21 Март, 2020 14:15 22 917 90

Как да имаме бързо и масово тестване за коронавирус? Отговорът на доц. Мангъров пред ФАКТИ

  • атанас мангъров-
  • доц. атанас мангъров

На пациентите трябва да се взимат по две проби

Как да имаме бързо и масово тестване за коронавирус? Отговорът на доц. Мангъров пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС

"Ако има съмнение в качествата на бързите тестове може да се купят по няколкостотин броя от няколко различни производителя и на всеки пациент, на когото се взема материал- назофарингеален секрет за RT-PCR, да се взема и малко кръв, която да се изследва успоредно", това каза пред ФАКТИ доц. Атанас Мангъров, един от най-изявените ни лекари в областта на инфекциозните болести.

Масовото тестване за коронавирус и карантинирането на хората с положителни проби е начин на действие, който дава резултати в страни като Германия и Южна Корея. Съответно статистиките в тези страни за смъртността от заболяването са по-реални в сравнение например с Италия, където се изследват и регистрират предимно тежките вече случаи и впоследствие смъртността се оказва голяма. Световната здравна организация призовава към масово тестване. "Не можете да гасите огън слепи. И не можем да се борим с тази пандемия, ако не знаем кой е заразен", заяви директорът на СЗО Тедрос Гейбрейесъс. У нас до този момент са направени около 5 хиляди теста по метод, който изисква повече време за резултат от пробата.

По думите на проф. Венцислав Мутафчийски, който оглавява Националния оперативен щаб за борба с вируса, бързите тестове не са достатъчно надеждни. Дава за пример проучване, направено у нас, според което от 10 случая с доказана клинична картина и потвърдени с PSR-тестове, бързите тестове показват положителни резултати само при 4. Това означава, че 70% от бързите тестове дават фалшиво отрицателни проби. "Затова трябва да се потърсим бързи тестове и от други производители", казва Мутафчийски.

С въпрос как да се изберат най-добрите възможни тестове, от ФАКТИ се свързахме с доц. Атанас Мангъров, нaчaлник нa Дeтcкaтa клиникa в Инфeкциoзнa бoлницa, Coфия и ръкoвoдитeл нa Кaтeдрaтa пo инфeкциoзни бoлecти, пaрaзитoлoгия и трoпичecкa мeдицинa нa МУ-Coфия

"Ако има съмнение в качествата на бързите тестове може да се купят по няколкостотин броя от няколко различни производителя и на всеки пациент, на когото се взема материал- назофарингеален секрет за RT-PCR, да се взема и малко кръв, която да се изследва успоредно. За това са нужни още един-двама лаборанти. След това да се сравнят резултатите и да се купят най-добрите тестове. Това може да се направи за няколко дни. Ще се получат много интересни неща. Нужни са 2-3 хиляди лева и двама опитни лаборанта и заповед, така че на всеки на когото се взема проба за COVID-19 да се вземат и 5 мл кръв, които да се изследват успоредно. Без бързо и масово тестуване ние просто не знаем какво се случва", обясни доц. Мангъров.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    80 6 Отговор
    Вижте к'ви използват корейците и германците бе умници. Топлата вода ше ми откриват. И това е адекватно предложение- да се използват два типа бързи тестове, между другото, нищо че този не е биолог.

    Коментиран от #8, #34

  • 2 Браво бре

    59 7 Отговор
    Досега само 5000 тествани. Та турците само за ден вчера са тествали 3653 души

    Коментиран от #21

  • 3 123

    75 25 Отговор
    Оня генерал с расото изобщо не разбира от вируси сметнете го с някой който разбира
  • 4 Просто природен закон

    34 29 Отговор
    След като премине Коронавируса Светът ще стане едно по-добро място за живеене.

    Коментиран от #24, #30

  • 5 Коректен

    81 6 Отговор
    Което си е така, си е така. Ама на генерала заповеди не могат да му се дават. Къде по-добре е да заповядаш на милиони да си седят по къщите, да ги глобяваш и да правиш по 100 теста на ден на почти колабиращи хора потърсили болнична помощ, от които като излязат 30 положителни да разправяш, че болните са се увеличили с 30.
    НЕ ДАРЯВАЙТЕ НА БОЛНИЦИТЕ ПАРИ!! ДАРЕТЕ ИМ ТЕСТОВЕ ЗА КОРОНАВИРУС!!

    Коментиран от #90

  • 6 шишарка нашишкана

    7 41 Отговор
    назофарингеален секрет за RT-PCR, да се взема и малко кръв ОСВЕН ДА ТИ БЪРКАТ В НОСА И В УСТАТА,колко ще е МАЛКО тая кръв? Половин шише стига ли? Шиша пангма.

    Коментиран от #63

  • 7 Ами как

    92 4 Отговор
    Лесно днес шо телевизията гледах В Испания област Галисия беше ако си спомням ги тестват през прозореца на колата без да слизат отнема 30 секунди. Има ли желание всичко става. Плюс този професор ми изглежда най в час от всички.
  • 8 гост

    12 8 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Да бе, Домуза беше тестван с бърз тест и предполагам,че не е бил от ония по 5-6 евро.Виж резултата след отрицателният му тест,разходи се из една голяма болница,дето вече няколко дена е под карантина.Предполагам ,че ръководството на болницата си хвърлят шапките от радост:Ура ,отървахме се от пациенти.Трябва да намерим златната среда е моето мнение и да не залитаме в една или друга посока.

    Коментиран от #11

  • 9 Правим същата грешка като италианците

    69 0 Отговор
    Правим тестове на хора които и от самолет им личи, че са болни вместо да правим тестове на всички които се завръщат от рискови локации за да ги хванем още докато са активни и разнасят заразата. На вече болния какво да му тестваш, просто го лекуваш, а той и да не отиде на лекар малко или много се е самоизолирал в къщи
  • 10 Последния софиянец

    73 12 Отговор
    Държавата купи само 500 тестове. Останалите 5000 са подарък. Герберастите фалираха държавата.

    Коментиран от #26

  • 11 Госあ

    39 4 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Не знам аз за такова нещо,че бил тестван и дал отрицателен резултат. Знам само,че на пазара има повече от 10 вида бързи тестове и Германия, Южна Корея,Китай и САЩ ги прилагат успешно. И повярвай ми знаят кои са най добрите.

    Коментиран от #36, #43

  • 12 Абе

    79 16 Отговор
    Предпочитма да вярвам на Мангъров отколкото на генералчета жадни за власт и внимание, но без компетенции.
  • 13 Ана

    24 8 Отговор
    КУРона вируса е наказание на човечеството, за да се осъзнаем!

    Коментиран от #16

  • 14 Кои дигне 200 на лежнаката

    12 5 Отговор
    Нема вирус
  • 15 И сега

    9 5 Отговор
    всички ще се наредят пред лабораториите и ще стане голям купон.
  • 16 И кой

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ана":

    Бог ли ни наказва?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Божко

    20 3 Отговор

    До коментар #17 от "ВЪЗРАСТЕН":

    Хора, на които стековете тоалетна хартия ще ги надживее не е необходимо да ползвате интернет.
  • 19 ¹⅔⅜

    68 5 Отговор
    ,тоя човек ,е единствения който говори точно,ясно,и конкретно,най вероятно щото е експерт в тази насока,да го сложат за шеф на цяла Европа и на бг щаба.повечето вирусолози в Европа са медийно затъмнение,бълват мнения на политици,Милица,военни.тука единия говори,че нещо идвало с бясна скорост,а друг ,че времето ни изтичало,не нормално и алогично е всичко

    Коментиран от #65

  • 20 Н стоименов

    58 3 Отговор
    На Бойко му трябват послушковци не специалисти и защо ли не се очудвам че за две седмици изчезнаха пет милиарда даже ми се струва малко
  • 21 А ти

    2 10 Отговор

    До коментар #2 от "Браво бре":

    Стана ли лаборант в лаборатория за тестване на covid-19 проби?
    Стани лаборант и после бравосвай.
  • 22 Шшшт

    7 5 Отговор

    До коментар #17 от "ВЪЗРАСТЕН":

    Тихо Бойко
  • 23 Гарантирано от ГЕРБ

    41 9 Отговор
    До сега само 5000 теста и от тях правителство е купило само 500, а другите 4500 са от частни лица, но за тези 500 правителството е похарчило Пет МИЛИАРДА!
  • 24 До 4

    22 7 Отговор

    До коментар #4 от "Просто природен закон":

    Да света ще стане и вярвам,но за България не съм сигурен.Гледам как хората по света се подкрепят,германци пеят италиански песни и са съпричастни,уж студена нация,а топлите ,гостоприемни българи никаква съпричастност,солидарност по между си та камо ли към други.Казват им да стоят в къщи или по местоживеене,те пак тръгват на шопинг по други градове,по вили,къщи за гости и нервничат.Сутринта нервна жена н пенсионерите,че не може да напълни рано буса със стока от голям хипермаркет-сигурно поредната търговка,зареждаща от промоциите за да продаде в някое село с надценка.
  • 25 Парамаунт

    29 4 Отговор
    И в Калифорния е няква шизофрения,училищата затворени,обаче плажа дето е на 10 метра от училищата ,пълен с хора
  • 26 имат още парички

    31 6 Отговор

    До коментар #10 от "Последния софиянец":

    В бюджета са предвидени едни 980 милиона лева за две пикливи и ненужни златни корветки. С тях по заръка на натовските тарикати ще трябва да плашим безшумните руски подводни лодки и да ловим емигранти! Бравос на нас, че си избираме малоумници, които да ни харчат парите, за да могат едни натовски подлоги да се фукат пред Вашингтон!
  • 27 Правим най-голямата грешка

    45 4 Отговор
    Избираме идиоти да ни ограбват , унижават, унищожават и.....ГИ ПРЕИЗБИРАМЕ
  • 28 JESUS

    8 18 Отговор
    Само Генерала знай бе слабоумни. Бъдете овчи.
  • 29 Госあ

    26 5 Отговор
    Между другото, има антитела за елайзи вече. Най бързият, сигурен и евтин тест, ползван за детекция на вируси. Този тест ще измести и rt PCR'a. Да купуват и да почват. Ааа ама бюджета вече е на минус...а парите от ЕС са за тоалетна хартия.
  • 30 А още

    10 6 Отговор

    До коментар #4 от "Просто природен закон":

    ...по-добро, ако окончателно и безвъзвратно отмине комуновируса.

    Коментиран от #33

  • 31 Ловец на фантоми

    29 5 Отговор
    Нищо няма да стане.Борбата с тоя вирус преминава в борба с фантом.Някой умира от нещо някакъв вирус някъде се крие тестове се правят изолация на половината Свят кой от кво умрял как умрял няма лек уж днк структурата му определиха някакви поляци открили медикамент разрушаващ вируса покриха го.10 препарата имало ама те не били за него малария Спин Ебола ама те действали само в началото ама накрая пневмонията я лекуваме както всяка друга симптоматично и с вентилация.Мутирал ли е или не е мутирал мое ли да се напраи ваксина немое ли.Не се създавал траен имунитет в такъв случай за ква вакаина говорим.Имало препарати нема излекуван.Мрели старите а па накрая излекували 95 годишна италианка без лекарства ама била изкачвала К2 10 пъти в тъмницата без кислорд.Пълни простотии.
  • 32 гнъсс

    8 21 Отговор
    OOOOooooo
    Бабикиян и Мадърков в един ден,
    Факти, що не се прекръстите Фекали
  • 33 Дельо хайдутин

    11 6 Отговор

    До коментар #30 от "А още":

    Може и да мине. В парламента и министерствата са все дърти комунисти. Така че има надежда.
  • 34 Мдааа

    18 6 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Нещо очудвали те, виж че досега хирург дава наставления за вирус.
    Вече спокойно ще ходим при психолог за операция.
  • 35 Доценте

    26 1 Отговор
    Нема смисъл да се абиш. Виж каква болница спретна шкембето. Всеки малко от малко мърдащ заразен само като я види и ще вика попа щастлив, че не е вътре. Такава некомпетентна и нагла паплач ни е налазила да ни лекува, управлява и краде, че спасението от нея е само в оръжието.
  • 36 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Прочети , достатъчно информация даде той самият.Това се е случило след като се е върнал от Франция.Жена му и в двата случая е с отрицателен тест.

    Коментиран от #38

  • 37 Странно

    0 0 Отговор
    Фейк пускат вече и сериозни организации.в Германия Робърт Кох институт,дава следните данни към 10 :42 часа,(болни,нови,и починали)
    Gesamt: 16.662 / +2705 / 47
    А базираните в Балтимор,сащ,коренно различни данни за Германия, 19.848 Infizierte/68 tote
  • 38 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #36 от "гост":

    Аха прочетох. Ами наистина има много тестове и трябва да се работи с доказани и валидирани такива. Както писах, американците вече предлагат Елайза китове,които са доказано чувствителни и точни. С тях правят и хив. Цената за трикратно повторение струва 30 лв реално в търговската мрежа. Избора за тест е повече от ясен.

    Коментиран от #45

  • 39 Антисоциалист

    30 9 Отговор
    Господа, смъртоносна пандемия няма. Има грип и една гигантска лъжа.
    Лъжата е вече разобличена и затова властниците с насилие налагат безправие и покорство. С извънредното положение отмениха конституцията и използват полицията и армията за да не се обединят срещу им гражданите. Заплашват с глоби и затвор разобличавашите лъжата.
    Властниците имат основание за страха си - престъплението им е държавна измяна. Те знаят и това, и какво ги очаква - щом им се отнеме властта ще бъдат задържани, съдени, осъдени, наказани за държавна измяна.
    Господа, никакво снизхождение и милост за изменниците и наемните им слуги.
    "Всекиму своето!"
  • 40 Икономисть

    6 1 Отговор
    Медицина биология все хубави науки ама всичко струва пари.Без пари къде сте тръгнали.
  • 41 Някой си

    22 3 Отговор
    Тоя пич е умен, знае много и казва точно това, което трябва!
    Не като паркетното генералче паникьосано!

    Коментиран от #42

  • 42 Прав си

    17 4 Отговор

    До коментар #41 от "Някой си":

    За разлика от Мангъра Лампаза е политически назначен от Бай Ганьо.
  • 43 По тв Нова

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Лично Домусчиев обяви, че клед 1 седмица с температура клед връщането му от Франзия първшят тест е бил ОТРИЦАТЕЛЕН.

    Коментиран от #44

  • 44 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #43 от "По тв Нова":

    Разбрах бе, телевизия не гледам. Ами явно толкова добре му е направен теста и е бил толкова качествен. Втория го е хванал нал'тъй. Съществува някаква лаг фаза, когато вирусните частици са в изключително ниски концентрации, но чувствителните тестове ги засичат малко след контаминиране.

    Коментиран от #47

  • 45 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #38 от "Госあ":

    Точно това искам и аз ,а не да се лашкаме като махало от едно положение в друго.Много са мненията и всяко е със своята истина .Затова казвам да изберем някакъв работещ модел,средна хубост,но сега е момента всеки да си хвали стоката и всеки да се изказва.Вие сигурно сте прочели десетки статии, как всеки открил лечение,кой лекарства трябва да се прилагат ,че били най добрите и т.н..На другият ден информацията е точно обратната.Успех и дано да има такова нещо за което пишете.
  • 46 мани мани

    12 5 Отговор
    къде изчезна пеницилинът и защо го няма от 20 и кусур години? хининът? кажете ве соросоидни отрепки!
  • 47 Защо

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Госあ":

    е в Софиямед , а не в определените от щаба болници-туй е въпроса.

    Коментиран от #52, #53

  • 48 Госあ

    10 2 Отговор
    Ето една сметка, за един от най чувствителните методи,както споменах наличен на пазара, цялото население от 6млн човека да ги закръглим, може да се тества за 180млн лева при трикратно повторение. Една плака събира 96 проби,така че ще бъдат необходими 187 500 плаки. Няколко робота ,да речем 5 , биха се справили с тези плаки за около седмица. Един такъв робот струва около 300 000 лева, тоест още 1.5 млн лева. https://youtu.be/CzVLvs5etXg това е линк за робота.
    Тоест, за 181.5 млн лева би могло да се тества цялото население на страната. Само за 18 дни липсват 1.5 млрд лева от държавата.

    Коментиран от #55, #84

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #47 от "Защо":

    Защото отишъл с жена си под ръка след като са си направили и двамата тестове,а те били отрицателни.Предполагам,че изобщо не допускал,че е този вирус ,а проста настинка.На жена му и вторият тест е отрицателен.Не допускам Киро да е толкова безотговорен,има и 4-5 годишни деца,близнета. Ти мислиш ли,че за Домуза нямаше да се погрижат добре и в споменатите болници.
  • 53 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #47 от "Защо":

    Освен това, пробите там са 3х завишени от реалната им цена.
  • 54 Най-накрая

    14 0 Отговор
    Някой да се допита до специалист. Че с тези хирурзи дето ни спасяват, станахме като в оня виц: -Докторе, посиня ми едната топка. -Режем. -Докторе, посиня и другата. -Режем. -Докторе и оная работа посиня... -Абе, на теб да не ти пускат дънките?!?
  • 55 Госあ

    0 4 Отговор

    До коментар #48 от "Госあ":

    Ко ,или по добре тия пари за тоалетна хартия да отидат 😂

    Коментиран от #56

  • 56 Мислител

    3 6 Отговор

    До коментар #55 от "Госあ":

    А като мине тая пандемия тия роботи кво да ги правим?Да ги изнасяме към Бангладеш ли?

    Коментиран от #64

  • 57 Неговата

    3 10 Отговор

    До коментар #17 от "ВЪЗРАСТЕН":

    цел беше мястото на Мутафчийски.Не го огря и сега му остава да ръси компетентност на ляво и дясно.Ма хора всякакви-някой му вярват и си го харесват.

    Коментиран от #59

  • 58 Психиятъра

    4 3 Отговор
    Защо да се тестваме, нали Боко и марионетката му кандидат за вицепрезидент Мутафчийски се изследват по два пъти на 24 часа редовно!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 пройчо

    2 7 Отговор
    Този човек е луд!
    И му личи!
  • 61 Чъки

    7 3 Отговор
    СЛЕД ЕПИДЕМИЯТА И ОСТАВКА, ДА СИ ХОДЯТ ЗАЕДНО С ВИРУСА ГЕРБЕРАСТИТЕ!
  • 62 pomisli

    14 2 Отговор
    Защо са ни масови тестове върху населението ? За да може и ние като европа да кажем, че имаме хиляди заразени ли? Когато човек не се чувства добре и е с определените за вируса симптоми, действа по определения ред, не е бил в контакти, а си е седял мирно и кротко вкъщи, както ВИ беше казано преди 10-тина дена, а не да ходите в градинките и не знам си къде,,държани на въже". Този човек се изследва за вируса. Ако все започне да се изследва, какво ще стане??? Малцинствата прибрали се от чужбина, понеже са били на гурбет горките, ще напълнят лечебните заведения и когато един болен човек с нужда трябва да бъде приет за лечение за него няма да има място. Всички силно засегнати страни го казаха... силни организъм ще го пребори без да разбере преносителя. НО ТОЙ Е ПРЕНОСИТЕЛ. Стойте си вкъщи. Пазете се и всичко ще е наред. Барем почнете да мислите!
  • 63 О.Р.

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "шишарка нашишкана":

    Казал е 5 ml. Чети, писател!
  • 64 Госあ

    6 3 Отговор

    До коментар #56 от "Мислител":

    Викаш друго си е тоалетната хартия 😄 Що,ако се дадат на 5 болници ,лошо ли е ? Как ги виждам нещата: пълна карантина и забрана за излизане от домовете, като преди това се снабди населението с необходимите продукти (включително тоалетна хартия, но планово),след 4-6 дни да се започне пробовземане от домовете (този период е достатъчен за вирусната мултипликация достатъчна за детекция), пълна карантина и забрана за излизане от домовете докато трае пробовземането -около 10 дни. И в крайна сметка-14 дневна карантина. Случаите на симптоми през това време разбира се, ще бъдат хоспитализирани или под наблюдение. Това щях да направя аз.

    Коментиран от #68

  • 65 Можеш ли

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "¹⅔⅜":

    да посочиш кое точно от казаното от него би помогнало за справяне със ситуацията? Щото освен,че е противник на карантината друго не казва почти нищо.Просто си говори на контра.
  • 66 ани

    6 4 Отговор
    Брей много активен този специалист!Кога ли ходи на работа като виси по студията да ръси глупости.ЗАЩО НЕ ГО ВЗЕХА В ЩАБА?А може да вземе и всички специалисти ,които пишат врели ,некипели тук?
  • 67 Понеделник...

    10 1 Отговор
    Самолети,дронове, дирижабли,два МиГ 29(с включен само 1 двигател,че много бяга)и 1 хеликоптер на авиоотряд 27 ще разпръскват ечемичени бали и велпапе над областните ниви...във вторник ще минат отново обаче ще пръскат с А95 и евродизел...после единия МиГ,ще мине ниско на форсаж,да може да запали накиснато и да ни отървете от излишните мъки....ибахти и управниците и чудото.
  • 68 Хехе

    5 2 Отговор

    До коментар #64 от "Госあ":

    Неосъществимо.Пак казах не пеилагайте китайски мееки в европа.А и е преклено късно до 1-2 месеца епидемията отминава а тия апаратури за тва време доеи няма да са доставени.

    Коментиран от #70

  • 69 Мерси

    0 1 Отговор

    До коментар #59 от "От корона да пукнеш":

    да ти се връща урод дебилен.

    Коментиран от #71, #72

  • 70 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #68 от "Хехе":

    За доставката си прав,ама експресно ще се поръча. В Japan идват за дни. Това ясно, че няма да стане,но поне да почнат да прилагат утвърдените мерки,а не да ми философстват нек'ви некомпетентни лица. Тръгнали да ми оспорват мерките взети от най развитите страни !!!
  • 71 От корона да пукнеш

    0 2 Отговор

    До коментар #69 от "Мерси":

    гнус увиснал и цирес!

    Коментиран от #79

  • 72 Психиятъра

    2 1 Отговор

    До коментар #69 от "Мерси":

    Те кокошките са по умни от теб по селата имат повече мисловна дейност!

    Коментиран от #78

  • 73 ванко

    2 0 Отговор
    Ами с тези мерки на пестене на скъпи тестове,недопускане на по бързи и по евтини-да,по несигурни,но все пак дават някаква насока,липса на превантивни изследвания,скоро ще задминеме Италия-и там изследват само най тежките случаи и броят умрелите.Друго неприятно впечатление-блокират се големите градове а в същото време все още има редовни полети от и за Испания,Англия,навярно и други засегнати страни.Да има хора,които трябва да се приберат,но може би е по удачно да бъде с чартърни полети,и съответната проверка и карантина след това.Мутафчийски е добър специалист и човек,но се съобразява и играе прекалено много по свирката на политици и пишман разбирачи,а те първи ще го отсвирят при по голям брой жертви и болни
  • 74 ванко

    0 0 Отговор
    Ами с тези мерки на пестене на скъпи тестове,недопускане на по бързи и по евтини-да,по несигурни,но все пак дават някаква насока,липса на превантивни изследвания,скоро ще задминеме Италия-и там изследват само най тежките случаи и броят умрелите.Друго неприятно впечатление-блокират се големите градове а в същото време все още има редовни полети от и за Испания,Англия,навярно и други засегнати страни.Да има хора,които трябва да се приберат,но може би е по удачно да бъде с чартърни полети,и съответната проверка и карантина след това.Мутафчийски е добър специалист и човек,но се съобразява и играе прекалено много по свирката на политици и пишман разбирачи,а те първи ще го отсвирят при по голям брой жертви и болни
  • 75 иванчо

    1 0 Отговор
    Ами с тези мерки на пестене на скъпи тестове,недопускане на по бързи и по евтини-да,по несигурни,но все пак дават някаква насока,липса на превантивни изследвания,скоро ще задминеме Италия-и там изследват само най тежките случаи и броят умрелите.Друго неприятно впечатление-блокират се големите градове а в същото време все още има редовни полети от и за Испания,Англия,навярно и други засегнати страни.Да има хора,които трябва да се приберат,но може би е по удачно да бъде с чартърни полети,и съответната проверка и карантина след това.Мутафчийски е добър специалист и човек,но се съобразява и играе прекалено много по свирката на политици и пишман разбирачи,а те първи ще го отсвирят при по голям брой жертви и болни
  • 76 Valenti

    1 1 Отговор
    Spazvaite Distanzija Hora! 2 metra ot chovek do chovek, mijte si razete chesto i si stoite vkasti.
    Ne se sabiraite izli6no s hora.
    Tova e nai dobrata strategija. V CH zarazenite sa nad 6000 du6i, pochinalite sa 60
  • 77 ванко

    2 0 Отговор
    Извинявам се!Допуснах малка грешка и пуснах коментара няколко пъти
  • 78 При

    1 1 Отговор

    До коментар #72 от "Психиятъра":

    карантина лудниците явно са на свободен режим.
  • 79 Ммм

    2 1 Отговор

    До коментар #71 от "От корона да пукнеш":

    какъв ум,каква интелигентност.Простичък си ,поне не го показвай на всички.
  • 80 Аве Адолф Хайлллл

    2 1 Отговор
    И след многото спекулации и опити на разни глупаци да блеснат , да си го кажем направо : това е просто поредния път в който планетата се самолекува от налегналата я болест хомосапиенс . Когато застрашително голямата бройка на човечеството се редуцира достатъчно , то тогава и пандемията ще утихне ...... и така до следващата пандемия ..... и така нататък .
  • 81 Този

    3 0 Отговор
    Човек е много наясно с нещата, което автоматично го отрязва от щаба. Там не са нужни компетентни, а послушни хора. Затова сме на тоя хал.
  • 82 muzis

    2 0 Отговор
    честито Българи ,депутатите от вчера си вдигнаха заплатите с 300лв
  • 83 muzis

    2 0 Отговор
    честито Българи ,депутатите от вчера си вдигнаха заплатите с 300лв
  • 84 Някой

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "Госあ":

    Имай предвид, че когато се купува голяма бройка се прави и търговска отстъпка. Но не това е най - важното. А има ли възможност, да бъде изследвано, бързо и точно, голяма част от населението. С тези бързи тестове. И болните да бъдат отделени и лекувани. А не да ходят и сеят зараза. Имайте предвид, че дори и една голяма част да изкара вируса. Според мен ако е контролирано, се олекотява здравната система. Оттам, достатъчни ресурси, техника и медицински лица. По-голямо внимание към пациентите. По-малка смъртност. А като се разболеят всички в рамките на 3 седмици. Паника, няма ресурси и резултатът е , като в Италия.
  • 85 Чума

    1 3 Отговор
    Професорът толкова е задълбочен в познаването на вирусите, че сам вече е заприличал на вирос!
  • 86 Западните Балкани

    3 0 Отговор
    Прав е този човек. Ако се направят бързи тестове и се открият 1000 нови случаи (дори и в действителност да са повече), то поне 1000 души, които сега броим за здрави, ще бъдат изолирани. Като не правим масови тестове, то спомагаме за разпространението на болеста. Егати щаба дето щял да ни защитава, той обслужва мафията и Борисов лично.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Лошо

    1 0 Отговор
    Редица сектори са пред или във фалит, а тия клипари признават, че не могат да диагностицират с точност вирусът дори. Защо изобщо приемаме статистиката и мерките насериозно тогава. Фалитите ще са реални, докато грешките в мерките са за наша сметка!
  • 89 Н стоименов

    1 0 Отговор
    Доцент Мангъров има поговорка:на умен човек се казва веднъж на прост нито веднъж няма да те разбере.
  • 90 Иванов

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Коректен":

    Като гледам коментарите,разбирам ,че четете само информация от България.На всякъде ограничават социалните контакти,вие какво си мислите ,че Борисов решава ей така ...