18 Март, 2020 14:38 2 095 21

Оттеглят предложението за наказание на лекарите

  • наказание-
  • лекари-
  • пациенти-
  • коронавирус

Разписана е и възможност работодателите, които са в затруднение, да пускат в платен и неплатен отпуск служителите си и без тяхно съгласие

Оттеглят предложението за наказание на лекарите - 1
Снимка: БГНЕС

Управляващите оттеглят предложението за наказание на лекарите, които откажат помощ на пациенти.

То беше част от пакета от мерки за борба с коронавируса, който предстои днес да се гласува в Народното събрание. Това се случи след ожесточен дебат в пленарната зала, съобщи bTV.

Спорният текст предвиждаше пробация до 1 г. или до 1000 лв. глоба. Вчера в правната комисия одобриха всеки, който разпространи невярна информация за короновируса да получава до 3 години лишаване от свобода, а предвидената глоба е до 10 хил. лв.

Разписана е и възможност работодателите, които са в затруднение, да пускат в платен и неплатен отпуск служителите си и без тяхно съгласие. Включени са и административни облекчения – спира се налагането на запори на банкови сметки, заплати и пенсии на физически лица, както и извършването на описи на движими и недвижими имоти.

„Законът за мерките за извънредното положение урежда въпросите със сроковете – законодателите трябва да преценят кои следва да се ограничат“, уточни по време на дебатите министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Очаква се текстовете да претърпят промяна при второто четене на законопроекта за мерките по време на извънредното положение.

Хасан Адемов от ДПС коментира, че възможността за неплатен отпуск, след като си ползвал платения – трябва да отпадне. За да може да се възползва от солидарността на държавата, работникът трябва да премине и през собствената си солидарност в лицето на ползване на собствения си годишен отпуск, посочи той.

Крум Зарков от БСП коментира, че философията на този закон е „Спасявай се по единично“. По думите му, солидарността, за която говори Адемов, не е разписана. Колежката му Надя Клисурска посочи, че ще има хора, които няма да получат никакъв доход за времето на извънредното положение.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатаната

    13 0 Отговор
    Колко е броя на заразените?

    Коментиран от #4

  • 2 Бат Бойко

    9 3 Отговор
    На докторите дадох по 1000 лева за ковчег. Малко ли е?
  • 3 Удар срещу бедните!!!

    8 0 Отговор
    Богатите политици ще решат проблема с бедността по следния начин - няма беден (човек), няма проблем!!!! Скоро ще започне жестоко избиване на бедното население, за да решат политиците проблема с бедността!!! Това е само репетиция на човешките реакции преди голямото изтребление!

    Коментиран от #5

  • 4 Дельо хайдутин

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сатаната":

    Около стотина хиляди.

    Коментиран от #14

  • 5 Последния софиянец

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Удар срещу бедните!!!":

    Като не могат с войни заради атомните бомби, остава биологична война. Още Маркс е прозрял: Войната е единственият изход за капитализма.
  • 6 Мирослав

    10 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "...да пускат в ... неплатен отпуск служителите си и без тяхно съгласие...". Това е абсурдно. Нарича се диктатура. В този случай служителят се превръща в роб.

    Коментиран от #15

  • 7 Next

    7 1 Отговор
    Щом ще има затвор или глоби за лекарите, значи хипократовата клетва не важи за бялата магия.
  • 8 редови лекар в БГ

    18 3 Отговор
    Още от комунизма ни оставихте с малки заплати. Забогатяха само група измамници с лекарски дипломи. Бихте ни, докато ви лекувахме. Оплювахте ни, докато правехме невъзможното. Арестувахте ни само защото някой пациент се е жалвал. Сочихте ни с пръст, като демони, когато сме били безсилни пред болестта. Имаше призиви вкл. и тук, да ни застрелят, защото сме претендирали за права. А сега - лекувайте ни. Хайде без лицемерие, няма нужда да ни ръкопляскате!

    Коментиран от #9

  • 9 Госあ

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "редови лекар в БГ":

    Абсолютно съм съгласен, с единственото уточнение: трябваше да се борите за правата си досега. А не в кризисна ситуация. И трябваше да подкрепите сестрите. Разбирам положението, като всички други сфери, отгоре стои един мазен филм от протежета, запечатал гилдията. Като в научните среди (ако може да се каже че има такива, въпреки будните и умни млади хора,които все още се срещат). Но все пак, не беше сега момента. И тази лой,която се е образувала в българското общество, изглежда може да бъде разкарана само с всеобщо народно недоволство. Но нека не бъде в такава ситуация.

    Коментиран от #11, #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сега е баш момента

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Българите бързо забравят
  • 12 вашето мнение

    3 0 Отговор
    Боклука от банкя е нелигитимен, осъществи държавен преврат и може да бъде разтрелян за това.
  • 13 обикновен лекар в БГ

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Да, абсолютно си прав за сестрите! Зная как и какво работят, зная и за колко. Винаги ще ги подкрепя, тях и санитарите, и лаборантите. А лично аз права не съм си търсил. То няма и как. Началникът ми е милионер и психически неуравновесен, не е възможно да надигна глас за нищо. На секундата ще изхвърча на улицата.
  • 14 Сатаната

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дельо хайдутин":

    Благодаря, значи паниката отива на приключване.
  • 15 Сатаната

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мирослав":

    Сложих ти плюс, с няколко уточнения.
    1.Робовладелеца осигурява на роба си храна.
    2.Осигорява подснон.
    3.Изхранва и децата му, новите му роби.
    Днес всички тези задължения по дом, изхранване и отглеждане са прехвърлени на работкика /роб/.

    Коментиран от #16

  • 16 Вмчи

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Сатаната":

    Еми то и затова е станала тая война против робството в прехвалената кочинка на краварите, защото са пресметнали че е по изгодно да имат волнонаемни роби. Та дотука с човешки права, свободи братство и равенство!!! Изключително човеконенавистническа сбирщина от потомци на престъпници, проститутки и всякъква друга измет, заточвана в новия свят!!!!
  • 17 СНиколов

    0 0 Отговор
    Време е за https://www.youtube.com/watch?v=aWUO6ivOMo8
  • 18 Алфа вълкът

    1 0 Отговор
    Голяма грешка. Сталин е организирал голям трибунал срещу докторите. Нещата ще се оправят като вкарат половината доктори в ареста.

    Коментиран от #21

  • 19 4237

    2 0 Отговор
    Преди повече, от 20 дни на 23.02.20, Нова ТВ направи разкритие за четвърт милион лева усвоени с измама от ръководството на УМБАЛ „ Св. Анна“- София от програма за развитие на човешките ресурси на ЕС. Повече от 20 дни гледаме наглите усмивки на ръководството на болницата и нулева реакция на МЗ и лично на министър Ананиев. Въпроса е коронавируса дали е повод за амнистия за финансови престъпления със средства на ЕС. Дали чадъра не е от по-високо както твърди д-р Москов
  • 20 БайХ

    0 0 Отговор
    Справка от най-добрите източници за да не слушате лъжите по теле-визиите и само да мучите като говеда! (Научете се да боравите и със скрол бутона а и щрак-мрак на червените кръгчета за да видите статистиките!)

    https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6 - Coronavirus COVID-19 Global Cases by the Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at Johns Hopkins University (JHU)
  • 21 всемирната съвест

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Алфа вълкът":

    Май само ти си си сложил плюс на пасквила. Наистина има доктори за затвор и за разстрел, но далеч не са половината. А на тебе искрено и от все сърце ти пожелавам да ти даде Господ в най-скоро време да плачеш на колене пред някой доктор! Амин!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове