26 Февруари, 2020 18:43 3 892 39

Осезаем спад в доверието към Борисов

  • бойко борисов-
  • министри-
  • министерски съвет-
  • кабинет-
  • галъп-
  • доверие-
  • популярност

Популярността на повечето министри също върви "надолу", отбелязват от "Галъп"

Осезаем спад в доверието към Борисов - 1
Снимка: БГНЕС

Политическата криза, започнала в началото на тази година, видимо засяга публичния образ на властта - правителството, парламента, министрите и т.н, сочи справка на социологическата агенция "Галъп интернешънъл".

Сравнението в данните за общественото мнение преди и след началните седмици на годината показва ясно по-неблагоприятни масови възприятия за текущото състояние на страната. Водната криза, скандалите, протестите и др. създават определени рискове за управлението.

За последните два месеца на 2020 г. доверието в правителството спада с 5 процентни пункта, с толкова се покачва и недоверието. С 6 пункта надолу между декември и февруари е доверието в парламента. За последно подобни равнища на доверие спрямо парламент и правителство бяха регистрирани по-отчетливо и трайно след "Апартаментгейт". Традиционният въпрос на "Галъп интернешънъл" "Накъде върви България" показва ръст на негативните оценки с 9 пункта спрямо декември и спад на позитивните със 7 пункта.

Сред основните публични фигури с най-сериозно доверие продължават да се ползват Румен Радев, Мая Манолова, Слави Трифонов и др. При Радев предстои да се регистрира влиянието на новия етап в отношенията му с кабинета, които вече създават определени рискове за част от популярността. Манолова укрепва доверието си, макар и на сравнително по-ниски от преди нива - след като закономерно загуби немалко доверие при напускането на длъжността "омбудсман" и участието си в местните избори. Доверието при Слави Трифонов пък се колебае около познатите напоследък равнища от около 1/3 и 2/5, посочиха още от агенцията. Сравнително добри обществени оценки имат също Йорданка Фандъкова, Илияна Йотова, Бойко Борисов, Мария Габриел.

Сред членовете на кабинета Бойко Борисов продължава да се ползва с най-сериозно доверие - 24 на сто към февруари, следван от Томислав Дончев с 22 на сто, Красимир Каракачанов и Красен Кралев с 19 на сто, Екатерина Захариева с 18 на сто и др. Осем пункта спрямо края на 2019 г. е спадът на доверието при Борисов. При повечето министри също се регистрира осезаем спад в популярността. Министър Емил Димитров има 16 процента доверие през февруари, като вероятно това се дължи и на по-високата разпознаваемост на Димитров, наследена от предишни периоди. Сходно е и доверието на председателката на парламента Цвета Караянчева. По-ниската разпознаваемост е и причината за по-скромен старт при другия нов министър - Деница Сачева - 8 на сто, при първото измерване.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Затова има

    71 2 Отговор
    100 пункта при ц и г а н и т е
  • 2 Йосарян

    64 4 Отговор
    Глупости! Матряла му има яко вера, че е дебиляк! 10 годин го папуркат на вера! Цървул банкянски!
  • 3 сериозен медицински успех

    65 3 Отговор
    С което се доказва , че идиотизмът е лечим.
  • 4 мечо

    5 61 Отговор
    аз му имам доверие на боико защтото дава пари и храна не редовно но дава и казва че има стабилнос и нияма алтернататива а не като гуспожа лажа само да лаже и онзи от боец георги бесниат виденчанин да казва че има каща вав барслона а то да нияма
  • 5 На територията

    75 4 Отговор
    Който вярва на този лъжец №1 , който за 10 години не е казал нито истина, значи няма много ум в главата си, също като Вожда.

    Коментиран от #38

  • 6 SAAB

    59 3 Отговор
    Главанако го харесва само манекенката , братчеда и US ханъмата :)
    Ония от клиповете дет му целуват ръка .....сега ша му турят крак !
  • 7 петел

    46 2 Отговор
    Cрeд члeнoвeтe нa кaбинeтa Бoйкo Бoриcoв прoдължaвa дa ce пoлзвa c нaй-ceриoзнo дoвeриe - 24 нa cтo към фeвруaри, cлeдвaн oт Тoмиcлaв Дoнчeв c 22 нa cтo, Крacимир Кaрaкaчaнoв и Крaceн Крaлeв c 19 нa cтo, Eкaтeринa Зaхaриeвa c 18 нa cтo и др.
    24 процента от българите със сигурност са мазохисти. Останалите проценти до 80 вероятно не са разбрали и въпросите в анкетата.
  • 8 илия

    6 40 Отговор
    кажете за техноинпекс и даржавна сигурност

    Коментиран от #13

  • 9 Valio

    41 3 Отговор
    Доверие???????Никога.....
  • 10 Ахахах

    68 4 Отговор
    Управлява ни човек, когото НЕ ХАРЕСВАТ 76% от хората! Каква наглост!
  • 11 мечо

    2 34 Отговор
    хората живяят вав мизериа ходат по казаните да уцеляват за какво доверие да гуворим изопшто боико парви каквото може но му прават сечено разни лоши хора като георги от боец корнелиа и разни други вав пик бяха писани кои са не се сещам сега но има такива хора които прават лошо дано да има скоро избори боико щте е победител аз знам
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Робот

    38 2 Отговор

    До коментар #8 от "илия":

    Тебе май Цветанов те е учил на български!
  • 14 Осезаемо недоволство у хората

    41 2 Отговор
    Какво доверие при всичките кокошкарски и махленсики истории? На управляващите все някой им подлива вода– от Президента до ращъните. В личен план – Б ни лук ял , ни лук мирисал по повод испанския танц. Но...щом тревата се клати, или вятър духа, или змия минава. А сега с "короната", хептен недоверие, защото кой от къде дава разнопосочни сигнали към хората. Само с лалане по медиите не става!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мисирчо

    25 4 Отговор
    Къща няма, няма къща
  • 17 Въх недумай

    33 2 Отговор
    Нимой да бъди. Туй е лъжа! Чувека каза: Нямаммммм къща в Барцилона!
  • 18 Ахахха

    32 3 Отговор
    Трябва да се запише в Конституцията, че шефа на държавата ако падне под 51 % одобрение моментално да се уволнява и прибира в затвора!
  • 19 Коментатор

    4 16 Отговор
    Интересното е, че няма информация за лица от десницата. Формалният извод, който следва е, че популярността на тези политици е ниска. Още по-любопитен е фактът, че Сл. Трифонов е в полезрението, а Хр. Иванов и Р. Кънев са с 3-5% популярност (спекурирам с %). И в крайна сметка, накъде гледа народа? Към бившата омбудсманка, която си изостави поста в името на властта без реална самопреценка за успех. Факт, достатъчен, за да преценим качествата на един политик. А също и към Сл. Трифонов - спекулант и дърдорко на дребно. Тогава ще трябва да си спомним за онази възрастна жена, привиквана в полицията, която изрева ''събуди се народе''...
  • 20 копи пейст

    13 8 Отговор
    “Галъп Интернешънал” всъщност е агенцията на социoлозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, известни като “кънчовците”. В правния мир тя не се казва “Галъп”, а “БОЛКАН БРИТИШ СОШЪЛ СЪРВЕЙС” (ББСС). Това, което свързва фирмата на българите с оригиналния GALLUP е членството им в Асоциацията “Галъп Интернешънал“.
    От фирмата Gallup Inc., основана от Джордж Галъп в САЩ обаче твърдят категорично, че “ББСС” незаконно експлоатира името им в България, за което водят съдебни дела.
  • 21 ЗЕВС

    10 20 Отговор
    Осезаем е глада за 25- те млрд. евро валутен резерв ако влезем в Еврозоната. Лешоядите са се наточили, ама дали ще ги огрее е друг въпрос. От всякъде като хиени се спускат и хапят. Фейк новините са ежедневие, а заблудуните овце, не могат да отсеят житото от плявата!
    Кой е алтернатива на Борисов?
    Или дай да сваляме правителството, а след това ще мислим кой да изберем.
  • 22 Гешо Иванов

    17 5 Отговор
    Доверието към мен е 100%, ако някой си позволи да цъкне (-) ще бъде показно арестуван и задържан под стража докато намерим някакво провинение.

    Коментиран от #23, #24

  • 23 Трайчо

    12 3 Отговор

    До коментар #22 от "Гешо Иванов":

    Сваляйте доверието от крадците.
  • 24 Трайчо

    12 3 Отговор

    До коментар #22 от "Гешо Иванов":

    Сваляйте доверието от крадците.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Прост народ

    8 1 Отговор
    Ама май започва да поумнява
  • 27 чичо

    5 15 Отговор
    За всички мога да си затворя очите но не и за Радев.Писах и пак ще пиша,четете-/„Случаят с т.нар "Къща в Барселона" засяга не само премиера Бойко Борисов, но и България. Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти скандала с разследването."/Макар че още
    нищо не е ясно,Радев не пропусна да лепне петно на Борисов,който може да е виновен,може и да не е. За мен Радев е с манталитет на предател.Да вие живо и здраво доверието.

    Коментиран от #28, #30

  • 28 хуйо

    10 4 Отговор

    До коментар #27 от "чичо":

    Чучи , международният скандал свързан с лицето Борисов е факт , а ти не прощавай на когото си искаш.

    Коментиран от #32

  • 29 Някой си

    7 0 Отговор
    Питайте ПИК бре, там сигурно е начело в класацията......обикновено стартира в анкетите им с 50% одобрение още докато ги публикуват......тия читатели много активни пикаджийските.........но като гледам брат му на Недялко ще му го нахули с дебелия край напред!
  • 30 тнт

    9 1 Отговор

    До коментар #27 от "чичо":

    Радев нищо не е лепил.Ако нещо има лепено, Баце и Чичо да се обърнат към испанската полиция и прокуратура!
  • 31 ММХХ

    10 2 Отговор
    Аве не осезаем спад към доверието на Борисов истината е, че няма никакво доверие, разнебитена държава, обеднял народ, непрекъснато растящи цени, корупция, боклуци от ЕС се горят тук, сега газови уредби опашки, измами он НСИ че сме добре и това се втълпява. Жалко дередже.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ЦРУ

    1 8 Отговор
    ХА..ХА...ХА...…..БГ никога до сега ...от 681-ва год. не е била по-богата....и бг не са живели по-добре ! Хората оценяват какво прави ББ за тях ...и затова от 10 год. над 1 000 000 гласуват за ГЕРБ !......Б.Б. ще управлява ДОКАТО си ИСКА....а това БСП ще е в опозиция някъде до 3 000 -ната год..../ ако не ги вкарат в затвора за КРАЖБИ......като КОРНИ....КИРЕ -КОНТРАБАНДИСТА ...Гергов - свинара ../
  • 34 Нямам къща, нямам къща

    9 2 Отговор
    СЕГА СЪВСЕМ ЯСНО ЩЕ ПРОЛИЧИ КОЛКО % ОТ ЕЛЕКТОРАТА Е БОЛЕН ОТ КРАТУНА ВИРУС. АКО НА ТЕРМИНАЛИТЕ И ПО КПП-ТАТА МОНТИРАТ СКЪПИ ТЕРМОКАМЕРИ, ЗАЩО НЯМА ЗАЩИТНИ МАСКИ? БОКО, ЗАЩО ЗАТРИХТЕ ЗАВОДА В САНДАНСКИ? УРОД ПРЕСТЪПЕН!
  • 35 Нямам къща, нямам къща

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "чичо":

    Испанската полиция е поискала информация от българските си колеги и мушмурока Маринов изчезна. Справката ще пристигне след изборите.
  • 36 той си ги избира

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "чичо":

    Чуци , че кой ще сътрудничи с институции обслужващи заподозряния. Доверие никс. Президентът нищо неистинно не е казал , международния авторитет на държавата ни е опетнен , факт , дори само и с това , което до момента е факт , подозрения за пране на пари в които се замесено и името Борисово.

    Коментиран от #37

  • 37 чичо

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "той си ги избира":

    Което пишеш не са факти а махленска философия.Не може подозренията да са факти.
  • 38 Генерал

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "На територията":

    От фатмак акъл /тои е карал самолета на отворин прозориц/ те всяка година все пада ретингана а борисов все печели избири това показва че тъпи хора не печелят избори
  • 39 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Още малко му остана на Тиквету.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове