите...и това са бедните...!

    Коментиран от #13

  • 9 Zyggy

    9 0 Отговор
    Милионерът Райчев пак съветва бедните българи...И за всичко има отговори и съвети... Само едно нещо никога не казва-Истината... за себе си, за тези около него, за това как някои станаха богати, а 75% бедни...В обществото има само една класа, която мисли за пари повече от богатите...и това са бедните...!
  • 10 нали

    12 3 Отговор
    че защо да го прави като са ЕДНО???
  • 11 ДПС сваля властта

    15 1 Отговор
    На върба у сряда мой човек! Пий си хапчетата, и остави глупостите!
  • 12 самуил

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "патриотъ":

    Никога в човешката история народ не е свалял власт. Властта се сваля от Болярите. Народа винаги е инструмент, който при всеки преврат почти не участва. Използват народа да натисне някой. Затова неолибералната демократична власт мрази богатите и средната класа и сякашорганизирано насада омраза кьм тях. Защото от тяч се раждат болярите...

    Коментиран от #17

  • 13 Bjbh

    7 5 Отговор

    До коментар #8 от "Zyggy":

    Има два вида бедни. Нещастни бедни , мислещи постоянно за нещо , което нямат - парите. Другите приемат съдбата си философски и не са нещастни.
  • 14 j2345

    7 1 Отговор
    След време ще гледаме къде кой ще ходи .
  • 15 за неграмотните

    11 12 Отговор
    1.дпс бяха създадени от комунистите. Така че не
    са едно с ГЕРБ.
    2.Райчев забогатя благодарение на връските си с червената номенклатура и до ден днешен продължава да обработва тъпите в българи.
    3.Бедни няма вече, защото се похарчи ха 2.5 мил. по празниците, а самолетите и магистралите са задръстени от пътуващи
    4.И затова Бойко ще управлява, защото всички други са идиоти.

    Коментиран от #18, #22, #29

  • 16 Боярышник

    4 4 Отговор
    Ах колко мъка има по тая земя..Искало му се..А да те опънат манафите от Бургаския не ти ли се иска?
  • 17 Боярышник

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "самуил":

    Ти в кой век си..?
  • 18 Ххх

    15 1 Отговор

    До коментар #15 от "за неграмотните":

    Бойко щял да управлява, защото всички други били идиоти ! Като ти чета разсъжденията, определено си номер едно сред идиотите ! Били похарчени милиарди за магистрали, а колко от тях откраднати ? Всички пътували за Гърция и похарчили незнам си колко по празниците ! Какъвто и епитет да ти лепна, ще ти е малко, пък и сигурно ще ме изтрие модератора. И какво ли си мислят по твой адрес хора със заплати от 500 до 1000 лв., и какво ли си мислят пенсионери с пенсии от 200 до 500 лв. А те никак не са малко. Но за същества като тебе такива хора не съществуват, или просто и да ги има, не заслужават никакво внимание. Ситият на гладния не вярва. А за мен ти си определено сит търбух с изключително просташки и егоистични разбирания. И властта на Борисов се крепи на такива като тебе. Има определена прослойка у нас, която е с приличен стандарт, но надали е повече от 20 процента от населението. Но, както се казва, ядем пиле със зеле. И, разбира се, за едни е пилето, за други зелето. Но егоистични и дебелокожи същества като теб ще гледат само ядящитя пилето, и ще обясняват, че всички сме като тях, или по точно останалите в тази държава са несъществуващо понятие, с което никой не следва да се съобразява.
  • 19 Горо

    6 3 Отговор
    Един шоумен в лицето на Борисов ни управлява 11 години. Ако след него дойде другият шоумен Слави Трифонов вече наистина ще стигнем до статута "Няма такава държава".
  • 20 Ххх

    2 2 Отговор
    Предполагам, и Райчев вече е на хранилката на Борисов. И е от тези кръгове в БСП, които са за съглашателска политика с ГЕРБ. Вижте му разсъжденията само - ГЕРБ бил единственият възможен съюзник, а БСП водела тежка антигерберска битка. Защо ги говори Райчев такива ? Предполагам, защото му се плаща, а като беше приказката, който плаща, той поръчва музиката. Какви са вариантите на поведение пред БСП по отношение на ГЕРБ ? Най общо казано - два. Единия е на сегашното ръководство - политика анти ГЕРБ, с разкриване и изобличаване на престъпните корупционни практики, просмукали държавното управление във всички посоки. Такава политика може да не доведе до поемане на властта от БСП, но във всички случаи ерозира в някаква степен доверието и стабилността на Борисовото управление. Такъв модел на поведение съхранява определено доверие и вариант за политическа алтернатива на сегашното управление, въпреки тежката обремененост от минали управления на БСП, най - вече това на Станишев. Какъв е другия вариант на поведение - политика на съглашателство с ГЕРБ. Такава политика изключително много би подронила авторитета на БСП, и предполагам в рамките на един, най много два парламентарни мандата би отишла на бунището на историята, където според мен ще отидат Обединени патриоти. Прегръдката на ГЕРБ е задушаваща, просто БСП ще се превърнат в поредната патерица, която ще бъде употребена, сдъвкана и изплюта като ненужна вече обелка. Но, за сметка на това, по време на съглашателствот

    Коментиран от #34

  • 21 Ххх

    3 1 Отговор
    Към мой 20 Но, за сметка на това, по време на съглашателската си политиката такива като Райчев, Гергов и компания ще бъдат на трапезата на Борисов и достатъчно богато ще откупят съглашателското си поведение. Пък за БСП - че отишла в историята - ами така и било писано, те нали са си получили своето.
  • 22 Ха, ха, ха

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "за неграмотните":

    Направо виждам километрите задръствания по ГКППтата и множеството извънредни полети за Карибите, Бразилия, Австралия и Дубай. Взел съм 200 лева назаем, защото не ми стигнаха да купя още един билет за Дисни в Париж, да мина да го разгледам на връщане, че ми е мачта от дете. Иначе казано ако не си взел пари за този коментар си просто ...... да речем слепец! И не бъркай раздадените за ден нананад над 2,5 милиарда от правителството без санкция на парламента с 2,5 милиона похарчени за празниците, защото само софиянци и гостите на столицата са около 2 милиона, което по твоята логика би трябвало да означава, че всеки от тях е похарчил 1 лев и 35 стотинки. Каква богата нация само сме били а?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    защото гарван гарвану око не вади
  • 25 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    интереса клати феса
  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    ДПС ДА НЕ ЗАБРАВЯ ГАРА БУНОВО ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ
  • 27 На тоз

    1 1 Отговор
    навремето му давах ключа за тавана, ходеха да са ибът с виза Недялкова
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Боко Тиквунски Банкянски

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "за неграмотните":

    Рядко тъпо педалче си ти,нали?!
  • 30 Хосан

    1 2 Отговор
    ДПС+БСП=Вечен съюз и коалиция !
  • 31 Станчо

    3 2 Отговор
    Явно в ДеПеСето му разширяват аналната халка на това кривогледо влечуго. Щом така ги хвали.
  • 32 vasik atanasova

    0 0 Отговор
    а този какъв мръсник е
    не е истина
  • 33 Истина

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Така мисля":

    Една лъжа като се повтори100пъти става истина кои партии се целуваха на митингите бсп и дпс трябва да си сляп за да не видиш но така се успокояват от бсп
  • 34 Ново

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ххх":

    И да плачеш умрялата бсп не моржи да я съживиш умрял кон не рита
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове