Last news in Fakti

14 Февруари, 2020 16:10 7 240 21

Тол системата започва да лови шофьори без винетка

  • тол система-
  • винетки

Ако в същия ден бъдат спрени на пътя от мобилните екипи на тол контрола, ще имат възможност да платят по-ниска санкция – т. нар. компенсаторна такса

Тол системата започва да лови шофьори без винетка - 1
Снимка: shutterstock

Шофьорите, които пътуват по републиканската пътна мрежа без валидна електронна винетка, ще бъдат санкционирани и чрез камерите на тол системата. Нарушителите ще бъдат снимани и автоматично ще влизат в базата с данни. Новите правила и работата на камерите влизат в сила от понеделник – 17 февруари, съобщи trafficnews.bg.

Ако в същия ден бъдат спрени на пътя от мобилните екипи на тол контрола, ще имат възможност да платят по-ниска санкция – т. нар. компенсаторна такса. Тя е 70 лв. за леките коли, 125 лв. за превозните средства между 3,5 т и 12 т и 175 лв – за тези над 12 т. В противен случай в края на деня ще им бъде изпратен електронен фиш по пощата за плащане на глоба – 300 лева за леките автомобили до 3,5 тона и 1800 лв. за тежкотоварните превозни средства. Глобата може да бъде избегната, ако в 14-дневен срок от получаване на електронния фиш, бъде платена компенсаторна такса. Тя се плаща само по банков път, като в платежното нареждане се посочва номерът на електронния фиш.

След старта на тол системата на 1 март, за камионите и автобусите над 3,5 тона, компенсаторните такси ще са от 150 лв. до 750 лв. в зависимост от масата на превозното средство и броя оси.

Камерите на тол системата обхващат 10 800 км от републиканската пътна мрежа и въпреки че след 1 март платените участъци за тежкотоварните превозни средства ще са 3115 км, камерите и по останалите трасета ще работят, макар и с нулева ставка. За останалите участъци от републиканската пътна мрежа от общо 20 000 км, за които се дължи електронна винетка, контролът ще се осъществява както и досега - от 105-те мобилни екипа на Националното тол управление. При старта на електронната система не беше възможен контрол от камерите на тола, тъй като през 2019 г. все още имаше валидни хартиени винетки. В момента продължават тестовете на електронния фиш и той ще бъде пуснат ефективно на 17 февруари 2020 г.

Съгласно наредбите към Закона за движението по пътищата, ако водачът откаже да плати на място на мобилните екипи, ще му бъде съставен акт за установяване на административно нарушение. За да продължи пътя си, шофьорът трябва да плати уикенд винетка за лека кола и седмична винетка – за тежкотоварните автомобили, или съответно от 1 март – т. нар. максимален тол. В противен случай ще му бъде издадено наказателно постановление и ще бъде глобен – с 300 лв. за леките автомобили до 3,5 тона, а за тежкотоварните – с 1 800 лв. След старта на тол системата, ако водачът е декларирал неверни данни за масата, осите и екокатегорията на камиона или автобуса, санкцията е 2 500 лв.

Електронният фиш ще се анулира при плащане на компенсаторната такса в срок, както и в случаите, когато пътното превозно средство е обявено за издирване или за него законът не изисква плащане на пътна такса.

Напомняме на шофьорите, че проверка на валидността на е-винетките, включително и на издадените чрез Агенцията за социално подпомагане, както и на тези на пререгистрирани автомобили, може да бъде направена на сайта на АПИ.

Водачите трябва да внимават при въвеждането на данните на пътните превозни средства, независимо дали го правят лично или с помощта на служебно лице. Отговорността при неправилно декларирани данни относно регистрационния номер на пътното превозно средство, категорията му или периода на валидност на винетната такса е на собственика или на ползвателя, като в случай на неправилно декларирани данни се счита, че за пътното превозно средство не е заплатена дължимата винетна такса. Корекции в електронната система за събиране на пътни такси не са възможни.

Данните могат да бъдат въведени на кирилица или латиница, стига графично да отговарят на данните от талона на колата.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Balgarin

    5 4 Отговор
    Parite Kade otivat?
    Predlagam za invalidi I soxialno slabi hora.
  • 2 Шофьор

    14 6 Отговор
    спрей мама, само 10 евра .... и да ГО ДУУУУХАТ, глухарчетата :)
  • 3 Някой си

    11 2 Отговор
    И това побългарихме!
    Честито!
  • 4 Тост

    6 10 Отговор
    Чак сега ли ще заработят камерите?! 😱
    Е за чий тогава висяха колите по пътищато цяла година...
  • 5 беге комунизъм

    3 7 Отговор
    парите отиват за бонуси към пенсиите на най-бедните пенсионери, надявам се
  • 6 Гост

    9 5 Отговор
    Че тя ги лови от една година, аз лятото им плащах 70лв на боклуците

    Коментиран от #17

  • 7 сем

    12 5 Отговор
    300лв - малко са - направете ги минимум 5000-10000лв за леките коли и към 40000лв за камионите , щот са на фирми и се предполага че може да намерят такива пари, а хорицата с колите за по 2-3000лв, все отнякъде, ще намерят 5-10000лв да ви платят глобата, ако трябва и кредит, ще изтеглят! Много хуманно пипате, може и по-грубо, може и още - давайте, пък ако нямате умни министри дето да ви кажат схемата и размера на глобите - питайте, срещу 5 депутатски заплати, ще ви обясня кое как и колко!!!
  • 8 бай ти Ганя

    0 5 Отговор
    Супер до 17-ти ще обикалям по България по стария начин - бегайки от пенсионерите с надписани коли ТОЛ :).... пак съм на далавера неколко дена... хехехех!
  • 9 Иван

    19 4 Отговор
    От по-горните постове се вижда защо държавата ни е в това състояние...Българинът най-умен, най-хитър, най-беден, най-неоправдан...

    Коментиран от #11

  • 10 Зевзека

    6 1 Отговор
    Е ............най-накрая. Значи оттук нататък пътищата ще са ни изрядни и без дупки...............Ха-ха-ха. Вече сериозно : не знам в кой джоб ще потънат тези пари
  • 11 онея от горе

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Не бе Ванка, пълни гушката на олигарха>.. нека се возят в последни модели BMW , Мерцедес и Ауди а ти си карай трошката за 2000лв, щото си много стриктен и си с европейско мислене! Ако парите отиваха в хазната - ОК - ама надали! Некой разчет дал ли ти е къде точно отиват парите от данъци - винетки - свинетки - такси и др. подобни?!? Не, няма и да ти даде! Няма гласност , няма публичност и хората си трайкат бъркйки в джоба, за последните стотинки... да си платят сметките, а за хляб , ако остане!!!
    Теб, ако ти е кеф да живееш така и да те клатят, на мен не ми е!
    Така че живей си живота, стриктен, мълчалив, покорен и приведен в стойка Г/ но моля не давай крайни коментари, за другите хора!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пламен

    9 0 Отговор
    Как е уреден въпроса за коли с чужда регистрация?На тях къде им изпращат глобите?
  • 15 Умно село

    5 0 Отговор
    КЛЕКНАЛ €€€ $$$$ НУЖНИК!
    Куче влачи, диря нема!
    Квадратните кратуни от Брюксел и Сащ ни търпят да сме в кюпа ЕО, защото знаят акъла на нашите първи "Пълководци"
    По католици и от Папата. Да ни похвалят квадратните е най-важно!
    А и у нас лесно се купуват калинки и бушони.
    Изглежда, че Алековия Бай Ганьо никога няма да се затрие,
    дори си го изпретихме и €вров депутатин.
  • 16 Субару

    0 6 Отговор
    Ще ме ловят? Нали са с Дачия тия тол-полицайчета. Не се родила още Дачия ,дето да ме фане. Субару Ипреза СТИ - 330 кончета.

    Коментиран от #20, #21

  • 17 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Плащал си им защото не си си купил винетка, ако си бил редовен,няма да плащаш,логично,смешник
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    0 0 Отговор
    ГЕРБ, съсипахте я тази държава, вашта мама мръсна
  • 20 Гад

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Субару":

    330 коня суби пък няма 97лв. за винетка. Цървуланче мамино с къса чурка.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове