Last news in Fakti

20 Юли, 2012 13:20 1 407 2

Бойко Борисов: Стига арести! Време е за реклама на културата ни

  • бойко борисов-
  • реклама-
  • туризъм
Бойко Борисов: Стига арести! Време е за реклама на културата ни - 1
Снимка: БГНЕС

 

 

"Живот и здраве, на 30 август президентът Барозу потвърди идване", казва премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, състояло се на 18 юли. От стенограмата става ясна и заръката на Борисов към министърът на културата: Археологическият музей да е готов до предстоящата визита.

"Преведени са парите преди една седмица за "Света София", за 25 август – ще удържат на думата си, разговарях с архитект Китов", отговаря Вежди Рашидов. Той съобщава, че първият етап от Ларгото ще е готово до 25 август, ще има настилка и подходи към Археологията и стъклени преграждения, които ще бъдат доста любопитни и всеки зрител ще има свободен достъп, докато археолозите работят. Рашидов сравнява атракцията с "Фамилия Саграда" в Барселона. "Давай, защото Дянков и Божидар Димитров дръпнаха пред нас, гледам, сега и Росен Плевенлиев, и той по Созопол обикаля по разкопките. Конкуренцията ни става много голяма", заявява Бойко Борисов.

Министърът на културата информира още за големия чуждестранен интерес към Тракийското съкровище. "Никога не е имало такъв бум на искания на български изложби в света. В момента имам разговор с принца на Монако заради държавните гаранции – искат Тракийските съкровища. Тази есен в Чехия ще бъдат представени Тракийските съкровища, в 2014 г. – в Лувъра. В Йерусалим от музея се обадиха и искат Тракийските съкровища. Миналия ден Китай пожелаха също Тракийските съкровища. Предложих им вампири, за съжаление, не желаят", казва Вежди Рашидов. В отговор на казаното Бойко Борисов казва: "Няма да ги допускаш извън границите на страната".

В рамките на шегите, с които разведрява обстановката, както сам Борисов се изразява, той оставя темите за полицията и продължава за културата. "Вчера президентът на ЕБВР, който е работил дълго време в Лондон и за английското правителство, баща му е археолог, историк и доста ерудиран човек, който много е искал да тръгне и той по неговия път, но сега като разбрал, че идвал в България, му казал: Те там с финансите във ФОРБС пишат, че са добри, иди да видиш разкопките в София, защото казват, че са уникални. И вчера го заведохме да види и пред ЦУМ Археологичния музей, и на катакомбите и днес Дянков ще му е екскурзовод заедно с Плевнелиев да видят там малко и от тези неща, така че наред с интегралния проект на Бургас ще може да каже и на баща си какво сме открили в България. Спряхме да говорим за полиция, само за култура", казва Борисов.

"Добре, това беше време за реклама", заключва Борисов и продължава работата по точките от дневния ред на заседанието.

Рашидов пък обяснява как дори Библията "започва с дух и материя". "Разбира се, тук ще похваля Влади Горанов, защото самата Библия преди Господ да вдъхне живот, първата професия е била скулптор - първо е сътворил човека от кал, знаете добре. По-късно словото е началото, след като му вдъхва живот. Винаги започва така: дух и материя. Материята е икономиката, икономическата част и финансите, разбира се, основно в лицето на господин Горанов и духа, който е земеделие на културите и образованието. Това е ресорът, който управляваме", завършва културният министър.

На правителственото заседание премиерът Бойко Борисов предупреждава министрите да държат подчинените си изкъсо.

"Дръжте хората изкъсо, много бъдете дисциплинирани и стриктни, защото пощада за никого няма", съветва министрите си Борисов.

Премиерът информира министрите за ареста на "един наш депутат от ГЕРБ, който много хитро се опитваше да си използва положението и да изкарва пари на гърба на партията". По адрес на Димитър Аврамов, Борисов казва, че е създал проблеми на управляващите с "една германска фирма". "Сега научих, като се вторачих в него", коментира той.

"Така че, сега като стане готов ареста, нека и в Брюксел да знаят, че може да се забавим малко, но понеже искаме да документираме, те от три дни се гласяха как да предадат парите и снощи в 22,00 часа ли беше, към колко ми се обадиха, по нощите отиде жена му да вземе парите", казва Борисов.

Премиерът им напомня, че още двама служители на БОП също били засечени и арестувани. "Предупреждавам ви, че много внимателно наблюдавам, само да чуя някъде че се говори, така че си дръжте хората изкъсо, много бъдете дисциплинирани и стриктни, защото пощада за никого няма", отсича Бойко.

"Знаете ли колко е трудно да се дебнат „колеги", защото знаят мероприятията, знаят как действат службите, ослушват се, защото знаят че са гузни", кзава премиерът. Според него "сто пъти по-трудно да хванеш такива хора, отколкото обикновен престъпник". "А и малко да ви развеселя, те самите си правят външно наблюдение на себе си, за да се пазят от колегите", коментира премиерът.

Предишното правителство и неговият премиер Сергей Станишев да поемат отговорността си за негативизма към Висшия съдебен съвет в доклада на Европейската комисия, призовава министър-председателят Бойко Борисов на заседанието на кабинета.

По повод евродокладът премиерът Бойко Борисов препоръчва на министрите Ковачева, Цветанов и Младенов да поканят лидера на БСП Сергей Станишев, за да си отчете "двете години".

"Поканете Станишев, ако иска да дойде, но той няма да иска да дойде, министър Миков, министър Тачева, защото той е за петгодишен период, те трябва да си отчетат поне двете години. Извадете от последните техни две години докладите, от последните три години докладите, сумирайте ги с цялостния на Европейската комисия, така че да е ясно кой какво си е свършил" , пресмята Борисов.

Според него негативизмът към Висшия съдебен съвет е изцяло към предишното правителство, "защото предишният парламент избра този Висш съдебен съвет, който направи всичките тези бели". "Така че нека да дойдат, да кажат - ние избрахме тогава този Висш съдебен съвет, с гласовете на нашите партии в парламента, но се провалихме с него, видно е, че в докладите ги размазват от критика, приемаме тази своя вина", казва премиерът.

Той обяснява, че от БСП се очаква "да си посипят главата с пепел, затова, че не подкрепиха Закона за конфискация в парламента, а тук това в доклада е показано като политическа воля". "Така че, заедно да приемем и критиките, заедно да приемем и положителните констатации, а едно подобно заедно приемане и представяне на доклада ще даде повече доверие и в народа, и в Брюксел" казва премиерът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 886

    0 0 Отговор
    еее ве4е арести няя има хайде вси4ки да крадем ся :д
  • 2 EiTakuv

    0 0 Отговор
    Става на въпрос за коментарите,медиите и информацията излизаща , ограниен глупако ! Браво , на премиера ! Ще се сетим, че не само негативизъм трябва да се изнася пред народа и в чужбина
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове