Last news in Fakti

15 Август, 2012 19:52 8 594 20

Нови 173 камери на пътя

  • камери-
  • 173

Само за година и половина МВР ще умножи по 8 броя на стационарните камери за контрол на скоростта в страната. Техниката ще бъде разположена на пътища и улици с концентрация на пътно-транспортни произшествия, съобщи bTV.

 По план всичките 173 уреда трябва да бъдат закупени и да заработят до края на 2013-та година. За да определят местата им, полицаите са обследвали участъците с концентрация на ПТП в последните 5 г.

Най-много нови уреди ще има в Благоевградска област – цели 22. Едва по 2 места за камери обаче са определени в областите Варна, Монтана и Силистра. Повечето камери ще са разположени в границите на населени места. По автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Марица”, където разрешената скорост е 140 километра в час, планът предвижда да се разположат общо едва 6 камери.

Изброените места все още са в процес на допълнително уточняване, подчертават от „Пътна полиция”. Камерите имат нужда от захранване, достъп до интернет и охрана. Практиката сочи, че най-често ги монтират до бензиностанции. Там, където няма условия за стационарна камера, катаджиите ще бдят до преносими уреди на триноги, които също са предвидени за закупуване.

В момента у нас работят едва 22 стационарни камери за контрол на скоростта. При досегашните обществени поръчки един такъв уред излизаше около 50 000 лева. Камерите обаче се „изплащат” само за 2-3 месеца от наложените санкции. Всички средства от електронните фишове се трупат в създадения миналата година Фонд за пътна безопасност. Именно от него ще се финансират и новите придобивки на катаджиите.

Вече тече търг на вътрешното министерство за 200 „преносими анализатори за алкохол в дъха”. Очаква се новите дрегери да струват близо 600 000 лева.

Катаджиите вече трябва да спират от движение колите на пияни шофьори. Според последните промени в Закона за движението по пътищата ако шофьорът даде положителна проба за алкохол (над 0,5 промила), служителите на реда са длъжни още на място да отнемат малкия талон на автомобила. Полицаите чакат единствено заповед на министъра на вътрешните работи, с инструкции как точно да прилагат драстичната санкция.














 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 aha

    2 0 Отговор
    Биг брадър
  • 2 kkk

    3 1 Отговор
    Браво -само така. Историята е доказала ,че единствения подход от който разбира българина е да му бръкнеш в джоба. Само така могат да се турят у ред /до някъде/ обезумялите и зомбирани български водачи на МПС. Това което става по улиците и пътищата в България няма аналог никъде в Европа- и това го знае всеки който е излизал по на запад от Сърбия.
  • 3 hienata

    2 1 Отговор
    Господа катаджии вземете новите камери и си ги заврете в ...... ,пробно за сега, а от 2013 и за постоянно. Следващото многоточие са псувни и клетви по адрес на КАТ .......................................................
    ..................................................................................................................
    ........................................................................ Много ги знам ей, а забравих и тези ...................................................................................
    ..........................................................................................................:))
  • 4 ши

    2 1 Отговор
    taka i taka alkohola e problem, za6to nego zabranyat napalno sas 0,5 ili bez tyah vse taya.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 ВИКТОР СЛАВОВ

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "ши":

    Защото може от лекарства и други да покаже някакъв промил, трябва да има толеранс някакъв.
  • 6 ВИКТОР СЛАВОВ

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "ши":

    Май ще се купуват хубави въздушни пушки :), а и оптиките ще тръгнат да се продават.
  • 7 The Bear

    4 0 Отговор
    Това е начинът за въдворяване на ред - омръзна ми от джигити и нахални нагли к...ленца или подути кат балони мутрета да правят каквото си искат на пътя, безцеремонно и арогантно потъпвайки правата на другите участници в движението и застрашавайки живота им. Може и аз да изгоря някъде случайно - но съм ЗА с двете ръце! Само да не се приложи отново принципа "за милиони няма закони, за кокошка няма прошка"

    Коментиран от #8

  • 8 ВИКТОР СЛАВОВ

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "The Bear":

    И да има закони за милиони и да няма, както си писал в последното си изречение, хората с милионите ще платят без проблем и то, защото това са твоите пари, нашите пари, ще те мачкат и пак и пак и пак........ за съжаление...
  • 9 Ростислав Драгостинов

    3 1 Отговор
    Това с камерите е за пари, то е ясно. Трябва да имаш изключително здрава нервна система и концентрация, за да успееш да спазиш всички безумни ограничения по републиканската пътна мрежа. Въобще идеята да се вкарат всички МПС в някакви норми е странна. Естествено че не можеш да приравниш багер към спортен автомобил или мотоциклет, затова приравняваш спортния автомобил и мотоциклета към багера. И понеже знаят колко е безумно, затова вече не вземат книжки - само събират кинти и хвърлят прах в очите за повишаване на безопасността.
    Виж, за пияните съм съгласен. Ако почнат да хващат и дрогираните, цена няма да имат.
  • 10 Бай Ганьо

    2 0 Отговор
    Има далавера в тая работа сего гледайте как с глоби се строят хотели .... още хотели . Навсякъде хотели и механи и платени паркинги ....
  • 11 бат цък

    1 0 Отговор
    за пияните съм твърдо за.В интерес на истината до скоро порках и карах но откакто след няколко ракии щях да скоча в една пропаст преди шофиране не близвам преди да седна зад волана,но според мен трябва да се намери решение и за дрогираните-естествено подплатено със закон и половината пари да се дадат за дрегери за наркомани че те в последно време стават по-страшни от пиянките.За камерите-нямам думи-вместо да дават пари да оправят пътищата те ги дават за нови устройства.Ако наистина се избиват за 2-3 месеца значи сметката е за една година- 1 камера за 8 месеца=3x50000лв=150000лв.За 170 камери х150000=25500000лв.Тия пари посмъртно няма да отидат при ченгетата или ако отидат ще е една малка част.
  • 12 ххх

    3 0 Отговор
    Контрол, та контрол на пътищата...
    Шофьорите са изнервени и ще стават все по-изнервени.
    Вземете ги оправете, при това качествено, защото безумията в тази държава няма край.
    Асфалтират 100 метра и после минат от ВиК и разкопаят половината. Не, няма авария, просто има планово подмяна на водопровода.
    Дупките които "кърпят" са за ремонт след няколко месеца.
    Половината (ако не и повече) ВиК шахти са или потънали или като половин легнал полицай на пътя.
    Може ли на трилентов път, на който има защитни прегради (за да не може пешеходците да пресичат) да сложиш ограничение 40? За кого е това ограничение давол го взел? Защо продължава да има глупави и безумни ограничения?
    За не малка част от т.нар. второстепенна пътна мрежа трябва високопроходима техника, защото ако влезнеш в дупка си до там. Просто има дупки в които ако влезнеш не говорим за джанта или носач- направо си отиваме за преден или заден мост...
    Във всеки град в който съм бил има поне няколко светофара, които не са регулирани правилно и част от колона чака и псува и чака и псува...
    Всъщност много още може да се напише за безумията по БГ пътищата и наистина контрол трябва да има, това никой не го оспорва, но за да има контрол дайте на хората нормален път и разумно регулирано движение.
  • 13 azsamsuobiknoven4ovek

    2 1 Отговор
    като я надраскаш със спрей ще снима х.. ми ;)
  • 14 Lyd1q

    2 1 Отговор
    Камерите обаче се „изплащат” само за 2-3 месеца от наложените санкции.

    е туй като го прочетох и лошо ми стана :X .аси м....та от нас колко се ''смуче'' за 2-3 месеца :X те 50 бона на едно място нема ги видя доживот, па те ги земат като ''пенсиа'' :X:X:X
  • 15 yellow

    2 1 Отговор
    Никой не може да ме убеди че това се прави за доброто на хората. Ако има добро то е не повече от 10%. Главната цел е набирането на пари за КАТ от гърба на шофьора. Ама много стана бе - гражданската се вдига, преглед 55 лева и тн. Засрамете се ГЕРБ!
  • 16 д-ра

    1 1 Отговор
    Проблема е в шофьорите , основно , не умението да си на пътя и да съобразяваш нещата са определящи ...
  • 17 хари

    1 1 Отговор
    И в БГ стана като в САЩ - полицейска държава, а кихна и хоп глоба, а ако се изкашляш направо в затвора те вкарват. И нека си припомним че идват избори.
  • 18 bulgarka

    1 1 Отговор
    няма човек който да е бил на море или на дълго пътуване и да не е пострадал от тия проклети камери,на всеки сто метра има знак 40 км.до кога ще ги търпим тия незнам но на мен ми е писнало.
  • 19 кирил

    0 0 Отговор
    карам си с 80-100 км/ч и си свиркам ... 5 на 100 нафта а бегачките после ги гледам на бензиностанцията и пак са зад мене ... нито ме притесняват камерите нито полицаите. Оттогава насам живота ми е по-добър. Правих си експеримент до Солун с антирадар и GPS - каране като луд на газ спирачка и много напрежение на отиване а връщането бе със средно 100 км/ч - разликата ми беше 40 мин. Е заслужава ли си?
  • 20 тттттт

    0 0 Отговор
    Работят 22, мърмърици , работят не повече от 4-5 , просто се местят. Справка около Бургас камерите са празни , единствено на избата има и на входа има. на Съдиево , Подслон, Стара Загора няма никой, по тракия си ги има, на цариградско долу на орлов мост е празна, на Мурсалево ( E-79) е празна , мисля че и в Блград е празна, кого заблуждавате муфтаджии такива аман... не скороста убива хората , а олигофренията им..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове