Last news in Fakti

18 Януари, 2020 14:52 1 984 35

Мръсен въздух мори и Русе

  • русе-
  • мръсен въздух-
  • фини прахови частици-
  • замърсяване-
  • смог

От началото на 2020 г. в крайдунавския град са отчетени 11 дни с превишения на фини прахви частици

Мръсен въздух мори и Русе - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

В Русе са регистрирани 11 дни с превишения на средноденонощната норма на фини прахови частици само от началото на годината, съобщиха от NOVA, позовавайки се на Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Данните са от 1 до 15 януари и са отчетени от автоматична измервателна станция. Последните превишения са регистрирани в девет последователни дни след 7 януари.

"В днешния ден, при наличие на слаб вятър и липсата на мъгла, фините прахови частици са в норми. Това е отчела автоматичната станция във "Възраждане". От началото на годината станцията е измерила 11 денонощия с превишение на нормите за фини прахови частици 10 микрона", поясни инж. Христо Милков от екоинспекцията в Русе.

Той отбеляза, че основната причина за тези превишения са изгарянето на твърди горива в битовия сектор.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Честито от дядо Бойко мекия

    12 3 Отговор
    няма да ни е никакъв проблем да си намерим друга държава, която дори може да ни стане Родина! Защото все пак сме хора , а е добре за хората да имат и Родина.:((((

    Коментиран от #4, #12, #35

  • 2 Последния софиянец

    3 8 Отговор
    Нали си имат Екогласност. Какво реват?

    Коментиран от #3

  • 3 русенец

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния софиянец":

    Не ревем, изнасяме се! Че това с въздуха е от 40 години поне. Някога бяхме близо четвърт милион, сега русенци нямат и 50 000. майната му на въздуха. Хубав въздух има на много места и слава боги, тези места не са под контрола на София.

    Коментиран от #6

  • 4 русенец

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Честито от дядо Бойко мекия":

    Слагай кавички когато цитираш, а?:) Ти да не си дежурния администратор, който има за цел да предизвика дискусия и оттам посещаемост на статията и на сайта?:)
  • 5 TürkOğluBayazidEfendi

    8 0 Отговор
    Мръсен воздух мръсна държава.
  • 6 Последния софиянец

    8 7 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    А не така. Бай Тошо го свалихте, а сега бягате.

    Коментиран от #7

  • 7 русенец

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Последния софиянец":

    Бай Тошо го свалиха софиянци, основно от КДС с подкрепата и по настояване на другаря Шарапов. Ние бяхме казус бели.

    Коментиран от #8

  • 8 Последния софиянец

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "русенец":

    Ама при вас гръмна топчето. Да гръмне и сега. Или барута е мокър.

    Коментиран от #10, #34

  • 9 Tog

    13 1 Отговор
    Когато Русе е имал влакове още през 19 век и се е наричал "Малката Виена" София е била едно ГОЛЯМО СЕЛО!!!

    Коментиран от #11, #13, #23, #26, #28

  • 10 русенец

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Последния софиянец":

    Дори и да гръмне, какво? Чакате нечий сигнал за да заскачате по жълтите павета и да викате "Който не скача е червен " ли? В този цирк вече участвахме. Втори дубъл няма да има. А и наистина няма кой да гръмне с топчето, както вече казах, Русе е около и под 50 000 и намалява. Намерили сме си други родини и други СТОЛИЦИ. Нищо лично, просто обяснявам как виждам нещата. Няма лошо ако ти ги виждаш в по-розови краски.
  • 11 Друсе

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "Tog":

    И какво следва от това ? Славата минава и заминава,то голяма чест да ти викат"малката Виена", "българският Майкъл Джексън".С нещо актуално да ни впечатлиш ?

    Коментиран от #18

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Вла

    2 7 Отговор

    До коментар #9 от "Tog":

    ЖП линията до там е построена през турското робство с чакъл от камъните на развалините на старите български столици Плиска и Преслав.А сега Русе е един изостанал град,отопляващ се на дърва и въглища,ще ми е интересно да кажеш каква култура се е запазила там освен архитектурата на центъра и музеите.

    Коментиран от #14, #15, #33

  • 14 русенец

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Вла":

    Малко е скъпичко да се мъкне "чакъл" от Плиска и Преслав. Пък и те не са били изградени от чакъл, а от варовик. Камък, който местните са ползвали за направата на вар. Под ЖП линиите се слагат малко по-твърдички камъни. Да четем малко историците и да не пишем глупости. Благодаря за разбирането.
  • 15 русенец

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Вла":

    А и ЖП линията не е строена ДО там, а ОТ там. Има нюанс разлика, ама и то като с чакъла за който говориш, трябва акъл за да се разбере.

    Коментиран от #16

  • 16 Вла

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "русенец":

    Може да намериш много източници за това, как тая линия е строена с ангария и камъни от столиците и след Освобождението откупена на тройна цена.Божидар Димитров също го е казвал в национален ефир,който се интересува може да търси информация,за да съм съвсем сигурен ще проверя и в томовете история на БАН, когато отида при дядо ми на гости.

    Коментиран от #22, #32

  • 17 Лелее

    4 0 Отговор
    Да ни е честита новата директорка на Басейнова Дирекция - Фолкпевачката Незнамсикоя с два клипа и половина по тв , дишай народе ...
  • 18 Готин ама не съвсем

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Друсе":

    Ми няма с какво да ви впечатлят русенци! Когато Русе е бил град с 50-60 хиляди души население и цялата Европейска култура е влизала от тук и от другите дунавски градове, то тогава София е било едно просто, тъпо осрано село с 10 хиляди души! Най-голямата грешка в Българската история е правенето на София на столица! За 130 години софиянци са се доказали единствено като некадърници и неможачи, да управляват държавата! Само корупция теснопартийни интереси от царско време, през отряда Чавдар, та до днес!Тъпи и прости парчета, но алчни и безотговорни! Крайно време е да се смени столицата на България! За да се оправи България!

    Коментиран от #19, #21, #25

  • 19 оня с коня

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Готин ама не съвсем":

    Има една СЪЩЕСТВЕНА подробност относно Смяната на Столицата в друг град и тя е,че Който и град да бъде избран,то "тъпите ,прости алчни и безотговорни Парчета" ще са ВЕЧЕ Там ПРЕДВАРИТЕЛНО.

    Коментиран от #20

  • 20 Готин ама не съвсем

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "оня с коня":

    Няма братчед, няма! Защото този шопски манталитет: Я не сакам на мен да ми е добре, я сакам на Вуте да му е зле- го няма никъде!
  • 21 Вла

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Готин ама не съвсем":

    Въпроса беше за нещо актуно,не отпреди 150 години. Уважения за това,че си от малкото,които не са напуснали родното си място,въпреки че Русе е по-зле и от София,знам какво е представлявала София, има ли голямо значение това сега и какво,селска слава и София и Русе са неприятни за живеене в момента,кво било преди 150 години.
  • 22 русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Вла":

    Ще ти го напиша бавно и на български. Камъните под ЖП релсите са от друга порода. А Божидар Димитров не беше ли един сладкодумен гербаджия, бивш доносник на ДС? Добре е човек да избира хората, на които вярва! Добре е и да проявява логично мислене. Всъщност най-добре е да е тъп. Продължавай така!:) Успех!

    Коментиран от #24

  • 23 Истината

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Tog":

    София и сега си е голямо село!
  • 24 Вла

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "русенец":

    И за какво му е да лъже, не разбирам защо отричаш,не те държа лично отговорен.
  • 25 Вла

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Готин ама не съвсем":

    Русе ли е трябвало да е столица,да го вземат румънците като Южна Добруджа? В Русе се имате за много интересни,кажи сега и как през турското робство Русе е бил "най-аристократичния" град в България,че и тва съм чувал,в град живеят и горят дърва и въглища,да не обсъждам нататък,селски град и много селски комплекси,ха ха ха ха.

    Коментиран от #30, #31

  • 26 Вла

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "Tog":

    Всички знаем и как е изглеждала София и за историята на Русе, ти ни го обявяваш като някакъв малко известен факт,що почна да се правиш на местен патриот у темата за мръсния въздух?Кофти ти е може би,че властта не прави нищо за славния в миналото Русе? Разбирам те,но София не ти е виновна,нито Софиянци и тука е кофти...

    Коментиран от #27

  • 27 Вла

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Вла":

    Съжалявам за дереджето и на Русе и на София,какво се правиш на интересен,всички българи сме деца на природата и със селски произход,но като живееш в голям град,не е редно да се топлиш на дърва и въглища !А ти имаш някакви комплекси спрямо софиянци.
  • 28 Вла

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Tog":

    Темата беше за мръсния въздух,като намеси София,да ти кажа,че имам познат Софиянец,който живее в центъра на София и се топли със стари дограми и мебели,тва е неадекватно и олигофренско в голям град,та и в Русе сигурно има такива,тва са олигофрени и аз имам комплекси,но не като твоите-да принизявам другите населени места,Не мисля че има големи разлики между София и Русе,въпреки че съм от София,обичам еднакво всички български градове и села,стига с тоя малоумен и злобен местен патриотизъм!
  • 29 Русенец

    0 0 Отговор
    И въпреки индустриалните миризми, нито едно име на нито една фирма не се спомената от управниците на Русе. Викат само печките, печките, печките. Правят всичко възможно да отклонят вниманието от истинските замърсители на града.
  • 30 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Вла":

    През турско Русе е имал първата жп линия в България, първите улици с имена, първите павирани улици, първото улично осветление. Но най-големият му просвет е след турско, когато започват да строят красивите му сгради.
  • 31 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Вла":

    Русенци не искат Русе да е столица. Това може да е мечтата на колцина, но не и на мнозинството. Но, русенци не харесват глупостта, с която шопите са наложени за столичани, само и само защото са прости, злобни, упорити, завистливи, крадливи и лесно манипулативни. Нарочно са избрани за столица, защото така външните сили са контролирали България.
  • 32 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Вла":

    Кресненският камък е на 20км от Русе, ама те мъкнели от София?!!?! Що за глупости?
  • 33 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Вла":

    Ами запазила се е вкопаната църква Всях Светих, която за да не е по-висока от тогавашните джамии (имало е такъв султански указ), е изградена наполовина под земята. Запазила се е една от петте порти на Русе - кюнт капу (портата с тръбата), която е била част от именитата крепостна стена, ограждаща Русе. Днес на място на стената е построен бул.Цар Освободител. Запазила се е първата българска електроцентрала - топлата вода. Запазил се е дворецът на царя, който днес е музеят ни. Запазили са се много сгради от времето, когато Русе е процъфтявал и е бил първенец в много неща за България. Първата жп гара също е запазена. Можеш да хапнеш нещо в ресторанта й, ако идваш на гости в Русе. Запазен е и домът а Елиас Канети, ако си чувал за него. И най-вече - запазена е Сексагинта Приста, че и сега разкриват още от нея. Има доста позапазени неща - мерак да имаш, да ги посетиш.
  • 34 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Последния софиянец":

    Барута ни сега е направо препикан. Няма вече кой да пали фитила на топчето. Гърмим само онлайн. Сега така е модерно.
  • 35 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Честито от дядо Бойко мекия":

    Това е сигански манталитет и мислене.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове