27 Февруари, 2020 15:05 966 13

Президентът удостои молдовския посланик у нас с орден „Мадарски конник“ първа степен

  • мадарски конник-
  • орден мадарски конник-
  • молдова-
  • штефан горда-
  • румен радев

Това висше държавно отличие е признание за последователните усилия на посланик Штефан Горда за развитието и задълбочаването на приятелските отношения между нашите две страни през последните четири години, изтъкна държавният глава Румен Радев

Президентът удостои молдовския посланик у нас с орден „Мадарски конник“ първа степен - 1
Снимка: Президентска пресслужба

Държавният глава Румен Радев удостои посланика на Молдова у нас Штефан Горда с орден „Мадарски конник“ първа степен. „Това висше държавно отличие е признание за последователните усилия на посланик Горда за развитието и задълбочаването на приятелските отношения между нашите две страни през последните четири години“, заяви президентът по време на церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Държавният глава отбеляза, че в рамките на мандата на дипломата политическият диалог между България и Молдова е продължил да се развива във всички направления от взаимен интерес. „Приятелските връзки между двете държави се основават както на силните културни, духовни, исторически и религиозни връзки, така и на наличието на над 60-хилядната българска общност в Молдова, която е важна част от молдовското общество“, заяви Румен Радев.

Президентът изказа благодарност на посланик Горда за положените усилия за решаване на проблемите на българското национално малцинство в Молдова. „Посланикът подкрепи инициативите за запазването на Тараклийския държавен университет като стожер на българщината в Молдова“, отбеляза още Румен Радев. Държавният глава посочи, че през последните години търговско-икономическите отношения между България и Молдова също са се развили, а страната ни е водеща за молдовските туристи дестинация. Продължи успешното сътрудничество между двете страни в областта на образованието, науката и културата, заяви Румен Радев и открои заслугата на Штефан Горда за тези положителни тенденции.

Президентът отбеляза и факта, че молдовският дипломат е сред основателите у нас на Клуба на посланиците, говорещи български език.

В словото си посланик Горда подчерта, че мотивацията му да говори красивия български език се дължи на „уважението и любовта към 1000-летната българска история и цивилизация“. По време на мандата си успях да посетя 22 от 28-те области на България, пихме чиста планинска вода, влюбихме се в незабравими места, отдадохме почит на героичните дела на Шипка и Плевен, бяхме на свещени за българите места – уникални за планетата, но най-ценното е истинското приятелство, което ни свързва с прекрасните хора, заяви посланикът в изказването си на церемонията.

Дипломатът изказа благодарност за висшето държавно отличие като признание за усилията на цялото посолство за развитието на приятелските отношения между двата народа. „Орден „Мадарски конник“ символизира борбата на българския народ за свобода, независимост и достойно място в света, а молдовците заедно с представители на други народи са се борили героично за свободата на България“, заяви посланик Горда и припомни за българските семейства, намерили свой дом преди 200 години в Бесарабия, и за това, че революционерите ни Христо Ботев и Васил Левски са открили приятели на молдовска земя.

Штефан Горда благодари за българската подкрепа по пътя на европейската интеграция на Молдова. „Страната ни се нуждае от братското рамо на Европа и на България и по-специално нужда от тази подкрепа има българският етнос, който е два процента от населението ни“, заяви посланикът. Той отбеляза подкрепата на България за Тараклийския университет, който е единственото българско висше училище зад граница, както и за стипендиите за обучение у нас, които страната ни предоставя на около 300 молдовски студенти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А...ПРЕЗИДЕНТА ПОДАРИ ЛИ МУ И..

    7 4 Отговор
    БЕСТСЕЛЪРА...."ПРЕЗИДЕНТ ПОД ЧЕХЪЛ.АФЕРИТЕ НА РУМЕН РАДЕВ" ?!?

    Коментиран от #4

  • 2 Россия 😆😆😆😆 🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    4 5 Отговор
    Тея търтеи дето се водят за президенти на 2 бивши Руски републики си кичят взаимно едни тенекиени медали дето нямат никакво значение
  • 3 дядо Пешо

    7 2 Отговор
    Браво на Радев, това му е работата да удостоява с ордени наши и чужди заслужили видни деятели и да произнася тържествени слова! И нека спре да се меси в работата на правителство и прокуратура!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺 🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷

    3 5 Отговор
    Тея глупаци живеят в бивши руски и турски земи и си мислят че са независими леле майко много объркани и промити мозъци има
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЛАПАЙ БАБАЛЮГАТА,ПЕНДЕЛАРИНО

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Да еааа!":

    Чорапа е жалко нищожество и отцепредател, МУХЛЬО

    Коментиран от #10

  • 8 ХА ХА

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Да еааа!":

    ПАНАИРДЖИЙСКАТА МЕЧКА ДА СИ ВРЪЧВА ОРДЕНИТЕ,И ДА НЕ СЕ МЪЧИ С ПОЛИТИКА,НЕ МУ СЕ ОТДАВА ПЪК И ОТ ФУРАЖКАТА ГОРЕ НИЩО НЕ Е ОСТАНАЛО.!!!
  • 9 ОБИЧАМ ДА

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺":

    ИЗНАСИЛВАМ ХАНЪМИ И РУСКИ ШЛЮХИ АНАЛНО.
  • 10 ЯжджуджаратаПендарино

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЛАПАЙ БАБАЛЮГАТА,ПЕНДЕЛАРИНО":

    Същия като теб ама само че различен.
  • 11 9888

    2 1 Отговор
    Радев,как се казваше новата книга за твоите подвизи?!Май се казваше "президент под чехъл.Аферите на румен радев."Голямо четиво за много малък човек!Каква наглост и какво дебелоочие!
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    През 1928 г. руският флот стоварва хиляди пушки в заливчетата на Юг от Бургас...
    Въоръжени с руското оръжие българите от Тракия въстават и превземат Созопол, а по-късно и гр. Одрин, но „руският” ген. Дибич сключва с турците съюз и им връща градовете, като същевременно разоръжава и изоставя Българите...За да се спасят от турските зверства Българите бягат отвъд Дунава, чак в Бесарабия, Молдова...
  • 13 старото

    1 0 Отговор
    не е ,ли по-добре нашата "глава" дето се изживява като "прецедент" на всички българи !!! да се закълне ,че нее назначавал жена си на синекурна длъжност ама за голяма заплата? и каква работа ще върши фатмаковица в "прецедентството"?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове