Last news in Fakti

9 Януари, 2020 16:50 1 566 20

Ботевградчани питат: Докога ще плащаме за мътилка, негодна за пиене?

  • ботевград-
  • иван гавалюгов-
  • бебреш

Скандално е, че в 21-ви век жителите на общината нямат достъп до чиста питейна вода и за да предпазят здравето си и това на децата си, са принудени ежедневно да се запасяват с туби и дамаждани?

Ботевградчани питат: Докога ще плащаме за мътилка, негодна за пиене? - 1
Илюстративна снимка

Ботевградчани са силно възмутени от случващото се с питейната вода в града им. От сдружението "За чиста вода" - Ботевград натъртват със своя официална позиция до медиите, че проблемът с водата в селището е налице, но той не е нито от вчера, нито от днес, а от дълги години. Председателят на "За чиста вода" - Ботевград, Иван Николов припомня на обществото и институциите, че още през 2017 година местните жители са събрали над 3600 подписа за референдум, чието провеждане е било осуетено от кмета Иван Гавалюгов чрез редица процедурни хватки.

"Скандално е, че в двадесет и първи век жителите на общината нямат достъп до чиста питейна вода и, за да предпазят здравето си и това на децата си, са принудени ежедневно да се запасяват с туби и дамаждани", възмутени са ботевградчани.

Ето и цялото изявление на сдружението:

Ние, членовете на Сдружение „За чиста вода” – Ботевград, с безпокойство следим развитието на т. нар. „водна криза“ в общината, обявена от кмета Иван Гавалюгов, и медийния шум около нея, който я превърна в национален въпрос. Смятаме, че огромен проблем с водата на Ботевград действително има, и то не отсега, а от години, но неговата същина отново се заобикаля и за нея не се говори. Въпреки многобройните изяви на кмета г-н Иван Гавалюгов в местни и централни медии, той така и не отговори на въпроса: докога ботевградчани ще плащаме за мътилка, негодна за пиене?

Скандално е, че в 21-ви век жителите на общината нямат достъп до чиста питейна вода и за да предпазят здравето си и това на децата си, са принудени ежедневно да се запасяват с туби и дамаждани.

Както вече е известно в национален мащаб, единственият източник на водната мрежа в града и околните села е язовир Бебреш. Това, че от него във водопреносната система постъпва мръсна вода, е видимо с просто око, дори без лабораторни изследвания. Това безобразие продължава вече години наред, но досега общинското ръководство не е направило нищо, за да осигури на гражданите нормални битови условия и поне минимална гаранция за тяхното здраве. Нека припомним, че г-н Гавалюгов спечели първия си кметски мандат именно с обещания, че ще реши проблема с водоснабдяването и чистотата на водата за ботевградчани.

Сега разбираме от медиите, че според г-н Кмета, водата в домовете ни не била нито опасна, нито мръсна, а просто не ни била вкусна. Смятаме, че това е цинизъм и подигравка с жителите на общината. Ние много отдавна не сме капризни към вкуса, но имаме право на нормално и безопасно снабдяване с питейна вода. Нещо, което кметът на всяко населено място дължи на гражданите.

Нека припомним, че през 2017 година нашето сдружение инициира подписка за организиране на местен референдум за решаване на проблема с водата на Ботевград. Искахме чрез местния вот да накараме общинското ръководство най-после да предприеме мерки за доставки на чиста питейна вода и за изготвяне на програма и финансов план за трайно решение на проблема в общината.

Първоначално, кметът Иван Гавалюгов публично заяви, че подкрепя тази инициатива. След като обаче нашето сдружение събра над 3600 подписа, г-н Гавалюгов успя чрез редица процедурни хватки да осуети провеждането на референдума. Изниква въпросът - поради каква причина г-н Кмета не желае жителите на общината да имат нормално и безопасно водоснабдяване?!

Смятаме, че гражданите на Ботевград не трябва да търпят повече безобразието с водата. Трябва ясно да покажем на общинското ръководство, че не желаем да живеем в опасна за здравето среда. И ако те отново не ни чуят, сме готови на крайни мерки – включително и на гражданско неподчинение.

Председател на Управителния съвет на Сдружение „За чиста вода”

Иван Николов


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ

    24 1 Отговор
    НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КАКВА Е ВОДАТА .ВАЖНОТО Е ДА ПЛАЩАТЕ !
  • 2 Дорде паднат визите за саш

    11 5 Отговор
    И емигрирате завинаги дотогава ше тече кал😂😂😂😂
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 НЕБИВАЛ ПРОСПЕРИТЕТ

    11 1 Отговор
    Ще, ще!

    Радвайте се на това, което имате, в Пверник от чешмата излиза въздух.
  • 6 хаха

    5 3 Отговор
    .. до когато не си изберат съвестен кмет.
  • 7 Последния софиянец

    16 1 Отговор
    Аз 30 години плащам такса за топла вода, а в нашия блок никога не е имало топла вода. Няма такава държава.
  • 8 Призив

    16 1 Отговор
    Не плащайте! Ако само месец два всички решим да не плащаме по примера на едни дето нищо не плащат, хайде да видим какво ще стане. И без това купуваме вода от магазините, па колко е минерална–фирмена тайна. ВСИЧКИ ДА НЕ ПЛАЩАМЕ ЕДИН МЕСЕЦ!!!

    Коментиран от #18

  • 9 Зелен бетон

    5 0 Отговор
    Докато помещавамеБантустанската тоалетна щеплащамена тиквите,да си купуват самолети,дронове и сякви хуйни.
  • 10 БББ

    8 1 Отговор
    Тоя Иван Николов по известен като (багата)е на пряко подчинение на Златев,и сега е на амбразурата като (матросов)да спасява реномето на олигарха.Само че ние от Ботевград го познаваме много добре и ако заблуждава вас журналистите нас няма как.

    Коментиран от #15

  • 11 Независим

    6 1 Отговор
    Този олигофрен И. Николов е лъжец и слуга на правешкият олигарх В. Златев, който източи язовира и търси лъжливи оправдания за предстоящата водна криза ??????????????
  • 12 Ивайло

    3 0 Отговор
    Занапред Ботевградчани и много други ще се радват ако имат и мътилка !
  • 13 Докато не се надигнем и не изметем

    7 0 Отговор
    Тая мафиотска напаст. Просто е или?
    Аз пък се питам докога ще задаваме тъпи въпроси по медиите и форумите, а не им напукаме касите на няколкото мърши в БГ и да рестартираме държавата
  • 14 Анонимен

    7 0 Отговор
    Стига сме питали..... Време е да се вдигаме.
  • 15 Питайте

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "БББ":

    червената златка
  • 16 Дон Чико

    4 0 Отговор
    Плащай Ганьо, пий кал и си трай. Тук не е Франция. Заслужаваш си съдбата.
  • 17 Мария С

    6 1 Отговор
    Този Иван Николов е един смешник и подлога на депутата Мартин Тинчв, слугата на Валентин Златев.
  • 18 Не плащаш

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Призив":

    Аз не плащах вода една година и хоп осъден 1300 лв

    Коментиран от #19

  • 19 Призив

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Не плащаш":

    Идеята ми беше всички заедно да не плащаме, нека видим как ще осъдят всички абонати на ВиК в цял град.
  • 20 аана

    0 0 Отговор
    това сдружение на златев лие за да си ползва веца на бобеш
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове