Last news in Fakti

7 Януари, 2020 11:43 1 907 13

Прокуратурата подхваща безводието в Ботевград

  • иван гавалюгов-
  • ботевград-
  • прокуратура

Според кмета Иван Гавалюгов причина за потенциалната водна криза в града е не само остарялата ВиК мрежа

Прокуратурата подхваща безводието в Ботевград - 1
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура се самосезира по повод публикация в „Медиапул“ („Ботевград на път да стане втори Перник заради частна ВЕЦ на Златеви“), както и публикации в други електронни и печатни медии в периода 28-30 декември 2019 г., основани на изявления на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов за потенциална скорошна водна криза в града, съобщиха от обвинението.

Според изложените в публикациите данни, при сегашните налични водни количества от полезния обем на язовир „Бебреш“ (основен водоизточник на Ботевград) и сегашния приток и отток, вода за питейно-битово снабдяване на града ще има за още около 6 седмици. Останалите налични водоизточници не могат да задоволят нуждите на ботевградчани.

Според кмета Иван Гавалюгов причина за потенциалната водна криза в града е не само остарялата ВиК мрежа, но и действащата от 2014 г. частна ВЕЦ „Бебреш“, собственоност на дружеството „Агрохолд“ с управител бившият кмет на Правец Васил Златев. По думите на кмета на Ботевград тази централа работи извън обхвата на своето разрешително.

„С разпореждане на прокурор от Специализираната прокуратура е възложена проверка на ДАНС по изнесените в публикацията данни. Дадени са конкретни указания за работата по установяване на изнесените в публикацията обстоятелства, в т.ч.:

-да се изясни как от кога и при какви обстоятелства работи частната ВЕЦ, описана в публикациите, като се приложат и съответните документи; -да се изискат съответните справки за обстоятелствата, касаещи намаленото количество вода в аз. „Бебреш“, както и за това какви мерки са били предприети за решаване на проблема с недостига; -да се изясни дали действително за гражданите на община Ботевград има опасност от режим на вода за питейно-битови нужди, от кога и по какви причини;

- да се изискат експертни справки с данни за количеството на водата в яз. „Бебреш“, в която да се посочи какъв е очакваният прогнозен период, за който тя ще бъде достатъчна. Следва да бъде изяснено налице ли са други източници на вода за питейно-битови нужди в община Ботевград“, обявиха от спецпрокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трибъл

    20 0 Отговор
    Продадоха водата и си мислеха, че на Есен ще вали дъжд и няма да се разбере,обаче йок дъжд!
  • 2 Мирен преход Да ама НЕ

    7 0 Отговор
    Много важно!
  • 3 вдигането на пушилка замърсява въздуха

    10 0 Отговор
    Докато Прокуратурата не гепи тоя гламъвеца за крокодилските острови , нещата все така ще си карат.
  • 4 El chochone

    6 9 Отговор
    КОМУНОИДИТЕ ОТ ПОЗИТАНО 20 КОГА.???

    Коментиран от #9

  • 5 Абе

    7 0 Отговор
    Тия кметове от кой партий са.
  • 6 Боклук си Бойко

    4 4 Отговор
    И Румен Радев е мека пишка
  • 7 Баба му на Борисов

    6 0 Отговор
    Аз съм виновна за водната криза. Оставях да църцори чешмата на двора, т.к. немах пари да си купя кранче. На Бойко му разправях, че лошите комунисти ме задължават да източвам водата, за да не застои и хване водорасли. Той да вземе да ми повярва. Но сега ще им го върне.
  • 8 Антисоциалист

    10 0 Отговор
    Господа, при построените у нас огромни язовири, причината за недостиг на питейна вода за гражданите е изразходването й за добив и износ на електроенергия, а не течовете. През 90-те години течовете бяха лъжливо обявени за причина за загуби на 400 милиона кубически метра вода и беше наложен воден режим за гражданите. Да бяха течовете причина, да плавахме в София с лодки. Причината беше добив за износ на електроенергия от евтината държавна вода, причинител бе "Мултигруп" на Илия Павлов - посредник при износа на електроенергия. Той и енергийната мафия бяха печелившите от бедите на гражданите.
    При сегашните водни недостизи вече лаконично се споменава и някоя ВЕЦ - в случая с Перник, и с Ботевград, и с неизбежно предстоящите нови. Защо "лаконично" ли? Енергийната мафия печели от износа милиарди, могъща е и ще да убие всеки застрашаващ милиардните й печалби. Но забележете, не страхът, а безсилието на гражданите приведени до аморфна маса - неорганизирана тълпа пречи грабителите да бъдат съдени, осъдени и наказани както им се полага - с унищожение на организаторите на мафиотския грабеж и налагащите го насилници, и с принудителна изолация на изпълнителите. Ето защо е и държавното безсилие пред мафиотите...
  • 9 Дедо Грую

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "El chochone":

    Всички партии са пръкнати от бкп. Без изключение. Ако не вярваш виж произхода на властимащите и богатите -- без изключение са потомци на "другари" . Други не се допускат.
  • 10 Много добре

    4 0 Отговор
    Това трябва да се направи за всички ВЕЦ.
  • 11 Герб

    2 1 Отговор
    е червено - синя мафия .
  • 12 сани

    3 0 Отговор
    Преди дни Б каза, че има вода, сега водата само за 5-6 седмици, прокуратурата правила проверка. Кое е верното?
  • 13 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    НЕ МОЖЕ ПОД РИЛА И ПИРИН ДА ИМА БЕЗВОДИЕ !!! НЯКЪДЕ Е СГЛОБЕН ВЕЦ НА ДПС С БЛАГОСЛОВИЯТА НА БОЙКО ТАРАТОЙКО !!??
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове