ФАКТИ.БГ

Скандално измениха 20-годишната присъда на циганина, убил момче, искайки цигара

Апелативният съд във Велико Търново замени 20-годишна присъда за убийство с 4 години лишаване от свобода за причинена лека телесна повреда, довела до смъртта на пострадалия

Публикувана: 5 Февруари, 2020 17:05
69 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4870
Скандално измениха 20-годишната присъда на циганина, убил момче, искайки цигара
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.1 от 8 гласа.

Съдии замениха 20-годишна присъда за убийство с 4 години лишаване от свобода за причинена лека телесна повреда, довела до смъртта на пострадалия.

Решението е на състав на апелативния съд във Велико Търново и се отнася до делото за смъртта на 18-годишния Алекс от град Бяла, Русенско. Трагичният инцидент е от 8 юли 2017 г. Сутринта около 6,00 ч. в центъра на града, на връщане от дискотека, настъпва спречкване за цигара между Алекс и група цигани.

Един от групата нанася удар на 18-годишния младеж, който пада на земята и си удря главата. Настанен е в Университетска болница – Русе с тежка черепно-мозъчна травма, където седмица по-късно умира. Като подсъдим е привлечен 32-годишният Валентин Маринов. Повдигнато му е обвинение за извършване на тежко предумишлено убийство по чл. 116 от Наказателния кодекс.

С присъда от 14 ноември 2018 г. окръжен съд Русе признава подсъдимия за виновен в умъртвяването на Алекс по хулигански подбуди и го осъжда на 20 години лишаване от свобода, които да изтърпи при първоначално строг режим. Същият е осъден да заплати и по 100 хил. лв. на родителите на жертвата, като обезщетение за претърпените от тях неимуществени щети. След обжалване на присъдата делото стига до Върховния съд, който отменя присъдата и го връща за ново разглеждане в Апелативен съд – Велико Търново. Съгласно дадените от ВКС указания е назначена комплексна допълнителна съдебно-медицинска експертиза, с участието на съдебни медици и физик.

Апелативният съд намира, че изложените в жалбата на защитника на подсъдимия възражения срещу присъдата са частично основателни. Изложените доводи, че подсъдимият е действал при неизбежна отбрана, въззивният съд счита за лишени от основание, но намира за основателни доводите, че първоинстанционния съд неправилно е квалифицирал деянието на подсъдимия като предумишлено убийство. Според апелативните магистрати обвинението трябва да бъде преквалифицирано като причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена телесна повреда.

"Според установената фактическа обстановка, действията на подсъдимия - замахването и нанасянето на удара по лицето на пострадалия, са поставили началото на причинно-следствен процес, при който пострадалият се е отдръпнал за да се предпази, залитнал е и в резултат от това залитане в комбинация с ударното въздействие и състоянието на алкохолно опиянение, в което се е намирал, е загубил равновесие и паднал на земята, ударил си е главата в бетонните плочки и е получил тежка черепно-мозъчна травма, която е довела до настъпването на смъртта".

"Окръжен съд Русе е приел правилно, че са налице обективните признаци на основния състав на престъплението "убийство" по чл. 115 от НК, не неправилно е приел, че са налице и субективните признаци на това престъпление. Въззивният съд приема, че наличие на умисъл от страна на подсъдимия е налице, но само по отношение на първия непосредствен обществено опасен резултат от деянието (нанесения удар с юмрук в лицето), а именно причинената на Алекс лека телесна повреда., по смисъла на чл. 130 от НК, тъй като същия, със сигурност е съзнавал, че нанасянето на на удар на друго лице е обществено опасно деяние, както и че в резултат на този удар със сигурност ще причини на пострадалия болка и страдание, от което може да се заключи и че е искал настъпването на този резултат".

"По отношение на втория и третия обществено опасни резултати - причинената тежка черепно-мозъчна травма и последвалата смърт на пострадалия, съставът на ВТАС намира, че те са настъпили вследствие на залитането на пострадалия при опита му да се предпази от удара на подсъдимия в комбинация н ударното въздействие, като за загубата на равновесие е допринесло и алкохолното опиянение на пострадалия".

"Според събраните по делото доказателства, нанесеният от подсъдимия удар с юмрук е бил слаб или с умерена сила, което изключва възможността загубата на равновесие да е причинена само от ударното въздействие, а се дължи на комплекс от причини. Подсъдимият не е можел да знае точната степен на алкохолно опиване на пострадалия, нито е предполагал, че евентуална реакция на последния в опит да се предпази ще доведе непременно до неговото падане, като се има предвид, че малко преди това Алекс С. А. е избегнал по същия начин опит за удар от друго от присъствалите лица, на което в последствие сам е нанесъл удар", се казва в решението на апелативните съдии.

Предвид установените по делото фактически положения, съставът на ВТАС приема, че по отношение на причинената на пострадалия тежка черепно-мозъчна травма и настъпилата в следствие на нея смърт, подсъдимият е действал при непредпазлива форма на вината във вид на небрежност (а не на пряк или евентуален умисъл), тъй като не е предвиждал, че след удара пострадалият ще залитне и ще падне на земята, при което ще си удари главата в бетонните плочки и в резултат на това ще получи тежка черепно-мозъчна травма, но е бил длъжен и е могъл да предвиди тези последици от деянието си.

По тези съображения въззивният съд приема за установено, че с деянието си Валентин М. не е извършил престъпление по чл. 116 от НК, а е извършил рестъпление по чл. 124, като е причинил по непредпазливост смъртта на Алекс А. вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда. За извършеното от подсъдимия престъпление, законът предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години. След съобразяване на наличните смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства, тяхната относителна тежест и високата степен на обществена опасност на деянието и дееца, въззивният съд намира, че наказанието следва да бъде определено при превес на отегчаващите отговорността обстоятелства. Като на подсъдимия следва да се наложи наказание 4 години лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален общ режим. Въззивният съд потвърждава присъдата в гражданско-осъдителната и част по отношение на уважения размер на предявените граждански искове. Решението на Апелативен съд – Велико Търново подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Велико Търново / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.1 от 8 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Някой си
1 Отговор
То съд, то прокуратура, то чудо!

Коментиран от #30


Оценка:
-1 +136

2
Този коментар е премахнат от модератор
Брах ви лайката гербаджийска
3 Отговор
Евалата на тая държава, няма ли кой да хвърли една атомна бомба да ни отърве от мъките

Коментиран от #37, #61


Оценка:
-3 +112

4
Този коментар е премахнат от модератор
Гробар съм
5 Отговор
Е това ни е държавата, убийците на свобода рамо до рамо с крадците на народа. И това си е един глас на избори, един убиец излиза след 1 година, пазете се хорица, да не стигнете до мен... ГРОБАР СЪМ

Оценка:
-2 +74

6
Този коментар е премахнат от модератор
Давайте давайте
7 Отговор
Накрая само съда и циганте ще останете по тая България! Давайте давайте, дано и на вашите деца така да им се случи!

Коментиран от #25


Оценка:
-0 +100

Българин
8 Отговор
Терминал 1 или 2 и да ни няма от тази циганизация. Писна ми.

Оценка:
-2 +69

архангел
9 Отговор
Следващото убийство на мангала да бъде дете на съдия,може и 2 да са.Честито правосъдие с идиотските термини.

Оценка:
-0 +93

Бойко Боклука
10 Отговор
Само гълчат като мисирки, стабилни сме, Европа ни чува!

Оценка:
-1 +54

Лелее
11 Отговор
Към съдиите:
Дано тоз същият цИгаН така леко “ побутне “ цялото ви семейство като излезе !
Ей тъй , по член който си изберете!

Коментиран от #15


Оценка:
-0 +79

12
Този коментар е премахнат от модератор
Българина
13 Отговор
Само да припомня, ЧЕ НА Иванчева ДАДОХА 20 години затвор, ЗА "ПОИСКАН" подкуп.

Коментиран от #45


Оценка:
-2 +62

ГРАД КОЗЛОДУЙ
14 Отговор
виждате лъжите ГЕШЕВИ убиеца на момиченцето от сотиря до живот убиеца на ВИКИ журналистката от РУСЕ 30 ГОДИНИ А ТОЯ МАЛКО това държава ли е при оца убийците ги разтрелваха ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ отмени смъртното наказание а ПЕТЪР СТОЯНОВ помилва и амнистира хиляди престъпници

Оценка:
-2 +36

Бай Ганьо
15 Отговор

До коментар #11 от "Лелее":


Вече забранено ли е да се наричат цигaни?!

Коментиран от #24, #32


Оценка:
-1 +36

ГРАД КОЗЛОДУЙ
16 Отговор
герб е мафия

Оценка:
-2 +33

Митко
17 Отговор
Докога ромите ще имат само права без задължения и норми на поведение? Докога?

Оценка:
-2 +44

18
Този коментар е премахнат от модератор
19
Този коментар е премахнат от модератор
ГРАД КОЗЛОДУЙ
20 Отговор
ПРИ СОЦА ТАКИВА КУРШУМ И У ТРАПА

Оценка:
-1 +43

21
Този коментар е премахнат от модератор
Коментатор
22 Отговор
Колко от всичките коментирали прочетоха мотивите на съда и колко осмислиха какво е написано? В случая може ли хулиганско сбиване да е предумишлено убийство? Прочетете мотивите.

Коментиран от #51, #53


Оценка:
-29 +4

23
Този коментар е премахнат от модератор
24
Този коментар е премахнат от модератор
Вервай си..
25 Отговор

До коментар #7 от "Давайте давайте":


Те първи ще избягат!Сега само трупат долари за пра-пра внуците,след някой и друг месец ще напълнят сметките и беж в Американа.За тези няма забрани,а има ПОКАНИ!

Оценка:
-0 +15

Съдът е
26 Отговор
Бандата на МАЛИНОВЩИНАТА !!! Всичко се прави умишлено под зоркия поглед на руските окупатори, трябва да бъде омаскарена демокрацията , това е целта!

Коментиран от #58


Оценка:
-15 +1

Роко
27 Отговор
Циганин да се накаже с удар по главата който ще го накара да залитне и случайно до него да минава влак който да го сгази

Оценка:
-0 +24

ЪРП
28 Отговор
УРОДИИИИИИИИ!!!!!!!!
АКО БЕШЕ ДЕТЕТО НА ПСЕВДО съдията, ДАЛИ ЩЕШЕ ДА ДАДЕ НА УБИЕЦА НА ДЕТЕТО МУ ЖАЛКИТЕ И ПОЗОРНИ ЗА БЪЛГАРИЯ 4 ГОДИНИ???????????????????
УРОД

Оценка:
-0 +23

29
Този коментар е премахнат от модератор
До родителите на Алекс
30 Отговор

До коментар #1 от "Някой си":


Да фанете и първо съдийте да ги утрепате па после да ви съдат дедовия:-)

Коментиран от #46


Оценка:
-0 +19

31
Този коментар е премахнат от модератор
Лелеее
32 Отговор

До коментар #15 от "Бай Ганьо":


Не брат , ма ме трият ...

Оценка:
-0 +4

Байконурски жмел
33 Отговор
смъртно наказание,веднага!!!!до изпълнението му-в урановите мини

Оценка:
-0 +17

34
Този коментар е премахнат от модератор
Мрте си българи
35 Отговор
Търпите ама защо не се възвихрите и го убийте? Това е държавата на българите. Бойко Борисов не е ли българин? Или е някакво извънземно влечуго подобно което няма чувства и емоции. Искам българите да се ядосат. Искам да ги очистим. Трябва да ги накажем. Майната на системата на законите в България. Нека народа покаже какво е правосъдие. Утре ще пуснат мангала от Галиче. Където уби мн яка секси мацка за 300лв. Каква красавица и е мъртва. Нямате ли чувства и емоции бг народ? Вие сте същите като Бойко.

Оценка:
-0 +14

Митю
36 Отговор
а какво означава "частично"виновен,като частично бременна ли,частично мъртъв ли?

Оценка:
-0 +18

Атомна бомба
37 Отговор

До коментар #3 от "Брах ви лайката гербаджийска":


Аз при вас не стъпвам и да ми платите. Не си струва.

Оценка:
-0 +5

ГРАД КОЗЛОДУЙ
38 Отговор
мафия корупция бес законие гарантирано от герб

Оценка:
-1 +12

Balgarin
39 Отговор
Bravo na Sadia mitalov pusnal metegnika--shpionin v Moskva.

Оценка:
-7 +2

ГРАД КОЗЛОДУЙ
40 Отговор
ЗНАЧИ ЦИГАНИНА НЕ Е УБИЛ ЧОВЕКА АТОЙ ПАДНАЛ ЧЕ УМРЯЛ КЪДЕ ВИ Е ПРАВО СЪДИЕТО

Оценка:
-0 +14

ГРАД КОЗЛОДУЙ
41 Отговор
има поговорка криво седи право съди

Коментиран от #44


Оценка:
-1 +3

гост
42 Отговор
БОЙКОООО ГЕШЕВВВВ !! Наредете се и вас да ви бутне мръсният циганин та да си хакнете главите и ВИЕ !!! И дано да се отървем от ВАС!!!!

Оценка:
-0 +13

ТОЧКАТА
43 Отговор
г/н Помпейо каза че това е в рамките на демократичните процедури!!!!!Върховенството на ЗАКОНА!!!!е спазено!Плевнелиев потвърди.

Оценка:
-0 +4

ТОЧКАТА
44 Отговор

До коментар #41 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


беше тя.....сега е..... криво седи ,криво си съди....справка/помпеииии

Оценка:
-1 +1

ТОЧКАТА
45 Отговор

До коментар #13 от "Българина":


ВАЖНА ПОДРОБНОСТ,,...ЗА ВЕРОЯТНО!!!!!!поискан подкуп,,.....!!!!!!!

Коментиран от #47


Оценка:
-0 +3

ххх
46 Отговор

До коментар #30 от "До родителите на Алекс":


Да хване тези в парламента ,защото те пишат закона,съдът само го прилага!Такъв какъвто е написан от болшинството в НС!

Оценка:
-4 +1

ГРАД КОЗЛОДУЙ
47 Отговор

До коментар #45 от "ТОЧКАТА":


значи родитерите на АЛЕКС ако платеха на точните съдии тоя ром щеше да получи по строга присъда така ли е или не

Коментиран от #50


Оценка:
-0 +8

анонимен
48 Отговор
Да ти пикам на правосъдната система!

Оценка:
-0 +18

цачо
49 Отговор
Как се вярва на това извратено правосъдие?Що за правосъдие е тази присъда? 4 години за убийство на човек!
Забележете от кой етнос е подсъдимия,това са все бокови избиратели!

Оценка:
-0 +16

ТОЧКАТА
50 Отговор

До коментар #47 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


мразя ТОВА,което ще кажа...ТАКА Е!!!ПАЗАРНА ИКОНОМИКА,ДЪРЖАВА,ОБЩЕСТВО,ОТНОШЕНИЯ,ОБЩНОСТ,ФИРМИ,ОБЩИНИ...и каквото ти дойде на ум!!!ПРОЦЕСЪТ Е ВСЕОБХВАТЕН,УБИИСТВЕН,И ...ПЕЧЕЛИВШ!!!Само си спомни ,,новината,, и КАМПАНИЯТА!!!за ,,оплютото дете от ,,,другарчетата си,, накарани от УЧИТЕЛКАТА!!!!!!!А ТЯ е УЧИТЕЛКА!!!!!!!Мислиш ли че НЕ Е ПРОБВАЛА ДРУГИ СРЕДСТВА преди това .....С ТОЗИ НАХАЛНИК , ПЛЮЕЩ ВСИЧКО!!!!!!!...ПОМИСЛИ,СЪПОСТАВИ,ЧУЙ СЪРЦЕТО СИ и кажи.

Коментиран от #63


Оценка:
-0 +5

VankTA
51 Отговор

До коментар #22 от "Коментатор":


Как изчислиха силата на удара ?Виж ти момчето било опиянено и направило отклон и паднало на плочките.
Пълни глупости Апелативният съд в Търново е за Белене.

Коментиран от #54


Оценка:
-0 +17

Българинът
52 Отговор
Това е циганска България, подкрепяна ежедневно от герб. Орките са във вихъра си, няма кой да ги спре след като са "окрилени " от властта. Вожда не дава и косъм от главите на своите "гласоподаватели" да падне. Омразих се от всичко ставащо, страхувам се за живота си и на моето семейство! Пожелавам на продажниците да страдат от правосъдието, което раздават. И повярвайте ми, това време ще дойде. Да им е хак!

Оценка:
-1 +11

Опа
53 Отговор

До коментар #22 от "Коментатор":


Ало!!!! Прочетох ме, няколко пъти и какво? На този (съдия) му пожелавам,него да го срещнат и поискат цигара, а после нека ми се обяснява колкото си, аааако може. Но съм сигурен че тогава друга песен ще запее

Оценка:
-0 +3

Опа
54 Отговор

До коментар #51 от "VankTA":


Не за Белене, а да ги пуснат нощно време без гащи в някое гето, тогава да ги питам

Оценка:
-0 +3

681 БГ
55 Отговор
Смърт за циганина!!!!!

Оценка:
-0 +9

Киро
56 Отговор
Гадове мръснииии

Оценка:
-0 +7

DRS
57 Отговор
Национален митинг с искане на доживотна присъда пред Върховния касационен съд в деня, когато ще се гледа обжалването на присъдата за човекоподобното животно!!! Още отсега да започва организация!

Оценка:
-0 +7

един от всички
58 Отговор

До коментар #26 от "Съдът е":


Кой е окупатор? Руснаците ли имат военни бази в България? Питай ако не знаеш ,и чак тогава пиши.

Оценка:
-1 +2

Бог
59 Отговор
Всеки след като умре се изправя пред страшният съд, дали бил прокурор или циганин той плаща за греховете си.

Коментиран от #62


Оценка:
-1 +1

123
60 Отговор
Този съдия ще е втория в списъка.

Оценка:
-0 +0

61
Този коментар е премахнат от модератор
62
Този коментар е премахнат от модератор
63
Този коментар е премахнат от модератор
дсдс
64 Отговор
Бутайте ги, патладжаните, да бият и убиват още повече, с такава присъда какво да ги е страх и защо да спазват закони?

Оценка:
-0 +3

65
Този коментар е премахнат от модератор
Пако
66 Отговор
Таа работа, като оная - колата убила човека, а не шофьора

Оценка:
-0 +0

67
Този коментар е премахнат от модератор
Тодор Живков
68 Отговор
Ще ме търсите,ще ме търсите чада мой

Оценка:
-0 +0

сталин
69 Отговор
Никога няма да се оправите мангала трябва да се обеси

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Проф. Тодор Танев
Министърът на образованието пред Нова телевизия:
А с г-н Кънев ще говоря тогава, когато реша - сега съм много нервен."

Още бисери