Last news in Fakti

26 Юли, 2012 15:52 900 3

Янакиева: Държавата не ни помага

  • росица янакиева-
  • перник-
  • земетресение-
  • бсп-
  • герб-
  • оставка
Янакиева: Държавата не ни помага - 1
Снимка: БГНЕС

Управляващите да спрат да правят политика на гърба на перничани. Така кметът на миньорския град Росица Янакиева отговори на вчерашните обвинения на ГЕРБ, че неправилно и непрозрачно е изразходвала парите, отпуснати за щетите от силното земетресение в района. Вчера общинските съветници от ГЕРБ обявиха, че ще дадат Янакиева на прокуратурата.

Днес градоначалникът обвини управляващата партия, че притиска кметовете на БСП, а искането за оставката й лидерът на партията Сергей Станишев определи като „пореден случай на грубо политиканстване“.

Станишев е убеден, че по този начин управляващите прикриват собственото си безсилие да изпълнят ангажиментите си към възстановяването на пострадалия от земетресението район.

„ГЕРБ организират атаки срещу кмета Росица Янакиева, вместо да я оставят да работи. Правителството не е осигурило необходимите средства за ремонт и възстановяване на домовете на хората. Не е осигурило пари и за възстановяване на обществените сгради- здравни заведения, училища и детски градини."- възмути се Сергей Станишев.

Вчера правителство реши да бъдат отпуснати допълнително 1 048 800 лева за подпомагане на лицата и семействата, пострадали от земетресението на 22 май 2012 г. в областите София и Перник. Дирекциите „Социално подпомагане" в областите Перник и София-град до момента са приели общо 12 650 молби-декларации за отпускане на еднократни помощи.

Общият брой на одобрените молби и издадените заповеди за отпускане на еднократни социални помощи в размер на 325 лв., е 6 304 броя.

Росица Янакиева бе категорична, че напрежението в Перник нараства, защото месеци след разрушителното земетресение, над 600 перничани продължават да живеят във фургони и палатки.

„Фургонът в Перник е лукс и само бързата намеса на държавата може да помогне за подобряване на положението ни", зяви Янакиева. Тя недоумява защо междуведомствената комисия, ръководена лично от Цветан Цветанов, работи толкова бавно и даде за пример как  8507 перничани са потърсили помощта на държавата, но за момента тя е разгледала  едва 290 молби- одобрени са само 194- останалите имат отказ без да са посочени мотиви.

„Вместо да помагат на хората, управляващите от ГЕРБ си измиват ръцете и спекулират със сумата от 2,7 млн. лева, която е предоставена за общинския сграден фонд, в който са включени повече от 130 сгради- като училища, болници и детски градини"- заяви Росица Янакиева. Тя припомни, че от поисканите 9.5 млн. лева, държавата е дала едва 2,7 милиона. „Причината според чиновниците във фонда е липсата на пари. Няма пари за покриване на щети при бедствия за тази година", разкри кметът на Перник.

Росица Янакиева припомни, че общината подготвя документите на гражданите, но решението на кого да се даде и колко да получи- е единствено и само на междуведомствената комисия. Според нея това не са единствените случаи на неадекватна реакция от страна на държавни органи. „Обидно е, че от 12 000 подадени молби за получаване на социална помощ от 325 лв., досега едва 1800 души са получили парите си", възмути се Росица Янакиева. Тя припомни, че тези помощи се изплащат от Агенцията за социално подпомагане, която е на подчинение на министъра на труда и социалната политика.

Кметът на Перник смята да сезира Брюксел заради неадекватната позиция на управляващите от ГЕРБ, които прилагат двоен аршин към хората в общините, пострадали от бедствия.

„Перник е витрина на безсилието на държавата", каза зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 крадла БКП

    1 0 Отговор
    Не ви помагаме в кражбата ...,
  • 2 елка

    0 1 Отговор
    Тая нагла комунистка има очи да говори. .ах ти крадливото племе ..до кога ще я търпим тая сган?
  • 3 IQ146

    0 0 Отговор
    Янакиева е КРАЛА и пак ще КРАДЕ! Българският народ още не е дозрял да разбере, че не е важно ОТ КОЯ ПАРТИЯ ще е Кмета, важното е ДА НЕ КРАДЕ! Тогава ще има пари за благоустройството на града! Иначе всичко ще отива в приближените на Кмета и съветниците! И пари за благоустрояване НЯМА ДА ОСТАВАТ! НАЙ-ВАЖНИЯТ въпрос към всеки управленец е КРАДЕ ЛИ? И ако има и най-малкото съмнение, че този кандидат е КРАДЕЦ, не трябва да го избираме. За НИЩО НА СВЕТА. Независимо от КОЯ ПАРТИЯ Е!!!
    Идват избори.Ей сега ще дойде следващото лято!
    А българският народ още не разбира,че не е важно ОТ КОЯ ПАРТИЯ ще е ПОЛИТИКЪТ,важното е ДА НЕ КРАДЕ!Тогава ще има пари за благоустройство и развитие! Иначе всичко ще отива в приближените на политиците! И пари НЯМА ДА ОСТАВАТ! А без пари НИЩО НЕ СТАВА! НАЙ-ВАЖНИЯТ въпрос към всеки управленец е КРАДЕ ЛИ? И ако има и най-малкото съмнение, че този кандидат е КРАДЕЦ,не трябва да го избираме. За НИЩО НА СВЕТА! Независимо от КОЯ ПАРТИЯ Е! Почтени хора от БСП, СДС, ДСБ и всички останали? Да заповядат! САМО ДА НЕ КРАДАТ!!! Лява или Дясна политика? Какво значение има каква политика ще се провежда, АКО НЯМА ПАРИ ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО Й? Без ПАРИ никаква политика не може да се осъществява. Ще има само МИМИКРИИ, предназначени ДА ПРИКРИВАТ КРАЖБИТЕ-вижте дупките по пътищата!!! ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА ГОВОРИМ НИЕ, ГРАЖДАНИТЕ! ЗАЩОТО ТАЯ КРАДЛИВА ПАПЛАЧ КРАДЕ НАШИТЕ ПАРИ!!! И ОБЩЕСТВЕНИЯ ДОГОВОР Е НАРУШЕН! Общественият договор, който гласи – „Ние плащаме данъци, а вие, политиците управленци, ги харчите съгласно закона за бюджета”, не да ги КРАДЕТЕ! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ НЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове