13 Февруари, 2020 15:00 1 798 22

Екимджиев: Проверката на приватизационните сделки е популистка пушилка

  • михаил екимджиев-
  • приватизация

Юристът препоръча прокуратурата да разследва управляващите по казусите "Божков" и "Василев"

Екимджиев: Проверката на приватизационните сделки е популистка пушилка - 1
Снимка: БГНЕС

Наказанието доживотен затвор без право на замяна да отпадне, да има повече административни глоби и пробация вместо затвори, ремонт на Наказателния кодекс - това предвижда проектът на нова концепция за наказателна политика 2020 - 2025 г., публикувана от Министерството на правосъдието за обществено обсъждане. Идеите, заложени в документа, се разминават със законови промени, приети след извършване на тежки престъпления, които приковаха вниманието на цялото общество.

Преди две седмици на 30 януари убиецът на 7 годишната Кристин от село Сотиря получи доживотен затвор без право на замяна и това беше първата присъда след промяната в закона, свързана със съкратеното съдебно следствие. Адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права коментира пред БНР, че противоречивата законодателна практика не го изненадва и прогнозира, че концепцията за нова наказателна политика ще остане само непотребен документ:

„Това, което се случва в момента, е част от цялата тази имитационна политика, при която ние сме дали някакви наши пари като данъкоплатци да бъде създадена тази концепция и тя е добра. Тя е правена от експерти, но няма да има кой да я изпълнява, защото политическото ни управление се осъществява в кратки мисловни темпорални и връзки и параметри и под натиск на популистки идеи и желание да се угажда на популистки настроения. Затова няма място за концепция, тя ще бъде загробена, забравена в следващите дни“, каза Екимджиев в предаването „Преди всички“.

Има ли място наказанието доживотен затвор без право на замяна в законодателства на страните от Европа

„Поне в държавите членки на Съвета на Европа това наказание - доживотен затвор без замяна, е неприемливо от гледна точка на правозащитните стандарти на Европейския съд по правата на човека и на Съвета на Европа. Във всички случаи трябва да има някаква „хуманитарна перспектива“. Трябва да може, макар и след 10,15, 20 или 30 години, осъденият на такова наказание да поиска /…/ да се прецени дали има смисъл този човек изолиран до края на живота си и ние да плащаме за неговото пребиваване в тази изолация или има смисъл да му се даде шанс за ресоциализация“ , каза Екимджиев и отбеляза, че:

„Европейският съд по правата на човека дава една доста широка свобода на преценка на държавите точно как да регулират тази материя, но има няколко решения, включително и по български дела на Европейския съд, че доживотният затвор без замяна, без никаква възможност за промяна на това положение, съчетан с изключително тежките хигиенни битови условия, изолацията в която пребивават тези затворници, в която деградират, представлява нарушение на абсолютната забрана за нечовешко и унизително третиране по смисъла на член 3 от Конвенцията за правата на човека“.

По повод идеята престъпленията с много ниска обществена опасност да отпаднат от наказателно преследване и да се наказват по-големи глоби, адв. Екимджиев коментира,че „за да намалим престъпността, на първо място трябва да имаме по-добро образование, /…/ по-добра икономика и /…/ да има съзнание за неизбежност на наказанието“:

„Нито ожесточаването на наказателната репресия, нито облекчаването ѝ влияят пряко върху съзнанието на извършителя. Когато един човек е решил да извърши престъплението, не мисли дали ще го хвана, той мисли, че ще му се размине“.

Акцията на прокуратурата за проверка на приватизационните сделки

„Аз съм против един огромен финансов и организационен ресурс на прокуратурата да отива в свирката на влака, за да разследва неща, от които е очевидно, че нищо няма да излезе, /…/ вместо за разследва сегашните управляващи“. Така Екимджиев коментира инициативата на държавното обвинение, което възложи на ДАНС да провери приватизационните сделки.

Заради изтеклите давностни срокове „шансът да се намери престъпление, което да може да бъде ефективно наказано, престъпление свързано с приватизацията, е теоретичен“ смята Екимджиев. Според него проверката е по-скоро пропаганден ход

„Това е димка, една популистка пушилка, която прокуратурата пуска, за да ръкопляска народът и да не задава въпроси. Защо вместо да се връщаме 30 години назад, където нищо не можем да открием и да накажем, защо не разследваме чадъра над Васил Божков в последните 5 години, защо не разследваме чадъра над Цветан Василев в последните 10 години, а трябва да се връщаме 30 години назад“.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    12 26 Отговор
    СТРАХ ТРЕСЕ БЕСЕПЕРАСТКАТА ОЛИГАРХУШКА,ПУКАЙ ГЕШЕВ ЧЕРВЕНИ КРАТУНИ НА ВОЛЯ.!!!

    Коментиран от #11, #22

  • 2 Вълков

    21 12 Отговор
    Защото многоуважаеми оттам тръгва всичко за да се стигне до днес. Няма как да разплетеш сложните схеми на днешните олигарси без да знаеш откъде е тръгнало всичко. Масовата приватизация беше и си остава началото на най-голямата финансова измама в историята на България.
  • 3 Селянина с колелото

    20 3 Отговор
    Почнаха да се насираттттттт, всичко на вън, 30 годинки ядохте и пихте, курорти, кво ли не, колко народ измря, ся плащане ама яко, и в КУША и конфискация на имуществото, ще видите заводи, фабрики, мърши долнопробни!
  • 4 кнаус 485

    28 7 Отговор
    Съгласен съм,пиар акция на Гешев...нищо няма да излезе,това трябваше да се случи преди 10-15 години...

    Коментиран от #20

  • 5 Пушилката на управляващите

    16 3 Отговор
    Щото са се оакали навсякъде.
  • 6 Браво

    19 1 Отговор
    Няма кой да се занимава с актуалните престъпници.
  • 7 Balgarin

    2 4 Отговор
    Ne obicam advokatite--zashtitaVat krFzi o raznoinizi.Advokay o zanolekar kasova belegka me davat.

    Коментиран от #18

  • 8 антрашпиц

    10 3 Отговор
    Нищо няма да се получи,само пушилка .! Как пък все още вярвате след 30 години крадене?Как ги виждате тез всичките крадци в затвора и с върнати милиони незнам.То ако е само Ковачки или Божков...За Костов да споменавам ли изобщо или нема смисъл....
  • 9 Маркиз дьо Отзад

    11 5 Отговор
    Михаил Екимджиев - най-добрият адвокат! Няма загубено дело в Страсбург!
  • 10 Собственик на 433 крави и три мандри

    5 9 Отговор
    Първо предупреждение за по-разумно използване на думата кравари! Един от големите производители на млечни продукти в Северозападна България съм, и напоследък наблюдавам обидите на комунистическо настроените коментатори към нашата професия. Вcички руcoфили, aтaкиcти и кoмуниcти глeдaт дeнoнoщнo caмo aмeрикaнcки филми и пo-тoчнo вoeнни eкшъни и фaнтacтикa, възхишaвaт ce нa Хoливуд, cънувaт ги дaжe, нo вeчeр прeди дa cи лeгнaт иcкaт млякo...!!! Дaли зaщoтo ca нeдoкърмeни, дaли зaщoтo ca нeдoнoceни, дaли зaщoтo ca мнoгo глaдни, нo cвързвaт тoвa c крaви, крaвeфeрми и крaвaри?? Cтрaннo... дaйтe рaзяcнeния?? КOЯ OТ ТРИТE ПРИЧИНИ ВИ КAРA НEУCТOИМO ДA ТЪРCИТE КРAВE МЛЯКO И КРAВEФEРМИ В ИНТEРНEТ?? И кaк гo прeдпoчитaтe, пряcнo или киceлo и нa кaквa цeнa?? Кaжeтe нeщo и зa крaвeтo мacлo и cмeтaнaтa, битa oт крaвaритe, нa филийкa ли cи рaзмaзвaтe?? Кaк кoнcумирaтe прoдуктитe прoизвeдeни oт крaвaритe и уcпявaтe ли дa ги плaтитe или тeглитe зaeми?? A cирeнцe oбичaтe ли.... cиньo, или caлaмурeнo, a кaшкaвaлeц...?? Млeкoпрoизвoдитeлитe в Бългaрия, кoитo ca някoлкocтoтин хиляди души, oт някoлкo дни зaпoчнaхa дa oтчитaт oбидитe нa руcoфилитe, aтaкиcтитe и кoмуниcтитe към трудът и прoфecиятa им....и нещата могат да отидат на зле...

    Коментиран от #13, #15, #16, #17

  • 11 ЗЧИ

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    чл. 80 от НК бегай по пистата ,айде ляв мигач!
  • 12 Последния софиянец

    17 4 Отговор
    Поредната сапунена пиеска на Гешев. Лоша черта на полуинтелигентния българин сдобил се с неограничена власт и заобиколен от слугинаж, е да започне да си вярва, че е велик.
  • 13 Ташунко

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Собственик на 433 крави и три мандри":

    Oвчи, цялa cутрин cи c соpy/pаstе-cиcтeмaтa из тeмитe! E, тoгaвa и aз, ПAК, щe ти нaпишa, чe cи лeкo тъп, и, чe и ти, кaктo и вcички ocтaнaли "прoизвoдитeли" cтe прocтo eдни измaмници, кoитo шиткaт кaзeин вмecтo млякo, чe cирeнeтo ви e измaмaoт cухo млякo и рeд други шитни вътрe, чe ни трoвитe чрeз "млeчнитe" cи прoдукти, "пoлучeни" oт нaблъcкaнитe дo ушитe c aнтибиoтици и хoрмoни живoтни! Aрe бeгaй у лeвo, имбeцил!

    Коментиран от #14

  • 14 ЗЧИ

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ташунко":

    Този не е КРАВАР, а трол!
  • 15 NEMESIS

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Собственик на 433 крави и три мандри":

    Обърка бройката на кравите - 434 са - с теб включително!
  • 16 Урко

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Собственик на 433 крави и три мандри":

    Аз съм производител на юнашко мляко - може ли да се запиша във Вашата гилдия?
  • 17 ДДД

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Собственик на 433 крави и три мандри":

    Аз пък обичам хайдушки боб.Сваряваш боба, хвърляш го и започваш печеното агънце- багънце!Нали ве трол!
  • 18 Клиент

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Balgarin":

    МОРАЛ! ЧЕСТ! ДОСТОЙНТВО ! Това олицетворява адвокат Екемджиев!
  • 19 ТОЧКАТА

    4 1 Отговор
    смисъла е че като ,,гонят,,онез, НЯМА да барат тез/сегашните/..
  • 20 Ново

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "кнаус 485":

    Прав е адвоката що трябва да разследват комунистите кои крал крал сега гледаите други да не крадат че много станахме
  • 21 никой

    0 0 Отговор
    Проверката на приватизацията е пушилка, за да се заметат и да се измести фокусът от грабежа, който се случи през последните години о продължава да се случва. В момент, когато се "усвояват" милиони лева по върховете, управляващите се заемат с кокошкарските дела. Днешния голям грабеж кога ще влезе на фокус? След 30 год. ли?
  • 22 никой

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    БСП-арската олигархушка ли източи милиардите европари през последните 10год.?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове