ФАКТИ.БГ

Осезаем спад в доверието към Борисов

Популярността на повечето министри също върви "надолу", отбелязват от "Галъп"

Публикувана: 26 Февруари, 2020 18:43
39 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3120
Осезаем спад в доверието към Борисов
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.8 от 18 гласа.

Политическата криза, започнала в началото на тази година, видимо засяга публичния образ на властта - правителството, парламента, министрите и т.н, сочи справка на социологическата агенция "Галъп интернешънъл".

Сравнението в данните за общественото мнение преди и след началните седмици на годината показва ясно по-неблагоприятни масови възприятия за текущото състояние на страната. Водната криза, скандалите, протестите и др. създават определени рискове за управлението.

За последните два месеца на 2020 г. доверието в правителството спада с 5 процентни пункта, с толкова се покачва и недоверието. С 6 пункта надолу между декември и февруари е доверието в парламента. За последно подобни равнища на доверие спрямо парламент и правителство бяха регистрирани по-отчетливо и трайно след "Апартаментгейт". Традиционният въпрос на "Галъп интернешънъл" "Накъде върви България" показва ръст на негативните оценки с 9 пункта спрямо декември и спад на позитивните със 7 пункта.

Сред основните публични фигури с най-сериозно доверие продължават да се ползват Румен Радев, Мая Манолова, Слави Трифонов и др. При Радев предстои да се регистрира влиянието на новия етап в отношенията му с кабинета, които вече създават определени рискове за част от популярността. Манолова укрепва доверието си, макар и на сравнително по-ниски от преди нива - след като закономерно загуби немалко доверие при напускането на длъжността "омбудсман" и участието си в местните избори. Доверието при Слави Трифонов пък се колебае около познатите напоследък равнища от около 1/3 и 2/5, посочиха още от агенцията. Сравнително добри обществени оценки имат също Йорданка Фандъкова, Илияна Йотова, Бойко Борисов, Мария Габриел.

Сред членовете на кабинета Бойко Борисов продължава да се ползва с най-сериозно доверие - 24 на сто към февруари, следван от Томислав Дончев с 22 на сто, Красимир Каракачанов и Красен Кралев с 19 на сто, Екатерина Захариева с 18 на сто и др. Осем пункта спрямо края на 2019 г. е спадът на доверието при Борисов. При повечето министри също се регистрира осезаем спад в популярността. Министър Емил Димитров има 16 процента доверие през февруари, като вероятно това се дължи и на по-високата разпознаваемост на Димитров, наследена от предишни периоди. Сходно е и доверието на председателката на парламента Цвета Караянчева. По-ниската разпознаваемост е и причината за по-скромен старт при другия нов министър - Деница Сачева - 8 на сто, при първото измерване.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.8 от 18 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Затова има
1 Отговор
100 пункта при ц и г а н и т е

Оценка:
-2 +71

Йосарян
2 Отговор
Глупости! Матряла му има яко вера, че е дебиляк! 10 годин го папуркат на вера! Цървул банкянски!

Оценка:
-4 +64

сериозен медицински успех
3 Отговор
С което се доказва , че идиотизмът е лечим.

Оценка:
-3 +65

мечо
4 Отговор
аз му имам доверие на боико защтото дава пари и храна не редовно но дава и казва че има стабилнос и нияма алтернататива а не като гуспожа лажа само да лаже и онзи от боец георги бесниат виденчанин да казва че има каща вав барслона а то да нияма

Оценка:
-61 +5

На територията
5 Отговор
Който вярва на този лъжец №1 , който за 10 години не е казал нито истина, значи няма много ум в главата си, също като Вожда.

Коментиран от #38


Оценка:
-4 +74

SAAB
6 Отговор
Главанако го харесва само манекенката , братчеда и US ханъмата :)
Ония от клиповете дет му целуват ръка .....сега ша му турят крак !

Оценка:
-3 +59

петел
7 Отговор
Cрeд члeнoвeтe нa кaбинeтa Бoйкo Бoриcoв прoдължaвa дa ce пoлзвa c нaй-ceриoзнo дoвeриe - 24 нa cтo към фeвруaри, cлeдвaн oт Тoмиcлaв Дoнчeв c 22 нa cтo, Крacимир Кaрaкaчaнoв и Крaceн Крaлeв c 19 нa cтo, Eкaтeринa Зaхaриeвa c 18 нa cтo и др.
24 процента от българите със сигурност са мазохисти. Останалите проценти до 80 вероятно не са разбрали и въпросите в анкетата.

Оценка:
-2 +46

илия
8 Отговор
кажете за техноинпекс и даржавна сигурност

Коментиран от #13


Оценка:
-40 +6

Valio
9 Отговор
Доверие???????Никога.....

Оценка:
-3 +41

Ахахах
10 Отговор
Управлява ни човек, когото НЕ ХАРЕСВАТ 76% от хората! Каква наглост!

Оценка:
-4 +67

мечо
11 Отговор
хората живяят вав мизериа ходат по казаните да уцеляват за какво доверие да гуворим изопшто боико парви каквото може но му прават сечено разни лоши хора като георги от боец корнелиа и разни други вав пик бяха писани кои са не се сещам сега но има такива хора които прават лошо дано да има скоро избори боико щте е победител аз знам

Оценка:
-34 +2

12
Този коментар е премахнат от модератор
Робот
13 Отговор

До коментар #8 от "илия":


Тебе май Цветанов те е учил на български!

Оценка:
-2 +38

Осезаемо недоволство у хората
14 Отговор
Какво доверие при всичките кокошкарски и махленсики истории? На управляващите все някой им подлива вода– от Президента до ращъните. В личен план – Б ни лук ял , ни лук мирисал по повод испанския танц. Но...щом тревата се клати, или вятър духа, или змия минава. А сега с "короната", хептен недоверие, защото кой от къде дава разнопосочни сигнали към хората. Само с лалане по медиите не става!

Оценка:
-2 +40

15
Този коментар е премахнат от модератор
Мисирчо
16 Отговор
Къща няма, няма къща

Оценка:
-4 +25

Въх недумай
17 Отговор
Нимой да бъди. Туй е лъжа! Чувека каза: Нямаммммм къща в Барцилона!

Оценка:
-2 +33

Ахахха
18 Отговор
Трябва да се запише в Конституцията, че шефа на държавата ако падне под 51 % одобрение моментално да се уволнява и прибира в затвора!

Оценка:
-3 +32

Коментатор
19 Отговор
Интересното е, че няма информация за лица от десницата. Формалният извод, който следва е, че популярността на тези политици е ниска. Още по-любопитен е фактът, че Сл. Трифонов е в полезрението, а Хр. Иванов и Р. Кънев са с 3-5% популярност (спекурирам с %). И в крайна сметка, накъде гледа народа? Към бившата омбудсманка, която си изостави поста в името на властта без реална самопреценка за успех. Факт, достатъчен, за да преценим качествата на един политик. А също и към Сл. Трифонов - спекулант и дърдорко на дребно. Тогава ще трябва да си спомним за онази възрастна жена, привиквана в полицията, която изрева ''събуди се народе''...

Оценка:
-16 +4

копи пейст
20 Отговор
“Галъп Интернешънал” всъщност е агенцията на социoлозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, известни като “кънчовците”. В правния мир тя не се казва “Галъп”, а “БОЛКАН БРИТИШ СОШЪЛ СЪРВЕЙС” (ББСС). Това, което свързва фирмата на българите с оригиналния GALLUP е членството им в Асоциацията “Галъп Интернешънал“.
От фирмата Gallup Inc., основана от Джордж Галъп в САЩ обаче твърдят категорично, че “ББСС” незаконно експлоатира името им в България, за което водят съдебни дела.

Оценка:
-8 +13

ЗЕВС
21 Отговор
Осезаем е глада за 25- те млрд. евро валутен резерв ако влезем в Еврозоната. Лешоядите са се наточили, ама дали ще ги огрее е друг въпрос. От всякъде като хиени се спускат и хапят. Фейк новините са ежедневие, а заблудуните овце, не могат да отсеят житото от плявата!
Кой е алтернатива на Борисов?
Или дай да сваляме правителството, а след това ще мислим кой да изберем.

Оценка:
-20 +10

Гешо Иванов
22 Отговор
Доверието към мен е 100%, ако някой си позволи да цъкне (-) ще бъде показно арестуван и задържан под стража докато намерим някакво провинение.

Коментиран от #23, #24


Оценка:
-5 +17

Трайчо
23 Отговор

До коментар #22 от "Гешо Иванов":


Сваляйте доверието от крадците.

Оценка:
-3 +11

Трайчо
24 Отговор

До коментар #22 от "Гешо Иванов":


Сваляйте доверието от крадците.

Оценка:
-3 +12

25
Този коментар е премахнат от модератор
Прост народ
26 Отговор
Ама май започва да поумнява

Оценка:
-1 +8

чичо
27 Отговор
За всички мога да си затворя очите но не и за Радев.Писах и пак ще пиша,четете-/„Случаят с т.нар "Къща в Барселона" засяга не само премиера Бойко Борисов, но и България. Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти скандала с разследването."/Макар че още
нищо не е ясно,Радев не пропусна да лепне петно на Борисов,който може да е виновен,може и да не е. За мен Радев е с манталитет на предател.Да вие живо и здраво доверието.

Коментиран от #28, #30


Оценка:
-15 +5

хуйо
28 Отговор

До коментар #27 от "чичо":


Чучи , международният скандал свързан с лицето Борисов е факт , а ти не прощавай на когото си искаш.

Коментиран от #32


Оценка:
-4 +10

Някой си
29 Отговор
Питайте ПИК бре, там сигурно е начело в класацията......обикновено стартира в анкетите им с 50% одобрение още докато ги публикуват......тия читатели много активни пикаджийските.........но като гледам брат му на Недялко ще му го нахули с дебелия край напред!

Оценка:
-0 +7

тнт
30 Отговор

До коментар #27 от "чичо":


Радев нищо не е лепил.Ако нещо има лепено, Баце и Чичо да се обърнат към испанската полиция и прокуратура!

Оценка:
-1 +9

ММХХ
31 Отговор
Аве не осезаем спад към доверието на Борисов истината е, че няма никакво доверие, разнебитена държава, обеднял народ, непрекъснато растящи цени, корупция, боклуци от ЕС се горят тук, сега газови уредби опашки, измами он НСИ че сме добре и това се втълпява. Жалко дередже.

Оценка:
-2 +9

32
Този коментар е премахнат от модератор
ЦРУ
33 Отговор
ХА..ХА...ХА...…..БГ никога до сега ...от 681-ва год. не е била по-богата....и бг не са живели по-добре ! Хората оценяват какво прави ББ за тях ...и затова от 10 год. над 1 000 000 гласуват за ГЕРБ !......Б.Б. ще управлява ДОКАТО си ИСКА....а това БСП ще е в опозиция някъде до 3 000 -ната год..../ ако не ги вкарат в затвора за КРАЖБИ......като КОРНИ....КИРЕ -КОНТРАБАНДИСТА ...Гергов - свинара ../

Оценка:
-8 +1

Нямам къща, нямам къща
34 Отговор
СЕГА СЪВСЕМ ЯСНО ЩЕ ПРОЛИЧИ КОЛКО % ОТ ЕЛЕКТОРАТА Е БОЛЕН ОТ КРАТУНА ВИРУС. АКО НА ТЕРМИНАЛИТЕ И ПО КПП-ТАТА МОНТИРАТ СКЪПИ ТЕРМОКАМЕРИ, ЗАЩО НЯМА ЗАЩИТНИ МАСКИ? БОКО, ЗАЩО ЗАТРИХТЕ ЗАВОДА В САНДАНСКИ? УРОД ПРЕСТЪПЕН!

Оценка:
-2 +9

Нямам къща, нямам къща
35 Отговор

До коментар #32 от "чичо":


Испанската полиция е поискала информация от българските си колеги и мушмурока Маринов изчезна. Справката ще пристигне след изборите.

Оценка:
-2 +5

той си ги избира
36 Отговор

До коментар #32 от "чичо":


Чуци , че кой ще сътрудничи с институции обслужващи заподозряния. Доверие никс. Президентът нищо неистинно не е казал , международния авторитет на държавата ни е опетнен , факт , дори само и с това , което до момента е факт , подозрения за пране на пари в които се замесено и името Борисово.

Коментиран от #37


Оценка:
-1 +3

чичо
37 Отговор

До коментар #36 от "той си ги избира":


Което пишеш не са факти а махленска философия.Не може подозренията да са факти.

Оценка:
-2 +2

Генерал
38 Отговор

До коментар #5 от "На територията":


От фатмак акъл /тои е карал самолета на отворин прозориц/ те всяка година все пада ретингана а борисов все печели избири това показва че тъпи хора не печелят избори

Оценка:
-0 +0

Дядо поп
39 Отговор
Още малко му остана на Тиквету.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Пламен Орешарски
Премиерът отговаря на въпрос защо няма да бойкотира Олимпийските игри в Сочи в знак на протест срещу начина на управление на президента Владимир Путин:
Ние не сме чак толкова влиятелна страна, ако ме разбирате какво искам да кажа."

Още бисери